Dak ontmossen: prijs per m², stappen en professioneel advies

Als specialist op het gebied van dakbedekking en dakonderhoud, heb ik jarenlang ervaring opgedaan met diverse soorten daken en de problemen die kunnen ontstaan, zoals mosgroei. In dit artikel bespreek ik de complexe en intrigerende kwestie van dak ontmossen, een essentiële dienst die veel huiseigenaren en bedrijven nodig hebben. Het onderwerp van dak ontmossen is een met veel facetten, en het is cruciaal om te begrijpen hoe verschillende factoren zoals materialen, omgevingsinvloeden, en onderhoudsmethoden een rol kunnen spelen. Laten we de belangrijkste aspecten van dit onderwerp verkennen.

dak ontmossen

Het ontmossen van een dak is belangrijk om schade te voorkomen en de levensduur te verlengen. Het kan leiden tot lekkages, aangetast dakisolatie en een minder mooie uitstraling. Het laten ontmossen van een dak kost gemiddeld € 9 à 15, en als het dak ouder is dan 10 jaar, kun je genieten van een verlaagd btw-tarief van 6%.

Is uw dak bedekt met groen of zwart mos? Ziet het er vuil uit? Dan is het tijd om uw dak een make-over te geven! Regelmatige dakreiniging kan de levensduur van uw dak met enkele jaren verlengen. Het onderhouden en reinigen van uw dak biedt verschillende voordelen:

 • Verlengt de levensduur van uw dak.
 • Vermindert de kans op lekkages en waterschade.
 • Behoudt de esthetische uitstraling van uw woning.
 • Vermindert de groei van schadelijke micro-organismen.

Ongeacht het type dak dat u heeft, of het nu een pannendak, een plat dak of een rieten dak is, kan het worden gereinigd en behandeld voor mosverwijdering. Onze professionele dakwerkers hebben expertise in het reinigen en ontmossen van verschillende soorten daken.

Naast dakontmossing bieden wij bij BKG ook aanvullende diensten en expertise op het gebied van dakwerken, zoals:

 • Dakinspectie en onderhoud.
 • Dakreparatie en herstel.
 • Dakisolatie en energiebesparende oplossingen.
 • Dakbedekking en renovatie.
dak ontmossen voor en na

dakontmossing

Wij begrijpen dat uw dak een waardevol bezit is en daarom streven wij ernaar om u de beste oplossingen en service te bieden. Neem vandaag nog contact op met BKG voor al uw dakwerken en ontvang professioneel advies.

Als het mos resistent blijkt te zijn, kan een behandeling met een antimos- en algenbestrijdingsmiddel/fungicide worden toegepast om de resistente soorten te verwijderen, waarbij een milieuvriendelijk product wordt gebruikt.

De prijs van een preventieve ontmossen van daken schommelt meestal tussen 5 en 10 euro per m².
De prijs van een volledige dakontmossing varieert van € 10 tot € 20 per m².

De kosten voor het verwijderen van mos van je dak variëren tussen €15 en €30 per vierkante meter, afhankelijk van

Neem vandaag nog contact op met BKG voor onze dakwerken.

Wat is de prijs per m2 voor het ontmossen van het dak ?

Een goed uitgangspunt voor de prijs per m² voor het ontmossen van het dak is tussen €11 - €16, afhankelijk van de grootte en staat van het dak, en of er anti-mosbescherming wordt aangebracht

Soort werkPrijs per m²
Dak ontmossen€ 8 - € 11 / m²
Dak ontmossen & hydrofuge€ 11 - € 16 / m²
Dak coaten€ 30 - € 40 / m²
Leien kleuren ( 1 laag primer - 2 lagen verf)€ 27 - € 35 / m²

Soorten Dakbedekking

Er zijn verschillende soorten dakbedekking die u in Nederland kunt tegenkomen. Elke soort heeft zijn eigen kenmerken en onderhoudsbehoeften. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten:

Pannendaken

Pannendaken worden vaak gemaakt van keramiek of beton. Hoewel ze redelijk eenvoudig te reinigen zijn, kunnen ze toch mosvorming ontwikkelen. Gelukkig is het verwijderen van mos van pannendaken over het algemeen een haalbare taak.

Leien Daken

Leien daken kunnen gemaakt zijn van natuursteen of kunstleien. Deze daken zijn poreuzer dan pannendaken en kunnen daardoor meer vatbaar zijn voor mosgroei. Regelmatig onderhoud is essentieel om mos op leien daken onder controle te houden.

Bitumen Daken

Bitumen daken worden vaak gebruikt op platte daken en zijn gemaakt van gemodificeerd bitumen. Deze daken kunnen algen en mos ontwikkelen, vooral als ze zich in een vochtige omgeving bevinden.

Rieten Daken

Rieten daken, gemaakt van natuurlijk riet, hebben een unieke uitstraling. Ze vereisen echter specialistische reiniging, aangezien ze vatbaar zijn voor schimmels en mosgroei. Regelmatige inspecties zijn cruciaal om de gezondheid van een rieten dak te behouden.

Groendaken

Groendaken zijn uniek omdat ze beplanting en substraat bevatten. Hoewel ze ontworpen zijn met beplanting, kunnen groendaken toch ongewenste mosgroei ontwikkelen. Dit komt doordat mos gemakkelijk kan gedijen in vochtige omgevingen.

Elk type dakbedekking heeft zijn eigen behoeften als het gaat om ontmossing en onderhoud. Laten we nu eens kijken naar de oorzaken van mosgroei op daken.

Wat is dak mos?

