Dakbedekking tuinhuis mogelijkheden

Bij een tuinhuis zijn er net zoals bij de rest van de woning diverse mogelijkheden voor dakbedekking. Hoewel je hier niet in zult wonen, is de keuze voor dakbedekking op een tuinhuis zeker van belang, het is immers een bergruimte die bestand moet zijn tegen de diverse weersomstandigheden die ons land te bieden heeft. De meest populaire soorten dakbedekking voor een tuinhuis zijn houten daken, dakpannen en shingles, daarnaast zijn er ook nog andere opties die we op deze pagina zullen beschrijven.

tuinhuis Dakbedekking

Welke soorten dakbedekking voor een tuinhuis zijn er mogelijk?

Shingles

Dit is veruit de meest gangbare dakbedekking voor een tuinhuis. Deze shingles van bitumen worden op een wijze gelegd die overeenkomt met leisteen, maar dan gemaakt van een ander materiaal. Het zijn dunne pannen van bitumen die elkaar overlappen. De voornaamste redenen om te kiezen voor dit type dakbedekking voor een tuinhuis is het flexibele materiaal dat waterdicht is, ze zijn bestand tegen hitte en kou, ze kunnen niet roesten en en er is een ruim assortiment verkrijgbaar.

Dakleer

Hoewel dit materiaal in beginsel veel lijkt op de voornoemde shingles, wordt dakleer op rol geleverd dat in lange banen wordt uitgerold op het dak. Het dakleer is verkrijgbaar in diverse hoeveelheden en oppervlakte, dat ter plekke op maat zal worden gesneden. Met nagels wordt het materiaal op zijn plek gehouden. Dakleer heeft overwegend dezelfde kenmerken als shingles, het betreft een sterk materiaal dat waterafstotend is, goed tegen hitte en kou kan, niet zal verschuiven en ook niet kan roesten. Er is minder keuze in types. De snelle wijze van aanbrengen is zeker een voordeel bij dakleer.

Dakpannen

Bij schuine daken worden regelmatig dakpannen gelegd als dakbedekking voor het tuinhuis. Daarbij zijn er de keramische pannen die gebakken zijn, of de betonnen dakpannen. De dakpannen van keramiek zijn daarbij het meest voorkomend, hoewel betonpannen minder vaak gelegd worden begint de populariteit wel toe te nemen. Betonnen pannen zijn groter waarmee het leggen sneller en eenvoudiger verloopt. In beide gevallen zijn er vele stijlen om uit te kiezen. Overigens is niet ieder type dakpan geschikt voor ieder dak. De helling zal hierbij een belangrijke factor zijn.

Dakplaten

Waar het dakplaten ontbreekt aan een trendy uitstraling, wordt dit ruimschoots gecompenseerd door de relatief lage aanschafprijs. Er is een keuze voor budget oplossingen zoals PVC die vaak als golfplaten worden geleverd, aluminium of metaal bieden een kwalitatief hoogwaardige oplossing die langer zal meegaan. Het bekende golfpatroon is optioneel. Er zijn ook rechte dakplaten, of met een structuur die lijkt op dakpannen. Dakplaten leggen bespaart in tijd en kosten, de dakconstructie kan doorgaans lichter zijn, er is geen aanvullende isolatie meer nodig want deze laag is reeds in de platen verwerkt. De geluidsoverlast kan wel een probleem vormen, bij neerslag zal dit duidelijk hoorbaar zijn.

Dakbedekking tuinhuis met een plat dak

Bij tuinhuizen met platte daken ligt de keuze voor dakbedekking iets anders, ook hier is het zaak om de juiste materialen te kiezen om de ruimte netjes droog te houden. Daarbij zijn de twee meest populaire keuzes de dakrol van bitumen of een kunststof dakbedekking. Laten we deze twee materialen wat nader bekijken:

Dakrol bitumen

Een bitumen dakrol is niets anders dan shingles maar dan op een rol geplaatst. Het betreft een dakbedekking vervaardigd uit polyester die gedrenkt wordt in bitumen. De voordelen die van toepassing zijn op deze dakrol van bitumen komen overeen met de shingles. Dat betekent dus een waterdichte dakbedekking voor het tuinhuis dat niet zal roesten, een zekere flexibiliteit heeft en bestand is tegen zowel kou als hitte. Dit materiaal voor platte daken is leverbaar in diverse soorten.

Kunststof dakbedekking

Wanneer men kiest voor een kunststof dakbedekking is PVC het meest bekende materiaal. Toch is er ook een waardig alternatief en dat is EPDM. Dit is een materiaal dat als één aaneengesloten oppervlak geplaatst kan worden, dit minimaliseert de kans op lekkage omdat er geen lasnaden aanwezig zijn. In beide gevallen zullen de materialen uitstekend bestand zijn tegen UV-straling van de zon. De flexibiliteit en sterke materiaaleigenschappen zorgen voor een betrouwbare dakbedekking voor een tuinhuis met plat dak.

Dakbedekking tuinhuis met daktuin

Wanneer er plannen zijn om het dak van het tuinhuis in te richten als tuin is de keuze voor kunststof eigenlijk vanzelfsprekend. Dit komt omdat kunstof materialen in de regel wortelvast zijn. Wanneer er gras en planten op de kunststof laag worden gelegd kunnen de wortels niet doordringen in de dakbedekking. Het dak is dus beschermd tegen het plantenleven en zal niet aangetast worden. Wanneer men een daktuin of dakterras overweegt te plaatsen, moet er uiteraard wel rekening worden gehouden met het totale draagvermogen van het dak. Dit geldt voor de dakbedekking, de beplanting, inrichting en personen die zich tegelijkertijd op het dak zullen bevinden. Ook neerslag moet worden meegerekend, die zal langer op het dak blijven liggen door het absorptievermogen van de aarde en de planten. Informeer bij een specialist in groendaken naar de mogelijkheden en aandachtspunten voor dit type dak.