Sarkingdak: Opbouw, kosten en voordelen

Heb je ooit nagedacht over het verbeteren van de isolatie van je dak? Een sarkingdak is een type dakisolatie waarmee je niet alleen de warmte binnenhoudt, maar ook het energieverbruik vermindert.

In deze blogpost leggen we stap voor stap uit hoe een sarkingdak wordt geplaatst en wat de kosten zijn. Geïnteresseerd? Lees dan verder en ontdek alles wat je moet weten over een sarkingdak!

plaatsing van een sarkingdak

Samenvatting

 • Een sarkingdak is een type dakisolatie waarbij isolatie aan de buitenkant van het dak wordt geplaatst. Het houdt de warmte binnen en vermindert het energieverbruik.
 • Een sarkingdak biedt voordelen zoals verbeterde luchtdichtheid, hergebruik van oude dakbedekking, energie-efficiëntie en ruimtebesparing binnen het gebouw.
 • Het installeren van een sarkingdak vereist voorbereidend werk, het kiezen van het juiste isolatiemateriaal en het inschakelen van professionals. De kosten variëren afhankelijk van verschillende factoren.

Wat is een Sarkingdak?

wat is een sarkingdak

Een sarkingdak is een soort dak met isolatie aan de buitenkant. Deze methode is goed als je de spanten niet kan isoleren. Vaak zie je een sarkingdak bij het beter maken van oude daken.

Het helpt de warmte in huis te houden. De isolatie ligt boven op de spanten en bedekt het hele dak. Men gebruikt vaak harde platen van PIR, PUR of ander schuim voor dit soort isolatie.

Het belang van een sarkingdak bij dakisolatie en energie-efficiëntie

Een sarkingdak heeft veel voordelen voor dakisolatie en energie-efficiëntie. Het plaatst de isolatie aan de buitenkant van het dak. Hierdoor blijft de warmte beter in huis. Dit verlaagt de energierekening.

Het sarkingdak beschermt ook de dakstructuur. Dit maakt het dak sterker en gaat langer mee. Dit is een goede manier om het dak te isoleren bij een verbouwing. Het is snel en werkt goed.

Je moet wel de oude dakbedekking weghalen. Dat kost tijd en werk. Voor de isolatie van het sarkingdak gebruik je harde platen. Deze zijn meestal van PIR, PUR of ander schuim gemaakt.

Opbouw van een Srakingdak

sarkingdak opbouw

Een sarkingdak bestaat uit verschillende materialen en constructies die zorgen voor optimale isolatie en energie-efficiëntie. Wil je weten hoe dit precies in zijn werk gaat? Lees dan snel verder!

Materialen

sarking dak materialen

Bij de bouw van een sarkingdak gebruiken we verschillende materialen. We starten met isolatieplaten en dampremmende folie. Dan gaat de oude dakbedekking eraf. Dit zijn de dakpannen en panlatten.

Nu kunnen we de isolatieplaten op het dak leggen. Hier gaan ze bovenop de dampremmende folie. Het onderdakmembraan komt eroverheen. Dit zorgt ervoor dat het dak droog blijft. Tot slot bevestigen we de panlatten weer aan het dak door de isolatie heen.

Constructie

constructie van een sarkingdak

Bouwen van een sarkingdak is een nauwkeurig werk. Eerst halen we de oude dakbedekking weg, de tegels en latten. Dan leggen we een doek tegen vocht op de dakstructuur. Dit doek beschermt de isolatie.

Daarna komen de stevige isolatieplaten op het doek. Deze platen houden warmte goed vast. Tot slot komt er een laag tegen water over de platen. Deze laag zorgt dat het dak droog blijft.

Alles moet goed passen voor een sterk en warm dak!

Voordelen van een Sarkingdak

voordelen van een sarkingdak

Een sarkingdak biedt vele voordelen, zoals isolatie van buitenaf, hergebruik van oude dakbedekking, verbeterde luchtdichtheid, energie-efficiëntie en ruimtebesparing. Lees verder om meer te weten te komen!

Isoleren van buitenaf

dak isoleren van buitenaf

Bij een sarkingdak wordt de isolatie aan de buitenkant van het dak geplaatst. Dit betekent dat de isolatie direct op de dakconstructie wordt aangebracht, voordat de dakbedekking wordt geplaatst.

Hierdoor is het dak goed beschermd tegen temperatuurschommelingen en wordt warmteverlies geminimaliseerd. De isolatie wordt meestal gedaan met behulp van stijve isolatieplaten, die zorgen voor een goede thermische weerstand.

