Ruwbouw of afwerking: wat kost nieuwbouw?

De kosten voor ruwbouw zijn anders dan die voor afwerking. Daarom is het goed om eens te weten wat allemaal een rol speelt bij traditionele bouw. Ook kan je zo de mogelijkheden om te besparen ontdekken. De specialisten weten precies hoe je hiermee aan de slag moet gaan zodat je er het optimale uit kan halen.

De verschillen tussen ruwbouw en afwerking

Allereerst is het belangrijk om te weten dat zowel ruwbouw als afwerking onderdeel van nieuwbouw zijn. Ruwbouw is het begin van de woning, tot aan het water en winddicht maken. De afwerking is vervolgens alles wat daarna nog komt, tot en met de laatste streek verf die je doet.

kosten nieuwbouw

Een gelijke verdeling

In de praktijk zijn zowel ruwbouw als afwerking goed voor ongeveer de helft van de kosten. Veel mensen denken dat ruwbouw duurder is, maar in werkelijkheid is het nagenoeg gelijk aan elkaar. Al zijn er wel een aantal zaken waardoor dit kan veranderen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een hele basic afwerking. Daardoor zal de totale prijs wat lager blijven en is de verdeling eerder 60/40 dan 50/50. Bedenk dan dat je zaken als extra isolatie en driedubbel glas als zwaarste kostenposten hebt op de ruwbouwfactuur. Je kan nog verder besparen op de afwerking door vooral op ruwbouw te concentreren. Denk bijvoorbeeld aan direct luchtdicht maken. Dit kost meer materiaal en arbeid om te verzorgen. Ook extra isolatie is duurder. Door op deze manier te werken kan je al snel op een druk van ruwbouw van 70 procent op de totaalprijs uitkomen. Dan heb je wel ook echt alle zaken erin meegenomen die de moeite waard zijn om te doen.

kavel bouwgrond

Wat speelt mee in de kostprijs van ruwbouw?

Er zijn een aantal zaken die een grote rol spelen bij ruwbouw. Er zijn vier verschillende zaken die daarin kunnen meespelen. In de eerste plaats de draagkracht van de ondergrond. Dit speelt mee voor de fundering. Daarnaast is ook het aantal vierkante meters oppervlakte belangrijk. Denk daarnaast aan de hoeveelheid glas die je wenst. Tot slot is ook de keuze die je maakt op jet gebied van materiaal van belang.

De draagkracht

De ondergrond moet wel de nodige draagkracht hebben. Is dit niet het geval, dan zullen de kosten voor fundering al snel oplopen. In veel gevallen is er goed te werken met een traditionele fundering van sleuven. In slechte gevallen is echter een paalfundering wel noodzakelijk. Het is goed om grondsondering te doen om zeker te zijn van de kosten. Pas ook op of de grond niet in overstromingsgebied ligt. Dit kan de kosten sterk beïnvloeden vanwege de extra nodige maatregelen.

passief huis

De totale oppervlakte

Natuurlijk heeft ook de totale oppervlakte van de woning een effect op de prijs. Meer vierkante meters staan gelijk aan meer uur en meer materiaal. Zeker als het gaat om de fundering speelt dit een grote rol. Wil je besparen, dan is net iets kleiner bouwen altijd een optie. Dit is ook iets wat de laatste jaren meer en meer te zien is. Ook de hoogte is een goede manier om te besparen.

Hoeveel glas gebruik je?

Het is eigenlijk simpel, de hoeveelheid glas bepaalt ook hoeveel het zal kosten. Het glas zelf wordt duurder naarmate het meer wordt. Daarnaast is er ook een zwaarder profiel voor nodig. Dit kost ook meer. Daarnaast isoleert glas natuurlijk ook wat minder dan een gewone muur. Dit betekent dat je in de zomer en winter met energiekosten komt te zitten om te verwarmen of juist te koelen. Ramen zijn vaak tweemaal duurder dan gewone muren. Ook is het lastig om het geheel luchtdicht af te werken. De tip is daarom om ramen van meer dan drie meter te vermijden. Ook is het slimmer om voor draairamen dan voor schuiframen te kiezen.

Welke materialen kies je?

De materialen zijn ook een factor. Het gaat bijvoorbeeld om het soort gevelsteen. Een normale steen kost 25 euro per vierkante meter, inclusief de voeg en het inmetselen. Dit is het goedkoopst. Lijm of specifieke mortel is duurder. Je hebt dan bijvoorbeeld meer stenen nodig en het is arbeidsintensiever om het allemaal op de juiste wijze aan te leggen. Schrijnwerk van pvc is vaak goedkoper dan hout of aluminium en dus beter te gebruiken. Zoals je voor dakpannen vaak beter uit bent met beton dakpannen.

dakpannen

De kosten voor afwerking

Als het gaat om de afwerking van de bouw, dan zijn er eindeloos veel kostenfactoren. Dit heeft bijvoorbeeld met de mate van afwerking te maken, maar ook met de manier van afwerken. Het is dan ook lastig om elke factor volledig te beschrijven en krijg je de grote lijnen.

De mate van afwerken

De mate van afwerken kan je zelf bepalen. Denk alleen al aan de hoeveelheid stopcontacten die je wenst. Of denk aan de keuze in tegels. De vloer is dan ook een grote kostenpost. Grote tegels zijn bijvoorbeeld duurder en ook nog eens lastiger te plaatsen. Dit loopt daardoor dus al snel op.

De techniek van afwerken

Welke technieken gebruik je? Dit kan namelijk een flink verschil maken. De invloed van de technieken is in recente tijden bovendien flink gestegen. Dit zal ook in de komende jaren nog het geval geven. Onder meer door de invloed van de regelgeving op dit gebied. Het is slim om te bekijken in welke mate je moet investeren. Houd het ook simpel, zodat je in de toekomst nog ruimte hebt voor andere mogelijkheden.