Tijd voor een nieuwe dakbedekking in Antwerpen

Een dak heeft altijd een goed onderhoud nodig. Een dak staat immers voortdurend bloot aan de verschillende weersinvloeden, dus het is logisch dat een dak veel te lijden heeft. Met een goed onderhouden dak kun je de levensduur verlengen. Daarnaast geldt ook in Antwerpen dat vanaf 2020 all daken voldoende geïsoleerd moeten zijn. Er zijn dan ook tal van dakwerken die je kunt (laten) uitvoeren aan je dak. Isolatie, reinigen van het dak, dakbedekking vervangen of in het ergste geval de complete dakconstructie vervangen. Ook in Antwerpen zal de meeste uitgevoerde klus betreffende dakwerken het vervangen van de dakbedekking zijn. Meer informatie over Dakwerken Antwerpen: Algemene Dakwerken & Meer

Wanneer is het tijd om de dakbedekking te vervangen?

Dakbedekking gaat in de regel erg lang mee, maar na 25 tot 30 jaar mag je toch wel verwachten dat de levensduur verstreken is. Mits er natuurlijk regelmatig onderhoud gepleegd is. Kleinere dakwerken volstaat meestal wel als je een klein stukje dak moet repareren of vervangen en zorgt ervoor dat je je levensduur van het dak behoudt of verlengt. Wanneer kleinere onderhoudswerken steeds vaker plaatsvinden of je steeds vaker last krijgt van lekkages, dan weet je dat het tijd is om de dakbedekking te vervangen, zodat je de komende decennia er weer mee vooruit kunt. Bij het vervangen van dakbedekking kan het gaan om platte daken of hellende daken.

Wanneer is het tijd om de dakbedekking te vervangen?

Dakbedekking platte daken vervangen

De meeste platte daken in Antwerpen zijn bedekt met roofing, oftewel bitumen. Het kan een mogelijkheid zijn om als je dakbedekking vervangen moet worden, eens gebruik te maken van nieuwe technologische ontwikkelen, zoals EPDM. EPDM is een soort van rubber, waardoor de dakbedekking elastische eigenschappen krijgt. EPDM heeft tal van voordelen. Het kan gemakkelijk en snel over roofing heen gelegd worden, het vergt nauwelijks onderhoud en kleine stukken zijn gemakkelijk te vervangen. Je kunt ook gewoon over deze dakbedekking heenlopen, want de kans op scheuren is vrijwel nihil. De levensduur van EPDM is ook veel langer dan roofing. Gemiddeld kost het aanbrengen van EPDM zo’n € 50,- per vierkante meter.

Dakbedekking hellende daken vervangen

Voor vrijwel alle gevallen worden in Antwerpen dakpannen voor hellende daken gebruikt. Het voordeel is dat dakpannen wel tot 100 jaar meegaan. De kans dat je de dakbedekking van een hellend dak door slijtage moet vervangen is dus niet zo groot. Toch kun je voor vervanging kiezen om het uiterlijk van je woning eens te veranderen. Je kunt bijvoorbeeld leien plaatsen of als je een herenhuis hebt een fraai rieten dak. Naast vervangen kun je ook voor een overzetdak kiezen. Je plaats als het ware een nieuw dak over het oude dak. Dit is overigens niet mogelijk bij een hellend dak met dakpannen, maar wel als je singles, leien of roofing als dakbedekking hebt.