Een dampremmende laag en een onderdakmembraan worden ook geïnstalleerd om te voorkomen dat vocht het dak binnendringt. Deze isolatiemethode zorgt voor een effectieve dakisolatie en draagt bij aan energie-efficiëntie.

Hergebruik van oude dakbedekking

oude dakbedekking herbruiken

Bij het plaatsen van een sarkingdak kan de oude dakbedekking hergebruikt worden. Dit bespaart kosten en vermindert afval. De bestaande dakbedekking, zoals dakpannen, wordt verwijderd en later weer opnieuw geplaatst.

Door de isolatieplaten bovenop de dampremmende folie te leggen, blijft de oude dakbedekking goed beschermd. Op deze manier kan de oude dakbedekking nog vele jaren meegaan, wat gunstig is voor het milieu en de portemonnee.

Verbeterde luchtdichtheid

luchtdichtheid dak verbeteren

Een sarkingdak zorgt voor een verbeterde luchtdichtheid van het dak. Dit betekent dat er minder lucht van binnen naar buiten en vice versa kan ontsnappen. Dit is belangrijk omdat luchtlekken kunnen leiden tot warmteverlies en energieverlies.

Met een sarkingdak blijft de warmte binnen en wordt een energie-efficiënte omgeving gecreëerd. Dit resulteert in lagere energiekosten en een comfortabelere leefomgeving.

Energie-efficiëntie

Een sarkingdak draagt bij aan de energie-efficiëntie van een gebouw. Door de isolatie aan de buitenkant van het dak wordt warmteverlies geminimaliseerd en blijft het binnen lekker warm in de winter.

Dit zorgt ervoor dat er minder energie nodig is om het gebouw te verwarmen, wat uiteindelijk resulteert in lagere energiekosten. Bovendien kan een goed geïsoleerd dak ook zorgen voor koeling in de zomer, waardoor de behoefte aan airconditioning wordt verminderd.

Met een sarkingdak kun je dus niet alleen het comfort in huis verbeteren, maar ook besparen op energieverbruik.

Ruimtebesparing

Ruimtebesparing bij dak

Een van de belangrijkste voordelen van een sarkingdak is de ruimtebesparing. Bij een sarkingdak wordt de isolatie aan de buitenkant van het dak geplaatst, waardoor er geen ruimteverlies is aan de binnenkant van het gebouw.

Dit betekent dat je geen interieurafwerking hoeft te verwijderen, waardoor je meer ruimte overhoudt. Ook hoef je geen extra isolatiematerialen binnenin het gebouw te plaatsen, omdat de isolatie al aan de buitenkant zit.

Hierdoor bespaar je kostbare ruimte in het gebouw. Daarnaast beschermt het sarkingdak de dakstructuur en verlengt het de levensduur ervan, waardoor er geen extra ruimte nodig is voor reparaties of vervangingen aan het dak.

Nadelen van een Sarkingdak

nadelen sarking dak
 • Vereiste dikte isolatie
 • Mogelijke problemen met bestaande isolatie
 • Kosten

Ontdek de mogelijke nadelen van een Sarkingdak en hoe deze kunnen worden aangepakt voor een optimale dakisolatie.

Vereiste dikte isolatie

vereiste dikte dakisolatie

Voor een sarkingdak is een minimale isolatiedikte van 4,5 m²K/W vereist. Dit betekent dat de isolatielaag voldoende dik moet zijn om warmteverlies te voorkomen en een goede thermische prestatie te garanderen.

Met deze dikte kan het dak efficiënt worden geïsoleerd en energiebesparingen worden gerealiseerd. Het is belangrijk om dit in gedachten te houden bij het plannen en installeren van een sarkingdak.

Mogelijke problemen met bestaande isolatie

problemen bestaande dakisolatie

Bij het plaatsen van een sarkingdak kan er problemen ontstaan als er al isolatie aanwezig is. De bestaande isolatie moet mogelijk worden verwijderd voordat het nieuwe sarkingdak kan worden geïnstalleerd.

Dit kan extra werk en kosten met zich meebrengen. Daarnaast kunnen er ook problemen ontstaan als de bestaande isolatie niet goed is geïnstalleerd of als er vochtproblemen zijn. Het is belangrijk om deze problemen op te lossen voordat het sarkingdak wordt geplaatst om te zorgen voor een goede isolatie en optimale energie-efficiëntie.

Kosten

Kosten dakisolatie nadeel

De kosten voor een sarkingdak kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Over het algemeen liggen de kosten voor alleen de isolatie van een sarkingdak tussen de €40 en €60 per vierkante meter.

