Dakpannen - welke prijzen per m² moet u berekenen?

De gemiddelde prijs voor dakpannen varieert. Betonnen dakpannen kosten ongeveer €26-€36 per m², kleidakpannen (keramische dakpannen) kosten €35-€65 per m², stalen dakpanplaten kosten €10-€18, en aluminium dakpanplaten kosten €25-€70

dakpannen prijs m²

Als het om dakbedekking gaat, brengt het ook aanzienlijke kosten met zich mee - en enorme prijsverschillen. De kostencontrole-expert legt in ons interview in detail uit wat dakpannen per m² kunnen kosten en wat de prijsverschillen in dakbedekking zijn.

Soorten dakpannenPrijs dakpannen per m²Levensduur
Betonnen dakpannen€ 26 – € 36 (excl. btw)30 jaar
Kleidakpannen (keramische dakpannen)€ 35 – € 65 (excl. btw)50 à 100 jaar
Stalen dakpanplaten€ 10 – € 1815 à 20 jaar
Aluminium dakpanplaten€ 25 – € 7015 à 20 jaar

Vraag: Wat zijn de verschillen in dakpannen of in dakbedekking in het algemeen?

Kostencontrole expert: Bij hellende daken worden tegenwoordig meestal dakpannen gebruikt die op panlatten op de bestaande spanten en meestal op de daaraan bevestigde tegenlatten worden bevestigd. Het is echter niet in alle gevallen nodig om een tegenlat te plaatsen.

Het doel van de bekleding is dat het regenwater dat het dak raakt via de dakgoot in de goot wordt geleid. Dakpannen zijn niet noodzakelijkerwijs "waterdicht" - een bepaalde stroomsnelheid van het water moet altijd worden bereikt, zodat het niet in het dak dringt en vochtschade veroorzaakt.

Dit komt vooral door de vorm van de dakpannen. Zogenaamde platte dakpannen (die eigenlijk niet bedoeld zijn voor platte daken, maar voor daken met een dakhelling van ongeveer 15° of meer) voeren het stromende water zeer snel af en zorgen ervoor dat het niet tussen de dakpannen kan doordringen.

Andere dakpannen, zoals de klassieke gewone dakpan, kunnen dit niet zo goed doen en vereisen daarom een zeer hoge dakhelling (vanaf ongeveer 40°) waarover het water zeer snel stroomt. Bovendien moeten dergelijke dakpannen dan met zeer royale overlappingen ("minimale overlap") worden gelegd om ervoor te zorgen dat het binnenoppervlak van het dak droog blijft.

Aan de andere kant zijn dakpannen natuurlijk ook verschillend naargelang het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Dit heeft voor een groot deel invloed op hun duurzaamheid en levensduur.

dakpannen niet van klei
Dakpannen hoeven niet van klei gemaakt te zijn

Klassieke dakpannen zijn gemaakt van klei (kleidakpannen), terwijl dakpannen meestal van beton zijn gemaakt. Het is ook mogelijk om een dak te bedekken met leisteen, en vezelcement tegels of dakplaten worden ook af en toe gebruikt voor dakbedekking. Ook metalen dakpannen zijn al enkele jaren op de markt, maar zijn nog niet algemeen geaccepteerd.

Het is daarom belangrijk om onderscheid te maken tussen dakpannen:

  • van welk materiaal ze zijn gemaakt
  • voor welke dakhellingen ze geschikt zijn
  • welke minimale overdekking nodig is (hieruit wordt het verbruik per m² en de prijs berekend)
  • de latafstand waarvoor ze bestemd zijn
  • hoe duurzaam ze zijn

Al deze criteria onderscheiden dakpannen van elkaar op een technische manier. Deze technische criteria zijn echter altijd van invloed op de prijs.

Vraag: Wat kosten dakpannen per m²?

Kostencontrole-expert: Dit kan helemaal niet veralgemeend worden beantwoord.

De materiaalprijs, omgerekend naar de vierkante meter, ligt tussen ongeveer 6 EUR per m² en 40 EUR per m² tot 50 EUR per m².

Bij individuele varianten kan dit zelfs aanzienlijk duurder worden - zo kost bijvoorbeeld zeer hoogwaardige leisteen vaak alleen al tot 90 EUR per m² van de materiaalprijs - maar een groot deel van de hoge prijs van leistenen daken is eigenlijk te wijten aan complexe legwerkzaamheden in traditionele patronen (oude Duitse bekleding, wilde bekleding, enz.).

