Reiniging van het dak - deze kosten kunnen worden gemaakt

Dakreiniging prijs in 2023 | Tarieven en advies

De prijs van een dakreiniging hangt af van een aantal criteria die belangrijk zijn om te weten voordat je de sprong waagt.

Deze complete gids met prijzen voor dakreiniging zal je vertellen hoeveel het zal kosten om je dak te reinigen, of dat je de klus beter aan een professional kunt overlaten.

dakreiniging prijs

De prijs van dakreiniging per vierkante meter

Gemiddeld kost dakreiniging tussen €10 en €30 per vierkante meter. De prijs varieert volgens een aantal criteria:

  • De reinigingsmethode: eenvoudig reinigen, mos verwijderen, behandelen, enz.
  • Het materiaal: kleipannen, leipannen, rieten dak, dak met fotovoltaïsche panelen, enz.
  • Het te onderhouden oppervlak
  • De staat van het dak
  • Hoe vuil het dak is, wat vaak afhangt van de datum van de vorige schoonmaakbeurt
  • Het soort deeltjes dat moet worden gereinigd: korstmos, mos, schimmel, enz.
  • Toegang tot het dak
  • De hoogte en helling van het dak
  • Eventuele bijzonderheden van het dak, zoals de aanwezigheid van asbest
  • Het uurtarief van de vakman
  • De regio (sommige tarieven zijn hoger in bepaalde regio's)

Gemiddeld variëren de meeste offertes voor dakreiniging tussen €500 en €3.000.

De prijs van een dakreiniging afhankelijk van de gebruikte methode

Afhankelijk van de staat van het dak op uw huis of gebouw worden verschillende technieken en methoden gebruikt om uw dak te onderhouden. Wat uw behoeften ook zijn, er is een geschikte soort dakreiniging die uw dak in zijn oude glorie herstelt.

Soorten schoonmaakGemiddelde m² prijs incl. btw in euro
Eenvoudige reiniging10 - 15 €
Volledige reiniging met waterafstotend middel15 - €25
Dakontmossen15 - 30 €
Reinigen met een drone8 - 20 €

De kosten van een eenvoudige dakreiniging

Voor regelmatig onderhoud kan een eenvoudige reiniging voldoende zijn. Dit is de minst dure ingreep. Het is aan te raden om uw dak regelmatig te reinigen, ongeveer om de 2 jaar.

Een eenvoudige reiniging betekent niet dat u uw dak niet twee keer per jaar moet reinigen. Regelmatig onderhoud voorkomt dat u grote bedragen moet uitgeven aan grondige reiniging en behandeling omdat het dak verslechterd is.

Eenvoudig onderhoud kan worden uitgevoerd met producten die vaak natuurlijk zijn, zodat het tijdrovender en duurder is om te borstelen. Zachte hogedrukreiniging wordt soms uitgevoerd om het dak schoon te maken en bepaalde parasieten en hardnekkige vlekken te verwijderen.

Deze eenvoudige, routinematige reiniging kost tussen de 10 en 15 euro per vierkante meter. Het maakt het ook mogelijk om het dak te inspecteren om mogelijke schade te voorkomen door gebroken dakpannen te vervangen of slecht afgedichte plekken te herstellen.

dakwerker om mos van je dak te verwijderen

De prijs van dakmos verwijderen

Wanneer mos en korstmos zich hebben vermenigvuldigd en je iets te lang hebt gewacht om een professionele dakreiniger in te schakelen, kan een behandeling onvermijdelijk zijn. In zulke gevallen is het verwijderen van mos duurder.

Als je dak bezaaid is met mos en korstmossen en je hebt te lang gewacht, dan is een grondige reiniging en mosverwijdering noodzakelijk. Reken op een prijs tussen €15 en €30 per vierkante meter voor het verwijderen van dakmos.

De prijs hangt af van de gebruikte producten, de mate van mosgroei en of mechanische verwijdering nodig is.

Tot slot zal het gebruik van een waterafstotend middel het dak beschermen tot de volgende schoonmaakbeurt door de vorming van mos en korstmos te vertragen. Het is een verstandige manier om de kosten van de volgende dakreiniging te beperken.

Is het essentieel om te betalen voor een anti-mosbehandeling?

Zelfs als je je dak regelmatig onderhoudt, is het essentieel om elke 8 tot 10 jaar te betalen voor een volledige behandeling om volledige bescherming tegen mos en algen te garanderen.

De kosten van reinigen met een drone

Afhankelijk van de situatie kan een drone worden gebruikt om moeilijk bereikbare dakoppervlakken te reinigen.

Deze methode kan de kosten per vierkante meter verlagen, aangezien de prijs van een dakreiniging met een drone varieert van €8 tot €20 per vierkante meter. Dakreiniging met behulp van drones voorkomt de noodzaak voor menselijke tussenkomst op het dak, vermindert de benodigde inspanning en minimaliseert het risico op ongelukken.

