Verhoging van het dak - kosten in één oogopslag

extra leefruimte bij een verhoogd dak
Een verhoogd dak kan voor extra leefruimte zorgen

Het optillen van het dakgebint is in veel gevallen de eenvoudigste manier om meer leefruimte te creëren. De kosten zijn laag in verhouding tot het nieuwe dak.

De dakbalken rusten op een ommuurde rand in de bovenverdieping van een huis, die de expert een kniegewricht noemt. De hoogte ervan beïnvloedt de grootte van de mogelijke leefruimte onder het dak.

Lees ook:Hoe het dak van uw huis verhogen

Het verkrijgen van woonruimte door het verhogen van het dakgebinte

Na de verbouwing van de zolder telt alleen het gebied met een hoogte van meer dan twee meter als volledige woonruimte. Als de hoogte tussen één en twee meter ligt, telt slechts de helft van het gebied als woonruimte. Lagere gebieden behoren niet tot de leefruimte.

Hoe lager de knie, hoe meer leefruimte er kan worden gewonnen. Als u het bijvoorbeeld verhoogt van 80 centimeter naar 100 meter, wint u een vierkante meter per meter noklengte voor een dakhelling van 30 graden. Hoe steiler het dak, hoe groter de winst.

Technisch gezien is het bijna altijd mogelijk om een dak op te tillen, maar het heeft geen zin als de knie al heel hoog is. Daarnaast kunnen er verbodsbepalingen zijn om een dakspant op te tillen. Als er toch een nieuwe dakbedekking nodig is, moeten de bouwheren de dakverhoging in het kader van deze werkzaamheden uitvoeren.

Procedure en kosten voor het optillen van het dak

Of het dak verhoogd kan worden hangt af van verschillende factoren: Monumentenzorg of ontwikkelingsplannen kunnen deze maatregel verbieden. Informatie over de vraag of het dak mag worden verhoogd, kan worden verkregen bij de gemeentelijke bouwdirectie.

Als het kantoor groen licht geeft, is een architect of bouwkundige nodig. Hij voert de nodige berekeningen uit en dient de bouwaanvragen in. Zodra de vergunning beschikbaar is, kan het werk beginnen.

Eerst moeten de ingemetselde dakbalken worden blootgelegd en moet de schoorsteenplaat worden verwijderd. Nu is het niet meer mogelijk zonder een dakdekker of een gespecialiseerd bedrijf voor het hijsen van gebouwen. Ze installeren hydraulische pompen op verschillende punten op het dakgebint om het dak hydraulisch te liften. Hij kan het tot een hoogte van 1,50 meter optillen. Hij gebruikt metalen steunen voor verdere maatregelen.

De volgende stap is het opbouwen van de knieschijf. Dit is werk dat een doe-het-zelver zelf kan doen. Zodra dit is gebeurd, gebruikt het gespecialiseerde bedrijf de pompen weer om het dak te laten zakken. De balken moeten nu weer worden ingemetseld.

Belangrijk: De isolatie van de nieuw gemetselde delen moet worden aangepast aan die van de rest van het huis. Hier moet erop worden gelet dat er geen koudebruggen ontstaan, zodat er geen schimmel kan ontstaan.

Voor de hydraulische uitbreiding moet rekening worden gehouden met een bedrag tussen 6.000 en 12.000 euro. Het bedrag is afhankelijk van de grootte van het dak en hoeveel werk de huiseigenaar zelf moet doen. Ter vergelijking: een nieuw dak kost ongeveer 50.000 tot 100.000 euro.

Voor- en nadelen van de dakhefmethode

Mits zorgvuldig uitgevoerd, heeft de procedure geen nadelen. Problemen doen zich voor als de statische berekeningen niet correct zijn of als er geen rekening mee wordt gehouden. In het algemeen moet ook aandacht worden besteed aan de exacte isolatie van de nieuwe onderdelen. Het heeft ook geen zin om een vervallen dakspant op te tillen.

Al met al gaat het optillen van het dak gepaard met lage kosten en brengt het veel extra leefruimte onder het dak.

  • Dakgebintebouwen: wat kost het?
    Deze en vele andere vragen beantwoorden we in onze prijsradar over het onderwerp dakspanten.
  • Het leggen van trapeziumvormige platen: wat kost het?
    Deze en nog veel meer vragen worden beantwoord in onze prijsradar over het leggen van trapeziumplaten.