Afdichtingsmethodes

In tegenstelling tot een hellend dak wordt de dakafdichting van een plat dak niet alleen gebruikt om regen af te voeren, maar moet deze ook volledig waterdicht zijn om te voorkomen dat er water binnendringt. In dit artikel kunt u lezen welke verzegelingsmethoden gebruikt kunnen worden en welke speciale vormen er zijn.

afdichtingsmethodes

Basisinformatie over waterdichtheid

De afdichting van het platte dak is altijd afhankelijk van de bestaande dakhelling. Afhankelijk van de gedefinieerde dakhellingsgroep (in DIN) kan een plat dak worden toegewezen aan groep I of groep II.

Platte daken met een hellingshoek tot 3° vallen in groep I, platte daken met een hellingshoek tussen 3° en 5° vallen in groep II. Platte daken met een hogere helling worden in de DIN niet apart beschouwd, maar de respectievelijke technische regels zijn dienovereenkomstig van toepassing, deels met de nodige aanvullingen.

Denk aan de weersomstandigheden

De hoeveelheid neerslag is niet op alle gebieden gelijk. Daarom moet bij het afdichten van platte daken ook rekening worden gehouden met de weersomstandigheden:

  • Temperaturen
  • Neerslaghoeveelheid
  • Hoeveelheid sneeuw

De sneeuwbelasting daarentegen speelt een rol voor de dakconstructie zelf.

Waterdichtheid

De dakafdichting moet altijd volledig waterdicht zijn. Als er membranen worden gebruikt (zoals in de meeste gevallen) moet ervoor worden gezorgd dat de naden tussen de membranen permanent en waterdicht aan elkaar worden gelast.

Bevestigen en bevestigen van de waterdichting

Afgezien van enkele speciale vormen zijn er verschillende manieren om het spoor te bevestigen:

  • ze kunnen over het hele oppervlak worden gelijmd
  • ze kunnen aan elkaar worden gelast
  • ze kunnen gedeeltelijk worden verlijmd (bijvoorbeeld bij de verbindingen)
  • ze kunnen mechanisch worden gefixeerd (zeldzaam)
  • ze kunnen op hun plaats worden gehouden door een zogenaamde ballast (bijv. grind, normaal gesproken alleen voor groene daken)

Speciale vormen van afdichting

Naast de gebruikelijke bitumineuze afdichting (met bitumenfolie) of afdichting met EPDM-folie kan een plat dak ook met andere methoden worden afgedicht.

Betonafdichting

Afdichting met WU-beton (waterdicht beton, niet te verwarren met onderwaterbeton) wordt zelden uitgevoerd. Dit is een volledig waterdicht gewapend beton.

Hoewel de techniek tot nu toe niet op grote schaal is toegepast en meestal beperkt blijft tot commerciële gebouwen, biedt het toch een aantal belangrijke voordelen. Ten eerste is er een veel hogere duurzaamheid, lagere renovatiekosten dan het afdichten met membranen (hogere duurzaamheid) en een veel hogere veiligheid.

Voor gebouweigenaren is een WU-betonafdichting op een plat dak dus zeker het overwegen waard. Er zijn ook gespecialiseerde bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in dit soort dakafdichtingen en er jarenlange ervaring mee hebben. De methode is al vele jaren door de bouwautoriteiten goedgekeurd.

Afdichting met klei

In het geval van een aarden gebouw - dus vooral in het geval van ecologische gebouwen - kan een plat dak ook worden gebruikt om het dak met aarde af te dichten. Hoge regenval is meestal problematisch voor het kleidak, maar in veel gevallen kan het met enige aanpassingen worden gerealiseerd. Er zijn echter nog geen bouwmethoden die op grotere schaal zijn getest.