Nokverhoging: alles wat je moet weten

Een nokverhoging is een manier om je woning hoger te maken. Het is daarmee een alternatief voor het laten plaatsen van een dakkapel of dakkapellen. Bij een nokverhoging wordt er een opbouw op je dak geplaatst met de hoogte van je nok, die vervolgens netjes dichtgemaakt wordt en voorzien wordt van dakbedekking. Daardoor komt de nok van je dak een stuk hoger te liggen, is je zolder een flink stuk ruimer, en krijg je er dus een nieuwe, grote kamer bij.

nokverhoging

Je leest hier alles over deze verbouwing. We bespreken hoe de verhoging van je dak wordt uitgevoerd, wat de prijzen ervan zijn, welke afwerking er mogelijk is en wat je eigenlijk aan een verhoogde zolder hebt.

Welk soort dak kan voorzien worden van een dakopbouw?

Een nokverhoging wordt door de meeste mensen ook mooier gevonden dan een dakkapel of dakkapellen. In eerste instantie is een nokverhoging een ideale oplossing om een puntig dak een stuk hoger te maken. Voor platte daken is een nokverhoging soms wel een optie – maar dit brengt flinke kosten met zich mee, omdat je nu écht een hele nieuwe verdieping aan je woning laat toevoegen.

Wat zijn de voordelen ervan?

Met een nokverhoging voeg je eigenlijk een extra verdieping toe aan je woning. De ingreep verandert een krappe zolder met schuine zijden in een volwaardige nieuwe kamer. Terwijl je eerst alleen lage spullen in de schuine hoeken kon stallen, of die gebruikte als donkere kruipruimte, wordt je hele vliering nu makkelijk beloopbaar - hij is even hoog als de nok van je dak geworden.

Als je je zolder op dit moment alleen maar gebruikt als opslagkamer of kleine kinderkamer, verander je met deze klus de situatie compleet. Je kan nu je zolder gebruiken als grote hobbykamer, nieuwe slaapkamer, of hem opsplitsen tot nieuwe kinderkamers. Ook als je de bestemming hetzelfde houdt, heb je in één klap veel meer ruimte als je de nok van je dak verhoogt. Dit type dakopbouw geeft je veel meer ruimte dan een dakkapel.

Een ander voordeel van de klus is dat je woning, net als met een dakkapel, aanzienlijk meer waard wordt. Niet alleen ziet je woning er aantrekkelijker uit van binnen en van buiten. Je kan een geïnteresseerde koper ook meer vierkante beloopbare meters bieden. Behalve het gemak van een extra nieuwe ruimte op de hoogte van de nok betaalt de investering zich bij de verkoop van je woning dus uiteindelijk ook terug.

Hoe wordt een nokverhoging uitgevoerd?

Er zijn verschillende manieren om een dakopbouw te plaatsen. Eerst controleert de vakman of je woning in de juiste conditie is om er een verhoging op te bouwen.

Over het algemeen wordt er een steiger in je tuin geplaatst. Vanaf de steiger verwijdert de aannemer de dakbedekking, werkt je dak open, brengt eventueel een nieuwe dakconstructie aan, en maakt de opbouw dan vanaf buiten dicht. Als jij dat wilt, werkt hij ook de binnenzijde netjes af, anders moet je dat zelf doen (casco oplevering). Uiteindelijk wordt de nieuwe dakbedekking geplaatst en wordt de waterafvoer gecontroleerd.

Het bouwafval kan meestal via de steiger (met een stortkoker) worden afgevoerd; in uitzonderlijke gevallen zal dat via de woning plaats moeten vinden. De werkzaamheden kunnen meestal binnen één dag tot een week worden afgerond – dat hangt er van af hoe ingrijpend ze zijn.

Het kan ook zo wezen dat er geen steiger in je tuin geplaatst kan worden. Of dat je woning erg hoog of moeilijk bereikbaar is. In dat gevak kunnen de werkzaamheden worden uitgevoerd met behulp van een hoogwerker of telekraan. Dit breng extra kosten met zich mee, en ook kan de duur van het project dan langer zijn.

