Zonnepanelen plaatsen op een sarkingdak

Als ervaren dakdekker en expert op het gebied van zonne-energie, krijg ik vaak de vraag of het mogelijk is om zonnepanelen te plaatsen op een sarkingdak. Het antwoord is volmondig ja! Een sarkingdak is een uitstekende keuze voor het installeren van zonnepanelen vanwege de vele voordelen die het biedt. In dit artikel gaan we dieper in op wat een sarkingdak is, waarom het ideaal is voor zonnepanelen, hoe het proces van zonnepanelen plaatsen op een sarkingdak verloopt en waarom het belangrijk is om hiervoor een professionele dakdekker in te schakelen. Lees verder om alles te ontdekken over het plaatsen van zonnepanelen op een sarkingdak.

zonnepanelen op een sarkingdak

Wat is een sarkingdak?

Een sarkingdak is een specifiek type dakconstructie waarbij de isolatie aan de buitenzijde van het dakbeschot wordt aangebracht in plaats van aan de binnenzijde, zoals bij een traditioneel dak. Hierdoor ontstaat er een continue isolatielaag die het dak volledig bedekt. Het sarkingdak biedt uitstekende thermische prestaties en voorkomt dat er koudebruggen ontstaan, wat leidt tot een betere energie-efficiëntie van het gebouw.

Waarom is een sarkingdak ideaal voor zonnepanelen?

Een sarkingdak biedt verschillende voordelen voor het plaatsen van zonnepanelen:

 • Geen beschadiging van dakbedekking: Bij het plaatsen van zonnepanelen op een sarkingdak hoeft de dakbedekking niet te worden doorboord, wat het risico op lekkages minimaliseert.
 • Betere isolatie: Het sarkingdak zorgt voor een continue isolatielaag, waardoor de warmte beter wordt vastgehouden en de zonnepanelen efficiënter werken.
 • Esthetisch aantrekkelijk: Zonnepanelen kunnen strak op het sarkingdak worden gemonteerd, wat zorgt voor een esthetisch aantrekkelijke uitstraling.
 • Veiligheid: Doordat de zonnepanelen aan de buitenzijde worden geplaatst, is het onderhoud en de inspectie ervan veiliger en gemakkelijker uit te voeren.

Zonnepanelen plaatsen op een sarkingdak

Het proces van het plaatsen van zonnepanelen op een sarkingdak omvat de volgende stappen:

1. Dakinspectie

Voordat de zonnepanelen kunnen worden geïnstalleerd, moet het dak worden geïnspecteerd om ervoor te zorgen dat het in goede staat verkeert en geschikt is voor het plaatsen van de panelen.

2. Montagesysteem

Een speciaal montagesysteem wordt gebruikt om de zonnepanelen veilig en stevig op het sarkingdak te bevestigen. Dit montagesysteem wordt direct op de isolatie geplaatst.

3. Bedrading

De bedrading van de zonnepanelen wordt zorgvuldig aangebracht en aangesloten op het elektriciteitsnetwerk van het gebouw.

4. Testen en inspectie

Na de installatie worden de zonnepanelen grondig getest om ervoor te zorgen dat ze correct werken. Ook wordt het dak geïnspecteerd om te controleren op eventuele beschadigingen of lekkages.

Wat zijn de mogelijke kosten

De kosten voor het plaatsen van zonnepanelen op een sarkingdak kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Enkele van de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de kosten zijn:

 1. Oppervlakte van het dak: Hoe groter het dakoppervlak, hoe meer zonnepanelen er geïnstalleerd kunnen worden, wat de kosten kan verhogen.
 2. Aantal zonnepanelen: Het aantal zonnepanelen dat u wilt installeren, heeft uiteraard invloed op de totale kosten.
 3. Type zonnepanelen: Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt, variërend in prijs en efficiëntie.
 4. Montagesysteem: Het type montagesysteem dat wordt gebruikt, kan de kosten beïnvloeden.
 5. Arbeidskosten: De kosten van het inhuren van een professionele dakdekker voor de installatie van de zonnepanelen.
 6. Extra accessoires: Eventuele extra accessoires of bekabeling die nodig zijn voor de installatie.

Gemiddeld kunnen de kosten voor het plaatsen van zonnepanelen op een sarkingdak variëren van €4.000 tot €10.000 of meer, afhankelijk van de bovengenoemde factoren. Het is belangrijk om verschillende offertes te vergelijken en advies in te winnen bij een professionele dakdekker om een nauwkeurige schatting te krijgen van de kosten voor uw specifieke situatie.

