Prijzen dakpannen

 Prijs per m² (incl. btw en montage)Levensduur
Keramische dakpannen€32 - €65100+ jaar
Betonnen dakpannen€22 - €4130 jaar
betonnen dakpannen prijs

Voor hellende daken zijn dakpannen de meest gekozen dakbedekking. Dakpannen zijn dan ook een betrouwbare dakbedekking en hebben bovendien een lange levensduur. Tevens kun je dakpannen plaatsen in verschillende kleuren, zodat het dak aansluit met het type woning. Immers een dak met bijbehorende dakpannen bepaald voor een groot gedeelte het uiterlijk van een woning. Wanneer jij ook dakpannen wilt laten plaatsen is het handig als je in beeld hebt hoeveel dakpannen je nodig hebt en wat de kostprijs van de dakpannen beïnvloed. Neem contact op met BKG voor je offerte. Lees hier meer over de soorten dakpannen.

Prijzen dakpannen

Hoeveel kosten dakpannen?

Niet voor niets kiezen veel mensen voor dakpannen op hun hellende dak. Veelal is het maar een eenmalige investering omdat dakpannen een zeer lange levensduur hebben. Er zijn dakpansoorten die tot wel 100 jaar meegaan. Met het plaatsen van dakpannen weet je dus dat je niet snel opnieuw hoeft te investeren in je dak. Er zijn verschillende soorten dakpannen op de markt, maar grofweg wordt er van twee soorten het meeste gebruik gemaakt. Dit zijn betonnen dakpannen en keramische dakpannen. Betonnen dakpannen zijn uit beton en het oppervlakte van een dergelijke dakpan is onderhevig aan de weersinvloeden. Keramische dakpannen worden ook gebakken dakpannen genoemd. Deze dakpannen zijn in de oven gebakken en hebben een keramische laag.

dakpanplaten prijs

Er zit tussen beide type dakpannen een prijsverschil. Een betonnen dakpan kost gemiddeld zo’n € 55,- terwijl een keramische dakpan al snel naar de € 65,- gaat. Dit zijn gemiddelde prijzen per dakpan. Dus het prijsverschil kan bij een volledig dak behoorlijk oplopen. Voor een gemiddeld dak van 90 m² zal de totale kostprijs voor je dakpannen rond de € 5.500,- tot € 5.750,- liggen. Reken ook nog op de manuren die berekend worden voor het aanleggen van een dak en eventuele dakpannen met een afwijkende maat.

Waarom kiezen voor dakpannen?

Waarom de meeste mensen kiezen voor dakpannen is wel duidelijk: het is een stevige dakbedekking waar je heel lang plezier aan hebt. Maar er zijn nog meer voordelen die dakpannen met zich meebrengen:

  • Dakpannen hebben een zeer lange levensduur. Betonnen dakpannen gaan gemiddeld zo’n 30 jaar mee en keramische dakpannen 50 jaar.
  • Dakpannen kunnen vrijwel alle weersomstandigheden aan. Enkel bij harde wind wil er wel eens een dakpan afwaaien.
  • Dakpannen zijn ontzettend gemakkelijk te onderhouden. Vooral keramische dakpannen hebben een keramische laag, waarvan vuil gemakkelijk te verwijderen is.
  • Dakpannen zijn brandveilig.
  • Het plaatsen van dakpannen is natuurlijk een grote klus, maar is normaliter vrij snel te realiseren.

Welke keuzes bepalen de kostprijs van dakpannen?

kleidakpannen prijs

Wanneer je dakpannen voor je dak gaat nemen zul je bepaalde keuzes moeten maken. Deze keuzes zullen de uiteindelijke kostprijs van de dakpannen bepalen. Bij de keuze voor dakpannen zul je ook de volgende keuzemogelijkheden hebben:

Het type dakpan

De belangrijkste keuze die ook voor het grootste gedeelte de kostprijs zal bepalen is de keuze voor het soort dakpan. Je zult moeten kiezen of je voorkeur bij een betonnen dakpan of bij een keramische dakpan ligt. Een betonnen dakpan is wel goedkoper, maar heeft ook een minder lange levensduur. De levensduur bepaald ook weer de terugverdientijd van de dakpan. Daarnaast zul je naar de eigenschappen van het type dakpan moeten kijken en welk type dakpan het beste bij je woning past. Zo wil je misschien wel voor de goedkopere betonnen dakpan gaan, maar noodzaakt de stijl van je woning om juist te kiezen voor keramische dakpannen.

