Betonnen dakpannen: voordelen, nadelen & prijs

De prijs van een betontegel varieert tussen 20 en 35 euro per m², afhankelijk van het soort tegel en de kwaliteit van de gebruikte materialen. De prijs van de installatie varieert tussen 50 en 70 € per m².

Betonpannen zijn de meest gebruikte én tevens de goedkoopste dakpannen die er zijn. Ze worden zowel bij nieuwbouw, als renovatie gebruikt. De betonnen dakpan is er in meerdere soorten en diverse kleuren verkrijgbaar. We zetten voor je op rij wat voor soorten betonnen dakpannen we kennen en wat ze kosten.

betonpannen

Betonnen dakpan prijzen in 2023

De prijs van betonnen dakpannen varieert gemiddeld tussen € 20 en € 35 per m².

Concrete dakpan prijs Gemiddelde prijs inclusief BTW
Beton dakpan prijs exclusief plaatsing €20 tot €35 per m²
Met plaatsing €50 tot €70 per m²

De prijs van betontegels varieert naar gelang van verschillende factoren:

 • Het tarief van de vakman: elke vakman bepaalt zijn eigen tarief; dit verschilt naargelang de ervaring van het dakdekkersbedrijf
 • De staat van de dakconstructie
 • De uit te voeren werkzaamheden: een betonnen dak met dakpannen en de renovatie van een betonnen dak met dakpannen kosten niet evenveel de toegangsvoorwaarden tot het terrein
 • De kwaliteit van de gebruikte materialen
 • Het soort betontegels: vlakke betontegels, Romeinse betontegels en dubbele Romeinse betontegels worden niet altijd tegen dezelfde prijs verkocht. Bovendien zijn er, afhankelijk van het gekozen type, meer of minder tegels nodig om 1 m² oppervlakte te bedekken

Hoeveel betontegels per m²?
Er zijn ongeveer 10 betontegels van standaardformaat (42 x 33 cm) nodig om 1 m² oppervlak te bedekken. Dit aantal varieert naar gelang van het soort tegels dat wordt gebruikt en de afmetingen ervan.

Betonpan soorten

Betonnen dakpannen zijn er in diverse maten en in een gegolfde en een vlakke versie. De gegolfde betonpan zien we het meest. Deze lijkt nog het meest op de klassieke gebakken kleipan en past bij de meeste bouwstijlen. Deze soort dakpan wordt in de volksmond ook wel sneldekpan of kortweg, sneldekker genoemd. De vlakke betonpan komen we vaker tegen op moderne woningen die onder architectuur gebouwd worden.

Kenmerken van de betonpan

Betonnen dakpannen zijn mechanische dakpannen van een vrij groot formaat. Ze kunnen plat of gegolfd zijn en worden verkocht tegen een zeer aantrekkelijke prijs in vergelijking met sommige andere dakbedekkingsmaterialen.

Betonnen pannen zijn gemaakt van kalksteen, klei, minerale pigmenten en zand. Qua uiterlijk lijkt de betontegel veel op de kleitegel. Het wordt vervaardigd in mallen en heeft een glad oppervlak en een gelijkmatige vorm. Hij is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren, voor elk wat wils. Bovendien zijn betonnen dakpannen bijzonder sterk en duurzaam.

Betontegels kunnen zowel voor nieuwbouw als voor renovatie worden gebruikt. Vaak worden tegels van standaardformaat gebruikt, 30 cm breed en 42 cm lang. Ze zijn snel en gemakkelijk te leggen en hebben meestal een beschermende laag.

Dankzij deze laag zijn ze bestand tegen UV-stralen, kou, vervuiling en vochtigheid. Het is gemaakt van doorzichtig synthetisch acryl. Naast zijn beschermende rol geeft de coating betontegels ook een esthetisch uiterlijk. U kunt kiezen tussen een mat of glanzend uiterlijk.

De betonpan is een goed alternatief voor kanaaltegels of fotovoltaïsche tegels, die tegen een hogere prijs worden verkocht en geheel andere kenmerken hebben.

Levensduur van Betondakpannen

De levensduur van een betonnen dakpannen is dezelfde als die van kleitegels, die tot 50 jaar kunnen meegaan. Betontegels verouderen sneller; hun levensduur is gebaseerd op de garantie van hun uiterlijk, over het algemeen 30 tot 50 jaar. Na deze periode kan het nodig zijn uw dak te renoveren, of kunnen uw dakpannen hun glans verloren hebben. Betontegels behoren tot de duurzaamste tegels op de markt.

De levensduur van een betonnen dakpan hangt sterk af van de oriëntatie van uw dak en de blootstelling aan zon en vocht. Tegels die vaak in de schaduw worden gelegd, blijven langer nat en slijten sneller dan tegels die aan de zon worden blootgesteld.

De aanwezigheid van bomen en vegetatie rond het dak kan ook de betonpan aantasten: bladeren zetten zich af op het dak en tasten, als ze niet regelmatig worden schoongemaakt, de dakbedekking aan. Het laatste punt dat bepalend is voor de levensduur van een betonnen dakpan is het onderhoud: een goed onderhouden dak is veel duurzamer. Wij raden u aan een professional in te schakelen om uw betontegels te reinigen.

