Dak waterdicht maken: technieken om te weten

De kosten van dakafdichting zijn afhankelijk van :

 • de staat van het dak
 • of mos vooraf is verwijderd en schoongemaakt
 • het oppervlak
 • het dakbedekkingsmateriaal
 • het gekozen waterdichtingsproduct
 • de toegankelijkheid en de veiligheid van het terrein

Voor de exacte dosering kunt u het beste de instructies op het product raadplegen, maar reken op 0,2 tot 1,5 liter per vierkante meter.

prijs voor dak waterdicht maken

Prijs van het waterdicht maken van daken

Prijs dakafdichting per m2
Prijs van dakafdichting in bouwmarkten€10-35
Prijs voor professioneel waterdicht maken25-30 €
Prijs van een eenvoudige waterdichting op een schoon dak10-15 €
Prijs voor het waterdicht maken van een dak van 100 m25.000 €

Producten voor professionals zijn de helft van de prijs, maar de kwaliteit is meestal minstens twee keer zo goed.

Als u een beroep doet op een vakman, zal de prijs afhangen van de dienst, de gebruikte producten en de interventies (met of zonder reiniging).

De meeste specialisten bieden een prijs variërend van €15 tot €80 per m².

Dakrenovatie - Schoonmaak - Isolatie schatting
Gratis en snel hier

Onze advies over het waterdicht maken van daken

Een waterafstotend middel is een waterdicht makend product dat op de dakbedekking wordt aangebracht om het materiaal te helpen water af te stoten en beter bestand te zijn tegen de elementen. De functie ervan is de waterdichtheid van het dak te verbeteren en de levensduur ervan te verlengen.

De meest geavanceerde dakwaterafstotende middelen beperken de groei van mos op het dak en zorgen ervoor dat het er jarenlang als nieuw uitziet.

Het aanbrengen van een waterafstotend middel is facultatief, maar kan helpen om de wildgroei van vegetatie (mos, korstmossen, zwammen, enz.) tegen te gaan.

Belangrijk
Verlies het belang van het waterdicht maken van uw dak niet uit het oog, en ga er niet van uit dat het aanbrengen van een waterafstotend middel volstaat om het waterdichtingsscherm en het zinkwerk te vervangen!

Een volledige dakvervanging is een dure operatie: een goede reiniging, een renovatie van de beschadigde delen en een behandeling met een waterafstotend middel maken het mogelijk uw dak te beschermen tegen slechte weersomstandigheden en het een nieuw leven in te blazen. Dit is een echt alternatief voor een volledige renovatie.

De experts van Guide Toiture staan positief tegenover het waterdicht maken van daken, op voorwaarde dat u uw dakbedekking respecteert en het juiste product aanbrengt: u kunt niet zomaar alles doen met waterdichte coatings en u laat het aanbrengen van dakbedekking dan ook best over aan specialisten!

Let op: dit product is niet geschikt voor waterinfiltratie. Alvorens voor deze behandeling te kiezen, moet men er zich dus van vergewissen dat het regenwater goed wordt afgevoerd door middel van efficiënte goten en dat er geen scheuren zijn.

Lees meer over: Dakafdichting

De verschillende waterafstotende middelen voor daken: waterafstotend middel op basis van acryl, waterafstotend middel op basis van oplosmiddelen of waterafstotende verf?

Waterafstotend middel voor daken is over het algemeen op waterbasis of op basis van acrylsiliconehars.

Er zijn twee soorten waterafstotend middel voor daken: oppervlaktewaterafstotend middel en penetrerend waterafstotend middel. De huidige trend gaat in de richting van het tweede type, dat duurzamer en resistenter is.

Om van de waterdichting te profiteren om uw dak te renoveren, zijn er gekleurde waterafstotende middelen: aangebracht op dakpannen die hun kleur hebben verloren of op gebleekte leien, zullen zij hun kleur doen herleven.

Een filmvormend waterafstotend middel wordt hard naarmate het droogt en bedekt het dak met een waterafstotende film, een harde film die het dak kan beschermen door de doorgang van lucht en water te verhinderen.

Een waterafstotend middel met pareleffect blijft op het oppervlak achter nadat het water is verdampt. Het is filmvrij en laat het dak ademen. Dit is de meest aanbevolen formule.

Het waterafstotend middel kan :

 • Acryl waterafstotend middel (op waterbasis): onschadelijk voor de gezondheid en kan worden aangebracht op droge en licht vochtige ondergronden.
 • Waterafstotend middel op basis van oplosmiddelen: minder milieuvriendelijk en moet worden aangebracht op een perfect droge ondergrond.
 • Vermijd waterafstotende verf, die vooral bedoeld is om de gevel waterdicht te maken.
 • Er zijn waterdichtingsproducten die zijn aangepast aan verschillende materialen: dakpannen van klei, leisteen, betontegels, gaas, vezelcement of dakspanen.

