Dakopbouw prijzen

Type dakopbouw Afmeting Prijs
Eenzijdig 5 meter Tussen 7.400 & 9.900 euro
Tweezijdig 5 meter Tussen 13.950 & 17.400 euro
Plat dak 25 vierkante meter Tussen 24.950 & 29.950 euro

Het plaatsen van een een dakopbouw is goede methode om meer licht en ruimte te creëren zonder dat je hiervoor grondoppervlak hoeft in te leveren voor extra ruimte. Bij een dakopbouw wordt de ruimte niet vergroot door het in de breedte uit te breiden, maar in de hoogte. Ook wanneer je je zolder wilt gaan ombouwen tot een slaap- of werkruimte, kan een dakopbouw ervoor zorgen dat je genoeg kunt profiteren van het daglicht. Een investering in een dakopbouw zul je dubbel en dwars weer terugverdienen, wat het verhoogd ook de waarde van je woning. Maar voor het zover is zul je voor je gaat beginnen met het plaatsen van de dakopbouw moeten verdiepen in de kostprijs hiervan en de mogelijkheden om de kostprijs zo laag mogelijk te houden. Voor je offerte kan je contact opnemen met BKG dakwerken.

dakopbouw kosten

Wat kost een dakopbouw?

<

Onterecht wordt er bij een dakopbouw ook vaak gedacht aan het plaatsen van een dakkapel. Dit is toch wezenlijk anders. Een dakkapel is het plaatsen van dakramen en het creëren van staruimte onder een schuin dak. Een dakopbouw is het daadwerkelijk ophogen van het dak, zodat er een nieuwe of betere ruimte gecreëerd wordt. Een dakopbouw is veel ingrijpender want de dakconstructie moet aangepast worden, wat meer materiaal en manuren vergt. Het spreekt dan ook voor zich dat het plaatsen van een dakopbouw veel duurder is. De kostprijs hangt af van welke soort dakopbouw je kiest. Kies je een eenzijdige dakopbouw, dan vergt dit een investering van gemiddeld tussen de € 7.400,- en € 9.900,-. Ga je voor een dakopbouw aan beide zijden van het dak, dan betaal je al snel tussen € 13.950,- en € 17.400,-. Deze richtprijzen zijn gebaseerd op een dakopbouw van 5 meter. Wil je een plat dak ophogen? Voor een plat dak van ongeveer 25 vierkante meter is de gemiddelde prijs tussen de € 24.950,- en € 29.950,-.

Prijsopbouw voor een dakopbouw

Wanneer je de kostprijs voor een dakopbouw nader gaat bekijken zul je zien dat de kostprijs bestaat uit twee onderdelen. Een groot gedeelte van de kostprijs is voor aankoop van het materiaal. Dit is ruim 68% van de kostprijs. De overige 32% van de kostprijs is bestemd voor arbeidsuren.

Welke keuzes beïnvloeden de kostprijs voor een dakopbouw?

Er zijn diverse opties voor een dakopbouw. Daarbij moeten er keuzes gemaakt worden die van invloed zijn op de kostprijs. Het gaan onder andere over de volgende keuzes:

Een hellend dak of een plat dak?

Wil je een hellend dak aan één zijde voorzien van een dakopbouw, dan kies je voor een eenzijdige nokverhoging. Er ontstaat dan onder één zijde extra ruimte. Dit is handig als bijvoorbeeld een dakkapel niet voor voldoende stahoogte kan zorgen. Een eenzijdige nokverhoging kost gemiddeld tussen de € 1.450,- en € 2.900,-. Wil je meer ruimte creëren, dan kun je kiezen voor een tweezijdige nokverhoging. Beide zijdes van het hellende dak worden dan voorzien van een dakopbouw. Gemiddeld betaal je hier tussen de € 2.950,- en € 3.450,- voor. Met een dakopbouw voor een plat dak verkrijg je een extra verdieping. Dit kost uiteraard meer dan een dakopbouw op een hellend dak. De gemiddelde kostprijs bedraagt hiervoor tussen de € 950,- en € 1.175,- per vierkante meter voor een casco dakopbouw en een minimale afwerking. Wil je een wat luxere afwerking, dan zal de kostprijs behoorlijk stijgen.

Materiaalkeuze

Uiteraard zal de keuze voor een bepaald soort materiaal ook de kostprijs beïnvloeden. Kies je bijvoorbeeld voor hout, dan zul je goedkoper uit zijn wanneer je voor kunststof kiest. Daarentegen zul je aan kunststof geen onderhoud hebben. Er zijn nog wel meerdere soorten materialen, maar hout en kunststof zijn het meest gebruikt. Het prijsverschil tussen hout en kunststof is op zich niet heel groot. Een en ander is ook afhankelijk wat het beste bij de stijl van de woning past.

Extra opties

Om het comfort te verhogen kun je kiezen voor enkele extra opties. Deze opties zijn geen verplichting, maar voor sommige soorten van dakopbouw wel wenselijk. Met sommige opties kun je de dakopbouw een luxere uitstraling geven, terwijl andere opties vooral zeer functioneel zijn.

Je hebt een ruimte keuze uit diverse extra opties:

  • Ventilatieroosters: ventilatieroosters mogen niet ontbreken voor het creëren van een gezonde leefomgeving. Hiervoor betaal je gemiddeld tussen de € 9,- en € 13,- per decimeter.
  • Draaikiepraam: Voor een dakopbouw is een draaikiepraam ideaal om zo gemakkelijk beide zijden te kunnen schoonmaken. Tevens kun je ook kiezen op welke wijze je wilt luchten. De prijs van een draaikiepraam ligt tussen de € 124,- en € 199,- per stuk.
  • Insectenhor: Een handige optie om vervelende insecten te voorkomen. Voor een goede hor, betaal je al snel tussen de € 80,- en € 105,- per stuk.
  • Rolluik: Met een rolluik kun je de ruimte goed verduisteren, heeft een isolerende werking en zal ook zomers de hitte buiten laten. De gemiddelde kostprijs voor een rolluik is tussen de € 600,- en € 950,- per stuk.
  • Hang- en sluitwerk: Hang- en sluitwerk zal normaliter al in de kostprijs zitten voor ramen en deuren, maar kies je voor extra kwaliteit hang- en sluitwerk, dan betaal je daar gemiddeld tussen de € 80,- en € 190,- voor.
  • Knieschotten: Met knieschotten kun je handig opbergruimtes maken. Gemiddelde prijs voor een knieschot ligt tussen de € 35,- en € 45,-.

Tips om te besparen

Er zijn mogelijkheden om extra te besparen op de kostprijs voor een dakopbouw:

Afwerking zelf doen

Het plaatsen van een dakopbouw kan specialistisch zijn en verstandig om uit te besteden. De afwerking daarentegen kan iedere doe-het-zelver. Hiermee kun je flink besparen op de arbeidsuren.

Kwantumkorting

Hebben je buren ook interesse in een dakopbouw? Het is dan een idee om gezamenlijk dit aan te pakken. Jullie kunnen dan gebruik maken van een kwantumkorting die de aannemer dan zal geven en verlaagd hiermee de kostprijs.

Offertes aanvragen

Ga niet direct in zee met de eerste aannemer in zee die een ‘leuke aanbieding’ doet. De prijs kan nog steeds te hoog zijn. Vraag verschillende offertes op bij diverse aannemers, zodat je prijzen kunt vergelijken. Hiermee kun je tot wel 30% besparen.