Dakbedekking tuinhuis mogelijkheden

Bij een tuinhuis zijn er net zoals bij de rest van de woning diverse mogelijkheden voor dakbedekking. Hoewel je hier niet in zult wonen, is de keuze voor dakbedekking op een tuinhuis zeker van belang, het is immers een bergruimte die bestand moet zijn tegen de diverse weersomstandigheden die ons land te bieden heeft. De meest populaire soorten dakbedekking voor een tuinhuis zijn houten daken, dakpannen en shingles, daarnaast zijn er ook nog andere opties die we op deze pagina zullen beschrijven.

tuinhuis Dakbedekking

Hoe uw tuinhuisje afdekken?

Er zijn veel verschillende soorten tuinhuis covers beschikbaar, of het nu een metalen, hars, pvc of houten tuinhuisje. Sommige afdekkingen passen perfect bij de structuur van de loods, andere minder. Afhankelijk van het type bekleding zal de installatiemethode totaal verschillend zijn: de bekleding kan worden bevestigd door spijkeren of lijmen, zij kan worden verwarmd met een brander zodat zij door de werking van de warmte kleeft, zij kan worden geniet of met specifieke bevestigingsmiddelen aan de steun worden bevestigd.

Welke soorten dakbedekking voor een tuinhuis zijn er mogelijk?

Bitumen

Bitumen is een materiaal met zowel waterdichte als isolerende eigenschappen.
Afhankelijk van hun kwaliteit zijn daken van bitumenvilt min of meer waterdicht. Kies altijd voor de hoogste kwaliteit, want een vochtige dakbedekking zal op den duur water doorlaten en zo het dak en zelfs de structuur van het onderdak beschadigen.

 • Roofing:
  Deze zeer voordelige versie van vilt bestaat uit rollen, of latten. Het wordt vaak in kit-vorm bij tuinhuisjes geleverd.
  Voor de duurzaamheid is het het beste om het te bedekken met dakspanen of ander materiaal, aangezien het zeer dun is en weinig weerstand biedt tegen sterke wind. Het vormt een onderlaag die het door u gekozen materiaal nog beter zal beschermen. Het kan ook een tijdelijke oplossing zijn vóór de aankoop en installatie van een beter presterend dak.
  Het wordt op een isolerende onderlaag gelegd die op de lat wordt gespijkerd en wordt bevestigd door lijmen of met een brander.
 • Shingle:
  Gemaakt van stroken vilt versterkt met glasvezel, is dit dak zeer licht, buigzaam en weerbestendig. Het is zeer esthetisch, lijkt op een leistenen dak en biedt een ruime keuze aan kleuren, van leigrijs tot rood, groen en geel. Het is ook bekend als bitumen shingle.
  Het is gemakkelijk te installeren, bijzonder geschikt voor daken met een helling tussen 14 en 25% en wordt bevestigd met nietjes of spijkers. Wees echter voorzichtig bij het leggen, want het kan scheuren of krullen, afhankelijk van de weersomstandigheden.
  Het is vrij zuinig in termen van zijn succesvolle uiterlijk en prestaties.
 • Bitumineuze tegels:
  Het dak zal worden gemaakt van cellulo-minerale dakpannen, die licht, zeer waterdicht en geluiddempend zijn. Deze dakpannen zijn zeer esthetisch en geven het uiteindelijke uiterlijk van een "echt" dak. Ze zijn gemakkelijk te installeren door ze te bevestigen op de gebruikelijke spaanplaatdaken die op de markt zijn. Vergeet de nok- en heuptegels niet voor een betere afdichting en een meer afgewerkt visueel effect.

EPDM

Dit membraan is uiterst resistent, licht, en kan op alle ondergronden op verschillende manieren worden aangebracht door ballasten, lijmen of mechanisch. Het is zeer waterdicht, heeft een lange levensduur en heeft het voordeel dat het volledig recycleerbaar is. EPDM kan worden gebruikt als buitencoating op een plat dak of als waterdichtingsmembraan onder een andere coating.

