Wat je moet weten over platte daken en sneeuw

Platte daken - die bekend staan als stijlvol, modern en efficiënt - staan veel op de lijst van emmers in huis. Maar ze hebben ook een reputatie voor lekken, scheuren en instorten. Hoewel het niet vaak voorkomt, maakt de lage helling van een plat dak het meer vatbaar voor bepaalde problemen, vooral wanneer het in wisselwerking staat met de elementen. Overmatige regenval, zware sneeuwval en opgebouwde ijsvorming vormen extra uitdagingen voor woningen met een plat dak.

In tegenstelling tot hellende daken hebben lage gebouwen niet het voordeel dat de zwaartekracht in hun voordeel werkt om de neerslag van het oppervlak te verwijderen. In plaats daarvan moeten huizen met een plat dak vertrouwen op effectieve afwateringssystemen en een sterk gebouwontwerp om lekken en andere schade te voorkomen. Hier zijn alle manieren waarop het winterweer van invloed is op uw platte dak en hoe u problemen in de toekomst kunt voorkomen.

plat dak met sneeuw

Uw installateur moet ervaring hebben met platte daken

Omdat platte daken gespecialiseerde materialen en bouwmethodes vereisen, moet elke dakdekker die u kiest om aan de uwe te werken, een grote hervatting hebben van het werk op platte daken uit het verleden. Zo kan het zijn dat een werknemer die niet veel ervaring heeft met platte daken niet begrijpt hoe hij of zij waterdichte afdichtingsmiddelen moet aanbrengen. Vaak is het eindresultaat kleine gaatjes in de afdichting, die - hoewel klein - veel schade kunnen aanrichten.

In feite is een groot deel van de tijd dat een plat dak begint te lekken, de wortel van het probleem een van deze kleine prikgaatjes. Het inhuren van een professional die zijn spullen kent, bespaart u dit potentiële hoofdpijn - goed nieuws als u in een nat of besneeuwd klimaat leeft.

Bladeren kunnen de dakgoten verstoppen, wat resulteert in zwemwater op uw dak.

Elk huis is afhankelijk van zijn dakgoten. Ze helpen bij het verwijderen van de sneeuw en de regenval op het dak door ze van het dak en de zijkant af te leiden. Maar in huizen met een plat dak zijn ze extra belangrijk.

Als uw afvoersysteem niet goed functioneert, kan het water op de bovenkant van het dak gaan plassen. Dat is om een paar redenen een probleem. Ten eerste, het maakt je meer vatbaar voor lekken. Ten tweede voegt het gewicht toe aan het dak en is het water niet bepaald licht.

Ten slotte kan staand water het dakmembraan verslijten, wat betekent dat u uw hele dak moet repareren - of zelfs vervangen - en dat is vaak nodig.

Dit probleem kan het beste worden opgelost met een onsje preventie. Het enige wat u hoeft te doen is uw dakgoten te onderhouden. Maak uw dakgoten en spuigaten minstens twee keer per jaar schoon met een troffel en een slang - of nog vaker als u last heeft van zware stormen.

U kunt ook uw dak eraf vegen met een bezem. Zo blijft uw afvoer vrij en overzichtelijk en ziet uw huis er nog mooier uit ook!

huis met plat dak

Harde winden creëren ook problemen voor platte dakhuizen

Voor woningen met een plat dak is de wind een andere zorg. Tenzij uw bouwer de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, kunnen er windliften ontstaan, waarbij het dak van uw huis letterlijk van zijn mechanische bevestigingen wordt getild.

Dit gebeurt meestal wanneer de installateur de verkeerde soort spijker of schroef gebruikt om het dakmateriaal op zijn plaats te bevestigen. In feite kunnen dakwerkers soms alleen gebruik maken van nietjes, wat helemaal niet gepast is. Als u in de markt bent om uw platte dak te laten vervangen en u woont in een gebied met veel wind, zorg dan dat u uw installateur vraagt hoe ze van plan zijn om liften te voorkomen.

Ijsdammen kunnen zich vormen als platte daken niet goed geïsoleerd zijn.

In de meeste woningen met een plat dak liggen de verwarmde ruimtes direct onder het dak, zonder enige buffer van een onverwarmde zolder. Dit kan uiteindelijk leiden tot problemen met ijsdammen. Deze ontstaan wanneer de warmteoverdracht van het interieur van een woning de sneeuw op een dak doet smelten, die vervolgens weer bevriest op weg naar de buitenranden van het dakoppervlak, waar het kouder is.

Ijsdammen wijzen bijna altijd op problemen met de isolatie of ventilatie. Het goede nieuws is dat als je een plat dak hebt, je in staat moet zijn om hardschuim isolatie onder het oppervlak toe te voegen om ijsdammen te voorkomen. Hardschuim isoleert meestal effectiever dan glasvezel, en het verbetert ook het verwarmings- en koeleffect. Een ander idee is om uw dakdekker een ijs- en waterscherm te laten installeren tijdens een dakbedekkingsproject - dat is een waterdichte membraanonderlaag die uw dak beschermt tegen de effecten van ijs en regen.

Al met al is het mogelijk dat u met uw platte dak bij koud weer extra voorzichtig moet zijn, maar ook hier geldt dat alle daken onderhoud nodig hebben om ze in goede staat te houden, ongeacht de stijl of het klimaat. Laat de elementen dus hun uiterste best doen!