Houd er rekening mee dat hoewel de initiële investering misschien hoog lijkt, zonnepanelen op de lange termijn aanzienlijke besparingen op energiekosten kunnen opleveren en uw ecologische voetafdruk kunnen verkleinen. Het is een duurzame investering die zichzelf kan terugbetalen in de loop der jaren.

Voordelen

Zonnepanelen op een sarkingdak bieden verschillende voordelen, waardoor ze een aantrekkelijke keuze zijn voor veel huiseigenaren. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 1. Efficiëntie: Een sarkingdak biedt een uitstekende isolatie, waardoor de temperatuur onder het dak beter gereguleerd wordt. Dit bevordert de efficiëntie van de zonnepanelen, omdat ze beter presteren in koelere omstandigheden. Hierdoor kunnen de zonnepanelen meer elektriciteit opwekken dan op een traditioneel dak.
 2. Ruimtebesparing: Bij een sarkingdak worden de zonnepanelen direct op de isolatielaag geplaatst, waardoor er geen extra dakconstructie nodig is om de panelen te ondersteunen. Dit bespaart ruimte en maakt het dakontwerp eenvoudiger.
 3. Esthetiek: Omdat de zonnepanelen direct op het dak worden bevestigd, zijn ze minder opvallend en kunnen ze naadloos worden geïntegreerd in het ontwerp van het dak. Dit zorgt voor een esthetisch aantrekkelijke en strakke uitstraling.
 4. Geluidsisolatie: Het gebruik van een sarkingdak biedt extra geluidsisolatie, wat vooral gunstig is in gebieden met veel omgevingsgeluid. Dit draagt bij aan het wooncomfort binnenshuis.
 5. Besparing op energiekosten: Zonnepanelen op een sarkingdak kunnen aanzienlijke besparingen op de energiekosten opleveren, omdat u uw eigen duurzame elektriciteit kunt opwekken. Hierdoor kunt u minder afhankelijk worden van het elektriciteitsnet en mogelijk zelfs geld verdienen door overtollige energie terug te leveren aan het net.
 6. Milieuvriendelijk: Zonnepanelen op een sarkingdak dragen bij aan een duurzamere levensstijl en verminderen de CO2-uitstoot. Door groene energie te produceren, verkleint u uw ecologische voetafdruk en draagt u bij aan een schonere toekomst.

Het installeren van zonnepanelen op een sarkingdak is dus een slimme keuze voor wie op zoek is naar een efficiënte, esthetische en duurzame oplossing om groene energie op te wekken en te besparen op energiekosten. Het is echter belangrijk om een professionele dakdekker te raadplegen om ervoor te zorgen dat uw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen en om het meeste uit uw investering te halen.

Waarom een professionele dakdekker inschakelen?

Het plaatsen van zonnepanelen op een sarkingdak is een complex project dat professionele expertise en ervaring vereist. Een professionele dakdekker heeft de kennis en vaardigheden om het sarkingdak grondig te inspecteren, het juiste montagesysteem te kiezen en de zonnepanelen veilig en efficiënt te installeren. Bovendien kan een professionele dakdekker u adviseren over de beste locatie voor de zonnepanelen en u helpen bij het verkrijgen van eventuele vergunningen die nodig zijn voor de installatie.

FAQ

1. Is een sarkingdak duurder dan een traditioneel dak?

Ja, een sarkingdak kan duurder zijn dan een traditioneel dak vanwege de extra isolatiematerialen en arbeidskosten die ermee gemoeid zijn. Echter, de energiebesparingen en verbeterde isolatie kunnen de extra kosten op de lange termijn compenseren.

2. Kan ik zonnepanelen plaatsen op een bestaand sarkingdak?

Ja, zonnepanelen kunnen op een bestaand sarkingdak worden geplaatst. Een professionele dakdekker kan beoordelen of het dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen en de juiste stappen ondernemen om de panelen veilig te installeren.

Conclusie

Het plaatsen van zonnepanelen op een sarkingdak is een slimme investering die uw energieverbruik kan verminderen en bijdraagt aan een duurzamere levensstijl. Met de vele voordelen die een sarkingdak biedt, zoals verbeterde isolatie, veiligheid en esthetische aantrekkelijkheid, is het een uitstekende keuze voor het installeren van zonnepanelen. Als u geïnteresseerd bent in het plaatsen van zonnepanelen op uw sarkingdak, aarzel dan niet om contact op te nemen met een professionele dakdekker om u te begeleiden bij dit proces en de juiste oplossing voor uw specifieke situatie te vinden.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende offerte en ontdek de mogelijkheden van zonnepanelen op uw sarkingdak!