Dak waterdicht maken prijs in 2024 | Tarief & Installatie

De gemiddelde kosten voor het waterdicht maken van een dak bedragen €53/m², variërend van €40 tot €85/m², inclusief installatie. De kosten voor het waterdicht maken van een dak met een onderdakscherm variëren van €40 tot €60/m², terwijl de kosten voor het waterdicht maken van een plat dak variëren van €37 tot €85/m².

Type dakafdichtingGemiddelde prijs (met installatie)
Dakafdichting oppervlak€5 tot €20/ml
Onderdakafdichting€40 tot €60/m²
Dakafdichting€37 tot €85/m2
Dak waterdicht maken prijs

Het hoofddoel van een dak is heel eenvoudig: water uit je huis houden. Daarom moet je twee keer nadenken voordat je bezuinigt op de prijs van een dak. Een dak helpt ook om de wind buiten te houden en tocht te verminderen.

In alle gevallen moet een dak perfect waterdicht zijn, wat het geval is als het dak nieuw en correct geïnstalleerd is. Na verloop van tijd, door slijtage en de grillen van het weer, kan de waterdichtheid van een dak echter in twijfel worden getrokken. Soms is het dus nodig om eenmalige of algemene herstellingen uit te voeren om je huis waterdicht te houden.

Hier volgt een korte handleiding voor het schatten van de kosten van het waterdicht maken van je dak.

Prijs van waterdicht maken per techniek

Hoewel het doel van waterdichting eenvoudig is: voorkomen dat er water binnendringt, zijn er veel verschillende methoden die kunnen worden gebruikt en die allemaal correct moeten worden ingeschat, afhankelijk van de situatie.

Waterdichting is een vakgebied dat relatief kleine eenmalige ingrepen kan inhouden of, integendeel, uitgebreide werkzaamheden aan een volledig dak.

Logischerwijs hangt de prijs voor het waterdicht maken van uw dak af van de omvang van de vereiste reparaties. Zeer plaatselijke reparaties zullen minder kosten dan volledige reparaties van het hele dak.

Prijs van oppervlakteafdichting

De prijs van dit type dakdichting varieert van €5 tot €20/m voor kleefstrips, afhankelijk van de breedte, en van €15/l tot €40/l voor coatings.

In de overgrote meerderheid van de gevallen zijn particuliere woningen bedekt met een hellend dak, meestal een dubbel dak. Hoewel deze daken het water bijzonder goed afvoeren door hun steile hellingen, maken ze gebruik van niet-afgedichte dakelementen. Dit zijn meestal dakpannen of leien die op elkaar worden gelegd.

Als deze elementen breken, beschadigd raken of lichtjes verplaatst worden door de wind, kunnen ze een opening achterlaten waardoor water gemakkelijk kan wegsijpelen. Op dezelfde manier kunnen deze elementen waterdichtheidsproblemen opleveren bij eventuele verbindingen met andere elementen, zoals een schoorsteen.

Prijs van oppervlakteafdichting

In deze zeer specifieke gevallen moet de schade worden hersteld en moeten de problematische voegen worden versterkt.

Dit gebeurt meestal met een soort bitumen/asfaltcoating die volledig waterdicht is. Deze producten zijn verkrijgbaar als zelfklevende strips die over de voegen of scheuren kunnen worden geplakt, of als een vloeibaar product dat met een kwast kan worden opgebracht.

Prijs van onderdakafdichting

De prijs van een onderdakscherm varieert van €40 tot €60/m², inclusief het verwijderen van het oude dak en het veilig maken van de locatie.

Het is vaak een goed idee om het zekere voor het onzekere te nemen en een extra waterdichtingsoplossing onder het dak te installeren. Dit staat bekend als een onderdakscherm. Dit is alleen verplicht voor bepaalde (zeldzame) soorten daken, maar is zeer effectief voor elk soort dak.

Prijs van waterdichting onder daken

Een onderdakscherm kan de vorm aannemen van een plastic folie die speciaal is ontworpen om de tand des tijds en het weer te weerstaan, of bitumenplaten die net zo bestendig zijn. Deze waterdichte laag fungeert als een barrière tussen de dakstructuur en de dakbedekking en voorkomt dat er water in de dakruimte sijpelt, of het nu verloren gaat of wordt omgezet.

De bescherming die een onderdakmembraan biedt, is niet alleen van belang in geval van schade, maar ook als extra element in normale omstandigheden.

Prijs voor het waterdicht maken van een plat dak

De prijs voor het waterdicht maken van een plat dak varieert over het algemeen tussen €37/m² en €85/m².

Er is één type dak dat door zijn aard erg gevoelig is voor waterdichtheidsproblemen: het platte dak. Een plat dak heeft geen steile helling, waardoor water eerder stagneert en in sommige gevallen plassen vormt.

Als er scheuren ontstaan in de dakplaat of rond de muren, kan er water doorheen sijpelen en schade veroorzaken aan de rest van het gebouw.

Waterdichting moet daarom zeer zorgvuldig worden uitgevoerd wanneer een terrasoverkapping wordt gebouwd, en op bepaalde momenten in de levensduur wanneer het wordt gerenoveerd.

Prijs voor het waterdicht maken van een plat dak

Het waterdicht maken van een plat dak omvat verschillende fasen en vereist verschillende soorten producten. Er worden plastic folies gebruikt zoals dampschermen, synthetische producten zoals polyurethaan, elastomeer of methacryl, en eventueel bitumenproducten.

