Dak waterdicht maken: technieken om te weten

Het dak is het belangrijkste onderdeel van het huis en moet het beschermen tegen de buitenwereld, d.w.z. tegen de lucht, maar vooral tegen water. Op lange termijn garandeert het de goede gezondheid van de structuur van een huis. Het waterdicht maken van uw dak is dus essentieel om een optimaal comfort in uw woning te garanderen, maar ook om uw energieverbruik te verminderen.

dak waterdicht maken

Wat is een waterdicht dak?

Een dak is waterdicht wanneer het de bewoners van het huis beschermt tegen kou en vocht. Om dit comfort te garanderen, mag een dak geen water of lucht binnenlaten. Om waterdicht te zijn, moet een dak aan enkele basisregels voldoen. Ten eerste moet de luchtcirculatie in de woning worden geoptimaliseerd door middel van mechanische ventilatie. Ten tweede moet het dak worden gemaakt met materialen en producten die zelf waterdicht zijn, en ten derde moet bijzondere zorg worden besteed aan werkzaamheden aan een dak, vooral bij de afwerking.

Een lekkend dak veroorzaakt condensatie in een huis, schimmel die het gebouw op lange termijn beschadigt en onaangename tocht voor de bewoners.

Waatom je dak afdichten ?

Of het dak van uw huis nu schuin, rond of plat is, en ongeacht het type dakbedekking (leien, dakpannen, metaal, hout, bitumen, enz.), het belangrijkste doel van de dakdekker is, naast de esthetiek, het waterdicht en bestand tegen slecht weer te maken. Dit zijn de belangrijkste redenen hiervoor.

Vermijden van waterinfiltratie binnenin

Het lijkt logisch, een dak dat niet perfect waterdicht is, zal waarschijnlijk meerdere infiltraties meemaken. Afgezien van het gevoelde ongemak kan deze lekkage, meestal door regen of smeltende sneeuw, het gebouw snel beschadigen. Bovendien kan het de dakisolatie aantasten en de ontwikkeling van schimmel bevorderen, met negatieve gevolgen voor zowel de thermische prestaties van uw huis als de kwaliteit van de binnenlucht.

Infiltratie van binnenlucht voorkomen

Bij sterke wind kan lucht onder de dakbedekking binnendringen en hef- of scheurverschijnselen veroorzaken.

Energie besparen

Terwijl we vaak denken aan de kwaliteit van onze ramen, de dikte van onze isolatie of de prestaties van onze verwarmingsapparatuur om energie te besparen, is het minder gebruikelijk om na te denken over de luchtdichtheid van ons dak.

Men mag echter niet vergeten dat 25 tot 30% van de energieverliezen afkomstig is van het dak. Een goede isolatie in combinatie met een goede water- en luchtdichtheid van het dak is dus essentieel en zal u in staat stellen aanzienlijk te besparen op uw energierekening.

Om uw dak verder te beschermen, wordt de installatie van een HPV-scherm (als het dak wordt vernieuwd) en een dampschermmembraan (in alle gevallen) aanbevolen als onderdeel van een TII (thermische isolatie van binnenuit).

Het onderdakscherm, dat onder de dakbedekking wordt geplaatst, beschermt tegen het risico van infiltratie, zelfs als de dakpannen gebroken of verplaatst zijn. Bovendien blijven de technische kwaliteiten van de isolatie behouden: een goed punt om de energierekening te verlagen!

Oorzaken van problemen met dakafdichting

Lekkende gootstukken

Gootstukken zijn stroken pleisterwerk, vaak gemaakt van mortel, die oppervlakken met elkaar verbinden. Op een dak kunnen ze echter waterdichtheidsproblemen veroorzaken als ze beschadigd of slecht gemaakt zijn.

De afwezigheid van een dakonderlaag

Zoals we later in dit artikel zullen zien, is de dakonderlaag het essentiële element voor een maximale waterdichtheid van een dak. Het fungeert als een schild tussen de dakpannen en de dakstructuur om te voorkomen dat water of wind het huis binnensijpelt.

