Plat dak afdichting: wat je moet weten
Platte daken worden blootgesteld aan de meest extreme weersomstandigheden. Daarom is het des te belangrijker om een hoogwaardige waterdichting te gebruiken.
De juiste afdichting van een plat dak is cruciaal, omdat het oppervlak wordt blootgesteld aan talrijke weersinvloeden en zware belastingen. Het afdichtingsmateriaal moet dus bestand zijn tegen alle mogelijke spanningen en belastingen. Welke eisen van toepassing zijn en welke soorten waterdichtheid het beste zijn, kunt u hieronder lezen.
Het waterdicht maken van platte daken moet niet alleen bestand zijn tegen thermische spanningen zoals grote temperatuurschommelingen. Er zijn ook mechanische, chemische en biologische factoren, dus het dakoppervlak moet aan de hoogste eisen voldoen. Om ervoor te zorgen dat de afdichtingsmaterialen correct worden geïnstalleerd, kunt u het beste een specialist in dienst nemen die ook bekend is met de relevante regels en richtlijnen van de fabrikant. U moet ook het platte dak een keer per jaar controleren op schade.
- Lees ook - Plat dak isoleren prijs en isolatie mogelijkheden
- Lees ook - Plat dak vernieuwen? Info en prijzen vind je hier!
- Lees ook - Dakbedekking plat dak: 4 mogelijkheden en hun prijs per m2
Als u zich vertrouwd wilt maken met de eisen voor dakafdichting en afdichtingsmaterialen, kunt u DIN 18531 "Dakafdichting - Afdichtingen voor ongebruikte daken" raadplegen.
Dakafdichting: de eisen volgens DIN 18531
Volgens DIN 18531-1 wordt de kwaliteit van de afdichting van platte daken verdeeld in twee verschillende klassen of toepassingscategorieën K1 en K2. Categorie K1 is van toepassing op platte daken waarvoor de gebruikelijke eisen worden gesteld. Toepassingscategorie K2 is van toepassing op dakafdichtingen waaraan hogere eisen worden gesteld, zoals hoge gebouwen of daken die moeilijk toegankelijk zijn.
DIN 18531-2 regelt ook de respectievelijke eisen voor waterdichte materialen. Deze moeten dus waterdicht zijn, voldoende stabiel, bestand tegen uitrekken en scheuren, zodat ze bestand zijn tegen de verwachte temperaturen, vervormingen en windbelasting en voldoende weerstand hebben tegen perforatie.
Mechanische belastingen
Een plat dak staat niet alleen bloot aan thermische belasting. De dakafdichting moet ook bestand zijn tegen mechanische belastingen. Volgens DIN 18531 wordt een onderscheid gemaakt tussen twee niveaus:
Fase I heeft te maken met hoge mechanische belasting, die het gevolg is van de volgende factoren:
- Bewegingen van de basislaag
- Draagconstructie van stalen profielen
- Bekisting van hout of materialen op houtbasis als ondergrond voor de afdichting
- Gebruik van zachte warmte-isolatiematerialen
- Uitgebreide vergroening
- Spanning door het type positiebepaling van de dakafdichting
Fase II betekent een gematigde mechanische belasting en is altijd aanwezig als fase I niet aanwezig is.
Schokkende ladingen
Platte daken moeten een verhoogde perforatieweerstand hebben, zodat ze niet beschadigd raken bij een stootbelasting. De test volgens DIN EN 12691 dient als basis voor het bepalen van de weerstand van bitumen, kunststof en elastomeermembranen tegen stootbelastingen.
Thermische belastingen
Platte daken worden de klok rond blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden. Zonlicht, temperatuurschommelingen, neerslag en atmosferische zuurstof veroorzaken ontledingsprocessen en dus ook veroudering van kunststof- en bitumenmembranen.
Het verouderingsgedrag van een afdichtingsmateriaal wordt voornamelijk bepaald door de kwaliteit van het materiaal. De uitgangsmaterialen, de fabricage- en verwerkingsmethoden zijn daarbij bepalend.
DIN 18531 maakt ook onderscheid tussen twee verschillende niveaus met betrekking tot de thermische belasting. Niveau A is altijd aanwezig als het materiaal direct aan het weer wordt blootgesteld of alleen een lichte oppervlaktebescherming heeft. Fase B beschrijft een gematigde thermische belasting en is aanwezig als de dakafdichting wordt beschermd tegen hoge hitte en schommelende temperaturen.
Losse dakbanen zijn bijzonder gevoelig voor schade in het koude seizoen. Dit komt omdat de temperatuurschommelingen voor trekkrachten zorgen die de bevestigingspunten en de naden belasten.
Hagelstormen hebben ook hun effect op platte daken. Zo heeft de EMPA (Swiss Federal Laboratories for Materials Testing and Research) gespecificeerd dat het waterdichtingsmateriaal een hagelbestendigheid van ten minste 25 m/s moet hebben in overeenstemming met het eisenprofiel (AfP) van de European Association for Permanent Waterproof Roofs (ddDach).
Wortelweerstand van de membranen voor een groendak
Wie zijn platte dak wil vergroenen, moet de richtlijnen van de "Forschungsgesellschaft Landschaftsentwicklung Landschaftsbau" (FLL) raadplegen. Daar kunt u lezen over de "Procedure voor het testen van de wortelweerstand van membranen en coatings voor groendaken". Als de membranen de twee jaar durende langetermijntest in een geklimatiseerde kas doorstaan, krijgen ze het testcertificaat "Wortelweerstand volgens FLL".
Goed om te weten: Zelfs als u uw dak niet wilt vergroenen, kan het een voordeel zijn om te kiezen voor wortelbestendige membranen, omdat planten zich ook kunnen vestigen door vliegende zaden.
Als u uw plat dak wilt vergroenen, moet u zeker wortelbestendige afdichtingsmembranen kopen.
Ecologisch aspect
Geomembranen moeten ook aan bepaalde milieucriteria voldoen. Naast het minimaliseren van het gebruik van materialen en energie bij de productie en het transport, is het ook belangrijk om de bescherming van het milieu te waarborgen.
Wie zelf geomembranen kan kiezen, moet een fabrikant vinden die milieuvriendelijke, ecologisch verantwoorde en hydrolysebestendige membranen produceert.
Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de gebruikte bouwmaterialen duurzaam, weinig vervuilend en recycleerbaar zijn. Sommige fabrikanten kunnen de ecologische onschadelijkheid van hun producten bewijzen met testrapporten van neutrale instituten.
Verschillende soorten waterdichting
Wie zijn plat dak als gevolg van een renovatie opnieuw afdicht, moet ervoor zorgen dat de dakconstructie en vooral de warmte-isolatie onbeschadigd en droog is. Zorg er ook voor dat de dakconstructie en de warmte-isolatie zijn aangepast aan de momenteel geldende voorschriften van de Duitse Energiebesparingsverordening (EnEV).
Afdichting met bitumenfolie
De meest gangbare en eenvoudigste manier om het platte dak af te dichten is door gebruik te maken van een speciale vorm van dakvilt, de zogenaamde bitumenfolie. In de regel bestaan deze echter niet alleen uit bitumen. In plaats daarvan wordt een draagelement van polyester, glas of jute omgeven door twee lagen bitumen om de stabiliteit te garanderen.
Het voordeel van bitumen als materiaal is dat het bijzonder weerbestendig, waterdicht en gemakkelijk te verwerken is. Als bijproduct van de aardolieproductie wordt destillatiebitumen in vloeibare vorm bij 200 graden Celsius aan de bitumenfabrikant geleverd. Daar worden in verschillende processen polymeren toegevoegd om bijvoorbeeld de UV-bestendigheid te waarborgen. Een aggregaat, dat ook in verschillende kleuren verkrijgbaar is, dient als extra beschermlaag op de bovenste toplaag. Het leggen van dakvilt door het uitrollen van de bitumenplaten met een bepaalde overlap. Lijm ze vervolgens met vloeibare bitumen en las ze aan de naden aan elkaar met een gasbrander.
Afhankelijk van het type bitumineuze plaat kiest u voor de lasmethode of voor de koud verlijmingsmethode. Bij de lasmethode worden de membranen in het onderste gedeelte verwarmd en zonder extra lijm aan het platte dak bevestigd. De membranen worden vervolgens aan de naden aan elkaar gelast, zodat het dak bijzonder strak is.
De eenvoudigste en meest voorkomende manier van afdichting is met bitumenfolie. Afhankelijk van het type wordt gekozen voor de lasmethode of voor de koudverbinding.
De koud verlijmingsmethode vereist speciale bitumenmembranen met een lijmoppervlak aan de onderzijde.
Het verwijderen van bitumen is problematisch. Vooral bij de lasmethode zijn de membranen zeer stevig aan het dak bevestigd, zodat verwijdering zonder restanten nauwelijks mogelijk is. Dus ofwel moet je de bitumenlaag moeizaam verwijderen met een spatel en beitel, ofwel huur je een specialist in om de klus te klaren met een droogijsstraalmachine of een speciale beitel.
Niet-vervuild dakvilt kan zonder problemen met het normale bouwpuin worden weggegooid.
Kunststof waterdichting
Kunststofplaten zijn een goed alternatief voor bitumenplaten. In tegenstelling tot bitumenmembranen worden ze losjes in één laag op een beschermende onderlaag van synthetisch vlies gelegd. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat de naden en voegen zorgvuldig worden aangesloten. Ze kunnen zowel mechanisch als met een ballast worden vastgezet. Bovendien kunnen ze in stroken of op punten worden gelijmd, maar ze worden niet over een groot oppervlak gelijmd. Kunststof afdichting bespaart tijd en materiaal. Verdere voordelen zijn de bijna weersonafhankelijke installatie en het lagere brandrisico. Zowel PVC als EPDM worden als materiaal gebruikt. Kunststof waterdichting is zeer goed bestand tegen UV-licht en is meestal tussen 1,5 en drie millimeter dik.