Prijs voor het waterdicht maken van een plat dak: EPDM ideaal voor houten frames

De prijs voor het waterdicht maken van een dakterras met EPDM varieert van €55 tot €80/m². Op uw offerte voor het waterdicht maken van daken zal de regel voor de aankoop van EPDM tussen € 10 en € 20/m² kosten.

EPDM (Ethyleen Propyleen Dilene Monomeer), dat milieuvriendelijker is dankzij de zeer beperkte grijze energie en 100% recyclage, is een snelgroeiende oplossing. Dit product vertegenwoordigt ongeveer 20% van de markt en zou op een dag bitumen kunnen evenaren of zelfs overtreffen. Het is ook erg populair voor houtskeletbouw.

EPDM is verkrijgbaar op rollen (90 of 120 cm) of als een in de fabriek geprepareerd heel oppervlak. De eerste oplossing is uiteraard voordeliger dan de tweede, maar vereist een meer zorgvuldige plaatsing ter plaatse.

Deze waterdichting wordt heel vaak uitgevoerd in combinatie met de dakisolatie, die bij voorkeur bestaat uit polyurethaanschuimplaten. Het is geschikt voor

  1. Warme daken: geen luchtspleet tussen de EPDM en de isolatie.
  2. Koude daken: luchtspleet van enkele centimeters tussen het EPDM en de isolatie.

Hoewel de prijs van een EPDM membraan hoger is dan die van bitumen, biedt het een moderne waterdichtingsoplossing met veel technische voordelen:

  • Een levensduur van 50 tot 70 jaar.
  • Schadevrije thermische weerstand van -40 tot 120°C.
  • Elasticiteit tot 400%.
  • Klasse M2 (Europese C) brandwerendheid.
  • Acrylverf beschikbaar.
  • Wit getint verkrijgbaar in de massa om warmte-eilanden te vermijden.
  • Koude toepassing.

EPDM-membranen worden pas sinds eind jaren 60 in de bouw gebruikt, dus we hebben er niet dezelfde ervaring mee als met bitumineuze producten. We moeten nog bepalen in welke mate deze membranen gerenoveerd kunnen worden, hoewel de eerste aanwijzingen veelbelovend zijn.

Het brede scala aan afmetingen van EPDM waterdichtingsmembranen, van 90 cm tot 15 m breed, gecombineerd met diktes van 1,14 tot 1,5 mm, maken ze tot een oplossing die gemakkelijk kan worden aangepast aan de meeste daken.

Prijs van de beste waterdichting

Afhankelijk van de gebruikte materialen varieert de prijs van een dak van €120 tot €210/m², inclusief verwijdering.

Wat iedereen ook zegt, de beste waterdichting is altijd een dak in perfecte staat. Je moet je dak dus laten vernieuwen als het te oud is en onderhoudsreparaties uitvoeren als er problemen opduiken.

Op die manier heb je een perfect waterdicht dak in uitstekende conditie.

Uw dak waterdicht maken

Er zijn twee algemene methoden om uw dak waterdicht te maken.

De eerste is het repareren van de delen van het dak die lekken. In de overgrote meerderheid van de gevallen gaat het om een of meer gebroken dakpannen of defecte verbindingen tussen verschillende elementen. Daarom gebruiken we producten die worden aangebracht op plaatsen waar de waterdichtheid een probleem is

dak waterdicht maken

Het is ook mogelijk om het hele dak te verwijderen en een uitgebreidere, duurzamere oplossing te installeren. Deze methode is echter duurder en complexer.

Kosten voor het waterdicht maken van een dak

Het is heel vaak nodig om een professional in te schakelen om een dak waterdicht te laten maken. De reden is heel eenvoudig: het is de verstandigste en meest voorzichtige aanpak. Voordat er werk wordt uitgevoerd, moet je bepalen waar het water naar binnen sijpelt, wat nooit eenvoudig is omdat water vaak omwegen neemt. Vervolgens moet je het probleem snel oplossen, want als je een fout maakt, zal het water blijven binnensijpelen.

Prijzen voor het waterdicht maken van een dak

Een vakman heeft het gereedschap en de ervaring om een waterdichtingsprobleem te lokaliseren. Ze kunnen dus snel naar het probleemgebied gaan. Ten tweede weet een vakman hoe hij moet omgaan met waterdichtingsproducten en wanneer hij ze aanbrengt, is het effect totaal en onmiddellijk. De kosten voor het waterdicht maken van je dak zijn al inbegrepen in de prijzen van de hierboven genoemde specialistische oplossingen.

Vind een vakman

Om uw waterdichtingsproblemen in een paar snelle, onopvallende handelingen op te lossen, doet u een beroep op een dakwerker die u perfect kan adviseren.

Het is geen probleem om een dakdekker te vinden, want er zijn er genoeg in je omgeving. Vraag verschillende offertes aan op basis van je plannen, zodat je het budget kunt berekenen dat je nodig hebt.

Dakafdichting schatten: een populair geval

Een van onze lezers had een plat dak met waterdichtheidsproblemen. Hij besloot wat werk te laten doen voordat de problemen uit de hand liepen.

De ingehuurde vakman stelde voor om het dak waterdicht te maken met een nieuw elastomeer membraan (21m²), voor een prijs van €4.000.

Ontdek onze dakbedekkingsgidsen