Wat gewoonlijk "mos" wordt genoemd omvat mossen, schimmels, algen, korstmossen en zelfs schimmels. Het zijn allemaal planten zonder bloemen of zaden die ontstaan uit sporen van bomen. Deze microscopische cellen worden door de wind meegevoerd en komen rechtstreeks op het dak terecht. Om zich te ontwikkelen hebben ze speciale omstandigheden nodig, zoals vochtigheid, weinig zonlicht en lage temperaturen. Ook de luchtverontreiniging bevordert de ontwikkeling van deze planten omdat fijne deeltjes mogelijke aanhechtingspunten vormen. Anderzijds is mos bestand tegen hoge temperaturen en kan het zelfs overleven in een toestand van totale uitdroging. Bekijk hier meer over: Prijzen voor dak ontmossing

Mosoorzaken

Mosgroei kan om verschillende redenen optreden. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken:

 • De oriëntatie speelt een grote rol: hoe minder blootgesteld uw dak is, hoe groter het risico op mos. Daarom is het niet ongewoon dat slechts bepaalde delen van het dak met een groene laag zijn bedekt en andere niet.
 • Het risico is ook groter als er grote bomen in de buurt van het dak staan.
 • Ook de helling van het dak speelt een rol: hoe lager de helling, hoe langer het materiaal van uw dak nat blijft, waardoor de kans op groene aanslag toeneemt.

Schaduwrijke Plaatsen

Schaduwrijke gebieden op uw dak krijgen minder zonlicht, wat de ideale omstandigheden creëert voor mosgroei. Het gebrek aan direct zonlicht vertraagt de verdamping van vocht, waardoor mos kan gedijen.

Beboste Omgevingen

Als uw huis zich in de buurt van bomen bevindt, kunnen vallende bladeren en schaduw bijdragen aan de vorming van mos. Bladeren kunnen vocht vasthouden en schaduw vertraagt de droogtijd van het dak.

Vochtig Klimaat

Nederland heeft vaak te maken met vochtig weer, vooral in de herfst en winter. De constante vochtigheid creëert de perfecte omgeving voor mos om te groeien en te gedijen.

Ouderdom van Het Dak

Oudere daken hebben vaak meer porositeit in de materialen. Dit betekent dat ze meer water kunnen vasthouden, wat op zijn beurt mosgroei kan stimuleren.

Ontbreken van Regelmatig Onderhoud

Als uw dak niet regelmatig wordt geïnspecteerd en onderhouden, kunnen kleine problemen zoals mosgroei onopgemerkt blijven. Dit kan leiden tot grotere problemen op de lange termijn.

Het begrijpen van de oorzaken van mosgroei is de eerste stap naar effectieve preventie en behandeling. Laten we nu eens kijken naar de mogelijke gevolgen van mosgroei op uw dak.

dak laten ontmossen

Gevolgen van Mosgroei

Mosgroei kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en duurzaamheid van uw dak. Hier zijn enkele potentiële problemen:

Verminderde Levensduur van Het Dak

De aanwezigheid van mos houdt vocht vast, wat kan leiden tot het afbreken van dakmaterialen. Dit kan de levensduur van uw dak aanzienlijk verkorten.

Esthetische Problemen

Mos kan het uiterlijk van uw dak veranderen. Het kan de kleur van de dakbedekking veranderen en leiden tot een onverzorgde uitstraling van uw huis.

Mogelijke Waterinfiltratie

De opeenhoping van mos kan water vasthouden en afvoerkanalen blokkeren. Dit kan leiden tot waterinfiltratie en lekkages in uw huis.

Schade aan Dakmaterialen

De wortels van mos kunnen zich vasthechten aan de dakbedekking en deze beschadigen. Dit kan leiden tot structurele problemen en potentieel dure reparaties.

Verminderde Isolatiewaarde

Het vasthouden van water door mos kan de isolerende eigenschappen van uw dak verminderen. Dit kan resulteren in hogere energiekosten door verlies van warmte.

Nu we de mogelijke gevolgen van mosgroei hebben besproken, laten we eens kijken naar de verschillende technieken die kunnen worden gebruikt om mos van daken te verwijderen.

voor en na het ontmossen van een dak

Ontmossingstechnieken

Er zijn verschillende methoden om mos van daken te verwijderen. De keuze voor de juiste techniek hangt af van het type dak en de ernst van de mosgroei:

Manueel Schrapen

Deze methode omvat het handmatig verwijderen van mos met behulp van gereedschap zoals borstels en schrapers. Hoewel het arbeidsintensief kan zijn, is het een effectieve manier om mos te verwijderen.

Hogedrukreiniging

Met hogedrukreiniging wordt water onder hoge druk op het dak gespoten om mos en vuil te verwijderen. Deze methode moet voorzichtig worden gebruikt om schade aan de dakbedekking te voorkomen.

Zachte Wasmethode

Deze methode combineert water en een mild reinigingsmiddel dat onder lage druk op het dak wordt aangebracht. Het is een zachtere aanpak die geschikt is voor gevoelige dakmaterialen.

Stoomreiniging

Bij stoomreiniging wordt stoom gebruikt om mos te verwijderen en sporen te doden. Het is een effectieve en milieuvriendelijke methode, maar het vereist speciale apparatuur.

Na het ontmossen is het belangrijk om de juiste behandelingen toe te passen om toekomstige mosgroei te voorkomen. Laten we daarom eens kijken naar enkele mogelijke behandelingen na het ontmossen.