Gebroken of beschadigde tegels

Naast water en lucht die schade kunnen veroorzaken aan een huis of het onaangenaam kunnen maken om in te wonen, kunnen sterke stormen dakpannen beschadigen of breken en het dak lek maken. Regelmatige controle van het dak is daarom essentieel, met inbegrip van reiniging en verwijdering van mos.

De verschillende oplossingen voor het waterdicht maken van een dak.

Om lucht- of waterinfiltratie in een huis tegen te gaan, zijn er verschillende oplossingen die moeten worden toegepast om het ongemak van een slecht afgedicht dak te voorkomen.

Luchtdichtheid

Om ervoor te zorgen dat uw dak een minimale hoeveelheid lucht doorlaat, wat de atmosfeer in huis soms zeer onaangenaam maakt, kunt u het ofwel van buitenaf isoleren, thermische isolatie van buitenaf (TEI) genoemd, ofwel van binnenuit.

ETI is het meest effectief in het verminderen van koudebruggen en energieverbruik, en biedt ook een goede geluidsisolatie. De isolatie wordt volgens verschillende procédés op de dakconstructie aangebracht:

  • de sarkingtechniek, die bedoeld is voor hellende daken van gebouwen tot 900 meter hoog. De isolatie wordt van buitenaf aangebracht tussen de dakconstructie en de dakbedekking, in opeenvolgende lagen.
  • zelfdragende panelen (bekend als "zelfdragende sandwichpanelen") die drie oplossingen in één bieden: elk paneel bestaat uit een decoratieve onderkant, een isolerende laag en een dakbedekking.

Waterdicht maken

De dakpannen zijn de eerste die waterdicht worden gemaakt, en meer bepaald de plaatsing ervan. Vroeger werden tegels op elkaar gelegd, maar tegenwoordig worden ze in elkaar geschoven met een systeem van gegoten groeven die het binnensijpelen van water effectief voorkomen.

Om ervoor te zorgen dat uw dak niet lekt, moet u een dakonderlaag aanbrengen, dat is een folie die onder het dak wordt uitgerold en een luchtspleet vormt. De belangrijkste functie van de dakonderlaag is het opvangen van kwelwater en het naar de dakgoot leiden. Het voorkomt ook dat de wind onder de dakconstructie blaast en delen van de dakbedekking optilt. Er zijn verschillende soorten:

  • schermen met hoge dampdoorlaatbaarheid (HVP), die rechtstreeks op de isolatie worden gelegd en een waterdichte afsluiting vormen tegen zowel extern water als interne dampen
  • het reflecterende scherm dat met name op zolder wordt gebruikt om de warmte in de zomer te beperken. Het heeft een reflecterend vermogen dat infrarode stralen naar buiten stuurt.
  • het niet-ademende scherm dat gemaakt is van een bitumineus of een synthetisch materiaal, die beide ondoordringbaar zijn voor water van buitenaf, maar niet voor waterdamp.

Welke elementen garanderen de waterdichtheid van een dak?

Een stevige dakconstructie, een sterke dakbedekking en een goede isolatie zijn belangrijke elementen voor een waterdicht dak, maar zoals gezegd zijn dat niet de enige elementen waarmee rekening moet worden gehouden! Kom meer te weten over alle elementen die de waterdichtheid van onze daken garanderen.

De dakbedekking

de dakbedekking

Dakpannen, leien en andere dakbedekkingsmaterialen zijn essentieel voor een waterdicht dak en, in tegenstelling tot wat u misschien denkt, is het ontwerp van een dak vrij technisch en afhankelijk van de omgeving waarin het wordt gelegd.

Om optillen te voorkomen moet een goede bevestiging worden gemaakt (bijvoorbeeld met spijkers, schroeven of gordinghaken voor tegels en leisteen). Bovendien kunnen sommige materialen zoals terracotta na verloop van tijd poreus worden en zo hun waterdichtheid verliezen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om waar nodig waterdichtingsbehandelingen uit te voeren.

Ook de ontwikkeling van mos en korstmos kan de weg van het water verstoren en zelfs scheuren en infiltratie veroorzaken.

