Moet ik me zorgen maken over ijs op mijn dak?

vorst of ijs op uw dak

Heb je ooit op een koude ochtend buiten gelopen en de vorst die de grond bedekt opgemerkt? Misschien moet je je auto eerst schrapen voordat je kunt rijden, en ziet je gras er misschien uit als een sprankelend wonderland. Richt uw zicht naar boven om een blik op het dak te werpen. Zit er vorst op? Weet u of vorst goed of slecht is voor uw residentiƫle dak? Hoe weet u wanneer u zich zorgen moet maken?

Gerelateerd: Dakreiniging: Werkwijze, realisaties & prijs dak reinigen

Is vorst goed of slecht?

De vorst zelf die zich op uw dak verzamelt, is niet noodzakelijkerwijs goed of slecht. Dakbedekkingsmaterialen zijn gemaakt om het weer te weerstaan, en dakwerkers die in een koude omgeving werken weten welke materialen het beste bestand zijn tegen de vorst. Zolang uw dak in goede staat van onderhoud verkeert, hoeft u zich geen zorgen te maken over waterschade.

Het feit dat er vorst is op uw residentiƫle dak kan eigenlijk een goede zaak zijn. Als u om u heen kijkt en merkt dat al uw naburige huizen vorst hebben, maar die van u niet, kan dat een indicatie zijn dat uw zolderisolatie niet helemaal in orde is. De vorst kan vlekkerig zijn, wat ook betekent dat de isolatie niet goed op zijn plaats is. Zonder goede isolatie lekt de warmte die uw huis zou moeten opwarmen via de zolder en het dak naar buiten, waardoor de vorst smelt.

Moet ik me zorgen maken over een gebrek aan vorst?

Als er een gebrek aan vorst is op uw dak, kan er een reden zijn voor ongerustheid. Je moet je alleen zorgen maken als je naburige huizen evenveel zon hebben als de jouwe. Het huis van uw buurman kan bijvoorbeeld door hoge bomen of een hoger gebouw tegen de zon worden geblokkeerd, terwijl uw huis in direct zonlicht staat. Zodra de zon opkomt, kan uw vorst wegsmelten, maar blijft deze door de schaduw op uw buren staan. Als dat het geval is, hoeft u zich geen zorgen te maken.

Contact opnemen met een dakwerker

Als uw huis niet in direct zonlicht staat, en iedereen heeft vorst, moet u contact opnemen met een dakdekker om te zien of er een probleem is met uw dakbedekking en isolatie.