Dakpannen reinigen - hoe u uw dak zelf kunt schoonmaken

Dakpannen gaan heel lang mee, maar je hebt niet veel te doen tegen vuil en mos. Om het dak schoon te houden is het daarom noodzakelijk om de dakpannen zo regelmatig mogelijk te reinigen. Hoe je dit zelf kunt doen, kun je hier lezen.

dakpannen reinigen
Hoe maak je dakpannen schoon?

Hoe kunt u dakpannen reinigen?

Vuil verzamelt zich vaak al na enkele jaren op de dakpannen, en mossen en korstmossen woekeren vaak, vooral aan de noordkant van het dak. Al met al geeft dit een zeer onaantrekkelijk uiterlijk, vaak is zelfs de originele kleur van de dakpannen nauwelijks zichtbaar onder de "patina".

De vervuiling kan min of meer probleemloos worden verwijderd, als men zich er op de juiste manier mee bezig houdt. Hogedrukreinigers hebben hier hun waarde bewezen.

Vanwege de betere reinigingsprestaties moet u de voorkeur geven aan warmwatertoestellen. Hier is het vaak veel gemakkelijker en sneller. Houd er echter rekening mee dat deze apparaten, die ook een verwarmingstoestel voor het water hebben, daarom meestal veel zwaarder zijn en niet voor alle daken geschikt zijn.

Voor mos en korstmossen kunt u het beste een eenvoudige borstel gebruiken - hoewel er ook reinigingsapparaten met roterende borstelelementen zijn die speciaal zijn ontworpen voor de situatie op het dak, in de meeste gevallen kunt u dat op die manier doen.

Wanneer geen hogedrukreinigers mogen worden gebruikt

Voor dakbedekkingen die asbest bevatten, mag u geen hogedrukreinigers gebruiken. Sommige soorten dakpannen verdragen ook niet goed reiniging met hoge druk.

In geval van twijfel kunt u uw dakdekker of de fabrikant van uw dakpannen vragen waar u op moet letten bij het schoonmaken van een dak en welke apparatuur u mag gebruiken.

Wanneer het beter is om de dakpannen niet zelf te reinigen

  • als je niet helemaal zeker bent van een goede voetafdruk en geen hoogtevrees hebt.
  • als u niet voldoende bekend bent met veiligheidssystemen voor zelfvergrendeling
  • als uw dak bedekt is met dakspanen, die moeilijk te reinigen kunnen zijn.

Reinigen van dakpannen - zo werkt het

Lijst van materialen

  • Wateraansluiting voor de hogedrukreiniger

Gereedschap

  • Hogedrukreiniger
  • alternatief: schrobborstel en emmer, indien hogedrukreinigers niet mogelijk zijn
  • Apparaat voor mosverwijdering, indien nodig
  • Steigers, indien nodig, beveiligd volgens de voorschriften
  • Zelfvergrendeling, meestal met touw

1. het veiligstellen van

De eerste prioriteit is altijd het beveiligen: het beveiligen van de steiger en de zelfvergrendeling. Draag ook geschikt schoeisel om uitglijden op het vochtige dak te voorkomen.

2. grove voorreiniging

Eerst moet u het grove vuil van het dak verwijderen. Met mos en korstmossen kun je je meestal goed redden met een grove borstel. Speciale reinigingsmiddelen tegen mosaantasting of verschroeiing zijn veel duurder en meestal niet permanent effectief.

3. hoofdreiniging

Reinig vervolgens alle dakvlakken opnieuw grondig met de hogedrukreiniger en spoel het opgeloste vuil volledig van het dak. Daarna zou het in nieuwe pracht en praal moeten schijnen - in ieder geval voor een tijdje.

TIPS&TRICKS

Met speciale coatings, die ook als nano-oppervlakken kunnen worden ontworpen, kan zowel de hechting van vuil als mos op een dak goed worden voorkomen. Dergelijke coatings kunnen echter relatief duur zijn.