De prijs van het reinigen is ook lager, omdat de operatie sneller verloopt en er geen indringende apparatuur op het gebouw of huis geïnstalleerd hoeft te worden.

Om alles te weten te komen over de methoden die worden gebruikt om een dak te reinigen, lees ons speciale rapport over reiniging.

Afhankelijk van het product wordt het spoelen uitgevoerd door een arbeider of door een drone. Dit betekent dat het werk snel wordt uitgevoerd en met zeer weinig inbreuk op het huis, omdat er geen veiligheidsuitrusting (PBM) hoeft te worden geïnstalleerd. Afhankelijk van de aard van het product moet je echter bepaalde elementen beschermen, bijvoorbeeld om schade aan zinken dakgoten te voorkomen. Zorg er ook voor dat je je dakgoten laat schoonmaken

De spoelprocedure van het product kan zowel door een medewerker als door een drone worden verricht. Dit zorgt voor een snelle uitvoering van het werk met minimale verstoring voor de woning, aangezien het niet nodig is om persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) te installeren. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de specifieke kenmerken van het product; sommige onderdelen, zoals zinken dakgoten, dienen beschermd te worden om beschadiging te voorkomen. Vergeet ook niet om regelmatig je dakgoten te laten reinigen.

De kosten van dakreiniging per soort materiaal

De kosten van dakreiniging variëren ook naargelang het materiaal waarvan de dakbedekking is gemaakt.

Soort dakGemiddelde m² prijs inclusief btw in euro
Prijs van een dakreiniging met kleipannen20 - 30 €
Prijs voor reiniging leien dak15 - 25€
Prijs rieten dak reinigen45 - 50€
Prijs dakreiniging fotovoltaïsche panelen15 - 25€

De kosten voor het reinigen van een kleipannendak

De kosten voor het reinigen van een kleipannendak variëren gemiddeld van €20 tot €30 per vierkante meter, afhankelijk van de situatie, de staat van het dak en hoe vuil het is. Wees voorzichtig met hogedrukreinigers, die hebben de neiging om de dakpannen poreus te maken, waardoor ze kwetsbaarder worden.

Voordat je dit soort reiniging uitvoert, moet je de staat van de dakpannen controleren om onverwachte extra kosten te voorkomen.

De kosten voor het reinigen van een leien dak

Het reinigen van leien daken kost tussen de €15 en €25 per vierkante meter. Het wordt uitgevoerd met een lagedrukreiniger om dit materiaal, dat kwetsbaarder is dan kleipannen, te beschermen.

De technieken die gebruikt worden om een leien dak te reinigen zijn zachtaardiger. Waterafstotende behandelingen mogen bijvoorbeeld niet worden gebruikt op een dak van natuurleien.

De kosten van het reinigen van een rieten dak

Het reinigen van een rieten dak is duurder dan het reinigen van een dak van een ander materiaal.

Riet kan niet worden gewassen met water en wordt geschoren met een techniek die wordt uitgevoerd door speciaal opgeleide professionals. Het schoonmaken van een rieten dak kost tussen de €45 en €50 per vierkante meter.

De onderhoudskosten van een dak met fotovoltaïsche panelen

Het reinigen van een dak met fotovoltaïsche panelen kost tussen de €15 en €25 per vierkante meter. Het moet worden uitgevoerd door gespecialiseerde vakmensen, omdat het expertise vereist om de onderdelen van de fotovoltaïsche panelen niet te beschadigen.

Dit type reiniging is bij uitstek geschikt voor drone cleaning, waarbij het niet nodig is om op het dak te staan.

Dakreiniging: extra kosten

  • Bijkomende reparaties
    Voor elke dakreiniging is het essentieel om de staat van de dakbedekking te controleren. Dit zal eventuele schade aan het licht brengen die moet worden gerepareerd voordat u het dak gaat reinigen. Het kan gaan om het vervangen van enkele dakpannen of het waterdicht maken van een gebied.
  • Dakgoot schoonmaken
    De prijs van een dakreiniging omvat ook het onderhoud van de dakgoten. Al het afval, bladeren en mos dat verhindert dat water goed wordt afgevoerd, moet worden verwijderd. Het is ook nodig om de staat van de verbindingen tussen de verschillende gootonderdelen te controleren, wat extra kosten met zich mee kan brengen. Over het algemeen kost het reinigen van dakgoten gemiddeld tussen 100 en 150 euro per dakgoot, exclusief werk, of 10 tot 25 euro per strekkende meter.
  • Schoonmaakcontracten
    Je kunt kiezen voor een schoonmaakcontract dat door bepaalde gespecialiseerde bedrijven wordt aangeboden. De reiniging is over het algemeen goedkoper, omdat het contract het bedrijf de mogelijkheid biedt om regelmatig en nauwgezet in te grijpen, zodat je dak altijd in goede staat en goed onderhouden is.
kosten van doe-het-zelf dakreiniging

De kosten van doe-het-zelf dakreiniging

Om de kosten van dakreiniging te drukken, kan het verleidelijk zijn om het werk zelf te doen. Maar er zijn een aantal nadelen aan zelf doen. Ten eerste moet je over enige kennis van het onderwerp beschikken om de juiste producten en technieken te gebruiken en beschadiging van het dak te voorkomen. Elk materiaal heeft immers zijn eigen specifieke eigenschappen die gerespecteerd moeten worden.