Het scherm onder het dak

dakscherm onder het dak

Dakbedekking is niet altijd voldoende om de waterdichtheid van het dak te garanderen en slecht weer het hoofd te bieden. Daarom ondersteunt het onder het dak geplaatste scherm de dakbedekking om een perfecte water-, lucht- en stofdichtheid te garanderen, zelfs wanneer een dakpan gebroken is.

Er zijn twee soorten dakonderlagen: niet-ademende dakonderlagen en sterk dampdoorlatende dakonderlagen (HPV). De eerste categorie komt overeen met de oudere generatie schermen. Tegenwoordig worden alleen HPV-schermen geïnstalleerd. Deze zorgen ervoor dat de waterdamp aan de binnenkant van het huis kan ontsnappen, terwijl ze een barrière vormen voor de externe elementen.

Zoals gezegd is de installatie van een onderdakscherm verplicht bij een volledige dakrenovatie, ongeacht de gekozen dakbedekking, de dakhelling en de klimatologische omstandigheden.

Enkele punten van het dak

dak punten

Om ervoor te zorgen dat het dak perfect waterdicht is, moet aandacht worden besteed aan de gevoelige punten op het dak, waarvan de waterdichtheid wordt verzekerd door de zogenaamde aberraties. Dit zijn bijvoorbeeld de contouren van een dakraam of de stomp van een schoorsteen.

De kruisingen met dakgoten en regenpijpen zijn ook speciale punten die moeten worden gecontroleerd. Renovatie van dakoverstekken en zinken dakbedekking: deze delicate werkzaamheden moeten worden uitgevoerd door een gekwalificeerde vakman om een perfecte waterdichtheid te garanderen.

Vergeet bovendien niet uw dakgoten regelmatig te laten reinigen: een stapel dode bladeren kan inderdaad infiltratie veroorzaken.

Het dampschermmembraan, voor langdurige isolatie

dampschermmembraan

Voor een langdurige en doeltreffende isolatie is een goede lucht- en waterdampafdichting noodzakelijk.

Daarom is bij het isoleren van het dak het aanbrengen van een dampscherm essentieel.

Dit moet aan de warme kant van de isolatie worden gelegd om de overdracht van vocht naar de isolatie te voorkomen en warmteverlies zoveel mogelijk te vermijden.

Hoe maak je een plat dak waterdicht?

Platte daken zijn vatbaarder voor waterdichtheidsproblemen dan traditionele hellende daken vanwege hun vorm, waardoor het regenwater niet snel weg kan lopen. Om deze problemen te voorkomen, wordt een plat dak waterdicht gemaakt door een specifieke coating aan te brengen, die een beschermende waterdichte laag vormt, de zogenaamde bitumen dekvloer. Deze wordt rechtstreeks op de thermische isolatie van het dak of op het dragende element gelegd. De rollen van deze coating worden gewoonlijk aan elkaar gelast met een toorts om een goede afdichting te garanderen, maar ze kunnen ook worden samengevoegd met een lijmoplossing.

Voor platte daken kan waterdichtheid ook worden bereikt door een membraan van EPDM, een elastomeerrubber, te leggen. Dit materiaal heeft het voordeel dat het in zeer grote breedtes wordt verkocht, zodat voegen, die vaak een bron van waterinfiltratie zijn, worden vermeden.

Bitumineus membraan (voor warme waterdichting)

Bitumineus membraan Het bitumen membraan wordt veel gebruikt voor het waterdicht maken van platte daken en is bestand tegen schokken, perforatie en scheuren. Het is ook UV-bestendig. Het membraan is verkrijgbaar in rol- of plaatvorm en wordt met hete lucht gelast. Dit type waterdichting heeft een goede levensduur (ongeveer 20 jaar) en is geschikt voor degenen die van hun platte dak een terras willen maken.

Elastomeer membraan (voor koude waterdichtheid)

Elastomeer membraan Het elastomeer membraan bestaat uit twee lagen: één voor het aanbrengen van de coating en één voor de afwerking. Deze coating, die ideaal is voor grote oppervlakken, is ook zeer resistent en heeft een nog langere levensduur dan het bitumineuze membraan (ongeveer 35 jaar). Het voorheen warm gelegde elastomeer wordt nu koud bevestigd met een koude bitumenlijm en vergt weinig onderhoud.

