Tips voor eenvoudig en optimaal onderhoud van leien

Leien zijn relatief eenvoudig te reinigen en te onderhouden. Er zijn tal van tips om het natuurlijke materiaal zo snel mogelijk te reinigen en in een goede conditie te houden. In dit artikel kunt u meer lezen over dit onderwerp.

leisteen onderhoud
Leien moeten alleen worden gereinigd met zachte reinigingsmiddelen

Leien en andere materialen en leisteenoppervlakken

Leisteen is een materiaal met een zeer speciale oppervlaktestructuur en een intensieve kleur die uw huis een exclusieve flair kan geven. Buitenshuis gebruikt, zijn leien gemakkelijk te onderhouden en bieden ze veel bescherming voor het huis. Vooral in de buitenlucht moeten leien echter veel weerstand bieden. Ze worden beïnvloed door het weer en andere milieu-invloeden, bijvoorbeeld in gebieden met veel verkeer. In de buitenruimte mogen de platen in het beste geval alleen worden gereinigd met helder water en indien nodig met een ruwe borstel. Behandeling met een hogedrukreiniger is in principe ook mogelijk, maar alleen met koud water.

Reiniging en onderhoud van oppervlakken van leisteenplaten in het interieur

Bij het schoonmaken en verzorgen van leien, vooral binnenshuis, moet u op een paar dingen letten:

  • Voor een natte reiniging moet grof vuil worden verwijderd met een zachte bezem of borstel.
  • Gebruik alleen helder water of wasmiddelen met ingrediënten die geschikt zijn voor de leien.
  • Gebruik indien mogelijk geen agressieve reinigingsmiddelen of allesreinigers die resten achterlaten op het oppervlak van de platen.
  • Impregnering of afdichting moet ook worden uitgevoerd met speciale middelen die geschikt zijn voor deze producten.
  • Als u wilt dat het oppervlak een bijzonder aantrekkelijke visuele indruk maakt, kunt u speciale steenolie gebruiken, die voorkomt dat vocht en vuil in de leistenen dringt en een dunne beschermlaag creëert. Dit geeft de platen een bijzondere kleurdiepte en een zijdematte glans.

De verzorging van leisteenplaten met huishoudproducten

In veel gevallen kunnen huishoudelijke producten ook worden gebruikt voor de verzorging van de leien. Zorg er alleen voor dat ze geen strepen op het oppervlak vormen of te veel resten achterlaten. Er zijn bijvoorbeeld mensen die oliën uit de voedingssector, zoals zonnebloemolie, gebruiken om de leien te behandelen. Dit om ze een donkere kleur en een mooi oppervlak te geven. Bij twijfel moet u eerst het effect van dit product op een onopvallende plaats of op een aparte leisteen uitproberen.