Dak vernieuwen: welke kosten moeten worden berekend?

kosten dak vernieuwen

Wie een oud gebouw koopt of bezit, zal op een gegeven moment het dak moeten vernieuwen. De kosten hiervan worden vaak onderschat. De kostencheck-expert legt in detail uit wat een dakvernieuwing kan kosten en met welke kostenposten je rekening moet houden in het interview.

Vraag: Hoeveel kost een dakrenovatie in het algemeen?

Kostencontrole expert: Dat kan nauwelijks in het algemeen gezegd worden, het hangt grotendeels af van het dak in kwestie, de staat waarin het zich bevindt en het gewenste nieuwe dak.

Over het algemeen variëren de kosten van ongeveer 30 EUR per m² tot ruim 250 EUR per m².

In de eerste plaats moet men zich bij de renovatie van daken onderscheiden of

 • een hellend dak moet alleen tegen lage kosten opnieuw worden bedekt.
 • een renovatie van het schuine dak met inbegrip van de dakisolatie moet worden uitgevoerd
 • naast de vernieuwing van de dakbedekking zijn uitgebreide herstelwerkzaamheden aan de dakspanten en dakspanten noodzakelijk
 • of een plat dak moet worden vernieuwd

In al deze gevallen variëren de kosten sterk - u moet dus altijd van tevoren beslissen wat voor soort renovatie u wilt laten uitvoeren.

Voor een eenvoudige nieuwe dakbedekking van een hellend dak variëren de kosten doorgaans van ongeveer 30 EUR per m² tot 80 EUR per m², afhankelijk van de gebruikte dakbedekking. Voor bijzonder hoogwaardige dakbedekkingen (bijv. vezelcementplaten of leistenen dakbedekking van hogere kwaliteit) kunnen de kosten aanzienlijk hoger zijn - in het geval van leisteen tot 200 EUR per m² of zelfs meer.

Bij schuine dakbedekking hebben de kosten altijd betrekking op de m² dakoppervlak - afhankelijk van de dakhelling en het daktype is dit oppervlak tot 1,5 keer of zelfs bijna 2 keer groter dan het grondoppervlak van het gebouw.

Als er een dakisolatie aan de dakrenovatie wordt toegevoegd, nemen de kosten aanzienlijk toe. In de praktijk liggen de totale kosten voor een hellend dakrenovatie met gelijktijdige isolatie bijna altijd tussen de 150 EUR per m² en 250 EUR per m². Als dan voor een dakbedekking van hogere kwaliteit wordt gekozen, kan deze in individuele gevallen ook duurder uitvallen.

prijs soorten dakschade

De prijzen variëren afhankelijk van de ernst van de schade

Als er uitgebreide reparatiewerkzaamheden aan de dakspanten en dakpannen nodig zijn, zijn de kosten afhankelijk van de schade. Als in extreme gevallen het hele dakgebint moet worden afgebroken en opnieuw opgebouwd, moet u in ieder geval betalen

extra

Bereken de kosten van 60 EUR per m² tot 120 EUR per m² vloeroppervlakte.

Bij de vernieuwing van een plat dak zijn de kosten daarentegen totaal verschillend van die van een schuin dak. Aangezien platte daken over het algemeen zeer onderhoudsintensief zijn en gevoelig voor reparaties, zijn regelmatige, selectieve reparatie- en renovatiewerkzaamheden hier vaker nodig dan een volledige vernieuwing van het dak. Als een plat dak echter volledig wordt afgebroken en herbouwd, moet u in het algemeen rekenen op kosten tussen 100 EUR per m² en 200 EUR per m². Bij een plat dak komt het dakoppervlak eigenlijk overeen met de plattegrond van het huis - in tegenstelling tot een schuin dak.