Imitatie tegels

Lichter dan dakspanen, zeer gemakkelijk te installeren, sommige modellen zijn echt vergelijkbaar met traditionele tegels. Sommige zijn gemaakt van geëxtrudeerde kunsthars en bieden zowel thermische als akoestische isolatie-eigenschappen. Deze platen worden met schroeven vastgezet. Ze kunnen na verloop van tijd licht verkleuren.
Andere modellen zijn gemaakt van PVC of metaal. Ze zijn licht, esthetisch aantrekkelijk en hebben goede waterdichtheidseigenschappen, maar zijn minder bestand tegen sterke wind.

Metalen panelen

Metalen panelen zijn zeer licht, goedkoop en duurzaam. Ze kunnen worden geverfd en gevormd om op dakpannen te lijken, wat esthetischer is dan gewone golfplaten. Ze zijn zeer gemakkelijk te installeren, omdat de panelen zo ontworpen zijn dat ze in elkaar passen.
Waterdicht maken is erg belangrijk.
De dakhelling moet groter zijn dan 5,5%. Hoewel ze rechtstreeks op het regelwerk kunnen worden gelegd, is het sterk aan te bevelen ze te leggen op regelwerk dat loodrecht op het regelwerk is bevestigd voor een betere stijfheid en dus een betere weerstand.

Shingles

Dit is veruit de meest gangbare dakbedekking voor een tuinhuis. Deze shingles van bitumen worden op een wijze gelegd die overeenkomt met leisteen, maar dan gemaakt van een ander materiaal. Het zijn dunne pannen van bitumen die elkaar overlappen. De voornaamste redenen om te kiezen voor dit type dakbedekking voor een tuinhuis is het flexibele materiaal dat waterdicht is, ze zijn bestand tegen hitte en kou, ze kunnen niet roesten en en er is een ruim assortiment verkrijgbaar.

Dakleer

Hoewel dit materiaal in beginsel veel lijkt op de voornoemde shingles, wordt dakleer op rol geleverd dat in lange banen wordt uitgerold op het dak. Het dakleer is verkrijgbaar in diverse hoeveelheden en oppervlakte, dat ter plekke op maat zal worden gesneden. Met nagels wordt het materiaal op zijn plek gehouden. Dakleer heeft overwegend dezelfde kenmerken als shingles, het betreft een sterk materiaal dat waterafstotend is, goed tegen hitte en kou kan, niet zal verschuiven en ook niet kan roesten. Er is minder keuze in types. De snelle wijze van aanbrengen is zeker een voordeel bij dakleer.

Dakpannen

Bij schuine daken worden regelmatig dakpannen gelegd als dakbedekking voor het tuinhuis. Daarbij zijn er de keramische pannen die gebakken zijn, of de betonnen dakpannen. De dakpannen van keramiek zijn daarbij het meest voorkomend, hoewel betonpannen minder vaak gelegd worden begint de populariteit wel toe te nemen. Betonnen pannen zijn groter waarmee het leggen sneller en eenvoudiger verloopt. In beide gevallen zijn er vele stijlen om uit te kiezen. Overigens is niet ieder type dakpan geschikt voor ieder dak. De helling zal hierbij een belangrijke factor zijn.

Dakplaten

Waar het dakplaten ontbreekt aan een trendy uitstraling, wordt dit ruimschoots gecompenseerd door de relatief lage aanschafprijs. Er is een keuze voor budget oplossingen zoals PVC die vaak als golfplaten worden geleverd, aluminium of metaal bieden een kwalitatief hoogwaardige oplossing die langer zal meegaan. Het bekende golfpatroon is optioneel. Er zijn ook rechte dakplaten, of met een structuur die lijkt op dakpannen. Dakplaten leggen bespaart in tijd en kosten, de dakconstructie kan doorgaans lichter zijn, er is geen aanvullende isolatie meer nodig want deze laag is reeds in de platen verwerkt. De geluidsoverlast kan wel een probleem vormen, bij neerslag zal dit duidelijk hoorbaar zijn.

Polycarbonaat of PVC panelen

Deze transparante panelen zijn ideaal om van uw schuur een serre te maken.
Bestendig en relatief goedkoop, ze zijn behandeld tegen UV-stralen en hebben een zeer lange levensduur. Tuinhuisjes in bouwpakket zijn echter zelden geschikt voor dit type dakbedekking, en het is noodzakelijk om de installatie zelf aan te passen.
Wees voorzichtig bij het installeren, dit materiaal is kwetsbaar voor schokken.

