Dakpannen leggen: installatie en prijs

Prijs dak met dakpannen

Daken met dakpannen kosten overal tussen de €16000 en €32000 om te installeren, afhankelijk van de grootte van het dak en het type pannendak dat u kiest. U kunt verwachten dat u € 4,00 tot € 16,00 per vierkante meter of € 400 tot € 1600 per vierkante meter geïnstalleerd op een standaard formaat enkele verdieping huis te betalen. De stijl of snede van het type dakpan zal ook van invloed zijn op de materiaalkosten. Een lokale aannemer zal in staat zijn om u een exacte schatting te geven op basis van de grootte van uw huis en de gemiddelde prijzen in uw omgeving voor elk type dakpan.

Dakpannen Type Kost per m2 Costs per vierkant
Kleidakpannen €6 - €15 €600 - €1,500
Betonnen dakpannen €4 - €10 €400 - €1,000
Leistenen dakpannen €9 - €16 €900 - €1,600
Zonnepanelen dakpannen €21 - €25 €2,100 - €2,500
Terracotta dakpannen €5.50 - €16 €550 - €1,600

Welk type dakpan is het beste?

Dakpannen zijn er in alle soorten stijlen, materialen en uitvoeringen. Pannendaken zijn gebouwd om een leven lang mee te gaan, ze zijn onbrandbaar en veiliger tegen brand. Pannendaken geven u een verandering ten opzichte van het basis asfaltdak en kunnen worden gecombineerd met vele moderne huisstijlen. De combinatie van dakpannen met modernere materialen zoals glas, metalen dakbedekking of cederhouten shake shingles zorgt voor een unieke, prachtige architectonische nevenschikking die uw huisontwerp echt zal doen opvallen. Hier is een overzicht van de 5 verschillende dakpannen waaruit huiseigenaren kunnen kiezen:

 • Klei dakpannen
 • Betonnen Dakpannen
 • In elkaar grijpende dakpannen
 • Groot formaat dakpannen
 • Leistenen dakpannen
 • Dakpannen met zonnenpanelen
 • Traditionele dakpannen

Dakpannen zijn gebouwd om een leven lang mee te gaan. Ze zijn onbrandbaar, dus ze zijn veilig tegen brand. Ze zijn ook bestand tegen rotten en insecten. Pannendaken kunnen met vrijwel elk huisontwerp werken. U zult met een betrouwbare lokale dakinstallateur willen spreken voordat u beslist of de kosten voor het vervangen van het dak van de dakpannen binnen uw budget vallen.

Klei dakpannen

Keramische dakpannen zijn zeer populair op moderne huizen die op zoek zijn naar een Spaanse villa-stijl esthetiek. Kleidakpannen zijn relatief betaalbaar in vergelijking met andere dakpannen, zeer gemakkelijk te onderhouden, en zijn zeer duurzaam en gaan tot 100 jaar mee als ze goed worden onderhouden. Kleidakpannen zijn duurder te installeren dan andere, meer gangbare dakbedekkingstypes zoals een nieuw asfaltschindeldak. Klei dakpannen kosten €10 tot €18 per vierkante meter. Keramische dakpannen zijn er in heel wat stijlen, zoals terracotta, spanisch, mission style en frenh stijlen. Net als de meeste dakpannen, moet u het gewicht van kleidakpannen overwegen en er zeker van zijn dat uw huis de huidige dakbedekking frame en structuur kan omgaan met een zwaardere dakbedekking.

Betonnen Dakpannen

betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen zijn betaalbaarder dan een dakbedekking van klei en hebben een vergelijkbare levensduur van 100 jaar. Betonnen dakpannen zijn minder zwaar dan kleidakpannen, wat de installatie gemakkelijker en uw huis veiliger kan maken op de lange termijn als de dakstructuur na verloop van tijd zijn duurzaamheid zou verliezen. Betonnen dakpannen kosten ongeveer 3 tot 5 euro per vierkante meter. Betonnen dakpannen hebben ook een in elkaar grijpende installatie-eigenschap die is ontwikkeld, waardoor de installatie minder kostbaar is voor zover de arbeidstijd in rekening wordt gebracht.

Leistenen dakpannen

Leistenen dakpannen zijn een zeer milieuvriendelijke, mooie en zeer duurzame dakinstallatieoptie. Leisteen daken kunnen duur worden op € 9 tot € 16 per vierkante voet, met hoge arbeidskosten te installeren als gevolg van hun gewicht en installatieproces. Aangezien leisteen dakbedekking is gemaakt van steen, is het ondoordringbaar voor weer, zon, hitte en kou, zodat u kunt verwachten dat een leien dak tot 150 jaar of meer duren.