Verdere kosten zijn mogelijk

Naast deze algemene kosten kunnen er in de praktijk nog andere, extra kosten worden gemaakt - afhankelijk van wat er in de loop van de renovatie moet worden gerepareerd of vernieuwd:

 • Kosten voor de reparatie of volledige vernieuwing van de dakgoten of de dakafvoer voor platte daken
 • Kosten voor de installatie van extra dakvensters (bijv. bij een later geplande dakuitbreiding)
 • Kosten voor de installatie van extra dakconstructies (bijv. satellietschotel, zonne- of fotovoltaïsch systeem, vernieuwing van het bliksembeveiligingssysteem, enz.)
 • Kosten voor extra dakuitrusting (bijv. sneeuwvanger, extra lichtzones in het dak, uitloopluiken en treden voor de schoorsteenveger, enz.)

Al deze zaken veroorzaken natuurlijk extra kosten, die de totale kosten van een dakvernieuwing nog duurder kunnen maken.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We laten het dak van een klein vrijstaand huisje vervangen. De grootte van het dakoppervlak is 140 m², het is een eenvoudig zadeldak.

Isolatie van het dak is niet nodig, omdat de zolderkamers niet worden verwarmd. Het dakgebint is nog in goede staat, alleen enkele spanten moeten worden vervangen.

WerkPrijs
Volledige sloop van de oude dakbedekking, afvoer van de materialen1.960 EUR
Vernieuwing van individuele dakspanten850 EUR
Latten vernieuwen (compleet)1.549 EUR
Volledig nieuwe dakbedekking, dakbedekking: gekleurde betonnen dakpannen4.497 EUR
Zinkgoot afscheuren en volledig vernieuwen920 EUR
Totale kosten9.776 EUR
Totale kosten per m² dakoppervlak69,83 EUR per m² dakoppervlak

Dit is slechts één voorbeeld van een enkele kostenpost, die alleen van toepassing is op de vernieuwing van een specifiek dak volgens vaste specificaties. In andere gevallen kunnen de kosten aanzienlijk variëren.

Zelfs het relatief kleine dak van onze eengezinswoning veroorzaakt - ondanks kleine beschadigingen en vervolgens vrij goedkope dakbedekking zonder isolatie - hoge kosten voor de vernieuwing.

Als het dak was geïsoleerd en van dure dakbedekking was voorzien, zouden de kosten zeker veel meer dan twee keer zo hoog zijn geweest.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor de vernieuwing van een dak afhankelijk?

Kostencontrole expert: In de praktijk spelen hier een hele reeks factoren een rol:

prijs type daken

Het type dak heeft een beslissende invloed op de prijs
 • het type dak...
 • de grootte van het dakoppervlak en de dakafmetingen
 • het type en het aantal bestaande dakconstructies en de dakgeometrie
 • de bestaande dakhelling
 • de staat van het dak, met name van de dakspanten en dakspanten in het geval van een schuin dak
 • of het dak extra geïsoleerd moet worden
 • welke dakbedekkingsmaterialen voor het schuine dak moeten worden gebruikt
 • of extra reparaties of vernieuwing van het dak nodig is (bijv. vernieuwing van de regengoot)
 • of er extra dakuitrusting moet worden geïnstalleerd in de loop van de dakbedekking (bv. sneeuwvanger, stormbescherming, dakuitgangen, enz.)

Naast al deze factoren speelt ook de individuele prijsstelling van het bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert een rol. In de praktijk is het meestal de moeite waard om verschillende aanbiedingen te verkrijgen en te vergelijken. Er moet echter wel voor worden gezorgd dat precies dezelfde dienst daadwerkelijk wordt aangeboden.

Lees ook: dakwerken prijzen: kosten en relevante informatie

Vraag: In hoeverre spelen daktype, dakafmetingen en dakhelling een rol bij de kosten van dakrenovatie?

daklapellen bij dakrenovatie

Dakkapellen en Co. maken dakrenovatie duurder

Kostencontrole expert: Welnu, om te beginnen speelt het natuurlijk een belangrijke rol of het dak een schuin dak of een plat dak is, zoals we in het begin al hebben gezien.

In beide gevallen is de grootte van het dakoppervlak een fundamentele maatstaf voor de kosten.

