Vervanging van het dak van een tuinhuis: welke kosten zijn er aan verbonden?

dak van een tuinhuis vervangen

Zelfs het dak van het tuinhuis moet af en toe gerepareerd worden - niemand wil een druppelend dak op een tuinhuis. Als de dakbedekking zelfs met reparaties niet kan worden gered, moet deze zo snel mogelijk worden vervangen. De kosten van zo'n dakvernieuwing voor het tuinhuisje zijn te achterhalen bij de kostencontrole-expert in ons interview.

Lees ook Dakbedekking tuinhuis - Roofing, Shingles<

Vraag: Hoeveel kost een dakrenovatie van een tuinhuis?

Kostencontrole-expert: Dat kan niet in het algemeen worden gezegd. Uiteraard zijn de kosten altijd afhankelijk van de grootte van het dak en waar u het dak van het tuinhuis mee wilt bedekken.

Met de vele mogelijkheden die er zijn om een dak te bedekken, vallen veel van hen weg, omdat de meeste tuinhuizen ofwel niet genoeg draagkracht hebben ofwel niet de nodige panlatten hebben, wat veel te ingewikkeld zou zijn om te installeren.

Er moet dus een onderscheid worden gemaakt tussen twee mogelijke methoden:

  • een dakbedekking met bitumenspanen
  • een dakbedekking met plaatwerk

Dakbedekking met bitumengordels

Een dakbedekking met bitumenspanen is de eenvoudigste en snelste manier om een dak van een tuinhuis opnieuw te betegelen. Het is ook de meest voorkomende manier om tuinhuizen te bedekken.

De materiële kosten zijn over het algemeen redelijk. Bitumengordels kosten meestal ongeveer 10 EUR per m² tot 15 EUR per m². Als het onderdak ook wordt vernieuwd, dat in de meeste gevallen uit dakvilt bestaat, is er een meerprijs van ongeveer 2 EUR per m² tot 3 EUR per m². Er zijn ook slechts geringe kosten voor de nagels en, indien nodig, de lijm.

Al het werk kan vrij eenvoudig zelf worden gedaan, zodat u geen ambachtsman hoeft te bestellen. De dakhelling moet echter minimaal 12° zijn, omdat anders geen absolute dichtheid kan worden bereikt.

Dakbedekking met trapeziumvormige platen

trapeziumvormige dakplaten

Een alternatief is de dakbedekking met trapeziumvormige platen. Trapeziumvormige platen zijn ook een goede optie op zeer platte daken, ze zijn gemakkelijk te leggen en, met een goede kwaliteit, zeer duurzaam.

Goedkope varianten zijn verkrijgbaar vanaf 6 EUR per m² tot 10 m², maar de duurzaamheid is afhankelijk van de kwaliteit. Als je aan de verkeerde kant geld bespaart, zit je al snel weer op het dak.

De bevestiging gebeurt door eenvoudig schroeven, de installatie kan zelfs door redelijk getalenteerde leken worden uitgevoerd. Wie zich aan de gebruikelijke montageregels houdt, zal geen problemen hebben met het plaatdak. Het enige nadeel van deze dakbedekking is dat wanneer het regent op het dak van plaatstaal in het tuinhuis, het vrij harde geluiden kan maken.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We willen een dak van 12 m² van een tuinhuisje met bitumengordeltjes opnieuw bedekken. We verwijderen de oude dakbedekking volledig en voeren deze als kleine hoeveelheid gratis af in een nabijgelegen verzamelcentrum.

WerkPrijs
Bitumen dakspanen, 14 m²158,20 EUR
Dakpannen, 1.200 stuks7,49
Dakpannen, glasvlies versterkt 14 m²28,50 EUR
Totale kosten van zelfdedekking194,19 EUR
Kosten per m²16,18 EUR per m²

Dit is een kostenvoorbeeld voor zeer specifieke werkzaamheden aan een individueel tuinhuis. De kosten voor andere tuinhuizen kunnen ook anders zijn, vooral als de dakhellingen verschillen of als de werkzaamheden door een gespecialiseerd bedrijf worden uitgevoerd.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor de dakbedekking van een tuinhuis afhankelijk?

kosten dakbedekking tuinhuis

Kostencontrole expert: hier te overwegen:

  • waarmee materiaal moet worden bedekt
  • welk gebied het dak heeft
  • welke dakhelling wordt gegeven
  • of de dakbedekking door uzelf of door een gespecialiseerd bedrijf wordt uitgevoerd
  • of een bitumendak (subdak) tegelijkertijd moet worden vernieuwd
  • welke verwijderingskosten worden gemaakt voor de oude dakbedekking

Vraag: Wat zijn de gebruikelijke kosten voor het afvoeren van dakbedekkingsvilt?

Kostencontrole-expert: Dakbedekkingsvilt is in principe gevaarlijk afval - dat wil zeggen dat het niet zomaar bij het huisvuil of samen met bouwpuin kan worden weggegooid.

De kosten voor de verwijdering van bitumineuze materialen zijn relatief hoog - in de meeste gevallen rond de 240 euro per ton of een deel daarvan. De kosten kunnen echter per regio verschillen.

Voor relatief kleine hoeveelheden van particuliere huishoudens worden echter af en toe uitzonderingen gemaakt en worden slechts kleine bedragen in rekening gebracht.