Dakisolatie: wat zijn de kosten?

dakisolatie kosten

Als niet het plafond van de bovenste verdieping moet worden geïsoleerd, maar het dak zelf, is isolatie op het dak de meest effectieve vorm van isolatie. De kostencontrole-expert legt in het interview in detail uit welke kosten en welke kosten in ieder geval moeten worden berekend voor deze vorm van isolatie.

Vraag: Wat kost isolatie op het dak?

Kostencontrole-expert: De kosten kunnen niet in één keer worden berekend. Ze zijn afhankelijk van de omstandigheden in elk afzonderlijk geval.

De totale kosten variëren van ongeveer 150 EUR per m² tot 250 EUR per m² dakoppervlak.

Hier moet een onderscheid worden gemaakt:

 • of een volledige dakvernieuwing wordt uitgevoerd in de loop van de isolatie of dat alleen de isolatiemaatregel wordt uitgevoerd
 • of er een speciale laagstructuur of speciale isolatiematerialen nodig zijn

Bij een complete dakrenovatie worden in ieder geval zogenaamde "kosten" gemaakt: de kosten voor de sloop van de oude dakbedekking en regelwerk en de kosten voor het nieuwe bekledingsmateriaal en de dakbedekking zouden door de dakrenovatie sowieso worden gemaakt en konden niet worden vermeden.

dakisolatie laten leggen
De kosten voor isolatie op het dak variëren aanzienlijk voor nieuwe gebouwen in vergelijking met renovatie.

Dakisolatie kost aanzienlijk minder als deze kosten kunnen worden afgetrokken. Het is dan een kwestie van noodzakelijke renovatiekosten, niet van isolatiekosten. De kosten voor dakrenovatie variëren van ongeveer 100 EUR per m² tot 170 EUR per m². De uitvoering van de dakrenovatie bepaalt in wezen het bereik van de totale kosten. Als de oude dakbedekking wordt hergebruikt, worden de materiaalkosten geëlimineerd.

Als een speciale laagstructuur nodig is of als er speciale isolatiematerialen nodig zijn, kunnen de kosten hoger uitvallen.

Dit kan het geval zijn als daken een bijzonder lage dakhelling hebben (onder de zogenaamde standaard dakhelling), als de dakhoogte niet mag worden verhoogd door de isolatie, of als er later leisteen aan de isolatie moet worden gespijkerd.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Het dak van een oud gebouw uit de jaren '70 moet worden vernieuwd. In de loop van de dakrenovatie wordt tegelijkertijd isolatie aangebracht, omdat het dak op een later tijdstip wordt verlengd. De grootte van het dakoppervlak is 140 m², het nieuwe dak is bedekt met goedkope betonnen dakpannen.

WerkPrijs
Slopen: oude dakbedekking en latwerk, afvalverwijdering1.960 EUR
Warmte-isolatie: materiaal en installatie11.600 EUR
Nieuwe latten op het dak1.550 EUR
Nieuwe bekleding met betonnen dakpannen6.490 EUR
Totale prijs21.600 EUR
Totale kosten per m² dakoppervlak154,29 EUR per m²

Dit is een enkel kostenvoorbeeld voor een concreet individueel geval. De kosten kunnen in andere gevallen variëren. De kosten voor de inrichting van de bouwplaats en de noodzakelijke dakbedekking zijn niet in aanmerking genomen.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten voor isolatie op het dak afhankelijk?

Kostencontrole-expert: Voor isolatie op het dak moet rekening worden gehouden met de volgende factoren

kosten isolatie schuin dak
De dakhelling heeft invloed op de prijs
 • de grootte van het dakoppervlak
 • Dakgeometrie en dakhelling
 • het gebruikte isolatiemateriaal en de isolatiedikte
 • de geselecteerde lagenstructuur
 • het gekozen type dakbedekking
 • de uitrusting van het nieuwe dak (dakopbouw, uitgangen enz.)
 • extra dakreparaties in het kader van de dakvernieuwing

Vraag: In hoeverre speelt de grootte van het dakoppervlak een rol in de kosten?

Kostencontrole expert: Bijna alle kosten voor de vernieuwing en isolatie van een dak worden berekend op basis van vierkante meters dakoppervlak. Hoe groter het dakoppervlak, hoe hoger de kosten.

Bij grote daken kunnen de kosten per vierkante meter dakoppervlak weer iets dalen omdat de hoeveelheid werk wordt gerelativeerd.

Vraag: In hoeverre spelen dakgeometrie en dakhelling een rol?