Dakpannen met zonnepanelen

zonnepanelen met dakpannen

Zonne-dakpannen zijn nog steeds een relatief nieuwe dakinstallatiekeuze die meer huiseigenaren overwegen bij het uitbouwen van het dak van hun huis. Dakpannen met zonnepanelen hebben de uitstraling van een nieuw asfaltschindeldak. Zonne-dakpannen komen natuurlijk met een hoger prijskaartje aan €21 tot €25 per vierkante meter. Ze zijn vergelijkbaar met asfaltdaken voor zover ze uw huis beschermen tegen het weer en vrij duurzaam zijn. Echter, net als bij een traditioneel zonnepaneelsysteem deze zonnepanelen hebben de mogelijkheid om energie te produceren voor uw huis direct aangedreven door de zon. Een dakpan met een zonnepaneel kan overal 13 tot 63 watt energie produceren, afhankelijk van hoeveel tegels u op uw huis heeft geïnstalleerd.

Energie-efficiëntie van dakpannen

Door te investeren in een pannendak kunt u uw maandelijkse energierekening aanzienlijk verlagen. Dakpannen zijn de enige materialen die momenteel in gebruik zijn en die twee inherente kwaliteiten bezitten die nodig zijn voor energievermindering: Door te investeren in een dakpan kan u ook in aanmerking komen voor federale en staatsbelastingkredieten en kan de wederverkoopwaarde van uw huis toenemen, aangezien steeds meer huizenkopers op zoek zijn naar woningen met energiezuinige eigenschappen.

onderhoud van dakpannen

Onderhoud van dakpannen

Dakpannen zijn bestand tegen de elementen, dus het onderhoud is minimaal. Toch moet u uw dak regelmatig inspecteren en eventuele gescheurde of verspringende dakpannen onmiddellijk vervangen om te voorkomen dat de schade zich uitbreidt. Om uw dak schoon te houden, kunt u overwegen om een professional in te huren die goed op de hoogte is van de manier waarop u zich op een pannendak kunt bewegen en die in staat is om snel en eenvoudig primers en verf aan te brengen om uw dak koel te houden en er geweldig uit te laten zien.

Gerelateerd: dakpannen ontmossen en reinigen

Andere dingen om te overwegen met dakpannen

Dakpannen kunnen erg zwaar zijn. Klei is zwaarder dan betonnen daken, maar beide belasten de structuur van uw huis nog steeds aanzienlijk. Voordat u investeert in een pannendak, moet u overleggen met een bouwkundig ingenieur om te bepalen of er extra wapening moet worden aangebracht om het gewicht van het dak te ondersteunen.

Het installeren van een dakpannen kan een moeilijk en moeizaam proces zijn. Een project van deze omvang zal veel planning en voorbereiding vergen, ruim voordat de eigenlijke tegelinstallatie plaatsvindt. Of u nu een gloednieuwe dakpan legt of beschadigde dakpannen vervangt, het is ook belangrijk om de juiste techniek te hebben. Dit artikel vertelt u hoe u dakpannen kunt installeren.

Hoe dakpannen leggen

Plan het project

Bepaal het soort tegel dat u wilt. Er zijn een aantal verschillende soorten tegels om uit te kiezen, en je moet de rang bepalen die past bij het klimaat waarin het gebouw zich bevindt. Net als bij de vitrine moet u bepalen of u de voorkeur geeft aan tegels van klei of beton (er zijn verschillende kwaliteiten op basis van de klimatologische omstandigheden voor beide beschikbaar). Ze verschillen in een aantal opzichten, en dus is de keuze belangrijk.

 • Kleidakpannen worden beschouwd als een van de langst houdbare dakbedekkingsmaterialen die beschikbaar zijn, zelfs aanzienlijk langer dan betonnen dakpannen. Terwijl van betonnen dakpannen doorgaans wordt verwacht dat ze 30-50 jaar kunnen overleven, kan in de juiste omstandigheden worden verwacht dat een goed gemaakt kleidak 100 jaar meegaat.
 • Hoewel duurzaam, kunnen kleidakpannen duurder zijn (en geen van beide opties is bijzonder goedkoop). Een schatting illustreert het belang van het prijsverschil: het plaatsen van een betonnen dakpan op een vrij gewone woning met een dakoppervlakte van 1.500 vierkante meter kan tussen de €6.000 en €15.000 kosten; het kan tussen de €10.500 en €45.000 kosten om een kleipannendak aan hetzelfde huis te geven.
 • Tot slot is de kleur van betontegels meer geneigd te verbleken in de loop van de tijd dan die van kleitegels. Voor elk dak dat u waarschijnlijk meerdere decennia lang zult hebben, is dit zeker een kwestie om over na te denken.

