Is sneeuw goed of slecht voor je dak?

Het is ongeveer die tijd van het jaar dat de sneeuwbanken zich opstapelen en de hele wereld bedekt is met een deken van wit. Terwijl je binnenshuis gebundeld bent onder een stapel dekens - als je geluk hebt - is het je misschien niet opgevallen dat de buitenkant van je huis ook niet immuun is voor de sneeuw.
Lees meer over beste manier om dakwaterschade te voorkomen op www.bkgdakwerken.be

sneeuw op huis

Een goede deken van sneeuw kan een aantal merkwaardige effecten hebben op uw dak. Als er genoeg sneeuw ligt, moet u misschien zelfs een plan uitwerken om het te verwijderen, al moet u wel voorzichtig zijn als u dat doet. Smeltende sneeuw die in ijs verandert en dan weer bevriest, kan ook in ijsdammen veranderen die problemen veroorzaken. Maar een lichte deken van sneeuw kan zelfs werken als isolatie, waardoor de warmte in uw huis blijft waar het hoort. Laten we het vandaag hebben over daksneeuw - wanneer die moet worden verwijderd en hoe dat moet gebeuren - en wanneer het nuttiger is om precies daar te blijven waar die sneeuw ligt.

Sneeuw op je dak is een teken dat je dak zijn werk doet...

Veel huiseigenaren maken zich zorgen als ze sneeuw op hun dak zien stapelen - maar het is eigenlijk een goede zaak! Als de sneeuw niet snel smelt, betekent dit dat de warmte van uw huis niet via uw zolderverdiepingen ontsnapt en vervolgens van uw dak naar het exterieur wordt overgebracht.

U zou niet denken dat de warmteoverdracht zo'n probleem zou zijn, maar het probleem is dat de warmte door het dak niet precies gelijkmatig wordt overgedragen. Wanneer het de randen van uw dak raakt en uw dakgoten nadert, waar het kouder is, wordt het meestal opnieuw ingevroren. Dat creëert een toestand die bekend staat als een ijsdam, wanneer er zich een stevige ijskam begint te vormen over de rand van het dak. Die ijsblokken kunnen leiden tot lekken en schade aan het dak, dus het feit dat uw dak ze niet produceert is goed nieuws.

Maar met een klein beetje kom je ver

Een zeer zware sneeuw kan een beetje hard zijn voor uw dak, vooral als u in een klimaat leeft dat regelmatig twee of meer voeten krijgt. Uw dak is gebouwd om sneeuw te weerstaan, maar als de oude ophoping nog niet is weggesmolten, kan meer sneeuw bovenop deze oudere, natte laag behoorlijk zwaar zijn. Over het algemeen zijn de meeste daken maximaal bestand tegen ongeveer 20 pond sneeuw per vierkante meter, wat zich vertaalt in ongeveer twee meter natte sneeuw of tot vier meter lichte, pluizige sneeuw.

man ruimt sneeuw van dak

Zodra u die niveaus begint te raken, kunt u overwegen om de sneeuw te verwijderen. Anders kan het mogelijk zijn dat uw dak instort, wat een vreselijke ervaring is bij alle weersomstandigheden, maar vooral bij temperaturen onder het vriespunt. Toch kun je niet precies op je dak komen met een sneeuwschep. Als u een asfaltdak hebt, loopt u het risico dat u ernstige schade aan uw dakpannen aanricht, waardoor uw dak daarna kan gaan lekken en er allerlei ravages kunnen ontstaan.

Huur in plaats daarvan een dakbedekkingsaannemer om de verwijdering veilig voor u uit te voeren. Het kost over het algemeen slechts ongeveer €100 tot €500, en het zal uw dak veel slijtage besparen. Als de dakwerkers in uw omgeving zijn allemaal volgeboekt, kunt u een deel van het werk zelf doen met behulp van een speciaal gereedschap genaamd een dakhark. Dit langwerpige instrument ziet er een beetje uit als een raamwisser die je zou vinden bij een carwash, behalve dat het een aluminium blad heeft met een set rollende wielen aan elk uiteinde om te voorkomen dat het je dak beschadigt.

Ongesmolten Sneeuw mag zich gedragen als een isolerende deken...

Het bedekken van de sneeuw heeft ertoe geleid dat sommige huiseigenaren zich afvragen of die sneeuw wel als isolatie werkt. Het laat immers geen warmte ontsnappen. Plus, een lichte, pluizige sneeuw bestaat uit ijskristallen die in luchtzakken hangen - dat is dezelfde samenstelling als glasvezelisolatie, behalve glas in plaats van ijs. Veel huiseigenaren melden dat hun huizen warmer aanvoelen na een goede sneeuwval, zolang er maar genoeg isolatie is op de zoldervloer om die warmte binnen te houden, en de sneeuw op het dak.

Volgens een anekdotische bron heeft een sneeuwval die ongeveer 0,07 inch in dichtheid (of zeven procent watervolume) meet ongeveer dezelfde isolatiewaarde als een standaard slagsnoer van glasvezelisolatie met een R-waarde van 18. Dus sneeuw helpt waarschijnlijk wel om wat van die warmte terug te reflecteren in je huis, maar daar moet je natuurlijk op vertrouwen voor de isolatie van je huis!

Als u zich zorgen maakt over de verwarming in uw huis, zijn er betere ideeën om meer glasvezelisolatie toe te voegen tussen de balken op uw zoldervloer, een stralingsbarrière onder uw dak te installeren, of om hardschuimisolatie toe te voegen boven uw dakbedekking. Of misschien wilt u de luchtdichtheid van uw huis onderzoeken, met name rond uw schoorsteen, pijpen, ramen en deuren, en laat u een HVAC-specialist ervoor zorgen dat uw leidingen ook geen warmte lekken. Al deze ideeën zullen u helpen om uw huis warmer te houden, zelfs nadat de sneeuw is gesmolten - wat met een beetje geluk elke dag kan gebeuren!