Hier let je op een plat dak

Een plat dak aanleggen is niet zomaar even gedaan. Het is belangrijk om exact te letten op een aantal zaken. Dat is de enige manier om vochtproblemen te voorkomen. De juiste opbouw verzorgen is dan essentieel. Waar moet je dan op letten? Welke fouten komen het meest voor? Hier volgen de antwoorden die je zoekt. Lees meer over Dakbedekking plat dak: 4 mogelijkheden en hun prijs per m2

plat dak epdm roofing aanbrengen

Welke opbouw is het best te gebruiken?

Er is een standaardopbouw die uitgaat van de meest voorkomende beginsituatie. In dat geval gaat het om een betonnen dak. Het is dan vrijwel altijd zo dat de volgende lagen erop aangebracht worden een bitumen dampscherm en een harde en dikke isolatieplaat zijn. Daar wordt dan een dubbele laag bitumen of een enkele laag EPDM geplakt. Elke laag heeft zo zijn eigen punten.

Opletten bij het dampscherm

De meeste problemen ontstaan bij het aanbrengen van het dampscherm. Over het algemeen komen de problemen hier het meest voor, ook bij specialisten. Wie zelf het dak gaat aanleggen, vergeet zelfs vaak het dampscherm aan te brengen. Let er dus op dat dit wel op de juiste, voorgeschreven manier gebeurt.

Isolatie op de juiste manier

Het is belangrijk om te weten dat niet elk isolatiemateriaal geschikt is om het plat dak mee aan te pakken. Zo is het bijvoorbeeld tegenwoordig belangrijker om een dikkere laag aan te brengen. Daarnaast zijn ook een aantal details belangrijker. Denk bijvoorbeeld aan de eis om koudebruggen te voorkomen. Het is dus essentieel om isolatie correct aan te brengen.

Het afwerken van het dak

Ook voor het afwerken van het dak is het goed om op een aantal dingen te letten. Allereerst kies je tussen bitumen of kunststof. Kies je voor kunststof, dan kan je bijvoorbeeld voor EPDM en rubber kiezen. Dit zijn varianten die ook het meest voorkomen bij de meeste particuliere woningen.

epdm

Een aantal belangrijke tips

Ga je het platte dak zelf aanleggen? Dan is het goed om een aantal tips mee te nemen hierin. Het aanbrengen van het bitumen of het kunststof is gemakkelijk zelf te doen. Wel is het altijd belangrijk om dit te doen volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Bedenk daarbij wel dat EPDM vaak net wat lastiger is. Zeker ook omdat de fouten niet altijd zichtbaar zijn. Het is een optie om voor een kant-en-klaar pakket te kiezen. In dat geval is het belangrijk om de exacte maten van het dak te kennen. Daar kan je dan direct mee gaan werken.

De beste prijs vinden

EPDM is relatief nieuw, maar wel goed duurzaam. Het is wel zo’n 10 tot 20 procent duurder dan bijvoorbeeld het meer gebruikte bitumen. Bitumen is wel beter als er veel details op een dak zitten. Dit is dan net iets gemakkelijker op de juiste manier te gebruiken.

Kiezen voor zuiverende afdichtingen

Er zijn dakafdichtingen die het water zuiveren. Je krijgt dan 100% zuiver water. Omdat bij nieuwbouw een regenput plaatsen tegenwoordig verplicht is, is dit een goed idee. Het verzamelen van water via dakgoten en afvoerpijpen is dus verplicht om het bijvoorbeeld in het toilet en de tuin te gebruiken. De bitumen en EPDM opties zijn hier allebei geschikt voor zijn. Er is dan geen verdere investering voor nodig.

Met regelmaat onderhoud plegen

Het is essentieel om het plat dak ook op lange termijn in goede staat te houden. Daarom is tweemaal per jaar onderhoud van belang. Zit je in een omgeving met veel bos, controleer dan extra op blad in de afvoer. Sluit een onderhoudscontract met een specialist af om er zeker van te zijn dat het op de juiste manier gebeurt. Dit is lang niet voor iedereen een gebruikelijke methode.