Denk aan de impact van het gewicht. Om het eenvoudig te zeggen, een basis asfaltsteen (misschien wel het meest voorkomende dakbedekkingsmateriaal in Amerika) zal typisch een gewicht van minder dan 3 pond per vierkante voet op een dak plaatsen. Betonnen dakpannen, die meestal lichter zijn dan kleitegels, kunnen gemakkelijk meer dan 10 pond per vierkante voet op een dak plaatsen. Als u dakpannen toevoegt aan een dak dat ze voorheen niet had, of aan een ontwerp waarin ze oorspronkelijk niet waren verwerkt, kan het dak het overtollige gewicht niet dragen. In zijn geval moet u uw dak laten inspecteren en eventueel versterken om de belasting te kunnen dragen.

Maak een lijst van benodigde materialen en gereedschappen. Hoewel sommige van deze zijn gemeenschappelijk - bijvoorbeeld, is het raadzaam dat u een ladder - andere zijn nogal specifiek voor deze taak en zijn items die waarschijnlijk nog niet in uw inventaris. Bijvoorbeeld:

 • Pakkingsnagels zijn een type spijker met een plastic kap aan de binnenkant die helpt bij het afdichten van nagelgaten en het voorkomen van lekken.
 • Onderlaag of onderkant. Dit is de waterbestendige laag tussen de dakpannen en het dakframe en de mantel. Er zijn een aantal variëteiten beschikbaar, maar omdat dit een dak is dat bedoeld is om 30 tot 100 jaar mee te gaan, is het waarschijnlijk een goed idee om te investeren in een van de zware opties.
 • Breeuwen of afdichten in de open lucht. Er zijn een aantal kitten of afdichtingsmiddelen beschikbaar voor buitengebruik, maar ook hier is het aan te raden om bijzonder duurzame en kwalitatief hoogwaardige producten te gebruiken. Dit dak kan een leven lang meegaan, maar dat is niet het geval als de materialen niet aan de eisen van het werk voldoen.

Ontwikkel een schatting van de materialen. Het belangrijkste startpunt komt van uw dakafmetingen. U kunt deze calculator gebruiken om u te helpen de grootte van uw dak te bepalen (gebruik niet de functie "Tile Calculator", die duidelijk bedoeld is voor vloertegels in het interieur).

 • Zonder specifieke informatie over het gekozen type dakpan is het onmogelijk om een schatting te maken van het aantal dakpannen dat nodig is om een klus te klaren. Voor een dak van 100 vierkante meter kunnen tussen de 75 en 400 dakpannen nodig zijn.

Plan voor een bepaalde tijd. Als u het dak van een bestaande woning gaat vervangen, moet u rekening houden met het weer en de tijd die u beschikbaar heeft om deze klus te klaren. Hoewel het duidelijk is dat u niet wilt dat uw dak te rippen op tijdens de winter, moet u ook kijken voor droge dagen. Controleer de weerberichten op lange termijn (met dien verstande dat de voorspellingen wel degelijk veranderen). Zorg er ook voor dat je voldoende mankracht beschikbaar hebt om dit project tijdig af te ronden. Dit is geen eenmansberoep, en u zult dienovereenkomstig moeten plannen.

Koop de benodigde materialen en gereedschappen. Raadpleeg tijdens het verkrijgen van de materialen wel de medewerkers van de bouwmarkt, die wellicht speciale kennis over de producten hebben. Als klanten hebben geklaagd over een defect product, kunnen ze enige kennis hebben over het product.

Aan de slag

Verwijder oude dakbedekking (indien van toepassing). Dit is op zich al een grote klus die dagen kan duren en waarvoor speciaal gereedschap nodig is. Wees bereid om de tijd te nemen om dit goed te doen.

Herstel en versterk het dak (indien van toepassing). U moet het frame van het dak eerder hebben versterkt voordat u het bestaande dak eraf haalt. De ommanteling - de laag hout of ander materiaal die het gebied tussen het relatief open frame en de buitenste lagen van het dak bedekt - kan echter beschadigd of zwak zijn. Versterk het.

 • Nogmaals, denk aan het gewicht dat ermee gemoeid is. De vrij goedkope en gangbare dakpannen die veel mensen hebben zijn vrij licht; als je van een licht dak naar een pannendak gaat, zal het gewichtsverschil aanzienlijk zijn. Voor een relatief gemiddeld huis met een dak van 1500 vierkante meter zal het totaal aan ondertapijt en dakpannen gelijk zijn aan iets dat in de buurt komt van 8 ton aan gewicht. Dat is meer dan het equivalent van twee grote SUV's die bovenop je huis geparkeerd staan.