Bij een schuin dak spelen echter andere dimensies en factoren een rol:

 • het type dak
 • de betreffende dakhelling
 • de bermlengte
 • de noklengte

Als men de dakoppervlakken van verschillende daktypes voor een bepaalde oppervlakte vergelijkt, zal men merken dat een lessenaarsdak in vergelijking met het eenvoudige standaard zadeldak 30% minder dakoppervlakte heeft, terwijl een schilddak tot 50% meer heeft.

Dit heeft natuurlijk ook gevolgen voor de kosten van dakvernieuwing: in het ene geval heb je 30% minder isolatie en dakbedekking nodig, in het andere geval heb je de helft minder nodig. Dit kan enorme verschillen in kosten veroorzaken.

De helling van het dak bepaalt ook de grootte van het dakoppervlak voor een zadeldak: hoe hoger de helling, hoe groter het resulterende dakoppervlak voor een bepaalde plattegrond. Afhankelijk van de dakhelling wordt ook een andere hoeveelheid dakbedekking per m² gebruikt, omdat er grotere overlappingen nodig zijn naarmate de dakhelling afneemt. Als de dakhelling al onder de zogenaamde standaard dakhelling ligt, kan het nodig zijn om een extra waterdicht onderdak aan te leggen - wat de kosten dan aanzienlijk verhoogt.

De lengte van de berm en de nok heeft ook invloed op de kosten, aangezien deze onderdelen op het dak afzonderlijk met speciaal gevormde dakpannen moeten worden bedekt en geen deel uitmaken van het eigenlijke dakoppervlak.

Vraag: Welke rol speelt de dakgeometrie en het aantal dakconstructies dan?

Kostencontrole expert: Dakkapellen, valleien en goten zijn veel moeilijker en kostbaarder te dekken, waardoor de totale kosten snel stijgen. Hoe gecompliceerder de geometrie van een dak, tot en met kleine vlakken op het dak die op zichzelf en onder verschillende hoeken ten opzichte van elkaar gebogen zijn, hoe duurder de dakbedekking wordt.

Alle bestaande dakconstructies (bijvoorbeeld een schoorsteen die uit het dak steekt) moeten worden afgedekt of afgedicht met een plat dak. Dit kost materiaal en tijd. Een groot aantal bestaande dakopbouwen of dakdoorvoeren kan de totale prijs ook aanzienlijk duurder maken.

Vraag: In hoeverre verhoogt een slechte staat van de dakspanten en dakspanten de kosten?

Kostencontrole expert: In de praktijk is het altijd afhankelijk van welke reparaties individueel nodig zijn. Voor het vervangen van spanten moet u in de praktijk ongeveer 7 tot 10 EUR per lopende meter berekenen.

Als een dakspant volledig moet worden vernieuwd, moet u zeker rekening houden met kosten vanaf ongeveer 60 EUR per m² tot 70 EUR per m² vloeroppervlakte. Daarnaast zijn er ook nog de kosten voor het slopen en afvoeren van het oude dakgebint. Afhankelijk van de gekozen dakvorm kan dit echter ook aanzienlijk duurder zijn.

Vraag: Hoeveel kost het om de regengoot te vervangen?

Kostencontrole expert: In de praktijk is dit vaak nodig voor oudere daken - en ook zeer aan te bevelen. Normaal gesproken moet u rekening houden met kosten van ongeveer 40 tot 100 EUR per lopende meter. Als er extra verstelwerk aan de dakrand nodig is, kan het ook iets duurder zijn.

Als u materiaal van hogere kwaliteit wilt hebben, zoals koper, in plaats van de gebruikelijke zinkgoten, zult u vaak aanzienlijk hogere kosten moeten verwachten.

Vraag: Wat kost dakisolatie?

Kostencontrole expert: Als u later uw dak wilt uitbreiden, is dakisolatie essentieel. In de regel moet u rekening houden met extra kosten van ongeveer 60 EUR per m² tot 120 EUR per m² - dakisolatie is dus vrij duur.

Afhankelijk van de omstandigheden en het type isolatie kunnen de kosten variëren, hierover kunt u meer lezen in dit artikel.