Als er ook nog oude dakbedekking moet worden verwijderdnieuwe isolatie moet worden aangebracht en nieuwe dakbedekking moet worden toegevoegd, kunnen de kosten beginnen vanaf €75 per vierkante meter.

Het is belangrijk om te zorgen dat de isolatielaag een bepaald niveau van thermische weerstand bereikt, meestal minimaal 4,5 m²K/W. Het plaatsen van een sarkingdak vereist expertise en gespecialiseerde gereedschappen, dus het inschakelen van professionals is vaak noodzakelijk.

De Plaatsing van een Sarkingdak: Stap voor Stap

plaatsing sarkingdak

De plaatsing van een Sarkingdak gebeurt stap voor stap, beginnend met voorbereidende werkzaamheden en eindigend met het inschakelen van professionals voor de installatie.

Voorbereidende werkzaamheden

Voordat een sarkingdak kan worden geïnstalleerd, zijn er enkele belangrijke voorbereidende werkzaamheden nodig. Ten eerste moet het bestaande dak zorgvuldig worden geïnspecteerd op eventuele schade of zwakke plekken.

Indien nodig moeten reparaties worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat het dak in goede staat verkeert. Vervolgens moet de oude dakbedekking worden verwijderd om plaats te maken voor de isolatieplaten van het sarkingdak.

Het is ook belangrijk om eventuele mosgroei of vuil op het dakoppervlak te verwijderen, omdat dit de hechting van de nieuwe dakbedekking kan beïnvloeden. Tot slot moet de dakstructuur worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat deze sterk genoeg is om het extra gewicht van het sarkingdak te dragen.

Keuze van het isolatiemateriaal

Bij het plaatsen van een sarkingdak is het belangrijk om het juiste isolatiemateriaal te kiezen. Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen beschikbaar, zoals geëxtrudeerd polystyreen (XPS), geëxpandeerd polystyreen (EPS) en polyurethaan (PUR).

Het isolatiemateriaal moet een hoge thermische weerstand hebben om energieverlies te voorkomen. Ook moet het materiaal bestand zijn tegen vocht om schade aan de isolatie en dakstructuur te voorkomen.

XPS-isolatieplaten zijn populair vanwege hun goede isolatiewaarde en vochtbestendigheid.

Aanbrengen van de dakbedekking

Nadat de isolatie op zijn plaats is geïnstalleerd, is het tijd om de dakbedekking aan te brengen. Dit kan verschillende opties omvatten, zoals dakpannen, leien of een ander materiaal dat geschikt is voor jouw specifieke situatie.

De dakbedekking wordt over de isolatie geplaatst en vastgemaakt aan de panlatten die op de dakstructuur zijn bevestigd. Hierdoor ontstaat een waterdichte laag die je dak beschermt tegen regen, sneeuw en andere weersomstandigheden.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de dakbedekking goed is aangebracht en stevig is bevestigd om lekkages te voorkomen en de duurzaamheid van je dak te waarborgen.

Inschakelen van professionals voor de installatie

Voor de installatie van een sarkingdak is het verstandig om professionals in te schakelen. Dit komt omdat het installeren van een sarkingdak deskundigheid en ervaring vereist. Het is belangrijk dat het dak goed geïnstalleerd wordt om de isolatie en energie-efficiëntie te garanderen.

Professionals kunnen ervoor zorgen dat het sarkingdak correct wordt geplaatst en zorgen voor een kwalitatief hoogwaardig resultaat. Op deze manier kunt u er zeker van zijn dat uw dak goed geïsoleerd is en energie bespaart.

Kosten van een Sarkingdak

prijs sarkingdak

Het bepalen van de prijs van een sarkingdak hangt af van verschillende factoren. Het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van deze variabelen om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

 • De gebruikte materialen: Grofweg kan je rekenen op prijzen tussen de €20 en €50 per vierkante meter voor de isolatieplaten. De prijs varieert sterk afhankelijk van het gekozen materiaal. Gangbare materialen die worden gebruikt, zijn harde isolatieplaten gemaakt van PIR, PUR of andere soorten schuim.
 • De dikte van de isolatie: De prijs van de isolatie neemt toe naarmate de dikte toeneemt. Dit komt omdat meer materiaal wordt gebruikt en omdat het meer tijd kost om te installeren.
 • De grootte van het dak: Het spreekt voor zich dat een groter dak een hogere prijs met zich meebrengt dan een kleiner dak.
 • De complexiteit van de dakconstructie: Een eenvoudige dakconstructie is sneller en eenvoudiger te installeren dan een complexe dakconstructie, waardoor de installatiekosten lager zijn.
 • De kosten van de dakbedekking: Afhankelijk van het type dakbedekking dat u kiest, kunnen de kosten aanzienlijk variëren.
 • De arbeidskosten: Dit is een andere belangrijke variabele. De kosten van de installatie kunnen sterk variëren, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de klus en de ervaring van de professional.