Dakbedekking tuinhuis met een plat dak

Bij tuinhuizen met platte daken ligt de keuze voor dakbedekking iets anders, ook hier is het zaak om de juiste materialen te kiezen om de ruimte netjes droog te houden. Daarbij zijn de twee meest populaire keuzes de dakrol van bitumen of een kunststof dakbedekking. Laten we deze twee materialen wat nader bekijken:

Dakrol bitumen

Een bitumen dakrol is niets anders dan shingles maar dan op een rol geplaatst. Het betreft een dakbedekking vervaardigd uit polyester die gedrenkt wordt in bitumen. De voordelen die van toepassing zijn op deze dakrol van bitumen komen overeen met de shingles. Dat betekent dus een waterdichte dakbedekking voor het tuinhuis dat niet zal roesten, een zekere flexibiliteit heeft en bestand is tegen zowel kou als hitte. Dit materiaal voor platte daken is leverbaar in diverse soorten.

Kunststof dakbedekking

Wanneer men kiest voor een kunststof dakbedekking is PVC het meest bekende materiaal. Toch is er ook een waardig alternatief en dat is EPDM. Dit is een materiaal dat als één aaneengesloten oppervlak geplaatst kan worden, dit minimaliseert de kans op lekkage omdat er geen lasnaden aanwezig zijn. In beide gevallen zullen de materialen uitstekend bestand zijn tegen UV-straling van de zon. De flexibiliteit en sterke materiaaleigenschappen zorgen voor een betrouwbare dakbedekking voor een tuinhuis met plat dak.

Waarom een tuinhuis goed afdekken?

Het hebben van een schone en uitnodigende tuin vereist wat ontwerp en opslag van uw kant. Het doel van het bouwen van een tuinhuisje is om meer opslagruimte te bieden en om uw voorwerpen en apparatuur te beschermen tegen regen en kou. Maar voor een doeltreffende bescherming van uw materiaal moet uw schuur een goede afdekking hebben.

Er zijn veel verschillende keuzes van shed dakbedekkingen en verschillende dak ontwerpen, zoals platte daken of klassieke hellende daken.

De keuze van de dakbedekking is essentieel om ervoor te zorgen dat de berging goed geïsoleerd is. Net als bij een huis, zal het dak van de berging waterlekkage voorkomen.

Kortom, het dak van een tuinhuisje moet duurzaam, weerbestendig en gemakkelijk te monteren zijn. De dakbedekking van een berging moet in de prijs van de berging zijn inbegrepen, net als de voorschriften voor de plaatsing van een berging.

Dakbedekking tuinhuisje: plat of hellend dak?

Een vraag die vaak gesteld wordt, is of voor een tuinhuisje een klassiek dubbel hellend dak of een plat dak moet worden gebruikt. Terwijl we jarenlang gewend waren schuine daken te zien, staat de trend op het punt te worden omgedraaid naar platte daken.

Er zijn drie soorten daken voor een tuinhuisje:

 • Het tuinhuisje met één schuine helling.
 • Het tuinhuisje met dubbele helling.
 • Het tuinhuisje met het platte dak.

Het kiezen van een tuinhuisje met enkele of dubbele helling

De meer traditionele tuinhuisjes met enkele of dubbele helling bieden een goede waterafvoer doordat het water automatisch naar de dakgoot wordt geleid.

Een loods met één helling moet worden gekozen als de loods tegen een muur van het huis moet worden gebouwd.

Een dubbel hellend tuinhuisje moet worden gekozen in alle gevallen waarin een traditionele uitstraling gewenst is.

Het tuinhuisje met plat dak

Voor een modern en eigentijds ontwerp is een tuinhuisje met plat dak de ideale keuze. De tuinberging met plat dak is zeer modieus, maar naast dit puur esthetische aspect brengt het platte dak van de tuinberging ook zijn structurele voordelen met zich mee.

Het platte dak vermindert koudebruggen en warmteverlies. En voor wie een groendak wil, is de overgang naar een plat dak dus verplicht.