Het is ook moeilijk om de prijzen te bepalen op basis van bepaalde kenmerken - bij dakpannen speelt vooral de hoeveelheid gebruikte grond een rol in de prijs per vierkante meter, omdat dakpannen altijd per stuk worden verkocht.

De benodigde ruimte kan echter sterk variëren, afhankelijk van het type dak, de dakhelling en de minimaal vereiste bedekking. Voor de ene dakpan kunnen 6 of 7 stuks nodig zijn om 1 m² te bedekken, voor de andere kunnen 14 of 15 stuks gemakkelijk nodig zijn. Bij sommige vezelcementtegels zijn vaak tot 40 tegels per m² nodig. Hoewel de prijzen voor de afzonderlijke dakpannen dan relatief gelijk zijn, kunnen de prijzen per vierkante meter natuurlijk sterk verschillen door het zeer hoge of zeer lage grondverbruik.

Een andere moeilijkheid bij het bepalen van de prijs per vierkante meter is dan de vereiste vorm van de dakpannen: bij een schuin dak moeten niet alleen de dakvlakken, maar ook de bermen en de nok worden bedekt, en vaak moeten ook valleien en goten worden ontworpen. In veel gevallen worden in elke rij ook halve tegels gebruikt om de vereiste breedtes te bereiken.

De lengte van de bermen en nokken is voor elk dak verschillend, zodat het moeilijk is om een vlakke prijs per vierkante meter te noemen, omdat gevormde dakpannen vaak erg duur zijn. Afhankelijk van hoeveel vormpannen per geval nodig zijn, verandert de totale prijs per m² inclusief nok en bermen vaak aanzienlijk van dak tot dak.

Hieronder hebben we enkele typische dakpannen en dakbedekkingen berekend tot een totale prijs per vierkante meter die overeenkomt met de vereiste minimale bedekking voor een standaard dak met een gemiddelde dakhelling.

Afhankelijk van het dak kunnen deze prijzen echter ook hoger zijn als er een hogere overlapping of een speciale installatiemethode nodig is. Dit geldt vooral voor traditionele dakpannen zoals de gewone dakpan en voor daken waarvan de helling buiten de zogenaamde standaard dakhelling ligt.

Service Prijs per vierkante meter
Plaatsen van betonnen dakpannen €50 – €60
Plaatsen van keramische dakpannen €65 – €75
Plaatsen van dakpannen en isoleren €70 – €95
Plaatsen van dakpannen en impregneren €55 – €80
dakpannen van leistenen
leisteenstenen zijn de duurste optie

Dit zijn natuurlijk slechts individuele prijsvoorbeelden voor bepaalde ontwerpen van bepaalde fabrikanten. De prijzen per m² kunnen uiteraard sterk variëren, afhankelijk van het ontwerp van de dakpannen en de manier waarop ze worden gelegd.

Onze prijsvoorbeelden laten echter al heel duidelijk zien welke verschillen er kunnen zijn in de prijzen van de afzonderlijke dakpannen. Als u dit extrapoleert naar de gebruikelijke dakoppervlakte van een eengezinswoning (gemiddeld ongeveer 150 m²), zijn er alleen al voor de dakbedekking enorme kostenverschillen.

In het beste geval kost de dakbedekking 750 EUR, in het duurste geval staan we op 9750 EUR, maar hier is de dakbedekking al inbegrepen. De duurste materiaalprijs uit onze lijst is immers 7.350 EUR (vezelcement dakpannen).

Vraag: Van welke factoren hangt de prijs per vierkante meter voor dakpannen in het algemeen af?

Kostencontrole expert: Er moet hier een heleboel dingen worden overwogen:

  • het materiaal van de dakpannen
  • de vorm van de dakpannen
  • het ontwerp van de dakpannen
  • Bijzondere kenmerken van het ontwerp
  • de benodigde ruimte voor de afzonderlijke dakpannen

Bovendien moet men altijd rekening houden met de kosten op lange termijn en de duurzaamheid. Het gaat niet alleen om de kostprijs van de dakbedekking, maar ook om de duurzaamheid en dus de kosten-batenanalyse op zeer lange termijn.

Vraag: Wat zijn de kostenverschillen in het materiaal van de dakpannen?

Kostencontrole expert: Het materiaal biedt altijd slechts een ruw kostenkader. Betonnen dakpannen bijvoorbeeld zijn meestal aan de goedkopere kant te vinden; ze zijn vaak al verkrijgbaar voor slechts 5 EUR per m² tot 6 EUR per m².

