Hoe kun je kunstleien leggen?

Wanneer je op zoek bent naar betaalbare dakbedekking zijn kunstleien wellicht iets voor jou. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over deze leien van vezelcement, inclusief de prijzen om ze te laten leggen door een erkend dakwerker.

vervangen bitumenshingles

Wat zijn kunstleien?

Deze leien worden ook wel vezelcementleien genoemd, ze worden gemaakt met een combinatie van cellulose vezels en portlandcement. Dit zijn grondstoffen die ruimschoots voorhanden zijn in de natuur, daarnaast is er relatief weinig energie nodig om deze producten te fabriceren. Dat betekent dus een duurzaam product met een lage impact op het milieu. De vezelcementleien zijn niet zwaar, ze worden in de fabriek voorzien van een coating die het materiaal beschermd tegen vuil, verkleuring en vocht. Lees ook meer over:alle soorten dakbedekking op een rij

Kunstleien prijs

Soort kunstleienPrijs per m² (incl. btw en montage)Levensduur
Bitumenleien€30 - €4025 jaar
Kunstleien€30 - €6525 jaar
Natuurleien€55 - €19930 jaar

Welke soorten zijn leverbaar?

En is een ruime keuze in vormen. Zo zijn er vierkante kunstleien, rechthoekig of in een zeshoek, de hoeken kunnen recht zijn of afgerond. De randen zijn meestal recht van vorm, er zijn nieuwe types op de markt die randen met een ronding bezitten. Bij dit type zal water niet op de randen blijven waardoor de lei droog blijft en minder snel vervuild raakt met als gevolg een langere levensduur. Ook in kleurstelling is er volop keuze zoals beton, zink, donkergrijs, grijs bruin, bruin en rood.

plaatsen leien dak

Voordelen kunstleien

Dit zijn de voornaamste voordelen:

 • Goedkoper dan alternatieve soorten dakbedekking.
 • Uitstekende prijs / kwaliteitsverhouding.
 • Duurzame oplossing voor het milieu.
 • Ook op niet-standaard dakvormen te leggen.
 • Geschikt voor zowel het dak als de gevel zonder zichtbare onderbreking.
 • De windweerstand is zeer gunstig.

Nadelen kunstleien

Dit zijn de voornaamste nadelen:

 • De levensduur is korter dan bij natuurleien het geval is.
 • Het materiaal is meer gevoelig voor aanslag door mos.

Plaatsing

Rechthoekige kunstleien worden doorgaans bevestigd met haken van roestvrij staal (en mogelijk twee nagels) op een draagstructuur van hout. Plaatsing is mogelijk op diverse manieren zoals de populaire “dubbele dekking”. Dan overlappen de leien elkaar voor de helft. Deze methode heeft als grote voordeel dat het dak hierdoor waterdicht en winddicht wordt. Als alternatief is het mogelijk om een enkelvoudige horizontale dekking te gebruiken of een ruitdekking met speciale ruitleien.

Asbest?

Bij renovatie van een leien dak is het van belang om te controleren of de bestaande leien asbest bevatten. De productie van asbesthoudende leien is sinds 1996 verboden, leien die voor 1996 zijn geproduceerd kunnen wel asbest bevatten.

Type onderdak

Het is niet alleen van belang naar de kwaliteit van de kunstleien te kijken, ook de staat van het onderdak is van belang. Dit geldt extra voor daken waarbij de dakhelling beperkt is, tot vijftien graden. Dan is het risico groter dat er neerslagwater naar binnen sijpelt, bij steile daken is dit risico aanzienlijk minder. Andere functies van het onderdak zijn het luchtdicht maken, akoestische isolatie en thermische isolatie. Er zijn twee types onderdak, een star onderdak en een soepel onderdak.

Star onderdak

 • Gemaakt uit houtvezel of vezelcement.
 • Goede isolatie van warmte en geluid.
 • Duurder dan soepele onderdaken.

Soepel onderdak

 • Gemaakt van een dampopen kunststof folie (gewapend) met optionele kleefstrook.
 • Goedkope oplossing.
 • Eenvoudig te plaatsen.
 • Luchtdichtheid is goed.
 • Grotere kans op scheuren bij plaatsing.
 • Geen goede isolatie van warmte of geluid,

Levensduur

De gemiddelde levensduur van kunstleien is sterk afhankelijk van de omgeving en de hoek waaronder de leien geplaatst zijn. De levensduur ligt doorgaans tussen 30 en 35 jaar. Wanneer het dak zich op een noordelijke oriëntatie bevindt zal deze sneller slijtage vertonen in vergelijking met een dak dat op het zuiden georiënteerd is. Wanneer er minder zonlicht schijnt op het dak zal de droogtijd namelijk toenemen. Normaal gesproken zal er een garantie van 30 jaar worden gegeven op de eigenschappen van het product:

 • Absorptie van water.
 • Buigkracht.
 • Weerstand tegen vorst.

Op de uiterlijke kenmerken van de kunstlei zoals kleur en structuur zal een garantie worden gegeven van 15 jaar.

Onderhoud kunstleien daken

In de eerste 10 to 15 jaar na plaatsing zal er geen of weinig onderhoud nodig zijn. Wanneer het pand zich bevindt in een bosrijk gebied, of bij een noordelijke oriëntatie, dan is het aan te bevelen om periodiek de dakbedekking te laten behandelen met een moswerend product. Afhankelijk van het type kunstlei zal er een ander middel gebruikt worden. Omdat het gebruik van onjuiste producten schade toe kan brengen aan het oppervlak adviseren we hiervoor een erkende dakwerker in te schakelen. Let op met middelen zoals chloor of azijn bij sterk vervuilde leien. Naast de coating kunnen de kunstleien beschadigd raken. Laat deze werkzaamheden liever uitvoeren door een specialist in dakreiniging.

Prijzen voor kunstleien

Kunstleien hebben grotere afmetingen dan natuurleien. Naast de lagere aanschafprijs zal de plaatsing ook goedkoper uitvallen omdat er minder tijd nodig is bij installatie. De kosten per vierkante meter liggen rond de 65 tot 85 euro. De gemiddelde levensduur ligt op 30 tot 35 jaar maar dat kan ook langer zijn.

Geld besparen op dakwerken? Vraag meerdere offertes aan bij verschillende dakwerkers in de omgeving via ons gratis en vrijblijvend te gebruiken offerte formulier.