Behandeling na Ontmossing

Na het succesvol verwijderen van mos is het essentieel om verdere groei te voorkomen. Hier zijn enkele behandelingsopties:

Aanbrengen van Een Anti-mosmiddel

Een anti-mosmiddel kan worden aangebracht om de groei van nieuw mos te voorkomen. Dit helpt om uw dak langer mosvrij te houden.

Dak Impregneren of Hydrofoberen

Deze behandeling maakt uw dak waterafstotend, waardoor het moeilijker wordt voor mos om zich te hechten en te groeien.

Aanbrengen van Een Beschermende Dakcoating

Een beschermende coating kan worden aangebracht om uw dak te beschermen tegen de elementen en verdere aantasting te voorkomen.

Preventieve maatregelen spelen een cruciale rol bij het voorkomen van mosgroei op uw dak. Laten we eens kijken naar enkele stappen die u kunt nemen om dit probleem te voorkomen.

Preventieve Maatregelen

Door proactieve stappen te nemen, kunt u de kans op mosgroei op uw dak verminderen:

Regelmatige Inspectie en Onderhoud

Voer regelmatig inspecties uit om vroege tekenen van mosgroei te detecteren. Neem indien nodig tijdig actie om verdere verspreiding te voorkomen.

Aanbrengen van Koper- of Zinkstrips

Koper- en zinkstrips worden vaak gebruikt om mosgroei te voorkomen. Deze metalen produceren ionen die de groei van mos ontmoedigen.

Zorgen voor Goede Ventilatie en Zonlicht

Zorg ervoor dat uw dak voldoende zonlicht en luchtcirculatie krijgt. Dit helpt vochtigheid te verminderen en de groei van mos te voorkomen.

Naast praktische overwegingen zijn er ook milieuaspecten waarmee rekening moet worden gehouden bij dakontmossing. Laten we daar eens naar kijken.

De voordelen van ontmossen

BKG biedt aan om uw dak te onderhouden met behulp van een ontmossing die, door zijn kracht, alle micro-organismen elimineert die de prestaties ervan kunnen verzwakken. Het is belangrijk te onthouden dat een slecht onderhouden dak leidt tot waterinfiltratie en scheuren die soms onomkeerbaar zijn, afhankelijk van hun diepte.

Een bemost dak leidt automatisch tot problemen met de waterafvoer, wat op middellange termijn leidt tot een geringe waterdichtheid. Goed onderhoud voorkomt dat dure materialen moeten worden vervangen, vooral met een geschikte dakreiniger. Hieronder nog enkele andere voordelen bij het ontmossen van je dak.

 • De levensduur van het dak wordt verlengd.
 • Het dak blijft mooi en schoon, en behoudt zijn oorspronkelijke kleur. De waarde van het huis wordt verhoogd, aangezien een slecht uitziend dak potentiële kopers kan afschrikken.
 • De operatie is goedkoop en kan op lange termijn aanzienlijke besparingen opleveren: de isolatie blijft doeltreffend en dakrenovatiewerkzaamheden komen minder vaak voor.
 • Als het dak is uitgerust met zonnepanelen, zullen hun prestaties worden verbeterd door reiniging.

Dit restvocht kan bij vorst zelfs scheuren of splinters veroorzaken. Dakreiniging geeft de materialen een nieuw leven en vermijdt de noodzaak van grote herstellingswerken. Tot slot is het esthetische aspect niet te verwaarlozen: een schoon, mosvrij dak is een lust voor het oog!

Er bestaan zowel spoelende als niet-spoelende antimos behandelingen, maar er is niet één beste behandeling: het is belangrijk de juiste behandeling voor uw dak te kiezen.

Wanneer moet u mos van uw dak verwijderen?

De ideale reinigingsfrequentie

In tegenstelling tot wat u op het eerste gezicht zou denken, wacht u best niet tot uw dak volledig vervuild is alvorens mos te verwijderen. Een dak in goede staat zou gemiddeld om de 7 of 8 jaar een preventieve anti-mosbehandeling moeten krijgen. Daartussen is een eenvoudige dakreiniging om de 2 jaar voldoende.

Regelmatig onderhoud voorkomt dat het mos zich snel over de dakpannen verspreidt en vereist een volledige verwijdering van het mos van het dak. Hoe regelmatiger dit gebeurt, hoe zuiniger het is, omdat er elke keer minder werk nodig is.

Vraag een gratis offerte aan voor het verwijderen van mos van uw dak

ontmossen van daken

De juiste tijden om mos te verwijderen

Om een dakmosverwijdering in goede omstandigheden uit te voeren, moet u wachten op een weersvenster zonder slecht weer gedurende ten minste twee of drie dagen (geen regen of wind), zodat de producten de tijd hebben om in de dakpannen door te dringen.

Warm weer moet ook worden vermeden, want dat versnelt de verdamping van de behandelingen, waardoor ze minder doeltreffend worden.

De ideale periodes zijn dus in het voorjaar, wanneer u kunt controleren of de winter het dak niet heeft beschadigd, en in het late najaar, wanneer alle bladeren zijn gevallen en de dagen nog zacht zijn.

Materiaal om mos van het dak te verwijderen

De uitrusting die nodig is om mos van een dak te verwijderen is dezelfde als die welke dakdekkers in het algemeen gebruiken om alle werkzaamheden op hoogte te beveiligen: ladders, vanglijnen, overalls, maskerbescherming, handschoenen, borstels met handgrepen van verschillende afmetingen, schrapers, hogedrukreinigers, producten om mos te verwijderen en zakken om het verwijderde mos in op te ruimen.