Van welke materialen wordt de dakopbouw gemaakt?

Een vakman kan op verschillende manieren een verhoging voor je realiseren. In de meeste gevallen wordt er in overleg met de huiseigenaren gekozen voor één van de volgende drie materialen of voor een combinatie daarvan.

  • Steen is een robuuste oplossing en geeft praktisch dezelfde bouwwaarde aan de verhoging als aan de rest van het huis. Als je van plan bent om de zolder later nog te (laten) verbouwen, dan kan je met een stenen opbouw alle kanten op. De voorwaarde is dat het woonhuis stevig genoeg is om een zware stenen opbouw te realiseren. De uitvoerder kan dit, aan de hand van een controle en/of de bouwtekeningen, voor je berekenen. Eventueel is het mogelijk om je huis extra te verstevigen om toch een dakopbouw van steen te laten plaatsen – uiteraard met zijn eigen kostenplaatje.
  • Hout is een stuk lichter en zorgt toch voor een stevige constructie. Er wordt meestal een extra constructie van dakbalken bovenop het pand gebouwd. Deze dakbalken, die aan de binnenkant zichtbaar blijven in de nieuwe verdieping, worden door veel mensen bovendien mooi gevonden. Hout kan wel aan de prijs zijn, en de wanden tussen de balken worden van een ander, minder solide materiaal (bijvoorbeeld multiplex of kunststof) gemaakt. Ook moet hout eens in de zoveel jaar worden onderhouden om rotting te voorkomen. De keuze voor een duurdere houtsoort zoals douglas (in plaats van grenen of vuren) vermindert de noodzaak daarvoor.
  • Kunststof is de goedkoopste en minst zware oplossing. Voor een kunststof nokverhoging hoeft meestal geen nieuwe verstevigende constructie te worden aangebracht. Dit materiaal is bovendien makkelijk te onderhouden. Sommige huiseigenaren vinden een kunststof opbouw absoluut niet aantrekkelijk.

Wat is het verschil tussen een eenzijdige nokverhoging en een tweezijdige nokverhoging?

Je kan er voor kiezen om slechts één kant van de vliering te laten verhogen. Als je woning bijvoorbeeld één aantrekkelijk uitzicht heeft, en je daar graag vanuit een hoge kamer van wilt genieten, dan kies je voor een éénzijdige nokverhoging. De gewenste kant wordt bij een eenzijdige nokverhoging verhoogd tot het niveau van de nok, waardoor de helft van je zolder prima begaanbaar wordt. De andere zijde blijft dan onveranderd.

Een tweezijdige of dubbelzijdige nokverhoging betekent dat allebei de randen van de schuine zijden verhoogd worden. Je hele zolder is nu goed begaanbaar, en je krijgt bij een tweezijdige nokverhoging dan ook veel meer ruimte dan bij een éénzijdige nokverhoging. Je budget en je behoefte aan extra ruimte kunnen bepalend zijn voor je uiteindelijke keuze.

Kan je een dakkapel combineren met een nokverhoging?

Er zijn ook nokverhogingen waarbij een dakkapel (of meerdere dakkapellen!) inbegrepen zijn. Door een dakkapel wordt het geheel nog aantrekkelijker en krijg je een maximale hoeveelheid ruimte erbij. Je kan een dakkapel zowel op een eenzijdige als een tweezijdige nokverhoging laten plaatsen. Uiteraard verhoogt een dakkapel de prijs van het hele project weer, maar het effect kan heel aantrekkelijk wezen.

Wat wil een prefab nokverhoging zeggen?

Een prefab nokverhoging is een standaard oplossing die goedkoper uit kan pakken dan een maatwerkproject. Hierbij wordt een vooraf gebouwd houten skelet op het dak getakeld en vastgezet. Deze houten constructie kan dan vanaf buiten worden afgewerkt, waardoor het een geheel wordt met de bestaande woning.