Installeer de onderkant.

 • Plaats de eerste rol onderkant aan één kant van het dak, loodrecht op de onderste rand (de dakrand) van het dak. Terwijl u de onderlaag uitrolt, houdt u de onderrand van het materiaal op één lijn met de rand van de dakrand, maar boven een metalen of kunststof rand die de randen van de dakrand kan bedekken.
 • Zet de onderlaag vast. Rol 10 voet (3 m) lange delen tegelijk uit en zet deze vervolgens vast met spijkers die met tussenpozen van 24 inch van elkaar zijn gescheiden. Houd alle spijkers ten minste 2 inch van de rand van het dak.
 • Wanneer u het einde van het dak bereikt, snijdt u de rol van de onderlaag af zodat deze overeenkomt met de rand. Zet het uiteinde vast met spijkers.
 • Begin opnieuw aan het einde van het dak waar u het eerst bent begonnen. Overlap de onderkant, waarbij de nieuwe laag de reeds aangebrachte laag gedeeltelijk afdekt. Langs de rol van de onderkant kan een reeks lijnen lopen, die de installateur precies moeten laten zien hoeveel de lagen elkaar moeten overlappen. Behandel de bovenste lijn op de geïnstalleerde laag zoals u eerder de onderste rand van de dakrand had.

Werk om obstakels heen. Objecten zoals schoorstenen die uit het dak steken zullen ook moeten worden afgedicht. Rondom de schoorsteen moet een metalen gootstuk worden gebruikt en deze moet worden afgedicht met een speciaal voor buitengebruik ontworpen kit of andere afdichtingsmiddelen. De onderlaag moet zo worden afgesneden dat hij om deze obstakels heen past, en vervolgens moet een extra laag materiaal (bijvoorbeeld reserveschijfjes van het onderlaagmateriaal) worden aangebracht op de plaatsen waar het gootstuk en de onderlaag samenkomen en worden vastgezet.

Het installeren van de dakpannen

Installeer de latten (indien van toepassing). Als het dak een steile helling heeft, kan het nodig zijn om de pannen op hun plaats te houden. Latten zijn dunne stroken materiaal (meestal hout, maar soms ook metaal of kunststof, en meestal 1 inch dik en 2 inch breed) die horizontaal over de lengte van het dak lopen. Veel tegelvariëteiten hebben een lip of een haak die aan de beschikbare panlatten zal hangen. (Uiteraard is dit nog een ding om te overwegen bij het identificeren van de tegel die past bij uw behoeften) Daarnaast zijn er clips beschikbaar om de dakpannen op de lat te bevestigen.

 • Gebruik twee tegels om de benodigde afstand tussen de panlatten te bepalen. Een minimum van 3 inch overlap is vereist voor de tegels die niet in elkaar grijpen (in elkaar grijpende tegels zorgen voor de afmeting voor u), en er moet een kleinere hoeveelheid overhang over de dakrand blijven. Houd hier rekening mee bij het bepalen van de locatie van de panlatten.
 • Nadat u de afstand tussen de eerste twee panlatten hebt bepaald, meet u de afstand en stelt u de panlatten in met behulp van die afstand helemaal naar boven, waarbij u de metingen onderweg dubbel controleert.

Installeer de tegels. Begin eerst met één zijde en beweeg dan over de lengte van het dak.

 • Als u geen panlatten hebt geïnstalleerd, kunt u de dakpannen direct in de dakbedekking spijkeren.
 • Als u eerst panlatten hebt geïnstalleerd, spijkert u de pannen in de panlatten. U kunt ook clips gebruiken om de pannen aan de panlatten te verankeren.
 • Als u tegels gebruikt die strak in elkaar grijpen, hoeft u niet alle tegels aan de latten te spijkeren; lees de instructies die bij de tegels horen goed door voor meer informatie.

Knip de tegels op de juiste plaats. Hindernissen zoals de schoorsteen zullen in de weg zitten, en tegels zullen moeten worden gesneden om strak om deze gebieden heen te passen. Bovendien zullen de tegels aan het einde van elke rij vrijwel zeker moeten worden gezaagd.

Installeer de nokkenschoorsteentjes. Nadat u de "velden" - d.w.z. de brede vlakken van het dak - hebt afgewerkt, moet u de bovenkanten met speciale nokpannen afdekken. Deze zijn afgerond en kunnen, afhankelijk van het ontwerp, van begin tot eind of in een overlappende stijl worden gelegd. Dit moet de laatste stap zijn in het installatieproces. Gefeliciteerd met uw succesvolle montage van een nieuw dakpannensysteem!