De stappen voor het verwijderen van mos van een dak zijn als volgt

 1. inspectie van het dak en reparatie van eventuele gebroken dakpannen, voegen of lekkages
 2. het dichten van de riolering om wateroverlast te voorkomen
 3. reiniging met een borstel en een geschikt reinigingsmiddel of reiniging met een hogedrukreiniger
 4. curatieve behandeling
 5. drogen
 6. spoelen indien het product dit vereist
 7. aanbrengen van een preventieve waterdichting
 8. ontstoppen van goten en afvoerkanalen

De kosten van de dak ontmossen producten

Afhankelijk van de mate van vervuiling zijn er intensieve curatieve producten, of kunt u eenvoudige natuurlijke en ecologische reinigers gebruiken, zoals zwarte zeep en zuiveringszout!

dak ontmossen producten

Zonne-, shingle- of rieten daken vereisen speciale reinigings- en verwijderingstechnieken.

Neem contact op met gespecialiseerde bedrijven voordat u een hogedrukreiniger gebruikt op uw fotovoltaïsche panelen of rieten daken!

Antimos behandeling wordt verkocht in blikken van 5, 10 of 20 liter tegen een gemiddelde prijs tussen 1,20 en 4 euro per liter. 1 liter dekt ongeveer 5 m² (als één bewerking voldoende is).

Dat is tussen 0,24 en 0,80 euro per vierkante meter.

Als u van plan bent zelf mos van uw dak te verwijderen, moet u meer dan 1 000 euro aan materialen bij de prijs van het product optellen (ongeveer 200 euro aan producten).

Ambachtslieden gebruiken graag hoogwerkers voor dit soort werk: u moet weten dat een hoogwerker ongeveer 350 euro per dag kost om te huren.

Ontmossen daken met bleekwater of chloor: een zeer slecht idee

Gebruik nooit bleekmiddel of chloor om mos van uw dak te verwijderen: ze mogen op het eerste gezicht "doeltreffend" lijken, maar ze zullen zo "doeltreffend" zijn dat ze uw dak poreus zullen maken en niets anders zullen zijn dan een uitnodiging voor waterinfiltratie!

dak ontmossen met bleekwater

Bovendien brengen deze producten blijvende schade toe aan bepaalde materialen. Ze zijn ook schadelijk voor het milieu, vooral wanneer ze worden vermengd met uw regenwatercollector!

Dak ontmossen prijs in m², afhankelijk van het type dak

ontmossen van daken prijs per m2

De gemiddelde prijs per vierkante meter voor ontmossen van daken hangt af van het dakbedekkingsmateriaal, de dakhelling en de algemene conditie van uw dak.

Voor oppervlakken van minder dan 50 m² (bijvoorbeeld het dak van een garage) zullen bedrijven u waarschijnlijk een aantrekkelijk pakket aanbieden.

Hoe ernstiger de schade door mos, korstmos en vegetatie, hoe meer tijd u zult moeten besteden aan het reinigen, verwijderen van mos en het behandelen van uw dak!

De prijzen voor het professioneel verwijderen van dakmos op een dak in goede staat, zonder dat renovatie of reparatie nodig is, bedraagt gemiddeld 30 tot 45 euro per vierkante meter.

Dit omvat alle materialen, producten en het beveiligen van de werklocatie op hoogte.

Samengevat:

 • Een eenvoudige dakreiniging (vóór het verschijnen van mos, preventief, zonder behandeling): 7 tot 15 € per m².
 • De prijs van een dakontkalking (met waterafstotende en schimmelwerende behandeling, levering en arbeidsloon): 15 tot 27 € per m².
 • Met dakgootreiniging: 50 tot 150 € per dakgoot.
DaktypeKostprijs m²
Prijs van een dak met kleipannen20-30 €
Prijs van een betonnen dak ontmossen15-25 €
Prijs van een leien dak ontmossen30-50 €
Prijs van een synthetisch leien dak ontschuimen15-25 €

Onderhoudsherinnering per daktype

Metalen daken

Stalen, plaatstalen, koperen en zinken daken zijn zeer goed bestand tegen mos (ze zijn niet poreus), en hoeven in het algemeen niet te worden ontschuimd, of slechts zeer zelden, als ze zeer blootgesteld zijn (op het noorden, beboste gebieden, enz.).

Keramische dakpannen

Handmatig borstelen of hogedrukreiniging met zorg, zuiveringszout (nooit bleekwater!), speciaal op dit materiaal afgestemde schimmelwerende of algicide, waterafstotende behandeling of verf toegestaan.

Betonnen tegels

Handborstelen of onder hoge druk wassen, zuiveringszout (nooit bleekmiddel!), speciaal op dit materiaal afgestemd schimmel- of algenbestrijdingsmiddel, waterafstotende behandeling of verf toegestaan.

Natuurlijke leisteen

Handborstelen of hogedrukreiniger met zorg behandelen, zuiveringszout (nooit bleekmiddel!), speciaal op dit materiaal afgestemd schimmelwerend middel of algicide, waterafstotende behandeling of verven verboden.

Synthetische leisteen

Met de hand borstelen of onder hoge druk wassen, zuiveringszout (nooit bleekmiddel!), speciaal aangepaste schimmelwerende of algenwerende middelen, gekleurde en aangepaste waterafstotende behandeling of verf.

dakpannen ontmossen

Lees meer over : De prijs van een dakreiniging

Pas op voor uurtarieven

Vermijd vaklui die u een uurtarief aanbieden: het ontschuimen van daken duurt over het algemeen 2 dagen, aangezien het product tussen twee lagen moet kunnen drogen.

