Wat is de R-waarde en waarom is het belangrijk voor commerciële daken?

R-waarde bij daken

Uw commercieel dak is uw eerste verdedigingslinie om uw gebouw te beschermen tegen het weer; het kan ook een essentiële rol spelen om uw gebouw te isoleren en uw energiekosten te reguleren.

Door de juiste isolatie en dakbedekking voor uw gebouw te kiezen, kunt u honderden euro's besparen door uw energierekeningen te verlagen. U kunt ook een goed daksysteem creëren dat tientallen jaren meegaat en uw gebouw zowel binnen als buiten beschermt.

Lees meer over: Dakisolatie plaatsen: methodes, materialen, prijzen en premies

Bij bkg dakwerken zijn we gespecialiseerd in commerciële dakbedekking die uw gebouw isoleert en u geld bespaart door de energiekosten en de bescherming van uw gebouw. We werken samen met gebouweigenaren en beheerders om de R-waarde te berekenen die zij willen bereiken voor hun gebouwen en hen te helpen hun doelen te bereiken.

Wat is R-waarde?

Als een aannemer het heeft over de R-waarde van een materiaal, dan heeft hij het over het vermogen van het materiaal om de thermische beweging er doorheen te weerstaan. Hoe hoger de R-waarde, hoe meer isolatie het materiaal biedt door de luchtstroom tussen buiten en binnen het gebouw te beperken.

Het is belangrijk om na te denken over de R-waarde bij het overwegen van uw dakproject, want door de R-waarde te verhogen, laat u uw dak in de winter warme lucht binnen en in de zomer buiten houden. De verhoging van de warmteweerstand kan ertoe leiden dat u minder energie verbruikt om uw gebouw op temperatuur te houden. Het installeren van de juiste isolatie op uw gebouw resulteert in een lagere verwarmings- en koelingsfactuur.

R-waarde eisen

De bouwvoorschriften in de VS hebben verschillende vereiste R-waarden voor daksystemen. De minimale R-waarde wordt bepaald door de lokale jurisdictie, en uw aannemer moet er rekening mee houden bij de planning van uw dakbedekkingsproject. Als u zich niet aan de bouwvoorschriften van uw regio houdt, loopt u het risico dat de bouwinspectie mislukt, dat u betaalt voor het aanbrengen van de juiste isolatie en dat u mogelijk boetes moet betalen.

Wat zijn gangbare R-waarden?

R-waarde wordt berekend door meer dan alleen de isolatie. Om de R-waarde van een daksysteem te berekenen, houdt uw aannemer rekening met de onderlaag, dekplaten, lijm, isolatie en zelfs het membraan.

De gemiddelde R-waarde voor sommige gangbare dakmaterialen omvat:

  • Spray Polyurethaanschuim: 12,5 per cm
  • XPS Isolatie: 10 per cm
  • EPS-isolatie: 6 per cm
  • Polyiso: 11 per cm

Energiebesparing met dakreflectie

Het hebben van een hoge R-waarde is niet de enige manier om geld te besparen op uw energiebesparing. Siliconen dakcoatings worden vaak aangeduid als "koele daken" omdat ze faciliteiten koel kunnen houden.

De heldere witte kleur reflecteert UV-stralen, waardoor gebouwen tot 35% aan energiekosten besparen doordat ze niet zo veel airconditioning nodig hebben om de faciliteiten koel te houden. Door gebruik te maken van een helderwitte coating applicatie worden de energiekosten gereduceerd als onderdeel van de oplossing van het energiesterkoeldak.