Hoeveel kost het om een dak waterdicht te maken?

Het is vrij moeilijk om de prijs van het waterdicht maken van een dak te schatten. Dit hangt namelijk af van vele factoren, waaronder de staat van het te repareren oppervlak en het te repareren gebied. Een gerichte reparatie zoals een dakrevisie kost veel minder dan een uitgebreide renovatie. Om u een idee te geven: een complete dakvervanging kost ongeveer 85 euro per vierkante meter.

U moet weten dat u voor een dakrenovatie inclusief isolatiewerkzaamheden in aanmerking kunt komen voor bepaalde financiële steun van de staat.

De kosten van dakafdichting zijn afhankelijk van :

  • de staat van het dak
  • of mos vooraf is verwijderd en schoongemaakt
  • het oppervlak
  • het dakbedekkingsmateriaal
  • het gekozen waterdichtingsproduct
  • de toegankelijkheid en de veiligheid van het terrein

Voor de exacte dosering kunt u het beste de instructies op het product raadplegen, maar reken op 0,2 tot 1,5 liter per vierkante meter.

prijs voor dak waterdicht maken

Prijs van het waterdicht maken van daken

Prijs dakafdichting per m2
Prijs van dakafdichting in bouwmarkten€10-35
Prijs voor professioneel waterdicht maken25-30 €
Prijs van een eenvoudige waterdichting op een schoon dak10-15 €
Prijs voor het waterdicht maken van een dak van 100 m25.000 €

Producten voor professionals zijn de helft van de prijs, maar de kwaliteit is meestal minstens twee keer zo goed.

Als u een beroep doet op een vakman, zal de prijs afhangen van de dienst, de gebruikte producten en de interventies (met of zonder reiniging).

De meeste specialisten bieden een prijs variërend van €15 tot €80 per m².

Dakrenovatie - Schoonmaak - Isolatie schatting
Gratis en snel hier

Onze advies over het waterdicht maken van daken

Een waterafstotend middel is een waterdicht makend product dat op de dakbedekking wordt aangebracht om het materiaal te helpen water af te stoten en beter bestand te zijn tegen de elementen. De functie ervan is de waterdichtheid van het dak te verbeteren en de levensduur ervan te verlengen.

De meest geavanceerde dakwaterafstotende middelen beperken de groei van mos op het dak en zorgen ervoor dat het er jarenlang als nieuw uitziet.

Het aanbrengen van een waterafstotend middel is facultatief, maar kan helpen om de wildgroei van vegetatie (mos, korstmossen, zwammen, enz.) tegen te gaan.

Belangrijk
Verlies het belang van het waterdicht maken van uw dak niet uit het oog, en ga er niet van uit dat het aanbrengen van een waterafstotend middel volstaat om het waterdichtingsscherm en het zinkwerk te vervangen!

Een volledige dakvervanging is een dure operatie: een goede reiniging, een renovatie van de beschadigde delen en een behandeling met een waterafstotend middel maken het mogelijk uw dak te beschermen tegen slechte weersomstandigheden en het een nieuw leven in te blazen. Dit is een echt alternatief voor een volledige renovatie.

De experts van Guide Toiture staan positief tegenover het waterdicht maken van daken, op voorwaarde dat u uw dakbedekking respecteert en het juiste product aanbrengt: u kunt niet zomaar alles doen met waterdichte coatings en u laat het aanbrengen van dakbedekking dan ook best over aan specialisten!

Let op: dit product is niet geschikt voor waterinfiltratie. Alvorens voor deze behandeling te kiezen, moet men er zich dus van vergewissen dat het regenwater goed wordt afgevoerd door middel van efficiënte goten en dat er geen scheuren zijn.

Lees meer over: Dakafdichting

De verschillende waterafstotende middelen voor daken: waterafstotend middel op basis van acryl, waterafstotend middel op basis van oplosmiddelen of waterafstotende verf?