Profiteer ervan om uw gevels of uw terras te laten verwijderen: hoe meer handelingen u aan een vakman toevertrouwt, hoe meer u lagere tarieven zult krijgen.

U moet weten dat voor dakverwijdering en dakgootreiniging door een vakman een verlaagd BTW-tarief van 10% geldt (indien het pand meer dan 2 jaar bewoond is).

Het verwijderen van mos wordt alleen uitgevoerd op daken die niet moeten worden gerepareerd: indien dakpannen moeten worden vervangen of kwel moet worden hersteld, zal dit door de vakman extra in rekening worden gebracht.

Ook als het vuil en de mos- of korstmoskolonisatie te omvangrijk zijn, zal uw vakman de ontmossen dak waarschijnlijk moeten herhalen.

Als uw dak bijzonder blootgesteld is, zal hij u waarschijnlijk adviseren over te gaan tot een waterdichte behandeling om het terugkomen van mos te voorkomen of op zijn minst te vertragen: het is mogelijk de terugkeer van mos 1 tot 10 jaar uit te stellen.

Ontvang gratis offertes voor dakmos verwijderen

dak ontmossen

Onderhoud door een vakman

De ontmossen van daken prijs per m2 varieert van 6 tot 15 €/m² voor een reiniging zonder waterafstotende (coating) behandeling en van 15 tot 30 €/m² voor een dienst met waterafstotende behandeling.

De ingreep komt in aanmerking voor een verlaagd BTW-tarief (10%) als het gebouw meer dan twee jaar oud is en als de vakman het materiaal en alle producten levert.

Als de dakbedekking asbest bevat, moet de verwijdering van mos door een vakman worden uitgevoerd.

Er zijn veel voordelen aan het vertrouwen in een professional:

 • Hij beschikt over de juiste uitrusting en de nodige know-how, vooral op het gebied van veiligheid;
 • Hij zal producten gebruiken die specifiek aan de dakbedekkingsmaterialen zijn aangepast;
 • Hij zal zijn interventie kunnen aanwenden om een diagnose te stellen van uw dak en eventuele gebreken te identificeren (vochtsporen, verlies van waterdichtheid, infiltratie, gebroken dakpannen, enz.)

Dak zelf ontmossen

Voor 100 m² dak hebt u over het algemeen 20 liter antimosproduct nodig tegen een gemiddelde prijs van 2 euro per liter (bleekwater is sterk af te raden). De kosten lijken laag in vergelijking met een professionele ingreep, maar tel daarbij de prijs op van de benodigde apparatuur en de rekening loopt al snel op, om nog maar te zwijgen van de risico's.

U hebt minstens een voldoende hoge dakladder nodig (tussen € 100 en € 200), een hogedrukreiniger (€ 300 tot € 600 om te kopen of € 30 tot € 50 per dag om te huren), harde borstels en een sproeier.

De verschillende stappen om dak laten ontmossen

Als u ervoor gekozen hebt het zelf te doen, zorg er dan voor dat u alles hebt wat nodig is om veilig te werken.

1 - Begin met het verwijderen van mos en algen van de dakgoten en het dak, borstel vervolgens de zwarte vlekken en het mos weg met een harde borstel en water, waarbij u zich concentreert op de kleine resten.

Gebruik geen bleekmiddel, want dat tast de materialen aan, vooral leisteen en kleitegels.

2 - Spoel vervolgens het hele dak af met de hogedrukreiniger, zonder aan te dringen om de dakpannen niet te beschadigen.

3 - Spuit de gekozen behandeling (algicide, fungicide, anti-schuim...) over het gehele oppervlak, beginnend bij de nok en werk naar beneden tot aan de goten.

4 - Als uw behandeling zonder spoelen is, laat de tijd dan de resten in een paar maanden elimineren. Indien een spoeling wordt aanbevolen, gebruik de hogedrukreiniger dan enkele dagen nadat het product is aangebracht, zodat het de tijd heeft om in te trekken.

Het duurt ongeveer twee werkdagen om een volledige reiniging te voltooien.

Pas op, dit type onderhoud wordt soms aangeboden door gewetenloze professionals die exorbitante bedragen vragen voor onnodige diensten. Vergelijk aanbiedingen alvorens te kiezen!

Waarom dak ontmossen ?

Het wordt vaak vergeten, maar het dak van een huis moet net als alle andere onderdelen ervan worden onderhouden. Het is belangrijk om mos regelmatig van het dak te verwijderen. Waarom is dit belangrijk?

Ontmossen van daken, een garantie voor een lange levensduur en waterdichtheid

Omdat het dak van uw huis in hoge mate is blootgesteld aan wisselende weersomstandigheden en luchtverontreiniging, is het een uitstekende voedingsbodem voor mos, algen, schimmels, korstmossen en andere aangroeisels.

Dit zijn echte parasieten die alle soorten materialen aantasten, met een voorkeur voor tegels. Naarmate ze in het dak infiltreren, houden ze water vast, wat geleidelijk invloed heeft op de esthetiek van het dak, maar ook en vooral op de stevigheid en de waterdichtheid ervan.

Het verwijderen van mos van uw dak door ons team van professionals zal u in staat stellen om zich te ontdoen van dit ongedierte en dit essentiële deel van uw huis te beschermen. Het is een garantie voor comfort en veiligheid!

Bovendien

 • Onderhoud en reiniging van dakgoten
 • Behandeling van een dak met anti-mos
 • Bescherming van uw dak met een waterdichte behandeling
 • Dakonderhoud van A-Z
 • Veel gestelde vragen over dakreiniging

Hoe voorkom je de terugkeer van nieuwe mossen?