In het algemeen kan je verwachten dat de totale kosten voor een sarkingdak, inclusief materialen en installatie, variëren van €50 tot €100 per vierkante meter.

Veelgestelde vragen over Sarkingdaken

Veelgestelde vragen over Sarkingdaken

Is er een vergunning nodig voor een Sarkingdak?

Ja, voor het plaatsen van een sarkingdak is een vergunning nodig. Dit komt doordat het sarkingdak een verandering aanbrengt aan de dakconstructie van het huis. Het is daarom belangrijk om een vergunning aan te vragen bij de gemeente voordat je het sarkingdak laat plaatsen.

Zo voorkom je eventuele problemen of boetes achteraf. Zorg ervoor dat je alle juiste documentatie en informatie hebt, zodat je de vergunning op tijd kunt verkrijgen. Veiligheid en naleving van de bouwvoorschriften staan altijd voorop bij het plaatsen van een sarkingdak.

Hoeveel bespaar ik met een Sarkingdak?

Met een Sarkingdak kunt u besparen op uw energiekosten. Het zorgt voor betere isolatie van uw huis, waardoor warmte beter wordt vastgehouden. De exacte besparingen hangen af van verschillende factoren, zoals de grootte van uw dak en de huidige isolatie.

Om een nauwkeurige schatting te krijgen, is het verstandig om een professionele offerte aan te vragen.

Is er bij een Sarkingdak risico op luchtlekken?

Bij een Sarkingdak is er geen risico op luchtlekken, zolang de luchtdichtheid op kritieke punten goed wordt gewaarborgd. Dit houdt in dat er speciale aandacht moet worden besteed aan het correct installeren van de isolatielaag, het afdichten van eventuele kieren en het zorgen voor een goede aansluiting tussen het dak en de gevel.

Met de juiste zorg en vakmanschap kan een Sarkingdak een uitstekende luchtdichtheid bieden, wat bijdraagt aan de energie-efficiëntie en comfort van je huis.

Conclusie

Conclusie

Een sarkingdak is een geweldige optie voor dakisolatie en energie-efficiëntie. Het biedt vele voordelen, zoals isolatie van buitenafhergebruik van oude dakbedekking en verbeterde luchtdichtheid.

Hoewel er ook nadelen en kosten zijn, is de plaatsing van een sarkingdak een stapsgewijs proces dat het beste kan worden uitgevoerd door professionals. Over het algemeen is een sarkingdak een snelle en effectieve oplossing voor dakrenovaties, waardoor de levensduur van de dakstructuur wordt verlengd en energie bespaard kan worden.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een sarkingdak?

Een sarkingdak is een dakisolatie methode waarbij isolatieplaten aan de buitenkant van het dak worden geplaatst. Deze methode verbetert de thermische prestaties en energie-efficiëntie van het dak.

2. Hoe wordt een sarkingdak geplaatst?

Bij de installatie van een sarkingdak worden isolatieplaten, zoals PIR of PUR isolatie, op de spanten van het dak geplaatst. Daarna wordt een onderdak bovenop de isolatieplaten geïnstalleerd.

3. Wat zijn de voordelen van een sarkingdak?

Een sarkingdak verbetert de energie-efficiëntie en thermische isolatie van uw huis. Het houdt ook uw huis warm in de winter en koel in de zomer.

4. Hoeveel kost het plaatsen van een sarkingdak?

De kosten van een sarkingdak kunnen variëren. De prijs hangt af van verschillende factoren zoals de grootte van het dak en het type isolatiemateriaal dat wordt gebruikt.

5. Heb ik een vergunning nodig om een sarkingdak te plaatsen?

In sommige gevallen heeft u mogelijk een vergunning nodig om een ​​sarkingdak te plaatsen. Het is altijd goed om dit te controleren met uw lokale gemeente.

6. Kan ik zelf een sarkingdak plaatsen of heb ik een specialist nodig?

Het plaatsen van een sarkingdak kan complex zijn en het is vaak beter om dit over te laten aan een specialist. Een specialist kan ook helpen eventuele vochtproblemen of houtrot te identificeren en aan te pakken.