Waterafstotend middel voor daken is over het algemeen op waterbasis of op basis van acrylsiliconehars.

Er zijn twee soorten waterafstotend middel voor daken: oppervlaktewaterafstotend middel en penetrerend waterafstotend middel. De huidige trend gaat in de richting van het tweede type, dat duurzamer en resistenter is.

Om van de waterdichting te profiteren om uw dak te renoveren, zijn er gekleurde waterafstotende middelen: aangebracht op dakpannen die hun kleur hebben verloren of op gebleekte leien, zullen zij hun kleur doen herleven.

Een filmvormend waterafstotend middel wordt hard naarmate het droogt en bedekt het dak met een waterafstotende film, een harde film die het dak kan beschermen door de doorgang van lucht en water te verhinderen.

Een waterafstotend middel met pareleffect blijft op het oppervlak achter nadat het water is verdampt. Het is filmvrij en laat het dak ademen. Dit is de meest aanbevolen formule.

Het waterafstotend middel kan :

  • Acryl waterafstotend middel (op waterbasis): onschadelijk voor de gezondheid en kan worden aangebracht op droge en licht vochtige ondergronden.
  • Waterafstotend middel op basis van oplosmiddelen: minder milieuvriendelijk en moet worden aangebracht op een perfect droge ondergrond.
  • Vermijd waterafstotende verf, die vooral bedoeld is om de gevel waterdicht te maken.
  • Er zijn waterdichtingsproducten die zijn aangepast aan verschillende materialen: dakpannen van klei, leisteen, betontegels, gaas, vezelcement of dakspanen.

Dakrenovatie - Schoonmaak - Isolatie schatting
Gratis en snel hier

Hydrofuge middelen: super waterafstotende middelen

Er is een nieuwe categorie van waterdichtingsproducten voor daken ontstaan. Dit zijn eerder extra, waterafstotende coatings die voorkomen dat vocht in contact komt met oppervlakken en die zelfreinigend, corrosiebestendig, schimmelwerend, slijtvast en UV-bestendig zijn.

Ze zijn alleen verkrijgbaar bij professionals, en onder specifieke voorwaarden van dakbedekkingsmateriaal (staal, aluminium, zink) en dakhelling.

Zij maken reiniging overbodig en voorkomen de groei van schimmels en algen, terwijl het aantrekkelijke oppervlak van het metaal aanzienlijk langer behouden blijft.

Vraag uw specialist om meer informatie.

Leer ook meer over: Schoonmaken van daken

Aanbrengen van een waterafstotend dak

In plaats van een waterafstotend middel voor het dak aan te brengen, kan men beter spreken van het aanbrengen van een waterafstotend middel, aangezien het om een product gaat dat wordt aangebracht.

De vrij specifieke behandeling bestaat uit het sproeien of rollen van een product.

De aangeboden producten, op voorwaarde dat het juiste product met het juiste materiaal wordt gebruikt, maken het oppervlak van uw dak waterafstotend, terwijl het toch kan ademen.

Een waterafstotend middel alleen volstaat niet om een dak te herstellen dat te lijden heeft van insijpeling of vocht: gebroken dakpannen moeten worden vervangen, verschoven dakpannen moeten worden verplaatst en beschadigde voegen moeten worden hersteld.

In geen geval mag een waterdichting worden uitgevoerd zonder eerst het mos van het dak, de goten en de regenpijpen te hebben verwijderd.

Het aanbrengen van een waterafstotend middel op een onvoorbereid dak zal leiden tot een resultaat van slechte kwaliteit.

Het product wordt aangebracht door spuiten met een professioneel toestel of met een roller. De vakman die het product aanbrengt, moet een beschermingsmasker dragen.

Het waterafstotend middel wordt aangebracht bij droog weer, zonder wind of extreme hitte. Het is beter te wachten tot de bladeren van de bomen zijn gevallen.

Er worden twee lagen van het product aangebracht: de eerste om het dak te beschermen tegen planteninvasie, de tweede om de waterdichtheid van het dak te versterken. Tussen de twee lagen moet het product ten minste 24 uur intrekken.