Wat tenslotte de afvoer van regenwater betreft, is het tuinhuisje met plat dak niet zo plat. Zoals bij alle dakbedekking zal het platte dak een lichte helling hebben van minder dan 10% om ervoor te zorgen dat het regenwater goed wordt afgevoerd.

Dakbedekking tuinhuis met groendak

Wanneer er plannen zijn om het dak van het tuinhuis in te richten als tuin is de keuze voor kunststof eigenlijk vanzelfsprekend. Dit komt omdat kunstof materialen in de regel wortelvast zijn. Wanneer er gras en planten op de kunststof laag worden gelegd kunnen de wortels niet doordringen in de dakbedekking. Het dak is dus beschermd tegen het plantenleven en zal niet aangetast worden. Wanneer men een daktuin of dakterras overweegt te plaatsen, moet er uiteraard wel rekening worden gehouden met het totale draagvermogen van het dak. Dit geldt voor de dakbedekking, de beplanting, inrichting en personen die zich tegelijkertijd op het dak zullen bevinden. Ook neerslag moet worden meegerekend, die zal langer op het dak blijven liggen door het absorptievermogen van de aarde en de planten. Informeer bij een specialist in groendaken naar de mogelijkheden en aandachtspunten voor dit type dak.

Aandachtspunten bij de keuze van dakbedekking voor uw tuinhuis

Het dak van uw tuinhuis is de eerste verdedigingslinie tegen slecht weer - met name vocht. Alle onderstaande producten zijn vochtwerend. Echter, ook andere omstandigheden zoals temperatuur, zonlicht en wind bepalen welke dakbedekking u voor uw schuur gebruikt.

Hieronder zullen we een kijkje nemen op de factoren die u moet overwegen bij het kiezen van een dakbedekking te gebruiken op uw schuur.

Waterdicht

Het vermogen van de dakbedekking om water af te voeren is uw eerste zorg. Lekkage op een dak komt vooral voor bij de naden van de dakbedekking en bij spijker- of schroefgaten.

Sommige producten hebben naden die elkaar overlappen, waardoor het water ononderbroken naar beneden kan stromen. Andere materialen zijn afhankelijk van lijm of tape.

Zorg ervoor dat u de installatieprocedure voor elk dakbedekkingsproduct onderzoekt. Woont u in een extreem nat gebied, zoals de Pacific Northwest, dan kunt u kiezen voor een product met overlappende naden, zoals stalen of asfalt shingles.

Uiterlijk

Voor sommigen van u is dit misschien geen probleem, vooral als u in de rimboe woont of als het u niet kan schelen. Maar de meesten van ons wonen in een wijk, en ik wist niet zeker of de vereniging van huiseigenaren regels had over hoe een sheddak eruit moet zien.

Nadat ik contact had opgenomen met de voorzitter van de vereniging, kwam ik erachter dat zo'n beetje elk type dak was toegestaan, behalve iets fels, zoals een geverfd rood stalen dak. Zorg ervoor dat u bij de vereniging van huiseigenaren en de gemeente controleert welk type dak voor uw tuinhuis is toegestaan.

Een mooi dak - samen met een spiffy gevelbekleding en een paar ramen - niet alleen verhoogt de esthetische aantrekkingskracht, maar ook geeft toekomstige eigenaren van uw woning een kans om de schuur om te bouwen voor ander gebruik.

Duurzaamheid

Als u bent zoals ik, dan wilt u een dak op uw schuur zetten en het verder vergeten. Dat betekent geen lekkages, geen stukken die loskomen in de wind, en geen onderhoud zoals schilderen of patchen. Hoewel dit betekent meer te betalen, bent u niet van plan om de bank te breken de aankoop van duurzame dakbedekking voor uw tuinhuis.

Traditionele materialen zoals metaal, asfalt shingles, vilt, ceder of hout hebben de duurzaamheid bekend. Dat betekent dat ze zijn geweest rond lang genoeg voor mensen om te weten hoe goed ze houden in de tijd. We weten dat metaal het meest duurzaam is, gevolgd door asfalt shingles, en dan de rest.

Aan de andere kant zijn er een heleboel nieuwe dakbedekkingsproducten waar we niet al te veel over weten in termen van hoe goed ze het uithouden in de tijd. Ik heb het niet over 5 of 10 jaar - ik wil weten of deze nieuwe producten 25 of 30 jaar meegaan. Maar voor velen weten we dat nog niet.