Dakrenovatie - Schoonmaak - Isolatie schatting
Gratis en snel hier

Hydrofuge middelen: super waterafstotende middelen

Er is een nieuwe categorie van waterdichtingsproducten voor daken ontstaan. Dit zijn eerder extra, waterafstotende coatings die voorkomen dat vocht in contact komt met oppervlakken en die zelfreinigend, corrosiebestendig, schimmelwerend, slijtvast en UV-bestendig zijn.

Ze zijn alleen verkrijgbaar bij professionals, en onder specifieke voorwaarden van dakbedekkingsmateriaal (staal, aluminium, zink) en dakhelling.

Zij maken reiniging overbodig en voorkomen de groei van schimmels en algen, terwijl het aantrekkelijke oppervlak van het metaal aanzienlijk langer behouden blijft.

Vraag uw specialist om meer informatie.

Leer ook meer over: Schoonmaken van daken

Aanbrengen van een waterafstotend dak

In plaats van een waterafstotend middel voor het dak aan te brengen, kan men beter spreken van het aanbrengen van een waterafstotend middel, aangezien het om een product gaat dat wordt aangebracht.

De vrij specifieke behandeling bestaat uit het sproeien of rollen van een product.

De aangeboden producten, op voorwaarde dat het juiste product met het juiste materiaal wordt gebruikt, maken het oppervlak van uw dak waterafstotend, terwijl het toch kan ademen.

Een waterafstotend middel alleen volstaat niet om een dak te herstellen dat te lijden heeft van insijpeling of vocht: gebroken dakpannen moeten worden vervangen, verschoven dakpannen moeten worden verplaatst en beschadigde voegen moeten worden hersteld.

In geen geval mag een waterdichting worden uitgevoerd zonder eerst het mos van het dak, de goten en de regenpijpen te hebben verwijderd.

Het aanbrengen van een waterafstotend middel op een onvoorbereid dak zal leiden tot een resultaat van slechte kwaliteit.

Het product wordt aangebracht door spuiten met een professioneel toestel of met een roller. De vakman die het product aanbrengt, moet een beschermingsmasker dragen.

Het waterafstotend middel wordt aangebracht bij droog weer, zonder wind of extreme hitte. Het is beter te wachten tot de bladeren van de bomen zijn gevallen.

Er worden twee lagen van het product aangebracht: de eerste om het dak te beschermen tegen planteninvasie, de tweede om de waterdichtheid van het dak te versterken. Tussen de twee lagen moet het product ten minste 24 uur intrekken.

Dakrenovatie - Schoonmaak - Isolatie schatting
Gratis en snel hier

Het dak moet gelijkmatig bedekt worden, het dak hoeft niet verstopt te raken. Als u een plek vergeet, zal dat leiden tot een zwakke plek in de waterdichting van het dak.

De behandelingsstappen zijn als volgt:

 • Het product goed mengen, met inachtneming van de in de gebruiksaanwijzing voorgeschreven doses.
 • Laat het 24 uur of langer zitten, afhankelijk van de aanbevelingen van de fabrikant.
 • Breng vervolgens een tweede laag aan totdat het oppervlak verzadigd is, waarbij druppels worden vermeden.
 • Na het waterdicht maken moet een test worden uitgevoerd: als het dak wordt besproeid, mag het water niet in de coating dringen, maar moet het er juist vanaf glijden.

Om vochtproblemen tegen te gaan, raden dakdekkers aan muren en daken waterdicht te maken. Waterafstotend middel wordt gebruikt op binnenmuren met materialen die gevoelig zijn voor vochtproblemen en buitenmuren.

Idealiter zou de behandeling om de 5 jaar herhaald moeten worden.

De installatie van een waterafstotend dak is een gevaarlijke klus voor uw veiligheid en vereist speciale zorgvuldigheid en een goede kennis van de materialen en de toepassingstechnieken.

Aarzel niet om een offerte voor waterdichting aan te vragen bij de experts van Guide Toiture.

Dakrenovatie - Schoonmaak - Isolatie schatting
Gratis en snel hier

Moet u uw dak zelf waterdicht maken?

De niet-professionele waterafstotende middelen die op de markt zijn, zijn niet altijd milieuvriendelijk en laten niet allemaal het dak ademen. Er wordt niet gegarandeerd dat zij hun kleur behouden of effectief blijven na verloop van tijd. Ze zijn meer als coating producten. Merk op dat het gebruik van deze producten het uitzicht van het oppervlak zal veranderen.

Als u uw dak echter zelf waterdicht wilt maken, moet u een product kiezen dat geschikt is voor uw dakbedekking en de door u gekozen toepassingsmethode (roller of spuit).

Verlaagde tarieven
Als u een professional inschakelt, geldt dat hoe meer diensten u levert (reiniging, mosverwijdering, behandeling), hoe lager de tarieven.
20 liter waterafstotend middel van Leroy Merlin, Sika of Castorama kost ongeveer €135. Het spuitpistool, dat zeer specifiek is, kan tot 100 euro kosten. Daar komen nog de ladder, de veiligheidsschermen en de veiligheidsuitrusting bij.

Als u de behandeling zelf doet, zorg dan dat u goed bent uitgerust om vallen te voorkomen.

Lees meer over: Dakmos verwijderen