6 Signalen dat je nieuwe dakgoten nodig hebt

Dag na dag, jaar na jaar zijn uw dakgoten en regenpijpen altijd op afroep om het schadelijke stormwater weg te leiden van het huis. Hoewel die van u misschien tientallen jaren van trouwe, meestal probleemloze service heeft bijgedragen, heeft elke installatie een vervaldatum. Als u niet zeker weet of het tijd is voor vervanging, kijk dan uit naar deze verklikkerlichten.

Goten en regenpijpen zijn de onbezongen held van uw huis. Als ze goed functioneren, gaan ze een heel eind in de richting van bescherming tegen regen, de natuurlijke vijand van elk door de mens gemaakt bouwwerk. Daarbij voorkomen dakgoten een heleboel potentieel omvangrijke, dure vochtgerelateerde problemen, terwijl ze toch grotendeels uit het zicht en uit het hoofd blijven. Hoewel goed onderhouden, kwalitatief hoogwaardige goten naar verwachting vele jaren meegaan, gaan ze zeker niet eeuwig mee. Klik door om te weten te komen welke tekenen erop kunnen wijzen dat het tijd is om de jouwe te vervangen.

Gerelateerd: Dakgoot kuisen: Oplossingen tegen een verstopte dakgoot

Gebarsten goten

Gebarsten goten

Gebarsten goten zijn ongeveer net zo zinloos als een emmer met een gat in de bodem. Om uw goten en regenpijpen te inspecteren, moet u er rekening mee houden dat, terwijl grotere scheuren duidelijk zichtbaar zijn op droge, heldere dagen - in ieder geval met behulp van een verrekijker - kleinere scheuren zich alleen in een storm kunnen openbaren. Ongeacht de grootte van de scheuren is het doel van een afwateringssysteem niet te bereiken en is een serieuze beoordeling gerechtvaardigd. Individuele scheuren kunnen worden gerepareerd, maar uitgebreide scheurvorming is een reden om vervanging te overwegen.

Naadspanning

Naadspanning

De gemiddelde goten zijn vaak het kwetsbaarst aan de naden waar twee horizontale secties samenkomen. Hier komen zowel lekken als scheidingen voor, waarbij beide soorten falen uiteindelijk leiden tot een aantal ongewenste uitkomsten, zowel buitenshuis als binnenshuis. Hoewel gootnaden soms kunnen worden gerepareerd, zetten veel huiseigenaren het hele gedoe achter zich, in plaats daarvan kiezen ze voor naadloze goten.

Omgaan met afgeschilferd verf

afgeschilferd verf

Geloof het of niet, slecht functionerende goten kunnen een perfect goed schilderwerk verpesten. Controleer uw buitenzijde op verf die is opgeborreld of afgeschilferd door overmatig vocht. Waar u ook een gedeelte van de gecompromitteerde verf vindt, controleer de toestand van de dichtstbijzijnde dakgoot. Als zelfs uw geschilderde goten schillen, dan heb je zeer waarschijnlijk een lek. In gevallen waar peeling verf reikt verder dan een of een paar gebieden, denk dan serieus over gootvervanging, niet te repareren.

Gerelateerd: Dakgoot herstellen: Tips, Prijzen & Info

Stop de verrotting

dakgoot verrotting

Wanneer defecte goten het mogelijk maken dat er regen over het huis valt, volledig ongecontroleerd, dan is het schillen van de verf misschien wel het minste van uw zorgen. Als ze mogen verrotten, kunnen houtafwerkingen aan de buitenkant, zoals vensterbanken en deurstijlen, het weer niet meer tegenhouden. Dus een schijnbaar geïsoleerde probleemstelling, een door water beschadigde gipsplaat, kan in feite worden veroorzaakt door een ontoereikende stormdrainage. Als uw dakgoten voortdurend dergelijke hoofdpijn veroorzaken, is het waarschijnlijk tijd om ze te vervangen.

Schimmelgekte

schimmel

Er is een reden dat de regenpijpen ongeveer zes meter van het huis eindigen. Vochtophoping in de buurt van de fundering heeft de neiging om zijn weg te vinden naar de kelder, wat uiteindelijk leidt tot lelijke, ongezonde en vaak nogal stinkende schimmelgroei. Als u schimmel en meeldauw tegenkomt in een voorheen droge, schimmelvrije ruimte onder de grond, zijn beschadigde goten de meest waarschijnlijke oorzaak. Wanneer dergelijke problemen zich na reparatiepogingen opnieuw voordoen, is vervanging van de dakgoot de volgende logische stap.

Gerelateerd: Wat kost een dakgoot

Onderhoud

onderhoud dakgoot

Ben je het beu om elk jaar je dakgoten schoon te maken? Je bent niet alleen. Maar omdat typische goten onderhouden moeten worden om goed te kunnen functioneren, en omdat zoveel mensen hun onderhoudstaken vergeten of uitstellen, ontwikkelen kleinere en beter beheersbare zaken zich onvermijdelijk tot grotere, kostbare zaken. Als dat allemaal te bekend klinkt, aarzel dan niet: U kunt het best het gepatenteerde LeafGuard gootsysteem uit één stuk installeren, een innovatieve 'get-it-and-forget-it'-oplossing die ontworpen is om nooit te verstoppen.

Gerelateerd: 4 soorten ongedierte dat in je goot kan leven, en wat je er aan kunt doen.