Prijs

Als ik bouw, maak ik graag dingen die lang meegaan, wat vaak botst met mijn wens om de uitgaven in de hand te houden. Maar het mooie van het dakbedekken van een schuurtje is dat ongeacht de kosten van het dakbedekkingsmateriaal, u het zich waarschijnlijk nog steeds kunt veroorloven. Waarom? Omdat het kleine oppervlak van een tuinhuisdak ervoor zorgt dat u niet veel dakbedekking nodig heeft.

Nieuwere producten met composietmaterialen zijn duurder dan traditionele dakbedekkingen zoals asfalt shingles en dakbedekking van vilt.

Als u net als ik bent, dan heeft u zich al een paar keer gebrand aan "krijgen waar je voor betaalt". Dakbedekking is niet anders. Dakbedekkingsvilt is veruit de goedkoopste optie, maar het is minder duurzaam en weerbestendig dan alle andere opties.

Installatie

Het goed installeren van een dak vereist werk, vooral als u ervoor zorgt dat het dak waterdicht is. Ik vond sommige van de nieuwe dakbedekkingsproducten in mijn plaatselijke renowinkel mooi, maar ik was niet helemaal zeker over de installatie ervan. Ik wilde niet het risico lopen geld uit te geven aan een product waarvan ik niet 100% zeker wist hoe het goed te installeren.

Uiteindelijk heb ik shingles op mijn tuinhuis gelegd, en hoewel de installatie wat moeite kostte, wist ik hoe ik ze correct moest installeren. Bovendien is het dak van een tuinhuis niet zo groot, dus ik kon het in een halve dag doen.

Sommige dakbedekkingsproducten vereisen speciale bevestigingsmiddelen, zoals stalen daken. Dit kan een probleem zijn als u binnen het budget wilt blijven. Als u het toevoegen van drip-edge, underlayment, dakluiken, of andere dakvoorzieningen, dan moet u er zeker van zijn dat deze accessoires kunnen passen met uw dakbedekking.

Onderhoud

Net als bij duurzaamheid moet u ook rekening houden met de hoeveelheid onderhoud die elk dakbedekkingsmateriaal vereist. Een metalen dak heeft bijvoorbeeld geen onderhoud nodig als het correct is geïnstalleerd. Aan de andere kant kan een cedar shingles dak regelmatig onderhoud nodig hebben omdat individuele shakes of shingles kunnen splijten of rotten.

Als u bent zoals ik, dan is uw tijd uw kostbaarste bezit. Sommige daken zien er misschien mooi uit, maar als ze in de toekomst tijd gaan kosten om te repareren - of te vervangen - dan is het misschien raadzaam om een duurzamere optie te kiezen zoals asfalt shingles of staal.

Aan de andere kant zijn alle soorten dakbedekkingsmaterialen die we hieronder behandelen in staat om een lange tijd mee te gaan met weinig onderhoud, afhankelijk van uw geografische gebied.

Dakhelling

Soms hebt u geen keuze wat betreft het dakbedekkingsmateriaal dat u kiest. Waarom? De helling van uw dak bepaalt vaak welk type dakbedekking u nodig hebt. Als u een plat dak heeft, kunt u geen dakpannen, shingles of dakspanen gebruiken, omdat deze allemaal afhankelijk zijn van de zwaartekracht om hun waterdichte eigenschappen te behouden.

Hoe steiler de helling van uw dak, hoe groter het oppervlak. Dit is belangrijk in termen van kosten. Een steiler dak kan bijvoorbeeld de toevoeging van een paar extra stalen dakpanelen betekenen. In dat geval kunt u bijna € 100 extra aan uw project toevoegen.

De helling van uw dak bepaalt ook hoe lang uw dak zal meegaan. Ik woon toevallig in een kouder klimaat waar veel sneeuw valt. Als ik een plat dak had, of een dak met een lage helling, dan zou ik het risico lopen dat het dak beschadigd raakt als er veel sneeuw op het dak ligt.

In het voorjaar, als al die sneeuw smelt, is de kans groot dat er vocht in de schuur terechtkomt. Een grotere dakhelling is beter voor mijn sneeuwgevoelig gebied.