Zelf dak ontmossen

Ziet het dak er niet fris meer uit? Zijn de dakpannen bedekt met een dikke laag mos? Naast het visuele aspect kan mosgroei ook schade toebrengen aan de dakbedekking. Je kunt een ervaren dakwerker inschakelen die het dak snel en effectief weer schoonmaakt. Hoewel een dak reinigen geen hogere wiskunde betreft, kan het wel een gevaarlijke ingreep zijn wanneer je geen rekening houdt met de mogelijke risico’s. Denk aan gladde daken, plotselinge windvlagen of daken die het gewicht niet kunnen dragen. Het is ook mogelijk om dit karwei zelf te klaren mits je beschikt over de juiste kennis, kwaliteit materialen en een goede balans. Op deze pagina leggen we uit hoe je deze klus zelf kunt uitvoeren, en wanneer het inschakelen van een specialist een beter idee is. Dak ontmossen? Doe het zelf! Lees meer over: Dak ontmossen: Methodes, Voordelen & Prijs advies

groene mos dakpan

Waarom dakontmossen zelf doen?

Als je een beetje handig bent kun je zelf veel taken uitvoeren in en rond de woning. Je kunt ten eerste behoorlijk wat geld uitsparen wanneer je geen professional hoeft in te schakelen. Daar staat tegenover dat je wel zelf behoorlijk wat tijd moet investeren, het zal langer duren om zelf een dak te ontmossen dan een expert ermee bezig zal zijn. Als je verder niets te doen hebt in het weekend zal dat geen bezwaar zijn, wanneer je ook andere hobby’s hebt wordt het een ander verhaal.

Wat veel mensen over het hoofd zien zijn de materialen die je nodig hebt om mos van daken te verwijderen. Denk aan een hogedrukspuit met verlengstuk om overal geraken, en een hoogwerker om veilig te werken. Deze apparatuur is te huur bij gespecialiseerde bedrijven, houd er rekening mee dat prijzen van dit soort leveranciers vaak exclusief BTW worden vermeld. De kosten voor eenmalig gebruik kunnen daarmee oplopen. Dakwerkers beschikken vaak al over deze materialen, of kunnen ze tegen een gereduceerde prijs huren. De kostenbesparing met doe-het-zelf dak ontmossen valt daarmee lang niet altijd zo voordelig uit.

Zelfs wanneer je beschikt over het juiste gereedschap betekent dat niet automatisch dat je hiermee om kunt gaan. Zo komt het regelmatig voor dat doe-het-zelvers een hogedrukspuit nemen en de mos snel van het dak spuiten. Daarna ontdekken ze dat de zolder compleet doorweekt is geraakt, met allerlei vervuiling die van het dak is gekomen. Dit horrorverhaal komt omdat de spuit niet naar beneden gericht wordt bij een dak met pannen of andere losliggende delen. Neerslagwater komt van boven, bij ontmossen moet de spuitrichting ook naar beneden gericht zijn.

Zelf een plat dak of hellend dak ontmossen

Wanneer het een plat dak betreft is de manier van handelen relatief eenvoudig en veilig, zeker in vergelijking met hellende daken met bijvoorbeeld dakpannen. In dit geval kan een hogedrukspuit wonderen verrichten. Er bestaat wel een kans dat het dakleer onder het mos beschadigd is of scheuren vertoond. Een erkend dakwerker zal dit vooraf controleren, dit is zelf lastig uit te voeren. Wanneer er met een harde waterstraal wordt gewerkt bestaat de kans op lekkage, of meer beschadigingen aan een poreus dak wat weer reparatiekosten met zich meebrengt.

Hoe werkt ontmossing?

Voor ieder type dak en dakbedekking zal er een andere werkwijze gehanteerd worden. Gespecialiseerde dakwerkers weten precies hoe ze te werk moeten gaan, klussers in huis lopen aanzienlijk meer risico om een cruciale fout te maken. Als eerste moet bepaald worden welke type dak het betreft en welke dakbedekking aanwezig is. De staat van het dak moet in acht worden genomen, denk aan beschadigingen en/of poreuze delen. Met een laag mos kan dit lastig te bepalen zijn. Vervolgens wordt een werkwijze bepaald die de dakbedekking niet zal aantasten. Zo zijn er materialen die niet met een hogedrukspuit behandeld mogen worden, of reinigingsmiddelen die naast het doden van mos ook de dakbedekking aantasten. Om nieuwe aantasting zo lang mogelijk uit te stellen adviseren we een beschermende coating aan te brengen.

Bescherm je dak na ontmossen

Wanneer jouw dak netjes schoon is ben je nog niet helemaal klaar. Om ervoor te zorgen dat het dak langer schoon blijft zul je de dakbedekking moeten behandelen met een anti-mos coating en een impregneerlaag. Hiermee blijft het dak veel langer schoon wat er niet alleen mooi uitziet, de kans op beschadigingen en de bijbehorende kosten ligt ook veel lager. Let op met deze middelen en ga niet zomaar zelf aan de slag. Dakwerkers maken tegenwoordig zoveel mogelijk gebruik van middelen die niet schadelijk zijn voor mens en milieu, informeer naar alle mogelijkheden.

Conclusie

Wil je het dak ontmossen met een doe het zelf aanpak, of ga je het toch uitbesteden? Met een eenvoudig te bereiken dak is zelf de mos verwijderen zeker een optie, bij hellende daken en lastig te bereiken oppervlakken adviseren we in ieder geval offertes aan te vragen bij erkende dakwerkers. Informeer ook naar de kosten voor coating en impregnatie zodat je veel langer kunt genieten van een dak dat er als nieuw zal uitzien!