Zo bouw je je sombere rijtjeshuis om

Een rijtjeshuis is niet altijd even aantrekkelijk. Dat komt omdat het lastig is om er licht binnen te krijgen door de gesloten omgeving. Daar is echter van alles aan te doen. Door een aantal slimme stappen te zetten is het goed mogelijk om er een lichte en moderne woning van te maken. Dat is bijvoorbeeld door de volgende stappen te zetten.

Meer info over Dakwerken - Dakisolatie - Renovatiewerken - Renovatie Zolder

Werken aan een oude woning

Het is belangrijk om te weten dat het vooral de oudere rijtjeshuizen betreft die hiermee te maken hebben. Zeker wanneer door de jaren heen het één en ander is aangepast, kan dit een negatief effect hebben op de lichtval. In dat opzicht is dus de woning openen richting de tuin de eerste stap die gezet moet worden. Het kan daarbij leuk zijn om direct ook te werken aan bijvoorbeeld de populaire industriële look. Bijvoorbeeld door met een staalskelet te werken en ruwe bakstenen voor een uitbouw te gebruiken.

Kiezen voor een sheddak

sheddak

Het is bijvoorbeeld ook een idee om dan voor een sheddak te kiezen. Dit is een dakopbouw dat precies past bij het idee van de industriële look. Denk aan de daken die lijken op zaagbladen met scherpe tanden van staal. Zorg wel dat er ramen in dit dak verwerkt worden om te zorgen voor meer licht in de woning. Dit is het uitgangspunt.

De tuin erbij betrekken

Het is belangrijk om de woning van de voorzijde tot de achterkant zoveel mogelijk open te laten. Het opgaande sheddak speelt hier een belangrijke rol in. Ook is het slim om de vloer door te trekken tot buiten. Op die manier is het gemakkelijk mogelijk om de tuin een onderdeel van de woonbeleving te maken. Kijk ook goed of er met de indeling van de ruimtes geschoven kan worden wanneer dit beter uitkomt. Probeer wel ook wat authentieke elementen te behouden.

Maak het anders

Door te kiezen voor elementen zoals het sheddak is naar de oorsprong van de industriële look te verwijzen. Er zijn vooral in oudere woningen vaak nog elementen te vinden in de bouw die hier naadloos op aansluiten. Het dak is ook geschikt om veel daglicht de woning te laten. Mede door goed met de ramen om te springen. Het is wel slim om te zorgen voor wat speelse effecten en verdelingen in de ruimtes. Door de liggers en de stalen plafondplaten is het goed mogelijk om de staalstructuur er goed uit te laten komen. Dit is rechtstreeks op elkaar aan te sluiten.

Alles uit staal halen

Het is mogelijk om het effect van het licht verder te verstreken. Bijvoorbeeld door veel wit te kiezen, ook in het staalskelet. Zeker ook wanneer wordt gekeken naar mooie contrasten met donkerdere kleuren voor de vloeren. Ruwe bouwelementen zorgen voor karakter en bieden ook decoratie. Uiteindelijk is op deze manier met behulp van staal zorgen voor een geschikt resultaat. Door met de specialist aan de slag te gaan is een goed beeld te vormen van de kosten en de mogelijkheden voor de verbouwing.