Dakrenovatie - Schoonmaak - Isolatie schatting
Gratis en snel hier

Het dak moet gelijkmatig bedekt worden, het dak hoeft niet verstopt te raken. Als u een plek vergeet, zal dat leiden tot een zwakke plek in de waterdichting van het dak.

De behandelingsstappen zijn als volgt:

  • Het product goed mengen, met inachtneming van de in de gebruiksaanwijzing voorgeschreven doses.
  • Laat het 24 uur of langer zitten, afhankelijk van de aanbevelingen van de fabrikant.
  • Breng vervolgens een tweede laag aan totdat het oppervlak verzadigd is, waarbij druppels worden vermeden.
  • Na het waterdicht maken moet een test worden uitgevoerd: als het dak wordt besproeid, mag het water niet in de coating dringen, maar moet het er juist vanaf glijden.

Om vochtproblemen tegen te gaan, raden dakdekkers aan muren en daken waterdicht te maken. Waterafstotend middel wordt gebruikt op binnenmuren met materialen die gevoelig zijn voor vochtproblemen en buitenmuren.

Idealiter zou de behandeling om de 5 jaar herhaald moeten worden.

De installatie van een waterafstotend dak is een gevaarlijke klus voor uw veiligheid en vereist speciale zorgvuldigheid en een goede kennis van de materialen en de toepassingstechnieken.

Aarzel niet om een offerte voor waterdichting aan te vragen bij de experts van Guide Toiture.

Dakrenovatie - Schoonmaak - Isolatie schatting
Gratis en snel hier

Moet u uw dak zelf waterdicht maken?

De niet-professionele waterafstotende middelen die op de markt zijn, zijn niet altijd milieuvriendelijk en laten niet allemaal het dak ademen. Er wordt niet gegarandeerd dat zij hun kleur behouden of effectief blijven na verloop van tijd. Ze zijn meer als coating producten. Merk op dat het gebruik van deze producten het uitzicht van het oppervlak zal veranderen.

Als u uw dak echter zelf waterdicht wilt maken, moet u een product kiezen dat geschikt is voor uw dakbedekking en de door u gekozen toepassingsmethode (roller of spuit).

Verlaagde tarieven
Als u een professional inschakelt, geldt dat hoe meer diensten u levert (reiniging, mosverwijdering, behandeling), hoe lager de tarieven.
20 liter waterafstotend middel van Leroy Merlin, Sika of Castorama kost ongeveer €135. Het spuitpistool, dat zeer specifiek is, kan tot 100 euro kosten. Daar komen nog de ladder, de veiligheidsschermen en de veiligheidsuitrusting bij.

Als u de behandeling zelf doet, zorg dan dat u goed bent uitgerust om vallen te voorkomen.

Lees meer over: Dakmos verwijderen

Wat te doen bij lekkage?

Slecht weer of slecht onderhoud kunnen leiden tot waterdichtheidsfouten in onze daken. In dergelijke gevallen is het het beste om snel te handelen zodat het probleem niet erger wordt. Wat zijn de waarschuwingssignalen en hoe moet je reageren? Hier zijn enkele goede tips om te volgen.

De tekenen van een lek opsporen

Een lek kan aanvankelijk min of meer moeilijk op te sporen zijn. Om te voorkomen dat de situatie verergert, is het echter van groot belang de eerste tekenen van het probleem op te merken. U kunt bijvoorbeeld bladderende verf zien, kleine scheuren in het plafond, een houten frame dat begint te rotten, vochtige plekken of zelfs sporen van schimmel. Als u een van deze dingen opmerkt, is het noodzakelijk dat u zo snel mogelijk de bron van het probleem vindt.

Snel reageren

Zodra u de tekenen van een lekkend dak hebt opgemerkt, is het raadzaam een gekwalificeerde dakdekker in te schakelen zodat hij de oorzaak van het probleem kan vaststellen en de nodige reparaties kan uitvoeren. Hoe eerder u actie onderneemt, hoe minimaler en goedkoper het werk zal zijn.