Isoleren zonder onderdak

Wanneer je een dak wilt isoleren moet je eerst controleren of er een onderdak aanwezig is. Bij isoleren zonder onderdak is een afwijkende aanpak van toepassing dan in standaard situaties het geval is. Wanneer er geen onderdak aanwezig is zal de isolatielaag beïnvloed worden door weersomstandigheden zoals regen, sneeuw, hagel en wind. Dit zijn allemaal factoren die van invloed zijn op de isolerende werking van het dak. Isoleren zonder onderdak is wel mogelijk, hoe dat werkt lees je op deze pagina.

Laat jouw dak isoleren door een professional en vraag via onze offerte pagina een aantal gratis offertes aan van specialisten in de omgeving.

Hoe kun je een dak isoleren zonder onderdak?

Bij een dak isoleren zonder onderdak moet je rekening houden met een aantal factoren. Afhankelijk van de dakconstructie zal het onderdak een andere functie vervullen in het tegenhouden van vocht. Daken met pannen vangen bijvoorbeeld meer wind dan bij leien daken het geval is. Wanneer je in een vrijstaand huis woont zul je ook meer met wind en neerslag te maken krijgen dan bij een tussenwoning het geval is. Hier zijn drie populaire manieren van een dak isoleren zonder onderdak:

1. Onderdak plaatsen via de binnenzijde van de woning

Als verwijderen van de huidige dakbedekking niet mogelijk of niet wenselijk is, kan er worden gekozen voor het aanbrengen van een onderdak binnen in de woning. Er wordt als eerste van binnenuit een waterdichte laag aangebracht met aansluiting op een goot. De goot wordt vervolgens verbonden aan een afvoerbuis. Door de dakisolatie aan de binnenkant van het onderdak te plaatsen zal er geen vocht geabsorbeerd worden. Dit is de meest voordelige wijze van isoleren zonder onderdak, maar de houten constructie van het dak wordt niet beschermd waarmee deze methode doorgaans niet de beste oplossing zal bieden.

2. Vochtwerende isolatieplaten aanbrengen

Een andere methode bij isoleren zonder onderdak zijn speciale platen met vochtwerende eigenschappen die hun isolerende werking niet verliezen wanneer er contact is met vocht. Wanneer de woning niet zoveel last heeft van vocht kan deze vorm van isolatie een goede oplossing zijn. Wanneer de dakpannen of leien van het dak regelmatig vochtig zijn aan de binnenkant kun je toch beter een onderdak laten plaatsen.

3. Dakbedekking verwijderen en een nieuw onderdak installeren

De laatste methode is ook de beste oplossing; laat een onderdak installeren. Hiervoor zal de huidige dakbedekking eerst verwijderd moeten worden, wanneer het dak verder in goede staat verkeert zal dit doorgaans geen probleem zijn. Dakpannen kunnen bijvoorbeeld eenvoudig weer teruggelegd worden, van de buitenkant is er geen zichtbaar verschil te bespeuren. Wanneer de dakbedekking aan vervanging toe is biedt het voordeel om meerdere werkzaamheden met elkaar te combineren, zo kun je vaak kosten besparen op de gehele dakrenovatie.

opbouw onderdak

Isoleren zonder onderdak of niet?

Een dakconstructie waar geen onderdak aanwezig is zal gevoelig zijn voor alle weersinvloeden, en dat heeft impact op de woning als geheel. Wind kan de dakisolatie beschadigen, vocht kan voor rotting in de dakconstructie zorgen. Wanneer dit proces langdurig doorgaat kan het zelfs voor gevaarlijke situaties zorgen. Omdat dit soort slijtage vaak meerdere jaren in beslag neemt wordt dit lang niet altijd op tijd opgemerkt, waarmee je als huiseigenaar voor aanzienlijk hogere kosten komt te staan.

Isoleren met dampscherm

Een onderdak is al een grote verbetering, maar het is niet voldoende om de vocht vanuit de woning te reguleren. Daarvoor is een dampscherm bedoeld. Deze laag zal vocht weren dat binnen in de woning ontstaat, deze condens ontstaat wanneer warme, vochtige lucht afkoelt en kleine waterdruppels vormt die in het dak kunnen trekken. Houd daarom naast een onderdak ook rekening met een dampscherm, zo is het dak én de woning vanuit twee richtingen optimaal beschermd.

opbouw dakisolatie met dampscherm

Dakisolatie uitbesteden aan de vakmensen

Zoals je kunt zien zijn er diverse mogelijkheden om een dak te isoleren. Sommige opties zijn goedkoper, andere besparen weer veel kosten op de langere termijn. De professionele dakwerker kan adviseren over de beste aanpak, en maatwerk oplossingen bieden die aansluiten bij de wensen, voorkeuren en het budget van de huiseigenaar. Vergeet ook niet dat de premies voor isolatie hoger uit kunnen vallen bij het inschakelen van een professioneel bedrijf, en bij woningen die ouder zijn dan tien jaar is er een gereduceerd BTW tarief van toepassing. Meer info over de premies vind je hier.

Vergelijk prijzen en mogelijkheden van specialisten in de omgeving, ga direct naar onze offerte pagina en ontvang meerdere offertes per mail. Deze dienst is geheel gratis en verplicht je tot niets!