Mos van het dak verwijderen - u heeft deze mogelijkheden

Vooral aan de noordkant verspreiden mos en korstmossen zich vaak snel op de dakpannen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe u ze snel en eenvoudig kunt verwijderen. Daarnaast vindt u ook tips over hoe u zich kunt beschermen tegen mos op het dak.

Mos van het dak verwijderen
Hoe verwijder je mos op het dak

Mos en waarom het voorkomen

Mossen - en sommige korstmossensoorten - zijn fantastische planten: ze kunnen zich vastklampen aan de meest onmogelijke plaatsen en gedijen daar. Ze zijn ook extreem winterhard. Zelfs als er maar een paar kleine wortels overblijven, groeit het mos ongelooflijk snel terug.

Op het dak is dit natuurlijk nogal ongewenst. Niet alleen omdat het er niet mooi uitziet, maar ook omdat mos veel water opslaat en zware mosaantasting kan leiden tot rottingschade.

Mossen en korstmossen zijn door hun hardnekkigheid moeilijk permanent te verwijderen en soms heel moeilijk van het dak af te komen. Enkele beproefde methoden hiervoor en de juiste procedure worden hieronder toegelicht.

Mos kan op verschillende manieren worden verwijderd

 • met de chemische club: speciale reinigingsmiddelen tegen mosaantasting ontbinden de planten langzaam maar vooral permanent
 • door te verschroeien met een vlammenwerper, maar dit heeft meestal geen blijvend effect omdat de wortels blijven bestaan
 • door mechanische verwijdering, moeizaam maar effectief

U moet als volgt te werk gaan

Lijst van materialen

 • Wateraansluiting voor de hogedrukreiniger
 • eventueel speciale reinigingsmiddelen, azijn

Gereedschap

 • Hogedrukreiniger
 • Apparaat voor mosverwijdering met draaiende borstels, indien nodig
 • "Vlammenwerper" voor mosverwijdering
 • Steigers, indien nodig - in ieder geval beveiligd volgens de voorschriften
 • Zelfverzekering
 • 1. het veiligstellen van

  Vooraleer de dakbedekking wordt uitgevoerd, is er eerst voldoende zelfbescherming. Elke steiger die u gebruikt moet ook goed beveiligd zijn volgens de voorschriften. Neem geen risico's en laat het werk over aan anderen als u niet helemaal zeker bent van uw voeten en vrij bent van hoogtevrees.

  2. Voortgezette reiniging met een hogedrukreiniger

  Verwijder vuil en zoveel mogelijk mos als er met een hogedrukreiniger kan worden verwijderd - bij voorkeur met een warmwatertoestel. Als u ook een machine met roterende borstels gebruikt, moet u al het mos kunnen verwijderen.

  3. speciale mosbehandeling

  In plaats van mechanisch te verwijderen, kunt u de resterende bekleding ook verwijderen met een sjaalverwijderaar of met speciale reinigingsmiddelen tegen mosaantasting. Sjaaltjes zijn geen permanente oplossing, speciale reinigingsmiddelen in ieder geval gedeeltelijk.

  In plaats van de chemische foelie kun je ook azijn gebruiken - het oude huismiddel werkt verrassend goed, en in veel gevallen zelfs sneller dan de chemie.

  4. bescherming tegen herroeping

  Als u een echt effectieve bescherming tegen terugkerende mosaantasting wilt bereiken, moet u overwegen uw dakpannen af te dichten om open poriën te sluiten waar het mos zich kan vestigen.

  TIPS&TRICKS

  Dakbedekkingen die asbest bevatten, mogen niet met de hogedrukreiniger worden verwerkt. Ook dit is bij wet verboden. Voor bijzonder gevoelige dakbedekkingen moet u ook alleen met lage druk werken.