Zo worden dak en gevel een strak geheel

Is het altijd al jouw droom geweest om de gevel en het dak meer op elkaar te laten aansluiten? Dan is dat gewoon mogelijk. Er zijn namelijk een aantal verschillende opties te onderscheiden op dit gebied. Het is goed om die eens te bekijken. Meer informatie over bkg dakwerken.

gevel dakpan

Klassieke mogelijkheden

Het is aantrekkelijk om klassieke opties langs te lopen als het gaat om de gevel. In de eerste plaats is het goed om naar dakpannen en vezelcementleien te kijken. Het is dan wel essentieel om een naadloze aansluiting te verzorgen. Dit kan met alle soorten pannen en leien. Het is ook interessant om naar zink te krijgen. Mede door het lage gewicht is dit gemakkelijk op een draagstructuur te plaatsen. Bovendien is het flexibel. Ook shingles worden steeds populairder.

Wat zijn de voordelen?

Er zijn een aantal voordelen te koppelen aan deze mogelijkheden. In de eerste plaats maak je extra ruimte voor isolatie. Wanneer je na-isolatie langs de buitenzijde plaatst, is het belangrijk om de isolatie goed te beschermen. Dit maakt de dakpannen en de leien juist zo interessant. Dit komt bijvoorbeeld doordat je met zeer dun materiaal werkt. Zo heb je meer ruimte voor isolatie. Ook is het lekker ligt en is het gemakkelijk te verankeren. Dat kan zo in het hout, er is geen fundering voor nodig.

gevel kleidakpan

Ook is het een voordeel dat je er een veel strakkere look mee kan creëren. Dit is ook voor nieuwbouw een interessante ontwikkeling. Vooral omdat dit esthetisch ook enkele voordelen kan opleveren. De strakke look die een naadloze aansluiting tussen gevel en dak biedt hoort bij modern denken. Er zijn veel ontwerpers die zelfs de dakgoot onzichtbaar maken in dit type woning. Dit is echter wel een lastig karwei. Dit komt bijvoorbeeld omdat het bij lekken groter problemen met zich meebrengt. Het water sijpelt niet zomaar meer weg. Wanneer de goot wordt weggewerkt zal het water sneller in de muur terecht kunnen komen. Dit zal bovendien lastig te vinden zijn. Het is daarom veel belangrijker om de goten regelmatig te controleren en schoon te maken. Dit moet minimaal tweemaal per jaar worden gedaan voor goed resultaat.

Een ander voordeel van het combineren van de afwerking van het dak en de gevel vind je op een heel ander vlak. Het is mogelijk om dit door één bedrijf te laten doen. Op die manier hoef je dus niet naar verschillende personen voor verschillende klussen en is alles gemakkelijker te regelen en bij te houden.

Met welke materialen werk je?

totaaloplossing gevel dak kleidakpan

Het is belangrijk om met de juiste materialen te werken. Denk aan vezelcementleien, maar denk ook aan dakpannen. Dit kan met alle varianten. Het is vaak praktisch gemakkelijker met dunne leien. Die plaats je simpeler. Daarnaast zijn die minder zwaar. Dit kan tot wel 40 kilo schelen met kleidakpannen. Daardoor heb je dus ook minder nodig om het gemakkelijk te plaatsen. Het bevestigen kan met leihaken en nagels. Zo ben je beschermd tegen de wind. Wie liever geen duidelijke bevestiging ziet, kan overwegen de leihaken achterwege te houden. Dat is een belangrijke overweging om mee te nemen in het geheel.

Wie toch voor de dakpannen kiest, kan het best ook kijken naar wat de mogelijkheden zijn op het gebied van hulpstukken. Zo kan je veel aan knikpannen en aan hoekpannen hebben. Dit maakt de overgang van dak naar gevel een stuk mooier. Het is bovendien slimmer om vlakke pannen te nemen. Die zijn gemakkelijker verticaal te plaatsen. Al zijn er ook met golvende dakpannen wel mogelijkheden.

Het is belangrijk om te weten dat de dakpan net wat dikker is. Ook is het oppervlak net even een beetje anders. Wanneer je een strak geheel wil, dan zijn er wel kleidakpannen die een speciale behandeling hebben gekregen zodat ze beter als gevelbekleding kunnen dienen. Het is wel zo dat deze pannen alleen verticaal te plaatsen zijn en niet op daken kunnen. Je hebt dan tegelpannen met dezelfde afmetingen nodig. Ook is het mogelijk om voor zeer dunnen dakpannen te kiezen. Die zien er esthetisch beter uit, maar zijn ook technisch beter bruikbaar. Dat komt omdat ze op de klassieke leien lijken en dus ook minder belastend zijn.

Het gebruik van zink

gevelpanelen zink

Zink is ook een interessant materiaal. Het gewicht is namelijk goed laag. Daardoor is er geen sterke draagstructuur nodig. Daarnaast is het ook lekker flexibel en is het dus ook in nieuwbouw goed te gebruiken. Zink is altijd goed passend te maken bij elke vorm. Het is al tijden zo dat vooral voor zinkbannen met een staande naad wordt gekozen. Dit past perfect als dakbedekking. Het zorgt voor een naadloze overloop. Je hebt dan een dragende muur, een isolatielaag, hout of metaal, een membraan en uiteindelijk de afwerking met zink.

Er zijn ook andere mogelijkheden. Zo zijn er zinkprofielen die kunnen overlappen. Dit is ook mogelijk door met gevelpanelen te werken die je op zink monteert. Deze zijn gemakkelijk met verbindingsstukken te monteren. Het is echter wel zo dat je dan niet naadloos ka werken. Aan de andere kant zijn ze wel beter te combineren dan bij de banen het geval is. Wie kiest voor zink, kan gewoon de specialist op het gebied van daken in de arm nemen. Al zijn er ook echte specialisten in de arm te nemen.

Werken met houten shingles

shingles hout

Een laatste oplossing is het werken met shingles. Dit gebeurt niet vaak als het om gevel- en dakbedekking gaat. Daardoor kan je er wel iets bijzonders van maken. Het is belangrijk dat het dak een helling van minstens 35 graden heeft. Zo houd je het waterdicht. Besef wel dat de kleur na verloop van tijd enigszins zal veranderen wanneer je met hout werkt. Er zijn verschillende geschikte soorten hout. Vooral die uit duurzaamheidsklasse I en II zijn geschikt. Je denkt dan aan eik, rode ceder of aan kastanje. Ook is hout gemakkelijk te verduurzamen. Zo past het bij je gevel en je dak. Dit ziet er niet alleen goed uit, maar het is ook beter voor je budget dan andere soorten hout.