Hoe wordt een nokverhoging afgewerkt?

Je hebt verschillende mogelijkheden om de nokverhoging te laten afwerken aan de buiten- en binnenkant. Vaak wordt er gekozen voor een stijl die zo goed mogelijk aansluit bij de stijl van de rest van de woning.

Over het algemeen wordt er een nieuw puntdak op de verhoging geplaatst, maar een plat dak is in principe ook mogelijk. Bij het dekken van het nieuwe dak kunnen de verwijderde dakpannen eventueel worden hergebruikt. Ook kunnen er dakramen (dicht of openklapbaar) worden aangebracht. Nieuwe dakgoten en waterleidingen plaatsen is standaard.

Nieuwe buitenwanden van hout of (bak)steen kunnen gebeitst of geverfd worden, of blank worden gelaten. Als je kiest voor een buitenwand van kunststof, kan die in verschillende aantrekkelijke kleuren en patronen worden geleverd. Een kunststof buitenwand met houtlook, betonlook of steenlook is een populaire keuze.

Een uitvoerder kan verticale ruiten in de nieuwe dakopbouw plaatsen. Op jouw verzoek kunnen er ook zonweringen, insectenhorren en HR++glas worden aangebracht tegen een hogere prijs. Ook kan de dakopbouw geisoleerd worden, waardoor de stookkosten lager zullen uitvallen. Bepaalde types isolatiemateriaal aan de binnenkant werken bovendien geluidsdempend, wat interessant is als je naast een drukke weg of in het hart van de stad woont. In feite kan je van een vliering met nokverhoging zelfs een geluidsdichte studio of slaapkamer laten maken!

Kan je zelf een nokverhoging uitvoeren?

Dit is zo’n ingrijpende verbouwing, dat zelf aan de slag gaan eigenlijk geen optie is. Als je zelf een klusbedrijf hebt en stevige powertools hebt, dan zou je het kunnen overwegen – maar dan zat je waarschijnlijk deze handleiding niet te lezen. Ook in verband met de veiligheid en de stevigheid van de dakopbouw is dit echt geen klus die een amateur zou moeten riskeren.

Toch zijn er manieren om te besparen op de kosten ervan. Je kunt namelijk de aannemer verzoeken om alleen de buitenkant en de dakbedekking (casco) te laten aanbrengen. Zodra de nokverhoging gesloten is, kan je zelf de binnenzijde afwerken – een minder ingewikkelde klus. Leg elektra aan, isoleer de verhoging, dek het geheel af met platen en werk die af met verf of behang. Zeker als je graag klust en/of je dakverhoging exact naar jouw speciale visie wilt vormgeven, is dit een aantrekkelijke mogelijkheid waarmee je bespaart op de totale prijs.

Overleg met de uitvoerder eerst wat het verschil in prijs van een casco en volledige dakverhogingen is – soms is het verschil niet zo groot als je zou verwachten!

Wat kost een nokverhoging laten uitvoeren?

Nokverhogingen geven je veel extra woonruimte en verhogen de waarde van je woning aanzienlijk. Daar hangt ook wel een prijskaartje aan. De kosten dakverhoging hangen onder andere af van het oppervlakte, het type dakverhoging, of je een dakkapel in je dak wil, de afwerking en de materialen die er gebruikt worden.

De belangrijkste bepaler van de kosten is de keuze tussen een éénzijdige of een tweezijdige nokverhoging op je dak. Je kan deze gemiddelde nokverhoging kosten verwachten:

  • Een eenzijdige nokverhoging van 5 meter breed kost je tussen de €6.000 en €10.000.
  • Een tweezijdige nokverhoging van 5 meter breed kost je tussen de €12.000 en €16.000.
  • Een nokverhoging op een plat dak met een oppervlakte van 25 vierkante meter kost je tussen de €25.000 en €32.000.