Kostencontrole expert: Gecompliceerde dakgeometrieën kunnen de kosten duurder maken. Als het dakoppervlak gebogen is, als er groeven, goten en dakkapellen zijn, nemen zowel het materiaalverbruik als de benodigde inspanning voor de dakbedekking en isolatie toe. Dit resulteert in hogere totale kosten.

Bij daken met een lage dakhelling moet de afdichting van het dak worden verbeterd. Dit gebeurt door de overlappingsbreedte van de afzonderlijke dakbedekkingen te vergroten. Het materiaalverbruik van dakbedekking per vierkante meter neemt toe, wat resulteert in hogere materiaalkosten. Voor daken onder de standaard dakhelling kan het nodig zijn een waterdicht onderdak te maken. Dit veroorzaakt extra kosten.

Vraag: Wat zijn de mogelijke verschillen in isolatiemateriaal?

Kostencontrole expert: Er kunnen verschillen zijn als gevolg van

 • het type isolatiemateriaal (minerale isolatiematerialen, industrieel geproduceerde isolatiematerialen, natuurlijke isolatiematerialen, enz.)
 • de prestaties van het isolatiemateriaal (U-waarde en vereiste isolatiedikte)
 • het ontwerp van het isolatiemateriaal (reeds gelamineerde lagen, speciale deklagen)
 • de technische eigenschappen van het isolatiemateriaal (draagvermogen, druksterkte, waterdichtheid, enz.)
 • de inspanning die nodig is voor het leggen van individuele materialen (hier zijn grote verschillen mogelijk)
kosten isolatie schuin dak
Soms is een dunne laag belangrijk

In het geval van een rijtjeshuis moet er bijvoorbeeld op worden gelet dat het dak na isolatie niet hoger is dan de omringende daken, omdat dit vaak niet is toegestaan. In dit geval moeten bijzonder hoogwaardige isolatiematerialen met een zo laag mogelijke inbouwhoogte worden gebruikt. Dit verhoogt de kosten.

Om een leistenen dak op te zetten zijn spijkerbestendige isolatiematerialen nodig. Deze isolatiematerialen zijn ook duurder.

Isolatiematerialen met reeds gelamineerde lagen zijn iets duurder, maar verminderen de hoeveelheid werk die nodig is voor de installatie. De totale kosten kunnen dan soms lager uitvallen ondanks de hogere materiaalprijs.

Vraag: Hoe kunnen de kosten van de dakbedekking verschillen?

Kostencontrole expert: Afhankelijk van het gekozen dakbedekkingsmateriaal kunnen de zuivere materiaalkosten variëren van ongeveer 7 EUR per m² tot meer dan 50 EUR per m². De bestaande dakhelling is ook een doorslaggevende factor voor de materiaalprijs per m².

Veelgebruikte dakbedekkingsmaterialen zijn

 • Betonnen dakpannen (meestal de goedkoopste optie)
 • Kleidakpannen (de meest gebruikte variant)
 • Vezelcementplaten
 • Leisteen
 • Dakbedekkingen van metaal of kunststof (minder vaak gebruikt)

Vraag: Welke extra apparatuur is mogelijk en welke reparaties kunnen nodig zijn?

Kostencontrole expert: Extra apparatuur is meestal zogenaamde dakopbouwen zoals:

 • een sneeuwbeschermersysteem
 • een stormbescherming van de dakpannen
 • Uitgangen en treden op het dak voor de schoorsteenveger
 • Bevestigingen voor schotelantennes of zonnepanelen
 • Lichte ruimtes in het dak

Een dak is meestal geïsoleerd als de dakruimte later wordt verwijderd. Het kan daarom nuttig zijn om dakramen te laten plaatsen als onderdeel van de dakrenovatie. Hiervoor worden extra kosten gemaakt. Dakramen met installatiekosten van minstens 500 EUR per eenheid. De prijs kan echter ook oplopen tot 1.000 EUR of 3.000 EUR, afhankelijk van de grootte en het ontwerp van het dakvenster.

Isolatie van de gevelvlakken en bestaande bouwkundige spouwen kan ook worden uitgevoerd in het kader van de renovatie van het dak. Ook hiervoor moeten extra kosten worden berekend.

Een veel voorkomende reparatie betreft de dakafvoer (regengoten en standleidingen). Voor een volledige vernieuwing van de dakafvoer moet u rekenen met minstens 1.000 EUR tot 1.500 EUR aan bijkomende kosten.