Verwijderen en vervangen van oude dakpannen

Werkzaamheden Type dakpan Kostprijs
Verwijderen en vervangen van dakpannen Beton Tussen 2.900 & 3.500 euro
Verwijderen en vervangen van dakpannen Keramisch Tussen 4.000 & 4.400 euro
Verwijderen, vervangen en coaten van dakpannen Keramisch Tussen 4.900 & 5.300 euro

Een nog niet bedekt dak met dakpannen beleggen komt enkel voor bij nieuwbouwwoningen. In de meeste gevallen liggen er reeds dakpannen op het dak. Je moet er dus rekening mee houden dat de kostprijs hoger zal liggen wanneer niet alleen nieuwe dakpannen gelegd moeten worden, maar de oude dakpannen ook verwijdert moeten worden. Voor het verwijderen en vervangen van betonnen dakpannen zal de gemiddelde kostprijs tussen de € 2.900,- en € 3.500,- liggen. Bij het verwijderen en vervangen van keramische dakpannen is een wat hogere kostprijs van toepassing: tussen de € 4.000,- en € 4.400,-. Wil je na het verwijderen en vervangen van de keramische dakpannen ook een coatinglaag aanbrengen, dan moet je rekening houden met een nog hogere kostprijs van tussen de € 4.900,- en € 5.300,-. Het coaten van de dakpannen is zeer zinvol, want vuil hecht zich niet zo snel aan de dakpannen.

Isolatie van het dak

Is je dak nog niet geïsoleerd? Dan is het aanbrengen van isolatie een ideaal moment om te doen tijdens het aanbrengen van de nieuwe dakpannen. De kostprijs zal uiteraard hoger worden en dit is ook afhankelijk voor welk isolatiemateriaal er gekozen wordt. Wel is het zo dat je met een geïsoleerd dak een besparing van de energiekosten hebt. Gemiddeld genomen zal het isoleren van je dak de kostprijs verhogen met € 30,- tot € 40,- per vierkante meter.

Wel of geen coating?

Keramische dakpannen kunnen gecoat worden. Dit houdt in dat er een coating aangebracht wordt op de dakpannen. Deze coating zorgt ervoor dat warmte niet zo snel kan ontsnappen en je brengt er tegelijk een gladde laag mee aan waaraan vuil en mos zich niet zo snel aan zal hechten. Een coating is dus goed ter isolatie, maar ook zul je veel minder onderhoud aan je dak hebben.

Nog enkele tips om te besparen

leien dak prijs

Het plaatsen van nieuwe dakpannen kan dus best wel een behoorlijke investering zijn. Natuurlijk zijn er bepaalde keuzes te maken waardoor je kunt besparen. Hierbij nog enkele tips om te besparen op de kostprijs voor dakpannen:

Kwantumkorting

Woon je in een rijtjeswoning? Dan kan het lonen om het idee van de dakpannen vervangen voor te leggen aan de buren. Als zij ook interesse hebben, kunnen jullie dit gezamenlijk doen. Hierdoor kun je op grote schaal dakpannen inkopen en heb je meestal recht op een kwantumkorting. Een kwantumkorting kan de kostprijs flink laten dalen.

Tweedehands dakpannen

Naast de keuze voor nieuwe dakpannen, of het nu betonnen of keramische dakpannen zijn, kun je ook kiezen voor tweedehands dakpannen. Er zijn genoeg tweedehands dakpannen te koop die kwalitatief niet onderdoen voor nieuwe dakpannen. Hiermee kun je ook flink op de kostprijs besparen.