Hoe pak je ijsdammen op je dak aan?

De ijspegels op je dak zien er misschien schilderachtig en charmant uit, maar tenzij je huis van peperkoek is gemaakt, doen ze meestal veel meer kwaad dan goed. Meestal zijn ze een teken dat je dak ijsdammen vormt - grote, harde stukken ijs die zich ophopen over de rand van je dak. Wanneer ijsdammen worden gevormd, kunnen ze een sneeuwbaleffect veroorzaken (geen woordspeling bedoeld), wat leidt tot lekken en waterinfiltratie die je uiteindelijk een ton zal kosten aan reparaties. Een schurkenstreek in uw dak kan uw gipsplaat beschadigen en uw plafondbalken en muurbouten doen verrotten. Het kan in de isolatie van uw huis komen, met als gevolg schimmelgroei, verminderde luchtkwaliteit en verminderde R-waarden. Het kan opwinden en zo waterschade veroorzaken, verf afschilferen, of geruïneerd muurdoek. Al met al is het niet iets wat u voor uw huis wilt.
Lees ook meer over dakwaterschade: preventietips op Bkg Dakwerken

Bovendien kunnen ijsdammen proberen u iets belangrijks over uw huis te vertellen. Ze kunnen een teken zijn dat u een probleem hebt met de ventilatie of de luchtdichtheid - en die problemen kunnen uw verwarmings- en koelingskosten en uw energieverbruik ook opdrijven. Het heeft allemaal met elkaar te maken, dus laten we er even bijspringen en u een goed overzicht geven van deze vervelende, ijskoude overlast en wat u kunt doen om ze te voorkomen.

ijsdammen huis

Wat zijn de oorzaken van ijsdammen?

Ijsdammen zijn geen natuurverschijnselen zoals sneeuwval. Ze gebeuren door de manier waarop de warmte in uw huis - en specifiek uw dak - wordt beheerd. Het werkt als volgt: sneeuw, hagel of ijs valt op het dakoppervlak. Tegelijkertijd hebben problemen met de ventilatie, afdichting en isolatie op de zolder ervoor gezorgd dat het interieur opwarmt en dat de warmte via het dak naar buiten komt. Hierdoor smelt de sneeuw aan de buitenkant en begint de sneeuwsmelt naar de dakgoten van uw huis te trekken.

Helaas zijn de randen van het dak niet zo warm als de bovenkant, dus als dat smeltende water het gebied net boven de dakgoten raakt, bevriest het weer. Het ijs blokkeert de toegang tot de goten, waardoor de ijsrug steeds groter wordt. Als het water aan de bovenzijde blijft smelten, komt het onder de ijsdam en onder je kiezelstenen terecht, waar de lekken vandaan komen. Het is een grote puinhoop, en hoe langer het onopgemerkt blijft, hoe erger het wordt.

Hoe ongecontroleerde ijsdammen problemen veroorzaken voor huizen...

We hebben al een aantal van de manieren waarop ijsdammen (en de daaruit voortvloeiende lekken) in een ramp kunnen eindigen, aangestipt. Maar lekken zijn niet de enige dart in het arsenaal van een ijsdam. Ze kunnen ook een echt nummer op de buitenkant en het interieur van uw huis doen. Zo kunnen ijsdammen bijvoorbeeld alle volgende problemen veroorzaken:

