Gaten boren in leien en waar u op moet letten

Als u een gat in een leisteen wilt boren, zijn er een paar dingen die u moet overwegen. Met de verkeerde boor of de verkeerde procedure kan de leisteen gemakkelijk breken. Lees hier waar je op moet letten.

gaten boren in leien
Het boren van leien is niet zonder problemen

Leisteen is niet alles leisteen

Leisteen is verkrijgbaar in verschillende hardheidsgraden. De hardheid van het materiaal wordt voornamelijk bepaald door de verhouding tussen kwarts en mica. Hoe hoger het aandeel van kwarts, hoe harder het materiaal is. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de volgende groepen:

  • zeer kwartsrijke leien
  • kwartsrijke leien
  • kwartsvervuilde schist
  • fyllosilicaatrijke leien

Werkleisteen in diverse uitvoeringen

De zeer harde ontwerpen vereisen een enorme hoeveelheid kracht tijdens de bewerking. Tegelijkertijd moet het materiaal tijdens de bewerking zeer zorgvuldig worden behandeld, omdat het zeer broos is en zeer gemakkelijk breekt of afschilfert. Zelfs bij de harde versies is nog meer kracht nodig om het materiaal te bewerken. Alleen de middelharde of zachtere versies zijn eenvoudig te bewerken en te boren.

Gaten boren in leisteen

Bij het boren in natuurlijke materialen moet u een paar notities in acht nemen. De leien moeten goed worden bevestigd, zodat ze niet bewegen, de boormachine vastloopt en het materiaal beschadigt. Draag een veiligheidsbril als bescherming tegen splinters. Ga heel voorzichtig te werk zodat u de waardevolle platen niet beschadigt tijdens het werk. Het kan raadzaam zijn om de leien voor het boren enige tijd in zuiver water te laten weken, zodat het materiaal zijn brosheid verliest. Gebruik nooit het hamermechanisme van uw percussieboor, (113,58€ bij Amazon*) omdat dit de leisteen gemakkelijk kan beschadigen. U kunt het beste een HSS-metaalboormachine of zelfs een diamantboor gebruiken. U kunt ook een tegelboormachine gebruiken. Deze laatste boor moet u vooral gebruiken als u meerdere gaten moet boren.

Nog enkele opmerkingen over het boorproces zelf

Als u grotere gaten wilt boren, kunt u het beste voorboren met een kleinere diameter. Zet uw boormachine (63,79€ bij Amazon*) op een relatief lage snelheid en koel de boor met veel water (bijvoorbeeld met een kleine gieter). Als u in het begin niet zeker bent, kunt u het beste een proefboormachine maken in een stuk leisteen dat niet meer nodig is.