Wat is een koude dak Coating en is het goed voor mijn huis?

Als u in een gebied woont met lange koelseizoenen en veel warme dagen, kunnen uw donkergekleurde dakspanen warmte toevoegen aan het interieur van uw huis. En die warmtewinst kan uw koelingskosten opdrijven, vooral tijdens de piekuren - zoals in de late namiddag - wanneer de elektriciteitsleveranciers kwetsbaarder zijn voor black-outs en andere problemen. Gelukkig hebben studies die zijn uitgevoerd op huizen in gebieden met veel warmte, zoals Texas, Florida en Californië, aangetoond dat huiseigenaren het elektriciteitsverbruik met 10 tot 30% kunnen verminderen tijdens de piekbelastingstijden, alleen al door het aanbrengen van een warmtereflecterende coating op hun dakoppervlakken. Koele dakcoatings, zoals ze bekend zijn bij bouwprofessionals, worden op bestaande daken aangebracht als een vloeibare "verf".
Lees meer over dak vernieuwen

Maar zijn koele dakcoatings echt het beste antwoord op koelteproblemen? Uit een studie van Stanford University bleek dat koelende dakcoatings weliswaar de koellast voor het interieur van een huis verminderen, maar dat ze eigenlijk niet het beste zijn voor het milieu. Dat komt omdat reflecterende oppervlakken de oppervlaktewolkigheid kunnen verminderen, wat leidt tot een toename van de zonnige omstandigheden in dichtbevolkte gebieden - wat de opwarming van de aarde juist versnelt.

witte verf plafond

Laten we eens kijken naar de koele dakbedekkingen hieronder. We zullen bespreken waar ze van gemaakt zijn, welke huizen het meest profiteren van deze controversiële materialen, en welke huizen er beter aan voorbij kunnen gaan.

Welk soort coole dakbedekking is het beste?

koude dak Coating is er in twee verschillende vormen. Cementgebonden coatings bestaan uit beton- en keramiekdeeltjes die opgelost zijn in witte acrylverf. Elastomeercoatings bevatten extra polymeren om de coatings minder broos en meer waterbestendig te houden. In feite, aangezien koele daken vocht kunnen aantrekken - wat de groei van algen en schimmel bevordert - is het de standaardpraktijk om geen cementgebonden coatings aan te brengen op oppervlakken die niet eerst met een waterdichte oplossing zijn voorbehandeld.

Alle coatings voor koele daken verbeteren de zonnereflectie van uw dakoppervlakken, wat weer resulteert in een lagere elektriciteitsrekening. Veel van deze coatings bevatten ook UV-bestendige materialen, die de levensduur van uw dak kunnen verlengen. Dubbele winst!

Is uw dak geschikt voor koude dak Coatings?

Niet elk dak is echter een goede kandidaat voor deze coatings. Als u bijvoorbeeld in een gebied woont met kortere zomers en koudere winters, kunnen koele dakcoatings uw energierekening juist verhogen. Dat komt omdat de reflecterende oppervlakken de warmte in de winter nog steeds compenseren, wanneer de zonnewarmtewinst voor enige verlichting kan zorgen van de hoge energierekening.

De gemiddelde luchtvochtigheid op uw locatie zou ook moeten meewegen in uw beslissing. Koele daken kunnen overtollig vocht aanzuigen, omdat er niet zo veel warmte is om water weg te laten verdampen. En in gebieden met een hoge luchtvochtigheid kunnen huiseigenaren problemen krijgen met algen en schimmels, die uw dak na verloop van tijd kunnen aantasten en de duurzaamheid ervan kunnen verminderen.

Op basis van het onderzoek van Stanford moet u geen koele dakbedekking gebruiken als u in een zeer dichtbevolkt gebied woont. Het schilderen van uw dak met deze materialen in stedelijke ruimtes kan de hitte-eiland-index verhogen, met als gevolg slecht nieuws voor het milieu.

zolder isolatie

Ten slotte presteren coatings het best op daken met een lage helling of helling. Deze daken absorberen doorgaans veel meer zonnestraling, omdat ze onder een hoek staan om de zonnestralen directer te ontvangen. Een zeer steil hellend dak vertoont waarschijnlijk niet dezelfde problemen met overtollige warmte, dus het zal minder gunstig zijn.

Luchtdichtingen: Een alternatief voor koude dak Coatings...

Zoals u kunt zien, zijn er nog veel vragen te beantwoorden voordat milieuactivisten kunnen verklaren dat koude dak coatings een totale overwinning zijn. Als u echter de hoeveelheid warmte die u door uw dak absorbeert wilt verminderen, is het veiliger om te zorgen dat u een goed afgedichte en geïsoleerde zolder heeft.

Als uw zoldervloer of -plafond niet goed is afgedicht met isolatie en weerstrips, kan uw airconditioning uit het interieur van uw huis lekken, waardoor uw energieverbruik aanzienlijk toeneemt. In feite bieden zolders volgens het ministerie van Energie enkele van de beste mogelijkheden om de energie-efficiëntie van uw huis te verbeteren. Als u onafgewerkte vloeren heeft, moet u deze isoleren met isolatiedekens en dampschermen. Zoek ook naar lekken en gaten die speciale aandacht nodig hebben, zoals gaten rond de nutsleidingen, soffits en inbouwspots. U kunt gebruik maken van expanderend schuim en siliconenkit om deze gaten te dichten. Breng weerstrips aan rond de toegang tot de zolder om u extra bescherming te bieden in het interieur van uw huis.

Het beter isoleren van uw huis is een van de belangrijkste dingen die u kunt doen om uw energiekosten te beschermen, zelfs als u in het zuiden woont. Neem dat, rekeningen voor de airconditioning!