Betontegels zijn namelijk bijzonder gevoelig voor de vorming van mos. Om lang mee te gaan, moeten ze met geschikte producten worden onderhouden en van een beschermlaag worden voorzien. Het professionele waterafstotende middel voor daken is daarom bijzonder geschikt voor de verzorging van betonnen dakpannen. Het kan ook raadzaam zijn een waterdichtingsmiddel op uw betontegels aan te brengen.

Houd er ook rekening mee dat oude betontegels niet altijd met een hogedrukreiniger kunnen worden gereinigd: de kracht ervan kan de toplaag van de tegels beschadigen.

Betonpan sneldekker

De sneldek betonpan is gemiddeld 33 cm breed en heeft twee ‘golven’. Hij kan toegepast worden op daken met een minimale dakhelling van 15°. Deze soort betonpan is prijstechnisch zeer aantrekkelijk en in diverse kleuren verkrijgbaar. Met zijn dubbele welving geeft hij een mooie karakteristieke uitstraling aan het dak. In ons land is de sneldekker een van de meest toegepaste dakpannen.

sneldekpannen

Betonpan kleuren

Betonpannen zijn tot in de massa gekleurd. Verschieten door de zon kunnen ze dus niet. Standaard wordt de moderne pan tegenwoordig ook voorzien van een acrylaatcoating. Deze coating geeft een beschermlaag aan de vrij poreuze betonstructuur, waardoor ze langer mooi blijven. Ook doe je er goed aan, elke paar jaar het dak een anti-mos behandeling te geven. Zeker als je dak per dag redelijk veel schaduwuren heeft of op het noorden ligt.

De moderne betonpan is niet meer dezelfde betonpan van zo’n 20 jaar geleden. Het beton is van een betere kwaliteit en ook de acrylaatcoating draagt ertoe bij dat ze langer mooi blijven. Er is een heel kleurenscala aan sneldekkers in de handel. Bruin en steenrood zijn tijdloos en altijd populair. Tegenwoordig zien we ook steeds meer ‘natuurkleuren’ zoals, grijs, zwart azzurro, bruin, bruin/zwart gevlamd en antraciet de overhand nemen. Sneldekkers zijn in mat en satijnglans uitvoering verkrijgbaar.

Is je dak gevoelig voor algen en mosaanslag en je wilt de dakpannen vernieuwen? Op betonpannen met een satijnglans toplaag en geglazuurde keramische pannen vinden micro-organismen veel minder goede aanhechting. Met een noorddak of een dak dat een groot deel van de dag in de schaduw ligt, ben je beter af met een niet poreuze dakpan.

Betonpan voor- en nadelen

Voordelen

 • De meest goedkope dakpan.
 • Snel te leggen, waardoor ook arbeidsloon beperkt blijft.
 • Kleine ecologische voetafdruk.
betonnen dakpannen

Nadelen

 • Hechten sneller vuil en mos aan dan andere soorten dakpannen.
 • Verliezen snelle hun sprankelende kleur dan andere dakpannen.
 • Van alle dakpannen, gaan betonnen dakpannen het minst lang mee.

Betonpannen levensduur

Afhankelijk van de positie van het dak en de kwaliteit betonpan die je neemt, gaat een dak met betonpannen zo’n 30 tot 50 jaar mee. Op daken die lang vochtig blijven, zoals een noorddak of een dak in de schaduw, zullen de pannen eerder poreus worden. Dakpannen van beton houden je dak gegarandeerd 30 jaar waterdicht. Op betonnen dakpannen krijg je daarom ook 30 jaar garantie op scheuren en breken door de inwerking van vocht en vorst.

betonnen dakpannen levensduur

Betonpannen schoonmaken

Betonpannen behoren tot de zachtere dakbedekkingen en kunnen niet tegen de kracht van de waterstraal van een hogedrukreiniger. Doordat je de toplaag beschadigd, kunnen ze vocht op gaan nemen, waarna ze scheuren en lekkages gaan veroorzaken. Azijn of chloor is ook funest. Ook hiermee beschadig je de toplaag, waardoor algen en mos zich sneller aan kunnen hechten.

Betonpannen reinig, of laat je reinigen, met een biologisch schoonmaakmiddel voor groene aanslag en/of stoom. Wanneer je het dak laat reinigen, heb je garantie op de werkzaamheden. Ook zal de dakwerker gelijk een inventarisatie maken van de staat van het dak en eventuele pijnpunten lokaliseren. Om na de schoonmaakbeurt jarenlang een mooi dak te houden, kun je de pannen door de reinigingsspecialist meteen met een impregneermiddel opnieuw laten coaten.