Vloeibare afdichting van platte daken met bitumen
Bij vloeibare platdakafdichting met bitumen wordt het vloeibare materiaal uitgegoten en wordt een speciaal vlies ingeperst voor de wapening. Dit proces wordt dan herhaald. Het voordeel van dit type dakafdichting is dat er geen naden zijn waardoor vocht kan binnendringen.
Vloeibaar bitumen is het meest geschikt voor de integratie van gecompliceerde structuren zoals doorvoeringen, koepellichten of dakafvoeren, omdat het materiaal zich volledig aanpast aan de contouren van de ondergrond. Mechanische bevestiging aan de bovenrand van de aansluitingen is volledig overbodig.
Vloeibare afdichting met kunststof
Verder zijn er voor de afdichting van platte daken 1-component vloeibare kunststoffen. Ze hoeven niet gemengd te worden en zijn klaar voor onmiddellijk gebruik. Ze zijn ook regenbestendig. De vloeibare kunststof wordt of verwerkt met een fleece-folie of het bevat al vezels ter versteviging. Dit maakt het gebruik mogelijk, zelfs in moeilijke gebieden, en garandeert een effectieve afdichting. Zorg er echter voor dat de ondergrond droog, schoon en vrij van stof, vet of olie is.
EPDM-afdichtingsmembranen
De afkorting EPDM staat voor de afkorting ethyleen-propyleen-dieenrubber van de M-groep en staat voor een synthetisch rubber dat sinds de jaren zestig wordt gebruikt als alternatief voor dakbekleding. Het materiaal is geschikt voor bijzonder hoogwaardige vlakke dakafdichting en wordt zowel in platen als als geprefabriceerde dekzeilen aangeboden. EPDM-zeilen hebben het voordeel dat ze extreem elastisch zijn en tot meerdere malen hun oorspronkelijke grootte kunnen worden uitgebreid. Door de prefabricage van de dekzeilen hoeven er bijna geen naden te worden gemaakt op de bouwplaats. Dit minimaliseert het risico op lekken. Bovendien kan de EPDM-afdichting zo sterk zijn dat deze zelfs beschermd is tegen het binnendringen van wortels. Verdere voordelen zijn:
- Zeer lange levensduur van meer dan 50 jaar
- Bestand tegen UV, ozon en vele chemicaliën
- Compatibel met bitumen
- Snelle verwerking zonder warmte-effect op de isolatie van het platte dak
- Permanent elastisch
- Lichtere dan bitumineuze platen, geschikt voor lichte hallen
Helling van een plat dak
Bij de renovatie van een plat dak moet u ervoor zorgen dat het dak een helling heeft van minimaal twee tot maximaal acht procent. Dit zorgt ervoor dat het water kan weglopen en dat er zich geen plassen water kunnen vormen voor lange tijd. Om de helling te bereiken kan een pleisterlaag met afnemende dikte worden aangebracht. Het is ook mogelijk om reeds in de onderconstructie geschikte hellingsisolatie-elementen te monteren.
Platte daken moeten een helling hebben van minimaal twee tot maximaal acht procent.
Penetraties van dakafdichtingen
Onder een doorvoering wordt verstaan "een onderdeel dat in de dakafdichting doordringt". Het gaat dus om pijpleidingen, leuningen, schoorstenen, maar ook om bliksembeveiligingssystemen. Vergeet niet dat elke doordringing van het dakoppervlak altijd een verzwakking van het dak betekent en moet worden vermeden. In de meeste gevallen is dit niet mogelijk, maar het is toch mogelijk om de penetraties tot een minimum te beperken. DIN 18531 bevat overeenkomstige specificaties voor het ontwerp en de afstanden van dakdoorvoeren.
Doorvoeringen worden in de regel uitgevoerd met behulp van lijmflenzen, afdichtingskragen, klemflenzen of vloeibare afdichtingsmiddelen. Zorg ervoor dat er minstens 30 centimeter ruimte is tussen de doorvoeringen en de andere onderdelen van het gebouw.
Goed om te weten: Voor zonne-energie- en airconditioningsystemen zijn er al oplossingen die geen penetraties vereisen. Zoek ook uit of de fabrikant van waterdichtingsmembranen ook verschillende vormdelen voor doorvoeringen als systeemtoebehoren aanbiedt.
Het waterdicht maken van platte daken: de kosten
Aangezien het afdichten van een plat dak meestal de renovatie van het dak met zich meebrengt, worden de kosten voor het afvoeren van het oude dakbedekkingsvilt meestal eerst gemaakt. Voor 100 vierkante meter dakvilt met een volume van vijf kubieke meter kan men rekenen met ongeveer 500 tot 920 euro.
Voor eenvoudige bitumen afdichtingsmembranen kan men rekenen op ongeveer twee euro per vierkante meter, terwijl hoogwaardige bitumen dakbedekkingsmembranen al zeven tot negen euro per vierkante meter bedragen. De kosten voor synthetische membranen liggen tussen de vijf en twaalf euro. EPDM-membranen zijn verkrijgbaar van 10 tot 25 euro, en de duurste is vloeibaar plastic voor ongeveer 25 euro per vierkante meter.