Dakpannen ontmossen

Een mooi dak is een gezond dak, maar alle daken zullen na verloop van tijd verkleuren. Wanneer dit komt door mosvorming is het van belang om de dakbedekking te laten reinigen. Dakpannen ontmossen is een uitstekende methode om het dakoppervlak niet alleen weer in nieuwstaat te brengen wat betreft het uiterlijk, het bevordert ook de afvoer van neerslagwater en kan schade aan het dak voorkomen. Daarnaast wordt de levensduur van de dakpannen aanzienlijk verhoogd. Neem vandaag nog contact op met bkgdakwerken.be voor het vergelijken van offertes voor het ontmossen van daken.

Bekijk ook onze pagina over dakpannen.

Professionele dakreiniging

dakpannen poetsen

Je kunt zelf het dak opklimmen met een emmer en spons, maar dat raden we niet aan! Naast het gevaar voor jezelf bestaat er ook de kans dat het dak door onzorgvuldige reiniging beschadigd raakt. En dat kan tot aanzienlijk hogere kosten leiden dan dakpannen laten ontmossen door een dakwerker. Deze professionals voeren de werkzaamheden op een veilige en efficiënte wijze uit waarbij er gewerkt wordt met de juiste reinigingsmiddelen en apparatuur. Ieder type dakbedekking vereist een andere aanpak, de dakwerker kan bepalen welke methode het beste werkt. Ook de hoeveelheid vervuiling en het soort aantasting kan van invloed zijn op de gekozen wijze van dakpannen ontmossen.

Vergelijk zelf de prijzen voor dakwerkers in de regio en maak gebruik van onze gratis offerte pagina. Zo vind je snel de juiste dakwerker met de scherpste tarieven!

Waarom dakpannen ontmossen?

Naarmate daken wat ouder worden is een lichte mosvorming nagenoeg niet te voorkomen. Bij overmatige mosvorming kan het wel problemen opleveren. Zo zijn er soorten mos die veel water vasthouden, hier groeit onkruid in die de dakpannen kan beschadigen. Door vorst zal het overtollige water bevriezen wat het dak verder kan aantasten. Dakpannen ontmossen voorkomt dit soort problemen, door na de reiniging direct een coating aan te brengen of het dak te impregneren kun je nieuwe mosvorming voor een lange periode uitstellen.

Hoe werkt dakpannen ontmossen?

Om dakreiniging op de juiste wijze uit te voeren biedt onderstaand stappenplan duidelijkheid voor zowel de dakwerker als voor de huiseigenaar.

1. Dak inspecteren

De eerste stap bij dakpannen ontmossen is de inspectie van de dakbedekking en de kwaliteit van het dakoppervlak. Zo wordt er gekeken naar het materiaal en de weerstand van de pannen, niet ieder type dakpan mag behandeld worden met een hogedrukreiniger of met stoom. Wanneer de dakbedekking ernstig vervuild is kan het nodig zijn om vooraf een reinigingsmiddel aan te brengen om de aanslag los te weken. Dit is normaal gesproken een natuurlijk middel dat niet schadelijk is voor mens en milieu. Het materiaal van de dakpannen is ook van belang, keramische pannen en betonpannen vereisen een afwijkende aanpak.

2. Dakpannen ontmossen

Bij dakpannen zal er normaal gesproken gebruik worden gemaakt van een hogedrukreiniger met een speciale vuilfrees. Er wordt van de bovenzijde naar de onderkant gereinigd om te voorkomen dat er water onder de pannen terecht kan komen. De vuilfrees werkt op basis van een roterende beweging, dit wordt gecombineerd met de juiste druk om de mossen en algen te verwijderen van het dakoppervlak. Om te voorkomen dat de dakbedekking beschadigd raakt zal de dakwerker de druk doorgaand moeten controleren.

3. Dakbedekking beschermen

Na het proces van dakpannen ontmossen en intensieve reiniging van het dak wordt er nog een desinfecterend middel op het dak gespoten. Hiermee worden resterende sporen van mos en schimmels gedood, sporen die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Hier zijn uitstekende producten voor te gebruiken die voorkomen dat mos weer snel gaat groeien zonder het milieu te belasten.

dakpannen reinigen

Door offertes te vergelijken kun je veel kosten besparen op de rekening. Via onze handige offerte pagina kun je gratis een aantal vrijblijvende offertes opvragen. Ga direct naar de offerte pagina en vul jouw gegevens in.

Dakpannen coaten of impregneren

De structuur van de pannen zal veranderen door de aanwezigheid van mos. Dit geldt voor keramische pannen zonder glazuur of betonpannen, in de loop der jaren worden deze dakpannen poreus. Ook door intensieve reiniging kan de toplaag van de pannen aangetast worden. Om de dakbedekking te beschermen tegen nieuwe mosvorming is het aan te raden de dakpannen te laten coaten of impregneren.

Daken coaten

Coating ligt op de pannen, deze coating is verkrijgbaar in diverse kleuren of in een transparante versie. Hiervoor wordt een hogedrukspuit gebruikt die de coating in alle hoeken, gaten en kieren zal spuiten. Een bijkomend voordeel naast de bescherming is het uiterlijk van dakpannen met coating. Wanneer de staat van de pannen nog volstaat is het ook mogelijk om de dakbedekking te laten impregneren.

Daken impregneren

Wanneer de toplaag is verdwenen worden de dakpannen poreus, door ze te impregneren kan nieuw mos niet groeien op het dak. Het impregneermiddel zal in de poriën van de pannen trekken, het dak zal er niet anders uit komen te zien. Bij coating is dit wel het geval omdat deze als een dunne laag over het dakoppervlak komt te liggen.

dakpannen kleuren

Wat kost dakpannen ontmossen?

Gemiddeld liggen de kosten per vierkante meter voor dakpannen ontmossen tussen 30 en 50 euro. Hier zitten de kosten voor arbeid en coaten of impregneren reeds inbegrepen. Als we uitgaan van een standaard woning in België moet je een totaalprijs tussen 1600 tot 2200 euro rekenen. Om niet teveel te betalen is het verstandig om meerdere offertes aan te vragen. Via onze handige en gratis offerte service kun je direct meerdere offertes van dakwerkers in de omgeving aanvragen. Het betreft geheel vrijblijvende offertes waarmee je de kosten en mogelijkheden eenvoudig kunt vergelijken.

Ook voor leien daken ontmossen kan je offertes aanvragen.

Ga naar de offerte pagina en ontvang snel meerdere offertes per mail zonder enige verplichtingen.