Plat dak isoleren prijs en isolatie mogelijkheden

Een plat dakisolatie is niet hetzelfde als een een schuin dak isoleren. Er is een andere wijze van plannen en uitvoeren nodig. Op deze pagina bespreken we de verschillende methoden voor een plat dak isoleren, en welke soorten isolatiemateriaal hier het meeste voor geschikt zijn. We leggen ook uit hoe je eenvoudig prijzen kunt vergelijken voor dakisolatie.

Drie methoden voor een plat dakisolatie

Er zijn drie manieren waarop platte daken geïsoleerd kunnen worden, per situatie moet bepaald worden welke methode het meest geschikt is. Niet iedere methode is toepasbaar op elk dak, de gespecialiseerde dakwerker kan maatwerk advies uitbrengen. Dit zijn in het kort de drie methoden voor isolatie van platte daken:

Koud dak isoleren

Om te beginnen is een koud plat dak isoleren de minst gunstige methode, maar omdat dit in een aantal gevallen de enige haalbare oplossing is willen we deze werkwijze toch benoemen. Bij een koud dak wordt de isolatielaag van binnenuit aangebracht. Dat heeft als resultaat dat de dragende constructie waar de warmtewerende laag op is aangebracht niet verwarmd zal worden door opstijgende warmte vanuit de woning. Wanneer er reeds een dak aanwezig is, en er is weinig ruimte beschikbaar kan een koud plat dak mogelijk de oplossing bieden.

Het nadeel van koude platte daken is het feit dat de dakbedekking meer krimp en uitzetting zal vertonen omdat de temperatuur niet gereguleerd wordt door de warmte vanuit de woning. Dat betekent dat scheurvorming sneller kan ontstaan. Daarnaast kunnen koude daken ook meer vocht opnemen met negatieve gevolgen voor de isolerende waarde van de dakisolatie.

Wanneer er toch wordt gekozen voor een koud plat dak plaatsen is het van belang een dampscherm te plaatsen. Door opbouwverlichting te plaatsen voorkom je dat het dampscherm onderbroken worden door inbouwverlichting. Dit zijn de meest populaire materialen bij een koud dak :

glaswol platdak

Glaswol
Deze minerale wol soort kan zelf geplaatst worden of door een ervaren dakisolatie specialist. Bij platte daken wordt dit isolatiemateriaal tussen de spanten bevestigd. Lees hier meer over de eigenschappen van glaswol bij een plat dak

rotswol platdak

Rotswol
De installatie van rotswol komt overeen met glaswol, rotswol is een relatief duurzaam materiaal dat voortkomt uit vulkanisch gesteente. De akoestische eigenschappen zijn een voordeel van rotswol isolatie. Lees hier meer over de eigenschappen van rotswol bij een plat dak

isolatieplaten platdak

Isolatieplaten
Wanneer er weinig beschikbare ruimte aanwezig is kunnen isolatieplaten gunstig zijn. Ze leveren uitstekende isolerende eigenschappen met een minimale dikte van de platen. Deze isolatieplaten kunnen verlijmd worden of geschroefd, er is volop keuze in verschillende soorten isolatieplaten. Ontdek hier alle dakisolatieplaten met hun eigenschappen

Meer informatie over het isoleren volgens het koud-dakprincipe vind je in dit artikel.

koud dak isoleren

Warm dak isoleren

In tegenstelling tot een koud dak werkt een warm dak isoleren ook op de dragende constructie. Door de isolatie aan te brengen vanaf de buitenkant bevinden de onderliggende materialen zich op de juiste positie om te profiteren van de isolatielaag. Deze laag wordt weer afgedekt met een beschermende laag zoals roofing, rubber of EPDM.

Een warm dak isoleren heeft de voorkeur boven de koud dak methode omdat er minder werking optreedt bij de constructie van het dak. Er vindt minder krimp en uitzetting plaats waarmee scheurvorming wordt voorkomen. Daarnaast werkt de dakconstructie als een warmteregulerende laag, waarbij de warmte die tijdens zonlicht wordt opgenomen in de koelere nacht weer wordt afgegeven.

Dit zijn de meest voorkomende materialen bij een warm dak isoleren:

xps platdak

XPS platen
De platen van polystyreen worden gemaakt van restmateriaal uit aardolie. De structuur van de cellen is gesloten, het zijn harde platen die goed bestand zijn tegen druk. XPS platen met tand- en groefverbinding kunnen eenvoudig geplaatst worden.

pir platdak

PIR platen
Deze platen worden gemaakt van polyisocyanuraat, een moderne vorm van PUR. PIR platen zijn aanzienlijk beter bestand tegen brand, vaak worden de platen reeds geleverd met een dampdichte bekleding. Na plaatsen hoef je alleen nog de naden goed af te sluiten.
Lees hier meer over PIR dakisolatie

Meer info over deze isolatiewijze vind je in het artikel “Warm dak: voordelen, werkwijze & prijs“.

warm dak isoleren

Omgekeerd dak isoleren

Bij een omgekeerd dak isoleren wordt een afwijkende vorm van dakisolatie toegepast waarbij de isolatielaag direct wordt aangebracht op de reeds aanwezige dakbedekking. Zo zijn alle lagen geïsoleerd en beschermd door het isolerende materiaal. Om de bovenlaag te beschermen wordt er een ballastlaag aangebracht van bijvoorbeeld tegels, hout of grind. De omgekeerd dak methode is met name populair voor balkons, terrassen op het dak en bij daken waar regelmatig op gelopen wordt. Het isolatiemateriaal moet drukbestendig zijn en tegen alle weersomstandigheden bestand zijn.

Het meest gangbare isolatiemateriaal bij een omgekeerd dak isoleren zijn XPS platen, omdat de isolatieplaten van polystyreen zeer sterk zijn en drukbestendig. Houd er wel rekening mee dat het totaalgewicht van een omgekeerd plat dak aanzienlijk hoger kan liggen. De dakconstructie moet dit gewicht inclusief het gewicht van meubels of personen kunnen dragen.

In het artikel “Omgekeerd dak: info, voor- en nadelen & prijs” kan je terecht voor meer informatie over deze isolatiewijze./p> omgekeerd plat dak

Plat dak isoleren prijzen

Met drie methoden om platte daken van isolatie te voorzien is er voor elke woning of bijgebouw een geschikte oplossing te bedenken. Naast de drie soorten isolatie voor een plat dak zijn er ook keuzes in het materiaal en eventueel de afwerking. De kosten voor een volledig project kunnen daarom sterk uiteenlopen. Omdat dak isolatie een nauwkeurige aanpak vereist adviseren we hiervoor een isolatiespecialist in te schakelen. Wanneer de dakisolatie niet goed wordt uitgevoerd kan dit de isolerende waarde beperken. Door verschillende prijzen op te vragen bij verschillende aannemers in de regio kun je veel geld besparen. Om prijzen vergelijken eenvoudiger te maken hebben we een offerte pagina ingericht waarmee je snel meerdere offertes aan kunt vragen bij specialisten in de omgeving. Deze dienst is geheel gratis en zonder enige verplichtingen.

Ga direct naar de offerte pagina en ontvang binnen enkele dagen meerdere offertes per mail, gratis en vrijblijvend.