Kleidakpannen hoeven niet per se veel duurder te zijn, maar dat kan wel. De prijsklasse is hier zeer breed, van ongeveer 7 EUR per m² tot 30 EUR per m² of zelfs meer.

Alternatieve of moderne materialen zijn nauwelijks goedkoper, maar meestal duurder: Vezelcement dakpannen zijn nauwelijks verkrijgbaar voor minder dan 25 EUR per m². Zelfs met hoogwaardige metalen dakpannen in duurzaam design en dakpannenlook zult u meestal minstens 25 EUR per m² moeten berekenen tot 30 EUR per m².

Als klassiek natuurlijk bouwmateriaal en traditioneel bouwmateriaal neemt leisteen sowieso een bijzondere rol op zich - maar hier worden zelden zuivere materiaalkosten genoemd. In plaats daarvan zijn het meestal de kosten voor het materiaal en een bepaald type installatie (die echter altijd moeten worden afgestemd op het dak). Met complete prijzen inclusief installatie van vaak maar 45 EUR per m² tot 50 EUR per m² voor eenvoudige, rechtlijnige installatiemethoden is leistenen dakbedekking vaak niet zo duur in vergelijking - maar natuurlijk een veel hogere kwaliteit dan kunstmatige kopieën van deze look.

Vraag: Wat maakt de vorm van de dakpan uit voor de prijs?

in elkaar grijpende dakpannen
Dubbele trog in elkaar grijpende pannen zijn zeer hoge kwaliteit bakstenen

Kostencontrole expert: Zoals we al aan onze kostenvoorbeelden konden zien, is de vorm van de dakpan zeer bepalend voor de prijs, vooral bij kleidakpannen.

Aan de ene kant zijn er vrij goedkope dakpannen, zoals de Sigmapegel - aan de andere kant zijn er ook hoogwaardige dakpannen, zoals de dubbelwandige in elkaar grijpende dakpannen. Het prijsverschil is hier ook gerelateerd aan de prestatie van de tegel. Dubbelwandige in elkaar grijpende pannen zijn aanzienlijk "dichter" dan bijvoorbeeld zeer eenvoudig ontworpen dakpannen.

Vraag: En het ontwerp maakt dan nog meer verschillen?

Kostencontrole expert: Ja - natuurlijk maakt het verschil of u een gewone dakpan in natuurlijke kleur of een gezwollen, hoogglanzende dakpan in edel antraciet vasthoudt.

Geëngobeerde tegels worden voorzien van speciale slurries, die vervolgens worden meegestookt en zorgen voor een zeer hard, glasachtig en dicht oppervlak. Hoogglansoptiek en kleurstelling zorgen ook voor meer inspanning tijdens de productie - en dat is uiteindelijk natuurlijk terug te zien in de prijs.

Ook bij bijvoorbeeld metalen dakpannen kunnen speciale kleurgecoate varianten tot 20% meerkosten veroorzaken. Ook een isolatielaag, zodat het trommelen van regendruppels op het dak van de plaat niet meer zo sterk te horen is, kost meestal een vergelijkbare toeslag.

Hoogwaardige versies maken praktisch elk materiaal duurder. Alleen in het geval van leisteen is het vooral de plaats van herkomst (Duitse Moezelleisteen is bijzonder duur) en de ontginningsmethode en de kwaliteit van de leisteen die het prijsverschil in het geval van hoogwaardige en dure leisteen veroorzaken.

Vraag: Wat is de kosten-batenberekening voor dakbedekking?

Kostencontrole expert: Het belangrijkste om hier te kijken is duurzaamheid. De meeste dakbedekkingen beginnen na 25 - 30 jaar de eerste gebreken te vertonen en worden lichtelijk lek.

Hoogwaardige kleidakpannen daarentegen kunnen gemakkelijk een levensduur van 40 - 50 jaar bereiken, vaak zelfs veel langer.

De levensduur van leisteen wordt meestal gegeven als 100 jaar, maar op historische gebouwen zien we vaak een levensduur van 300 - 400 jaar of zelfs meer.

Iemand die een gebouw maar één keer tijdens de levensduur hoeft te bedekken, bespaart natuurlijk geld ten opzichte van iemand die zijn dakbedekking om de 20 à 30 jaar moet vernieuwen, inclusief alle bijkomende kosten (steigers, demontage van de oude dakbedekking, nieuwe dakbedekking, etc.).

Dit is niet noodzakelijkerwijs een pleidooi voor leistenen dakbedekking alleen - maar in ieder geval voor bijzonder duurzame bouwmaterialen, waaronder hoogwaardige kleidakpannen.