Liggen de pannen al meer dan 30 jaar op het dak en begin je toch al wat gebreken bij de nokvorsten en eventueel de boeiboorden en/of rond de schoorsteen te krijgen of is je dak nog niet geïsoleerd, overweeg dan om de pannen in zijn geheel te vernieuwen. Het heeft weinig zit, je dak schoon te laten maken, als je het over 5 jaar alsnog moeten laten vernieuwen.

dakpannen beton

Vervangen betonpannen

Wanneer de dakpannen aan vervanging toe zijn, is het niet onverstandig ook meteen eens naar de dakisolatie te kijken. Hoelang zit deze er al onder en hoe is de staat ervan? Ook de isolatietechnieken zijn de afgelopen tientallen jaren enorm verbeterd. Een goede isolatie betekent al gauw een rendementsverbetering van 30%. Daarnaast neemt, door een betere energieprestatie, de marktwaarde van de woning toe. Dit kan interessant zijn, als je erover denkt om binnen een tiental jaren de woning te verkopen. Het kosten die je nu maakt voor nieuwe isolatie en betonnen dakpannen, haal je er tijdens de verkoop dubbel en dwars uit.

Betonpan prijzen liggen gemiddeld zo rond de € 30,- tot € 45,- per vierkante meter, afhankelijk van het aantal schuine kanten van een dak, eventuele dakopbouwen of een speciale dakvorm.

Denk je erover om de betonnen dakpannen van je dak, al dan niet in combinatie met dakisolatie te vervangen, vraag dan bij diverse dakbedrijven een offerte op. Zo krijg je voor jezelf een goed beeld van wat dit karwei kost.

sneldek dakpannen

Beton- versus kleidakpannen

Betonnen dakpannen zijn een populair, budgetvriendelijk alternatief voor de traditionele kleidakpannen. Betonnen dakpannen hebben een lange levensduur tot 50 jaar, vereisen weinig onderhoud, bieden een goede bescherming tegen brand (klasse A) en zijn bestand tegen rot en insecten. Ze zijn ook aanzienlijk lichter in gewicht dan kleidakpannen, waardoor de structurele problemen die vaak gepaard gaan met kleidakpannen worden voorkomen. Betonpannen zijn uiterst duurzaam en hun sterkte wordt versterkt door de in elkaar grijpende modus die is ontwikkeld in nieuwe dakbedekkingsprocessen voor betonnen pannen.

Gerelateerd: Soorten dakpannen en prijzen

Kosten van betonnen dakpannen

De gemiddelde installatieprijs voor een betonnen dakpan kost ergens tussen de 20.000 en 40.000 euro, afhankelijk van een paar factoren zoals de grootte van uw huis. U kunt verwachten dat u 3 tot 5 euro per vierkante meter betaalt of 300 tot 500 euro per geïnstalleerd vierkant. De kosten zullen variëren afhankelijk van de gemiddelde lokale prijzen in uw omgeving. Betonnen dakpannen zijn vaak goedkoper te installeren dan kleidakpannen. Tegel dak installatiekosten zal variëren per regio, is het het beste om ten minste vier offertes te krijgen voor het inhuren van een aannemer.

Gerelateerd: Soorten daken: populaire daktypes overzicht

Beton pannen gewicht

De zwaarte van betonnen tegels zijn iets om over na te denken als je onderzoek doet naar het installeren van een betonnen dak op je huis. Betonnen dakpannen zijn meer dan twee keer zo zwaar als asfaltschindels, dus tenzij uw huis eerder een dakpan heeft gehad, moet u uw huis laten evalueren door een bouwkundig ingenieur om er zeker van te zijn dat het het gewicht van uw nieuwe dak aankan. Een gekwalificeerde lokale dakbedekking installatie aannemer zal in staat zijn om dit te evalueren voor u. Als uw huis extra structurele ondersteuning nodig heeft, kan dit de totale kosten van de installatie te verhogen met duizenden euros.

Betonnen dakbedekking

Een van de mooie dingen van betonnen pannendaken is dat ze lang meegaan. Het dak onder de dakpannen is echter minder stevig en zal om de 20 jaar vervangen moeten worden. Betonnen dakpannen zijn ondanks hun duurzaamheid ook wat kwetsbaar, dus zorg ervoor dat u alleen een ervaren betonpanneninstallateur op uw dak toelaat, zelfs voor een schijnbaar eenvoudig dakreparatieproject, ongeacht het type dakpannen dat u installeert. Het goede nieuws is dat als het gaat om onderhoud, het meeste wat u moet doen (tenzij de betonnen dakpannen schade oplopen) is ze één keer per jaar lichtjes afspoelen.

Onderhoud van betonnen dakpannen

Betonpannen zijn ontworpen om lang mee te gaan, maar het onderhoud ervan is belangrijk om grote problemen zoals lekkende daken te voorkomen, maar ook om de kleur van de pannen en de algehele decoratieve aantrekkingskracht van uw dak te behouden. Overweeg om overhangende bomen te snoeien of te verwijderen om vochtophoping door mos of korstmossen te voorkomen. In tegenstelling tot kleitegels kunt u een hogedrukreiniger gebruiken om uw betonnen dakpannen te reinigen, maar gebruik de betonnen sproeier en was vanaf een afstand van 3-4 meter om te voorkomen dat er water onder de tegels wordt geforceerd.