Ronde daken: Hoe te installeren of te vervangen

Praat over het afronden van het ontwerp van uw huis! Een gebogen of kegelvormig dak voegt een interessant architecturaal element toe aan uw huis, waardoor oudere huizen wat historische authenticiteit krijgen en nieuwere modellen een gladde, gepolijste uitstraling krijgen. Maar ze komen ook met hun uitdagingen. Het dak van een gebogen dak vereist vaardigheid en deskundigheid, dus u zult een dakwerker willen kiezen die bekend is met dit soort werk. Ondertussen moet u ook voorzichtig zijn bij de keuze van uw materialen - sommige dakbedekkingsproducten werken beter dan andere. Dit is wat u moet weten als u overweegt om uw dak te vervangen of een gebogen oppervlak toe te voegen.

Verschillende soorten ronde daken

Er zijn ongeveer evenveel verschillende dakvormen als er huisplannen zijn, maar afgeronde vormen in daken kunnen meestal in een paar types worden georganiseerd.

Er zijn gebogen daken, die meestal op oudere huizen te vinden zijn. Dit zijn vrij gecompliceerde dakontwerpen. Ze vereisen gespecialiseerde vaardigheden om te bouwen, waardoor ze tijdrovend zijn om te bouwen, te schillen en te repareren. Vroegere bouwers gaven er echter de voorkeur aan omdat het gemakkelijker was om de takken die in rieten daken worden gebruikt in gebogen en afgeronde vormen te buigen.

Een andere manier om gebogen vormen op een dak te zien is door toevoeging van een afgeronde koepel. De Victorianen werden vooral aangetrokken tot de koepel, en ze zijn vaak te vinden op Queen Anne in de vorm van torengevels en torens.

Over zadeldaken gesproken, de wenkbrauwkoepel - een klein gebogen uitsteeksel dat over een ellipsvormig of gebogen raam is geplaatst - maakt een derde soort van afgerond oppervlak dat je op een dak zou kunnen vinden. Deze zijn vrij zeldzaam, maar kunnen een uniek architectonisch belang toevoegen aan een zadeldak.

Af en toe zullen de valleien van een dak - de naden waar twee dakvlakken samenkomen - ook afgerond zijn. Dit is een vakkundige techniek die het dak een gladde, gelijkmatige uitstraling geeft als de dakspanen of dakpannen over het oppervlak bewegen.

Over het algemeen geldt dat hoe groter het oppervlak van het gebogen deel van uw dak is, hoe meer expertise er nodig is om het te construeren. Een beginnende dakdekker kan bijvoorbeeld een gebogen dal aan, maar een torentje vergt veel meer ervaring.

rond daken

U kunt beperkt zijn in materialen

Gebogen daken werken meestal het beste met dakpannen of shingles-materiaal dat kan worden gemanipuleerd om het afgeronde vlak te passen. Om deze reden is het mogelijk dat u geen metalen dakpanelen, zoals metalen golfplaten, kunt gebruiken op uw metalen dak. Typisch, gebogen metalen panelen worden beschouwd als een zeer sterk aangepaste product dat uitsluitend wordt geproduceerd door commerciƫle dakdekkers voor high-end onroerend goed. Echter, als je van de esthetiek of duurzaamheid van metaal, kunt u een aantal van deze dezelfde functies met behulp van tin of koper shingles-en deze opties zal knuffelen de bochten in uw ronde dak.

Er zijn producten die vooral goed werken voor afgeronde daken, echter. Bijvoorbeeld, huiseigenaren kiezen vaak voor tonnen voor daken met gebogen architectonische kenmerken. U hebt deze waarschijnlijk gezien op woningen in zuidwestelijke stijl. Ze zijn halfrond en meestal gemaakt van terracottaklei of gegoten betonnen dakpannen. Door hun ronde vorm zijn ze ideaal voor het bedekken van daken met gebogen oppervlakken.

U hebt een speciale gebogen dakbedekking nodig

Gebogen oppervlakken maken het werk van een dakdekker moeilijker. Niet alleen heeft de dakdekker meer ervaring en expertise nodig om gebogen daken te installeren en de dakspanen of dakpannen zo te leggen dat er geen zichtbare openingen zijn, ook kunnen gebogen oppervlakken over het algemeen niet op de manier waarop uw dakdekker op een plat of hellend dak kan worden belopen. Dit kan werknemers in gevaarlijkere posities brengen, of uw dakdekker moet speciale apparatuur gebruiken om de dakspanen boven op het dak te krijgen.

Om deze reden kunnen bepaalde dakdekkerijen klussen op een gebogen dak weigeren, met name als het hele dak afgerond is. Bovendien kan uw dakdekker geen dakspanen of dakpannen op het dak stapelen, wat gebruikelijk is, zodat dakdekkersteams niet de hele dag op en neer hoeven te klimmen op ladders. Het kan dus zijn dat u ook meer moet betalen voor de arbeid.

gebogen dak

Uw huis heeft speciale producten nodig, zoals Radius-goten.

Voor ronde daken en koepels zijn ook speciaal gevormde goten en druipranden nodig om het water van het dak en de zijpanelen af te voeren. Een afgeronde of 'radius' goot moet typisch op maat gemaakt worden door een bedrijf dat gespecialiseerd is in deze producten. Om er een te bestellen, moet u zowel de afmetingen van de goot zelf als de radius van de boog kennen (aangezien afgeronde koepels op maat gemaakt zijn, zijn er geen standaardafmetingen).

Zoals u mag verwachten, kost dit iets meer om te produceren dan uw standaard rechte druppelrand - u kunt dus verwachten dat u iets meer uitgeven aan deze goten. Bovendien zijn radiusgoten meestal gemaakt van hoogwaardige materialen zoals koper, wat duurder kan zijn. Echter, met een opvallende architectonische functie als een torentje, is het een goed idee om te investeren in accessoires die het uiterlijk van uw huis gepolijst te houden voor vele jaren om te komen, dus die extra kosten kunnen de moeite waard zijn.

Uiteindelijk kan een afgerond dak moeilijker en duurder te vervangen zijn, maar het zal uw huis een unieke eigenschap geven die het zeker zal onderscheiden van elk ander dak op uw blok, waardoor u ver voorloopt op de 'bocht'.