De kosten kunnen, afhankelijk van jouw wensen en de uitvoerder, best veel verschillen. Dat komt voor een deel omdat nokverhogingen altijd maatwerk nodig hebben, omdat het ene dak het andere niet is. Als je zelf de afwerking van de binnenkant van de verhoging verzorgt, of als je kiest voor een prefab uitvoering, dan gaan er snel een paar duizend euro van deze prijzen af. Wil je ook een dakkapel? De nokverhoging mét dakkapel prijzen liggen natuurlijk wat hoger.

De prijzen van nokverhogingen liggen gemiddeld iets hoger dan die van de dakkapel prijzen. Dat komt omdat er een nieuwe, dragende constructie moet worden gemonteerd in plaats van het bestaande dak. Dat terwijl een dakkapel alleen een relatief zwakke uitbouw op één plek in het dak is. Daar staat tegenover dat nokverhogingen de hele ruimte verhogen - bij een dakkapel gebeurt dat op één plek.

Lees ook dakopbouw kosten en prijzen.

Wat voor vergunning moet je regelen voor een nokverhoging?

Omdat het buitenaanzicht van je woning verandert bij een opbouw, ben je bijna altijd vergunningsplichtig. Je dient dus een vergunning aan te vragen bij je gemeente. Of dit inderdaad zo is (er zijn uitzonderingen!) kan je opvragen via de website van je gemeente. Daar kan je ook zien wat hij kost - de aanvraag van deze vergunning heeft vaak een prijs van een paar honderd euro.

Als je een vergunning aan moet vragen, dien je dat ruim op tijd te doen –ambtelijke molens malen traag. Je kan een formulier voor de aanvraag downloaden op de site van je gemeente. Vul hem volledig in en stuur hem volgens instructie op. Vind je dit ingewikkeld? Een vakman kan je voor een prijs helpen met het doorlopen van de procedure.

De gemeente gaat je aanvraag dan beoordelen, en keurt hem wel of niet goed. Vervolgens kunnen de omwonenden nog bezwaar aantekenen, bijvoorbeeld omdat ze bang zijn dat de waarde van hun eigen woning te lijden zal hebben. Komt er geen bezwaar binnen een bepaalde periode, dan mag het project uitgevoerd worden. Komt er wel bezwaar? Dan kan het tot een juridische procedure lopen, wat uiteraard tot vertraging of zelf afkeuring van het project kan leiden.

Een offerte aanvragen bij een vakman

Heb je besloten dat je wilt investeren in een verhoging van je bovenverdieping tot de nok? Dan is het een kwestie van een vakman zoeken waar je vertrouwen in hebt – en die je de gunstigste kosten voor hetzelfde project rekent. Daarbij is het opvragen van offertes eigenlijk een absolute noodzaak. De prijzen kunnen duizenden euro’s verschillen van de ene tot de andere aannemer.

Vraag dus vrijblijvende offertes op, waarbij de vakman uitlegt wat hij gaat doen en wat dat kost. Kies als het mogelijk is altijd voor een lokale vakman – de kosten voor voorrijden zijn dan aanzienlijk lager. Je kan ook gebruik maken van online vergelijkingswebsites, waar de prijzen van elke vakman worden getoond. Houd daarbij rekening met het feit dat nokverhogingen toch altijd op maatwerk neerkomen. De prijzen die je online vindt, zijn dus altijd slechts een indicatie! Uiteindelijk dien je met één of meerdere vaklui in gesprek te gaan. Zo betaal je de beste prijs en krijg je exact de uitvoering waar jij helemaal tevreden mee bent.

Een interessante optie qua prijs is het project samen met je buren te laten uitvoeren. De prijzen van de verbouwing kunnen dan flink lager zijn! Ga eens buurten, maak je buren warm voor de voordelen van een nokverhogingen en geef een voorzichtige schatting van de prijzen. Wie weet kunnen julie samen enorm besparen op de kosten.