Gebruik bijvoorbeeld

  • gebruik geen bleekmiddel
  • kies een speciaal waterafstotend middel voor leien daken
  • heel voorzichtig een hogedrukreiniger gebruiken op dakpannen of leien
  • enzovoort.

Wat de prijzen betreft, is het belangrijk om rekening te houden met de onvermijdelijke kosten van doe-het-zelf-dakreiniging.

  • Hoge ladder: €150 tot €300 om te kopen, of €30 tot €40 om per dag te huren.
  • Eventuele steigers: €300 tot €700 om te kopen of €60 tot €100 om per dag te huren.
  • Dakspuit: €40 tot €120 om te kopen of €50 tot €60 om te huren per dag
  • Hogedrukreiniger: € 150 tot € 500 om te kopen of € 60 tot € 300 om te huren per dag
  • Beschermende kleding (handschoenen, veiligheidsbril, overall): € 30 tot € 80 om te kopen
  • Producten voor dakreiniging: € 50 tot € 100 per aankoop
  • Beschermende dekzeilen voor gevels en vloeren: € 30 tot € 50 per aankoop
  • Borstelgereedschap: € 20 tot € 40 per aankoop

Ondanks deze investeringen kan het zelf reinigen van daken je tot 40% besparen in vergelijking met het inschakelen van een gespecialiseerde vakman.

Maar pas op voor de veiligheid: je moet ervaring hebben om er zeker van te zijn dat je veilig op een dak kunt klimmen zonder de bedekking te beschadigen.

Een vakman kiezen om uw dak te onderhouden

Het reinigen van uw dak is niet zo eenvoudig als u misschien denkt. Het is een klus die kennis, producten, geschikte apparatuur en beschermende uitrusting vereist.

Een beroep doen op een professional betekent dat je geen risico's hoeft te nemen door zelf op het dak te klimmen om de reiniging uit te voeren. Bovendien zijn de aangerekende tarieven inclusief garanties in geval van een probleem. En last but not least: een professional is speciaal opgeleid en heeft de essentiële kennis om een dakreiniging goed uit te voeren.

De gebruikte procedures, technieken en producten zijn afhankelijk van het type coating. Als je geen specialistische kennis op dit gebied hebt, is het risico groot dat je je dak beschadigt.

Prijs voor het reinigen van een pannendak van 100 m2

Prijzen voor dakreiniging: 3 voorbeeldoffertes

Prijs voor het reinigen van een pannendak van 100 m²

Je woont al 2 jaar in een nieuw huis en je wilt je dak regelmatig onderhouden. Je schakelt een gespecialiseerde vakman in je buurt in en vraagt een offerte.

Hij geeft je een prijs van €12 (incl. btw) per m² voor het reinigen van je dak, met een bijkomende €390 (incl. btw) voor het onderhoud van de dakgoten.

Alles bij elkaar komt de prijs voor het reinigen van je dak en dakgoten op €1.590 inc.

Leien dak reinigen prijs

Je leien dak heeft een grondige reiniging nodig. Je vraagt om een complete reinigingsservice met schuimwerende en waterafstotende behandeling. Leisteen vereist specifieke kennis en producten, dus je doet een beroep op een gespecialiseerde vakman.

We geven je een offerte van € 1.595 inclusief btw.

De prijs van leistenen dakreiniging per m² is €29 en je dak heeft een oppervlakte van 55 m².

Dakreiniging: prijs voor 60 m2 pannendak met algen en mos

Je pannendak moet gereinigd en ontmosd worden omdat mos en korstmossen beginnen te woekeren op je dak.

Je vraagt verschillende offertes aan en kiest er uiteindelijk een van een lokale vakman. Hij gaf je een offerte van €20 per m2, inclusief belasting, voor je dak van 60 m2. Het verwijderen van het mos en het reinigen van je dak zou je € 1.200 inc. kosten.

Hoe lang duurt een dakreiniging?

De duur van een dakreiniging varieert. Het hangt af van wat er gedaan moet worden, afhankelijk van de staat van de dakbedekking, de helling van het dak, de mate van vervuiling, of je al dan niet behandelingen moet toepassen, enzovoort.

Een volledige dakreiniging kan tot 2 dagen duren. Het is de moeite waard om te weten dat het uurtarief van een gespecialiseerde vakman gemiddeld varieert van €40 tot €60 per uur. Dit is een factor in de prijs van dakreiniging per m2.

Lees ook: