De voordelen en nadelen van verschillende soorten daken

Huiseigenaren die een dakvervanging nodig hebben, beschikken vandaag de dag over meerdere dakbedekking materialen met een verschillende levensduur. Naast hun lange levensduur hebben de verschillende dakbedekkingsmaterialen elk hun eigen kenmerken - zowel positief als negatief - die een aanzienlijke impact kunnen hebben op uw investering. We onderzoeken de voor- en nadelen van enkele van de meest populaire dakbedekkingsmaterialen die door huiseigenaren worden geprefereerd.

Verwachte levensduur van dakbedekkingsmateriaal

 • Asfalt 3-Tab dakpannen: 20 jaar
 • Asfalt Architectonische Gordelroosjes: 30 tot 50 jaar
 • Houten gordelroosjes: 20 jaar
 • Metalen daken: 40 tot 80 jaar
 • Leisteengordels, betonnen tegels en kleitegels: 60 tot 150 jaar

Dakbedekkingstypes en levensverwachting

Asfalt 3-tab dakpannen hebben de titel van het meest populaire dakbedekkingsmateriaal sinds tientallen jaren. Dit duurzame materiaal bestaat uit een asfalt/glasvezelbasisshingle die bedekt is met beschermende korrels voor extra duurzaamheid en kleur. Ze zijn populair bij huiseigenaren vanwege hun betaalbaarheid en installatiegemak. De meest voorkomende soorten asfaltschindels gaan ongeveer 20 jaar mee. Er zijn dakspanen van hogere kwaliteit beschikbaar die tot 50 jaar kunnen meegaan.

Architectonische dakpannen zijn vergelijkbaar met asfalt dakpannen, omdat ze zijn samengesteld uit dezelfde materialen, en zijn ook recyclebaar. Tijdens de productie wordt een extra tabblad of laag toegevoegd om zowel de duurzaamheid als de esthetische aantrekkingskracht te verhogen. De gemiddelde levensduur van een architecturaal dak is 30 jaar.

Houten dakpannen of shakes worden al eeuwenlang gebruikt en zijn vandaag de dag nog steeds populair. Dit duurzame dakbedekkingsmateriaal wordt vaak vervaardigd met hardhout of composiethoutmaterialen. In gematigde klimaatzones kunnen houten dakpannen en shakes ongeveer 30 jaar meegaan.

Metalen dakbedekkingsmaterialen kunnen 40 tot 80 jaar meegaan, afhankelijk van de regionale klimaatomstandigheden. Traditioneel bestonden metalen daken uit eenvoudige, golfkartonplaten die weinig esthetische aantrekkingskracht boden. Vandaag de dag zijn metalen dakbedekkingsmaterialen beschikbaar die passen bij vrijwel elke architecturale stijl. De aantrekkelijke panelen worden vaak vervaardigd met behulp van staal, aluminium of koper. Een metalen coating en geschilderde afwerking worden toegevoegd aan de stalen panelen tijdens de fabricage om roestvorming te voorkomen en de esthetische aantrekkingskracht te vergroten. Aluminium panelen hebben geen metalen coating nodig, omdat ze van nature bestand zijn tegen roest en corrosie.

Leisteen-, beton- en kleidakpannen - volgens de National Association of Home Builders- zijn de meest duurzame dakbedekkingsmaterialen, met een levensduur van 100 jaar of meer.

De voordelen en nadelen van dakbedekkingsmaterialen

Voordelen van asfalt daken

 • Asfalt 3-tab dakpannen zijn een van de meest betaalbare dakbedekkingsmaterialen. De gemiddelde kosten van asfaltschindels zijn €1,50 tot €5,50 per vierkante meter. Architectonische asfalt dakspanen zijn ook een optie tegen een veel hogere prijs - 22 tot 28 euro per vierkante meter.
 • Asfalt dakpannen zijn betaalbaar om te installeren. Ze kunnen direct over oude dakspanen worden aangebracht, mits het dakdek in goede staat is.
 • Asfalt dakspanen worden beschouwd als klasse A brandwerend, bestand tegen een brand tot twee uur. Als u in een brandgevoelige omgeving woont, bespreek dan de mogelijkheden van de dakbedekking met uw aannemer, want veel andere dakbedekkingstypes kunnen superieur zijn aan asfalt.
 • Deze dakspanen zijn gemakkelijk verkrijgbaar bij de meeste woonwinkels.
asfalt dakpannen voor uw dak

Nadelen van Asfalt dakpannnen

 • Asfaltsjalotten hebben de kortste levensduur van de in deze post genoemde dakbedekkingsmaterialen. Een asfaltschindeldak moet 15 tot 30 jaar meegaan, maar andere dakbedekkingsmaterialen kunnen 50 jaar of meer meegaan.
 • Asfalt dakpannen zijn kwetsbaar voor sterke wind, hitte en stormschade.
 • Hoewel asfaltsnippers recycleerbaar zijn - en vaak gebruikt worden in bestrating - worden ze niet als milieuvriendelijk beschouwd. De productie van deze dakpannen veroorzaakt veel uitstoot van broeikasgassen.

Voordelen van houten daken

 • Houten daken hebben een langere levensduur dan asfaltdaken - tot 25 jaar. De levensduur van uw cederhouten shingledak is zeer variabel, afhankelijk van uw lokale klimaat, de gebruikte houtsoort en de dikte van de snede.
 • Houten dakspanen zijn esthetisch aantrekkelijk voor huiseigenaren door een natuurlijke uitstraling.
 • Cederhout en houten dakspanen wegen minder dan andere dakbedekkingen, zoals klei of leisteen, maar bieden toch stevigheid en bescherming tegen vocht.
 • Houten dakspanen zijn milieuvriendelijk en zijn gemaakt van natuurlijke, biologisch afbreekbare materialen.
houten daken voordelen

Nadelen van houten daken

 • Houten dakspanen kunnen duurder zijn dan andere dakbedekkingstypes, variërend tussen €4,50 en €9,00 per vierkante meter.
 • Houten dakspanen hebben een extra, periodieke brandvertraging nodig en kunnen in uw gemeente worden verboden vanwege brandgevaar. Praat met uw aannemer als u in een brandgevoelige omgeving woont.
 • Houten dakspanen en shakes vereisen periodieke behandelingen met conserveringsmiddelen en fungiciden om te voorkomen dat het dak uitdroogt, kromtrekt, barst en schimmel aantrekt.

Voordelen van metalen daken

 • Metalen dakbedekking is een brede term die verschillende materialen omvat, waaronder staal, aluminium en koper.
 • Metalen materialen zijn beschikbaar in een grote verscheidenheid aan stijlen en meer dan 100 kleuren die een aanvulling vormen op de meeste architectonische stijlen. Metalen coatings en in de fabriek geïnstalleerde verf kunnen ook de duurzaamheid verhogen.
 • Metalen daken staan bekend om hun verlengde levensduur van 60 jaar.
 • Metalen dakbedekkingsmaterialen zijn brandwerend. Metalen dakbedekking kan ook uw verzekering tarieven te verlagen vanwege de brandwerendheid, vooral in staten als Texas en Californië die kwetsbaar zijn voor bosbranden.
 • Een metalen dak verhoogt ook de wederverkoopwaarde van een woning.
nadelen metalen daken

Nadelen van metalen daken

 • Metalen daken zijn een belangrijke investering voor huiseigenaren. Materialen kunnen variëren van € 7,00 tot € 9,00 per vierkante meter, en de installatie van een metalen dak kan tussen de € 21.000 tot € 50.000 kosten.
 • Huiseigenaren moeten een hooggekwalificeerde licentie en ervaren aannemer die gespecialiseerd is in metalen dakbedekking te vinden.

Voordelen van dakpannen

 • De pannendakbedekking is uiterst brandwerend en onbrandbaar. Ze zijn ook bestand tegen rotten en insecten.
 • Dakpannen hebben een extreem lange levensduur, tot 100 jaar.
 • Door te investeren in een pannendak kunt u uw maandelijkse energiefactuur aanzienlijk verlagen. Dakpannen zijn een van de enige dakbedekkingsmaterialen die inherente kwaliteiten bevatten om energie te besparen.
voordelen van dakpannen

Nadelen van dakpannen

 • Net als bij metalen daken zijn de kosten voor dakpannen en installatie aanzienlijk. Materialen kunnen variëren tussen € 4,00 en € 10,00 per vierkante meter.
 • Pannendakmaterialen kunnen extreem zwaar zijn en kunnen de structuur van uw huis aanzienlijk belasten. Het is belangrijk om met een bouwkundig ingenieur te bespreken hoe dakpannen uw huis zullen beïnvloeden.

Het vinden van een betrouwbare dakbedekkingsaannemer

Een ervaren dakdekker kan ook de voor- en nadelen van verschillende dakbedekkingsmaterialen uitleggen, en die het meest geschikt zijn voor uw woning en klimaatomstandigheden. Het kiezen van een betrouwbare aannemer is het belangrijkste aspect van elk dakbedekkingsproject.