Het hele oppervlak van het dak schoonmaken is goed, maar niet voldoende om mos echt van het dak te verwijderen. In feite hebben deze planten de neiging om zich niet alleen op het oppervlak van de dakpannen te verspreiden, maar ook diep in de dakbedekking door te dringen, een beetje zoals de wortels van een boom in de grond dringen.

Daardoor zijn de tegels na het verwijderen van het oppervlak nog steeds diep geïnfecteerd met micro-organismen en bacteriën die een snelle hergroei en herinvasie kunnen bevorderen.

Om hergroei te voorkomen en te verhinderen dat nieuw mos zich op uw dak vestigt, is het essentieel om een anti-mosbehandeling met preventieve werking toe te passen.

Wij voeren deze grondige dakontschuiming uit met een professioneel product dat diep in het materiaal dringt en het duurzaam beschermt. Deze ontsmettingsbehandeling moet 2 of 3 dagen kunnen drogen zonder regen.

Milieu-overwegingen

Het gebruik van milieuvriendelijke reinigingsmiddelen is belangrijk om de impact op het milieu te minimaliseren. Kies voor producten die biologisch afbreekbaar zijn en het ecosysteem niet schaden.

Let bij het afvoeren van reinigingswater op de mogelijke schadelijke effecten op waterwegen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het water op een verantwoorde manier wordt afgevoerd.

Houd ook rekening met de impact van reinigingsmiddelen op nabijgelegen vegetatie. Sommige chemicaliën kunnen planten en bomen beschadigen, dus wees voorzichtig bij het kiezen van uw reinigingsproducten.

Kosten en Prijzen

De kosten van dakontmossing variëren afhankelijk van verschillende factoren:

Prijs per Vierkante Meter

Hoe groter uw dak, hoe meer het kan kosten om mos te verwijderen. De prijs kan variëren op basis van het type dakbedekking en de ernst van de mosgroei.

Invloed van Daktype en Bereikbaarheid

Moeilijk bereikbare daken, zoals die met steile hellingen, kunnen hogere kosten met zich meebrengen vanwege de extra inspanning en veiligheidsmaatregelen die nodig zijn.

Kosten van Preventieve Behandelingen

Investeer in preventieve behandelingen om toekomstige kosten te verminderen. Het voorkomen van mosgroei is vaak kosteneffectiever dan het behandelen van een ernstig aangetast dak.

Als u overweegt professionele hulp in te schakelen, zijn er enkele belangrijke overwegingen bij het kiezen van een dienstverlener.

Professionele Dienstverleners

Het is verstandig om te kiezen voor gerenommeerde dakreinigingsbedrijven met een bewezen staat van dienst. Let op ervaring, klantbeoordelingen en certificeringen bij het maken van uw keuze.

Vraag naar eerdere projecten en referenties van klanten. Een betrouwbare dienstverlener zal geen moeite hebben om u te voorzien van bewijs van hun vakkundigheid.

Controleer of het bedrijf gecertificeerd is en of ze garanties bieden voor hun werk. Dit kan u gemoedsrust geven bij het kiezen van een professional.

Misschien vraagt u zich af of u zelf het mos van uw dak kunt verwijderen of dat u een professional moet inhuren. Laten we de voor- en nadelen bekijken.

DIY vs. Professioneel Ontmossen

Hoewel het verleidelijk kan zijn om zelf mos van uw dak te verwijderen, zijn er enkele belangrijke overwegingen:

Benodigde Tools en Materialen

Voordat u aan de slag gaat, moet u ervoor zorgen dat u over de juiste tools en materialen beschikt. Dit kan variëren afhankelijk van de gekozen techniek.

Veiligheidsrisico's

Dakwerkzaamheden kunnen gevaarlijk zijn, vooral als u niet over de juiste veiligheidsuitrusting beschikt. Overweeg altijd uw veiligheid en de veiligheid van anderen.

Tijd en Expertise

Ontmossen kan tijdrovend zijn, vooral als u weinig ervaring heeft. Het inhuren van een professional bespaart u tijd en zorgt voor een grondige en effectieve reiniging.

Het negeren van mosgroei op uw dak kan ernstige gevolgen hebben. Laten we eens kijken naar enkele van de risico's die u kunt tegenkomen als u niet tijdig ingrijpt.

Risico's bij Het Niet Ontmossen

Het niet behandelen van mosgroei kan tot verschillende problemen leiden:

Dakpannen Die Verschuiven of Losraken

Mos kan zich onder de dakpannen nestelen en ervoor zorgen dat ze niet goed passen. Dit kan leiden tot verschuivingen en zelfs het losraken van dakpannen.

Ophoping van Water, Wat Kan Leiden Tot Lekkages

De opeenhoping van mos en vocht kan de afvoerkanalen blokkeren, wat resulteert in waterophoping en potentieel lekkages.

Verhoogd Risico op Vorstschade Door Vocht in De Dakpannen

Als het vastgehouden vocht in de dakpannen bevriest, kan dit leiden tot vorstschade en scheuren in het dakmateriaal.

Afname van De Esthetische Waarde van Het Pand

Onverzorgde mosgroei kan het uiterlijk van uw huis aanzienlijk verminderen, wat van invloed kan zijn op de algehele esthetiek van het pand.

Veiligheid is een topprioriteit bij het ontmossen van daken. Hier zijn enkele veiligheidsmaatregelen die u moet overwegen.

