Hoe bouw je een dak met golfplaten?

Gegolfde platen worden vaak gebruikt voor dakbedekking die snel te monteren en goedkoop is. Ze zijn gemakkelijk te onderhouden, relatief onbreekbaar en kunnen zelf worden gelegd. De panelen bieden u verschillende voordelen bij gebruik.

golfplaten dak bouwen
Gegolfde platen worden vaak gebruikt voor de dakbedekking van terrassen of carports.

Gebruik golfplaten van verschillende materialen

Bij de golfplaten heeft u de keuze tussen verschillende materialen, die soms aanzienlijk verschillen. Het is zeer belangrijk dat u de meest geschikte golfplaten gebruikt voor uw toepassing, die kunnen worden gemaakt van de volgende materialen:

  • PVC
  • GFK (glasvezelkunststof)
  • Polycarbonaat
  • Acrylglas

Gegolfde platen van polycarbonaat en acrylglas behoren tot de meest gebruikte materialen, hoewel acrylglas iets robuuster is. Aan de andere kant is polycarbonaat dunner en veel lichter.

Het bouwen van een dak met een geschikte onderconstructie

Een geschikte onderconstructie met dwarslatten, waaraan u de golfplaten stevig vastschroeft, is de belangrijkste voorwaarde voor het bouwen van een dak. Het is zeer belangrijk dat u materialen gebruikt die niet kunnen kromtrekken onder de verschillende weersomstandigheden. Het is ook belangrijk om de juiste steunafstand tussen de dwarslatten te behouden. In het geval van PVC-platen moet dit ongeveer een halve meter zijn en in het geval van polycarbonaat- en acrylplaten ongeveer 80 centimeter. Als er een grotere belasting van het dak wordt verwacht, moet u de afstand iets verkleinen. Vergeet niet de bovenkant van de onderconstructie helder te schilderen, zodat het zonlicht beter wordt gereflecteerd en het oppervlak niet zo warm wordt.

De verwerking van de golfplaten

De panelen worden op de onderconstructie geschroefd. Gebruik alleen de zogenaamde loodgietersschroeven, die hiervoor het meest geschikt zijn. Ze bevatten afdichtingsringen en maken zo een waterdichte bevestiging van de golfplaten mogelijk. Ze zijn ook gemaakt van weerbestendige materialen. Om de benodigde gaten te boren, kunt u het beste een conische boor gebruiken en de gaten iets groter boren dan de diameter van de loodgietersschroeven. Hierdoor kunnen de panelen zelfs bij temperatuurschommelingen uitzetten of inkrimpen zonder dat er later aan de voegen wordt gescheurd. Voor het zagen van de panelen gebruikt u best een hand- of tafelzaag (149,90€ bij Amazon*) met een hoge snelheid en een relatief fijn zaagblad.