  • Ze kunnen goten en zijwanden beschadigen. Uw dakgoten zijn bedoeld om water van uw dak af te voeren en te trechteren, niet om een grote baksteen vast ijs te ondersteunen! Als er zich ijsdammen boven op de goten vormen, kan het gewicht ervan te hoog zijn, waardoor de goten losraken van uw huis. En als het afvoersysteem van uw huis wordt aangetast, is uw zijspoor ook kwetsbaarder voor lekken en schade.
  • Ze kunnen uw dak beschadigen. Het ontdooi- en bevriezingsproces dat deel uitmaakt van de ijsdamcyclus vormt ook een gevaar voor uw dakspanen. Al dat water en ijs dat tegen uw dakspanen drukt, kan ze scheuren, barsten en scheuren. En raad eens? Dan ben je nog kwetsbaarder voor lekken.
  • Ze kunnen water in je muren en isolatie laten sijpelen. Maar het grootste probleem met ijsdammen is waarschijnlijk dat ze lekken kunnen veroorzaken. Die ijs back-up situatie duwt water tegen je gordelroosjes, waar zelfs een klein speldenprikje het langzaam in je muren, plafonds en zolder kan laten druppelen. Dat kan allerlei soorten schade aanrichten aan uw muren, maar het heeft ook invloed op de isolatie binnenin de muren. Natte isolatie is slechte isolatie. Vooral glasvezelisolatie bestaat uit gerecyclede glasvezels die in kleine luchtzakjes hangen. Wanneer waterdruppels die zakken vullen, geleidt het de warmte, trekt het recht uit je interieur en trekt het weg in je muren.
ijsdammen aan woning

Hoe je voor eens en voor altijd van ijsdammen te ontdoen?

Het goede nieuws is dat een ijsdam niet permanent is - het kan gemakkelijk worden gemitigeerd, zowel met langdurige preventie als met tijdelijke oplossingen die in de tussentijd ijs van uw dak halen. Als u vandaag te maken heeft met een ijsdam, dan is dit wat u moet doen:

  • Tijdelijke reparaties. De beste manier om ijsdammen te stoppen is om de ventilatie op de zolder, de vloerafdichting en de isolatie van uw huis door een professional te laten beoordelen. Er zijn echter een paar tijdelijke bevestigingen die u kunt gebruiken om de schade te beperken. Een idee is om de temperatuur op uw zolder te verlagen. Zet een boxventilator op en richt deze op de plek op uw plafond onder de ijsdam. Om de ijsdam van buitenaf aan te pakken, vul je een oude panty met calciumchloridekorrels en drapeer je hem over de ijsdam, zodat er één rand aan de goten hangt. Wat je ook doet, klim niet met een beitel op je dak en probeer het ijs zelf weg te breken. Ten eerste zal het oppervlak van het ijs glad zijn en zul je waarschijnlijk vallen. Bovendien kunt u uw dakspanen permanent beschadigen en uzelf blootstellen aan nog meer lekken.
  • Permanente oplossingen. Dat zijn natuurlijk alleen maar kortetermijnoplossingen. Om de ijsgaten permanent te stoppen, moet je de bron ervan onderzoeken. Vaak komt dit omdat de afdichting of isolatie op uw zoldervloer niet voldoende is. Dat betekent dat de verwarmde lucht uit het interieur van uw huis naar uw zolder ontsnapt en dat drijft waarschijnlijk ook uw verwarmingskosten op. De EPA's ENERGY STAR programma beveelt aan om zoldervloeren te isoleren op een R-38, wat zich vertaalt in ongeveer 10 tot 14 centimeter isolatie. Maar als je in een zeer koud klimaat leeft, kan het zijn dat je naar een R-49 moet gaan. Een ander probleem kan zijn dat uw ventilatiesysteem niet goed werkt of niet geschikt is voor uw huis. Een goed werkend ventilatiesysteem zou, in theorie, warme lucht uit je zolder moeten ventileren zodat er geen ijsdammen ontstaan. Een dakdekker zou in staat moeten zijn om extra soffit-roosters op uw dak te installeren zonder al te veel te bouwen. Een professionele energie-auditor of dakdekker kan u zijn mening geven over uw zolderventilatie en u helpen bij het maken van aanbevelingen.
  • Preventieve maatregelen. Tot slot kunt u dakdammen voorkomen door uw dakgoten en -daken elk jaar te laten inspecteren - vooral in het najaar voor de eerste bevriezing. Een inspecteur zorgt ervoor dat beide systemen tot aan de snuiftabak presteren en werkt hard om ijspegels op afstand te houden!