Veiligheidsmaatregelen bij Dak Ontmossen

Het is belangrijk om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen om ongevallen te voorkomen:

Gebruik van Veiligheidsharnassen en -lijnen

Voorkom vallen van hoogte door veiligheidsharnassen en -lijnen te dragen. Dit is vooral belangrijk bij werkzaamheden op schuine daken.

Inzet van Steigers of Hoogwerkers

Gebruik steigers of hoogwerkers om een stabiele en veilige toegang tot het dak te krijgen. Dit minimaliseert het risico op vallen.

Veiligheidsbrillen en Handschoenen

Bescherm uw ogen tegen chemische spatten en draag handschoenen om uw handen te beschermen tegen scherpe voorwerpen en reinigingsmiddelen.

Afzetting van Het Werkgebied om Voorbijgangers te Beschermen

Markeer het werkgebied en zorg ervoor dat voorbijgangers op veilige afstand blijven om letsel aan derden te voorkomen.

Bij het ontmossen van daken is het ook belangrijk om rekening te houden met seizoensgebonden factoren.

Seizoensgebonden Overwegingen

Het juiste seizoen kiezen voor dakontmossing is belangrijk voor succes:

Beste Tijden van Het Jaar om te Ontmossen

Kies voor drogere en mildere seizoenen, zoals de lente en vroege herfst, om mosgroei te voorkomen en effectief te behandelen.

Overwegingen Met Betrekking Tot Vorst en Vriesweer

Vermijd ontmossing tijdens vorst en vriesweer, omdat deze omstandigheden de efficiëntie van de behandeling kunnen verminderen.

Impact van Seizoensgebonden Regenval en Vocht

Overmatige regenval kan het ontmossingsproces bemoeilijken. Kies voor een periode met minder neerslag voor optimale resultaten.

Uiteindelijk is een veelgestelde vraag hoe lang een dak mosvrij blijft na behandeling en hoe vaak onderhoud nodig is.

Levensduur van Een Gereinigd Dak

Hoe lang uw dak mosvrij blijft na behandeling hangt af van verschillende factoren:

Hoe Lang Blijft Een Dak Mosvrij Na Behandeling?

Afhankelijk van de toegepaste behandeling en de omgevingsfactoren, kan een dak meerdere jaren mosvrij blijven na een succesvolle behandeling.

Frequentie van Aanbevolen Onderhoud

Regelmatig onderhoud kan de levensduur van uw dak verlengen. Overweeg jaarlijks of tweejaarlijks onderhoud, afhankelijk van uw locatie en daktype.

Met de juiste zorg en aandacht kunt u genieten van een mooi en duurzaam dak zonder mosgroei. Hopelijk heeft dit artikel u geholpen om een dieper inzicht te krijgen in dakontmossing, preventie en onderhoud.

Voor professioneel advies en uitvoering kunt u altijd rekenen op experts in dakreiniging en -onderhoud. Zij kunnen u begeleiden bij het kiezen van de juiste behandeling en ervoor zorgen dat uw dak in optimale conditie blijft.

Onthoud dat een gezond dak niet alleen de esthetische waarde van uw huis behoudt, maar ook de structurele integriteit en waarde op de lange termijn beschermt.

Keuze van Reinigingsproducten

Bij het kiezen van reinigingsproducten voor dakontmossing zijn er verschillende belangrijke overwegingen:

Biologisch Afbreekbare Opties

Opteer voor biologisch afbreekbare reinigingsmiddelen die het ecosysteem niet schaden. Deze milieuvriendelijke opties verminderen de impact op het milieu en uw omgeving.

Sterkte en Effectiviteit van Verschillende Producten

Hoewel sommige reinigingsproducten sterker kunnen zijn in het verwijderen van mos, is het belangrijk om ook hun mogelijke schade aan het milieu in overweging te nemen. Zoek naar een balans tussen kracht en milieuvriendelijkheid.

Overwegingen Met Betrekking Tot Huisdieren en Tuinvegetatie

Houd rekening met de impact van gekozen producten op huisdieren en planten in uw omgeving. Vermijd producten die schadelijk kunnen zijn voor uw geliefde huisdieren en tuinvegetatie.

Veel gestelde vragen over dak laten ontmossen:

Wat is dakontmossing?

Dakontmossing is het verwijderen van mos van het dak van een gebouw. Dit kan nodig zijn om de levensduur van het dak te verlengen en om het uiterlijk van het gebouw te verbeteren.

Waarom is het belangrijk om een dak te ontmossen?

Er zijn een aantal redenen waarom het belangrijk is om een dak te ontmossen:

 • Mos kan de waterafvoer op het dak belemmeren, wat kan leiden tot lekkages en schade aan het dak.
 • Mos kan de dakbedekking aantasten en de levensduur verkorten.
 • Mos kan het uiterlijk van het gebouw verminderen en de waarde ervan verlagen.

Hoe wordt een dak ontmossen?

Er zijn verschillende manieren om een dak te ontmossen, zoals:

 • Het verwijderen van het mos met een harde bezem of een ander gereedschap.
 • Het behandelen van het dak met een chemische oplossing om het mos te doden.
 • Het installeren van een dakontmossingssysteem, zoals een elektrolyse-unit, om het mos op het dak te verwijderen.

Hoe vaak moet een dak worden ontmossen?

Het is aan te raden om het dak om de 2-5 jaar te laten ontmossen, afhankelijk van de omstandigheden waaronder het dak wordt blootgesteld. Als het dak bijvoorbeeld in een gebied met veel regen ligt of als er veel bomen in de buurt staan, kan het nodig zijn om het dak vaker te laten ontmossen.

