Zo haal je alles uit je dakterras

Het dakterras is meer en meer de extra buitenkamer van woningen aan het worden. Er is dan ook veel mogelijk. Zeker op het gebied van inrichten is er wel heel veel mogelijk. Je kan er bijvoorbeeld een loungehoek van maken, maar je kan er ook een mooie groene ruimte van maken. Zo kan je er jarenlang veel plezier van hebben. Wel is het dan belangrijk om een goede opbouw en het juiste materiaal van belang. Lees meer over de verschillende dakwerken en hun prijzen bij BKG

dakterras

Beginnen met de vergunning

Het is niet altijd even gemakkelijk om een dakterras aan te leggen. Daar zijn wel een aantal bepaalde voorwaarden voor nodig. Denk bijvoorbeeld aan het soort dak. Dit moet wel in de vergunning als potentieel dakterras zijn opgegeven, is dit niet het geval dan moet er alsnog een vergunning worden aangevraagd. Het is dan van belang om met een architect samen te werken. Is er vanaf het eerste moment aangegeven dat er een dakterras kan komen, dan zal dit geen probleem zijn. Woon je in een appartementsgebouw, dan is het slim om dit eerst even voor te leggen op de bewonersvergadering. Dit voorkomt onnodige wrijving.

Rekening houden met specifieke regels

Er zijn allerlei regels waaraan je je moet houden. Je mag bijvoorbeeld geen extra inkijk creëren met het dakterras. Zoals het ook niet zo mag zijn dat beplanting of bebouwing licht wegneemt bij buren. Deze regels gelden ook als het gaat om het creëren van een dakterras. Het is daarom belangrijk om al in de ontwikkelfase van het dakterras met al deze zaken rekening te houden. Het gaat om factoren zoals de afmetingen, de grenzen van het perceel, de hoogte en schuine zichten van aangrenzende percelen. In rijtjeshuizen geldt ook dat de goedkeuring van de buren nodig is.

Inlezen in de mogelijkheden

Het is belangrijk om vooraf zoveel informatie als mogelijk te verzamelen. Dat doe je bijvoorbeeld door eerst met de architect te bekijken welke mogelijkheden er liggen. Is de huidige toestand toereikend of zijn verstevigingen nodig? Het kan soms verstandig zijn om een adviseur erbij te betrekken. Bedenk bijvoorbeeld alleen al hoeveel een kubieke meter aarde kan wegen. Dit is niet zomaar even aan te leggen. Het is belangrijk dat het gewicht goed verdeeld wordt en dat er ook voldoende steun van de muren en de palen wordt verkregen. Dit geldt voor een daktuin net zo sterk als voor een dakterras.

De kwaliteit van de structuur

Het is ook belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van de structuur. Gaat het om een reeks houten balken? Dan is het zeker dat er versteviging nodig is. Dit is vaak in steden aan de orde. De versteviging komt voort uit de wijziging van de functie van het dak. Bovendien worden zaken zoals sneeuwval en dergelijke ook meegerekend in de belasting op piekmomenten. Het verzorgen van voldoende draagkracht is belangrijk voor meer dan alleen de stevigheid. Ook met het oog op het afwerken is het van belang. Wil je meer planten en bomen? Dan moet de structuur dus ook meer gewicht aankunnen.

De soorten materialen die je gebruikt

Wanneer het gaat om een renovatie, dan is het slim om te beginnen met een afgewerkt plat dak. Let erop dat de dakdichting en de afwerking van het dakterras een belangrijke rol gaan spelen. Daar zijn niet alle soorten dichtingen en isolatie geschikt voor. Op de losse structuur van het platte dak kunnen tegeldragers of hardhouten kepers worden geplaatst. Dit is gemakkelijker met tegels of hout af te werken.

Wie twijfelt aan de draagkracht van een dak is het best af met een houten terras. Je bent er dan zeker van dat het gewicht over de grote oppervlakte niet te hoog wordt en goed verdeeld wordt. Tegels op tegeldragers verdelen hun gewicht anders, namelijk over de eigen oppervlakte per tegel op de tegeldragers.

Wanneer het gewicht goed wordt opgevangen, dan zijn eigenlijk alle materialen wel geschikt voor buitengebruik. Het gewicht speelt een grote rol en bevestiging stelt je voor wat uitdagingen. Daarom dat het belangrijk is om te bekijken hoe je goed op het dak kan werken zonder dat het los op het dak komt te liggen.

De juiste manier van afwateren

Ook de afwatering is ook van belang. Het is eerst een belangrijke zaak om een waterdichte laag aan te brengen. Dit kan in rubberfolie of asfalt. Dit is de eerste stap wanneer je begint. De kwaliteit van de waterdichte laag moet altijd goed gecontroleerd worden. Is het een laag die ouder dan 20 jaar is, dan is het slim om direct voor vernieuwing te kiezen. Daarbij kijk je altijd naar de mate waarin het waterdoorlatend is. De tegels die je kiest moeten een open voeg houden. Zo is het water gemakkelijk af te vloeien. Ook grind kan een optie zijn. Let dan wel op de juiste verdeling en voldoende doorlatendheid voor het water. In recente jaren neemt de wens om groen te hebben toe. Ook kunstgras valt hier onder.

Het afvoeren van het regenwater

Onder het dakterras gebeurt het daadwerkelijke afvoeren van het regenwater. Dat is ook de reden waarom de voegen open moeten blijven. Zorg wel dat alles goed waterdicht is door de dakdichting goed door te trekken. Ook is het slim om te zorgen dat de waterafvoer geen andere problemen oplevert. Daarnaast is het slim om de aanleg te doen op zo’n manier dat er later gemakkelijk onderhoud aan te doen is.

Hoe ontwerp je het terras?

Het is slim om het dakterras bij de leefruimte of keuken te betrekken. Wanneer je verder weg gaat zitten, dan zal je het vaak ook minder gaan gebruiken. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Denk erover na dat het dak meer last van regen, wind en zon heeft. Daarom zijn niet alle materialen en alle soorten beplanting heel geschikt om te gebruiken. Ook de oriëntatie van het terras pas je hierop aan.

Zorg ervoor dat er voldoende beschutting tegen de wind is. Juist op een dakterras staat vaak wind. Dit wordt niet altijd goed aangepakt. Ook een reling ter bescherming tegen vallen, is vaak van belang. Bij voorkeur is die 1,10 meter hoog. Dit zorgt voor een hoge mate van veiligheid. Andere zaken waar je op moet letten, zijn bijvoorbeeld geuren van dampen en dergelijken. Omdat de leidingen op het dat verlucht worden, komt het vaak voor dat dit precies in conflict komt met het terras. Zorg dat deze dan worden omgeleid.

De sterkste pluspunten

Natuurlijk is het ook leuk om naar de sterkste punten van een dakterras te kijken. Zo is het bijvoorbeeld fijn om te weten dat het onderhoudsarm is. Dit maakt het zitten in deze buitenkamer extra aantrekkelijk. Je kan er lekker ontspannen en hebt al snel een echte loungesfeer te pakken. Ook is het goed om te beseffen dat je de leefruimte van je woning flink groter maakt op deze manier. Dit heeft natuurlijk ook een positief effect op de waarde van je huis of appartement. Zeker wanneer je een woning zonder tuin bewoont is het dakterras een flink voordeel. Een ander voordeel is te vinden op het gebied van de luchtkwaliteit. Een goed dakterras geeft je ook een geborgen gevoel. In een tuin zal je dit niet snel ervaren. Bouw je het goed op, geniet dan optimaal.