Dicht leien goed af als bescherming tegen vlekken en vuil

Oppervlakken van natuursteen zoals leisteen komen dagelijks in aanraking met veel schadelijke stoffen en hebben daarom voldoende zorg nodig. Hier helpt het om de leien af te sluiten en zo te beschermen tegen de gevaren van het dagelijks leven.

leisteen afdichten
Verzegelde leien hebben een langere levensduur

De juiste beschermende behandeling voor leien is belangrijk

Er zijn verschillende manieren om leien te beschermen tegen allerlei milieu-invloeden of vervuiling. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten bescherming. Hier zijn enkele mogelijkheden:

  • Het impregneren van leien, waarbij de beschermingsmiddelen in het materiaal dringen en geen lagen vormen. Niet elk type leisteen is echter geschikt voor impregnatie.
  • De andere mogelijkheid is om de leien te verzegelen. In tegenstelling tot de impregnering wordt er een beschermende laag gevormd op het oppervlak.
  • Lees ook - Kunstmatige leisteen: gebruik, leveringsbronnen en prijzen
  • Lees ook - Tips voor eenvoudig en optimaal onderhoud van leien
  • Lees ook - Spijkerleien voor de juiste bevestiging
  • Lees ook - Leien dak plaatsen: prijsadvies en info

De kenmerken van de verschillende soorten bescherming

Impregnering is niet geschikt voor materialen zoals olieschalie. Deze materialen hebben een oppervlak dat het doordringen van de impregnatie verhindert. In dit geval moet een afdichtingsmiddel worden gebruikt. Dit gebeurt vaak op relatief ruwe leisteenoppervlakken. Afdichting is een beschermende functie die meerdere taken tegelijk vervult. Het oppervlak wordt beschermd door de laag en tegelijkertijd wordt het oppervlak gladgestreken, wat het dagelijks onderhoud vergemakkelijkt. De afdichting wordt echter alleen binnenshuis uitgevoerd.

Meer informatie over Kan mos lekken veroorzaken?

Hoe de verzegeling uit te voeren

Een basisvoorwaarde is een schoon oppervlak van de leisteen. Daarom moet u een basisreiniging uitvoeren vooraleer te verzegelen. Als er een natte reiniging wordt gebruikt, moeten de platen eerst volledig uitdrogen voordat ze worden verzegeld. Sluit de leien daarom niet direct na deze basisreiniging af. Het is het beste om ten minste een dag te wachten voordat u begint met verzegelen. Breng vervolgens het beschermingsmiddel precies volgens de instructies van de fabrikant aan, waarbij het gehele leisteenoppervlak wordt bedekt. Let ook op de droogtijd die de kit nodig heeft om zijn volledige beschermende functie te ontwikkelen. Dit kan tot enkele uren duren.

De verzegeling moet regelmatig worden herhaald.

Het is zeer belangrijk om elke beschermende behandeling met bepaalde tussenpozen te herhalen. Let ook op de informatie in de beschrijving. Impregnering of afdichting is niet permanent. Uiteraard zijn de maximale tijdsintervallen tussen de afdichtingen ook afhankelijk van het gebruik van het betreffende oppervlak.