Kan ik het dak zelf ontmossen?

Het is mogelijk om het dak zelf te ontmossen, maar het is wel aan te raden om professionele hulp in te schakelen. Het verwijderen van mos van een dak kan gevaarlijk zijn, vooral als het dak een steile helling heeft. Bovendien hebben professionele dakontmossers vaak speciaal gereedschap en chemische oplossingen om het mos op een efficiënte manier te verwijderen.

Wat is de beste manier om mos van een dak te verwijderen?

De meest effectieve methode om algen en mos van een dak te verwijderen is met een 50:50 mix van vloeibaar chloor en water. Breng het aan met een sproeier en laat de oplossing 15 tot 20 minuten op het dakoppervlak liggen, en spoel het daarna grondig af met water onder lage druk.
Lees meer over beste manier om mos van een dak te verwijderen

Doodt azijn mos op daken?

De verzekeraar had u moeten vertellen dat mos op het dak de gordelroos kan doen vergaan, maar dat zal lang duren. Ja, azijn doodt de planten, want azijn is als zure regen, die elk groen levend ding kan beschadigen. Bleekmiddel zal het ook doden. Het dode mos zal makkelijker af te schrapen zijn.

Zal bleekmiddel asfaltschindels beschadigen?

Chloorbleekmiddel / TSP chemische combinatie kan planten doden, en de fosfaten schaden het milieu. Chloorbleekmiddel droogt ook een dak van kiezelstenen uit, waardoor de levensduur van asfaltdaken wordt verkort. Dakreiniger QSE houdt GEEN bleekmiddel of chloorhoudende chemicaliën in.

Lees meer over

Wat veroorzaakt mos op daken?

Wat veroorzaakt mos op uw dak. ... De dakspanen op uw dak bieden een ideale omgeving om mos en algen te laten groeien omdat het een vochtig en vochtig deel van uw huis is, dat in combinatie met het indirecte zonlicht of de schaduw van bomen, mos laat gedijen.

Kan mos op daken lekken veroorzaken?

Er zijn een paar redenen waarom mos slecht is voor daken. Naarmate mos dikker wordt en groeit, kan het gordelroos opsteken. ... Mosopbouw kan ook leiden tot meer puin op een dak, waardoor waterophoping en lekken worden gestimuleerd. Mosgroei kan ook de asfaltgordels zelf beschadigen, waardoor gordelroos sneller afbreekt.

Lees meer over Kan mos op daken lekken veroorzaken?

Kan ik mos van mijn dak schrapen?

Besproei alle met mos bedekte delen van het dak met water. ... Gebruik voor het aanbrengen van een mosverwijderaar een schrobborstel of een langhandige zachte borstel om het mos voorzichtig van de dakspanen of dakpannen af te schrapen of te plukken.

Lees meer over hoe verwijder je mos van je dak

Wat doodt schimmel op daken?

Meng vervolgens 1 kwart bleekmiddel, 1 liter water en ¼ kopje trinatriumfosfaat om een reinigingsoplossing te maken. Spuit daarna de oplossing op het dak, laat het 15-20 minuten zitten en schrob dan de schimmel af. Spoel ten slotte je gordelroosjes af met water om de chemicaliën weg te spoelen.

Lees meer over Hoe maak je schimmel van een dak schoon?

Wat doodt mos op natuurlijke wijze?

 • Meng 4 kopjes azijn, een 1/4 kopje zout en 2 tl. afwasmiddel.
 • Giet het mengsel in een plantenspuit of spuitfles.
 • Verzadig het mos met het mengsel. Laat het mengsel zitten en verwijder het mos.

Lees meer over Hoe kan ik mos met azijn doden

Lees ook meer over ontmossen van dakpannen of leien dak.

Waarom kiezen voor ons:

 • Neem een gratis en vrijblijvend prijsvoorstel op maat van jouw project.

Voor het dak laten ontmossen zijn we actief in elke regio van België

dakreiniging dak coaten

Voorbeelden van succesvolle dakontmossingsprojecten voor en na

dak ontmossen voor en na in antwerpen dak ontmossen voor en na in limburg dak ontmossen voor en na in west-vlaanderen dak ontmossen voor en na in oost-vlaanderen dak ontmossen voor en na in brussel dak ontmossen voor en na in vlaams brabant dak ontmossen voor en na in henegouwen dak ontmossen voor en na in luik dak ontmossen voor en na in luxemburg dak ontmossen voor en na in namen dak ontmossen voor en na in waals brabant

Conclusie

Dakontmossing is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van uw huis. Mosgroei kan niet alleen esthetische problemen veroorzaken, maar ook de structuur en levensduur van uw dak aantasten. Door het kiezen van de juiste reinigingstechnieken, preventieve maatregelen en professionele dienstverleners kunt u de levensduur van uw dak verlengen en ervoor zorgen dat het er op zijn best uitziet.

Vergeet niet om rekening te houden met milieu-overwegingen bij het kiezen van reinigingsproducten en om veiligheidsmaatregelen te nemen tijdens het ontmossen. Met de juiste aanpak kunt u een gezond en aantrekkelijk dak behouden voor de komende jaren.

Als u nog vragen heeft over dakontmossing, aarzel dan niet om contact op te nemen met professionele dienstverleners. Zij kunnen u adviseren over de beste aanpak voor uw specifieke situatie en u helpen bij het behouden van een duurzaam en aantrekkelijk dak.

Meer informatie

Wij zijn actief in volgende werkgebieden:

Provincie antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest