Hoe installeer ik een decoratieve koepel op mijn dak?

Hou je van decoreren? Waarom al uw aandacht richten op het interieur van uw huis? Een koepel voegt een klassieke en unieke twist toe aan het exterieur, waardoor het een liefdevolle update is die de wereld laat zien hoeveel u om uw huis geeft. Bovendien is het gemakkelijk genoeg voor een matig ervaren dakwerker om er ook een te installeren. Lees verder voor de volledige details hieronder.

rood huis dakkoepel

Een opmerking over Decoratieve Koepels

Voordat u gaat winkelen voor een koepel en uw installatie gaat plannen, moet u weten dat er eigenlijk twee soorten koepels zijn: de decoratieve, die een architectonisch interessante noot toevoegen, en de functionele koepels, die eigenlijk als een aparte dakventilator fungeren. Het soort opening is een stuk ingewikkelder om te installeren, omdat het betekent dat er in het oppervlak van uw dak moet worden gesneden. Als u het verkeerd doet, kan het allerlei soorten ravage aanrichten: lekken, schimmelvorming, noem maar op. Zolderventilatie is een delicate evenwichtsoefening, en teveel kan u veel kwetsbaarder maken voor het weer, vooral in extreme omstandigheden zoals orkanen.

Hoe kun je dan het verschil tussen die twee zien? Een functionele koepel heeft meestal jaloezieën die lijken op de ventilatieopeningen in het interieur van uw huis. Decoratieve koepels hebben eerder massieve muren of ramen.

Het dimensioneren van een koepel kan ook lastig zijn. Architecten raden u aan om de noklengte te meten voordat u begint met winkelen - als u van het uitzicht vanaf de grond afgaat, kunt u mogelijk eindigen met een model dat er te klein uitziet als het eenmaal op het dak staat. Als algemene vuistregel geldt dat u voor elke voet die uw daknok meet een koepelbasisbreedte van 1 ¼ tot 1 ½ inch moet toestaan. Als u niets kunt vinden dat perfect past bij die richtlijn, is het beter om een beetje op maat te maken, in plaats van naar beneden af te ronden.

Beslis eerst waar de koepel heen gaat...

Voor het grootste deel worden koepels vierkant in het midden van een dakrichel geplaatst, hoewel dat zeker geen harde regel is. Het is ook niet ongewoon om het in een asymmetrische opstelling te zien staan, zeker niet als je een deur aan een kant van je huis hebt. Bovendien zullen sommige huiseigenaren zelfs voor twee of drie koepels gaan - hoewel ze goed geproportioneerd over het dak moeten zijn.

dak met koepels

Als je er eenmaal achter bent, is het tijd om op het dak te klimmen. Een waarschuwing: het klinkt heel duidelijk, maar je moet nooit op een dak gaan staan dat nat of ijskoud is. U kunt op het dak lopen, maar doe het rustig aan, en gebruik uw handen om uw evenwicht te bewaren als dat nodig is.

Laat een bandmeter (of twee, indien nodig) over de lengte van de nok lopen en maak een markering in het midden, of op welk punt je ook besloten hebt om naar de koepel te gaan. Verdeel de basisbreedte van uw koepel in tweeën en meet die afstand zowel voor als achter uw eerste markering. Markeer elk van deze punten.

Verwijder voorzichtig de nokgordels in dit gebied met een mes. Zorg ervoor dat u niet in de omhulling hieronder snijdt.

Dan, Zoek je dakplaats...

Voor dit volgende onderdeel moet u een scharniergereedschap maken om de hoek van uw dakhelling te meten en om u te helpen het goed te doen als u de basis van uw koepel op maat snijdt. Om dit te doen, schroeft u twee 24-inch planken aan de uiteinden aan elkaar en houdt u de schroef zo los dat de planken heen en weer kunnen worden bewogen.

Leg het scharniergereedschap over de nok van uw dak en pas de planken aan tot ze goed passen. Schroef de twee planken stevig aan elkaar en neem uw scharniergereedschap mee naar beneden van het dak. U gebruikt dit om de hoek te vinden wanneer u uw koepelbodem uitsnijdt.

Knip de koepelbasis uit om deze af te stemmen op de hoek van uw dak.

De basis van je koepel komt vierkant. Aangezien daken allemaal verschillende hellingshoeken hebben, laat de fabrikant het aan de installateur over om het op maat te knippen.

Gebruik een hoekzoeker om de helling van uw scharniergereedschap te meten en plaats deze vervolgens tegen de koepelbodem. Volg deze lijn, en doe dan hetzelfde aan de andere kant van de koepel. Gebruik een zaag om aan elke kant een stuk uit te zagen.

Installeren van montageplaten op uw dak

De koepel zit niet vlak tegen je dak aan, maar wordt in twee montageplaten geschroefd die je over de nok plaatst. Neem twee 2 bij 4 inch blokken, en breng siliconen aan op één kant van elk.

Schroef dan de blokken in het dak, zodat ze een hoek vormen over de nok van het dak, siliconezijde naar beneden, en zodat ze in de koepel passen wanneer deze is geïnstalleerd. Doe hetzelfde voor de andere kant.

En als laatste, bevestig en verzegel uw koepel...

Schroef de koepelwand tegen de buitenrand van elke montageplaat. Als de koepelwand stevig op zijn plaats zit, breng dan tegen elke naad een siliconenkit aan - dit voorkomt het binnendringen van vocht in uw dak. Ga dan van het dak af en neem de schoonheid van het nieuwe accentstuk van uw huis in u op!