Dakonderhoud in 2024: tips, prijzen en informatie

Dakonderhoud verlengt de levensduur van uw huis en verhoogt de waarde ervan door het dak te ontdoen van schimmel en vuil dat zich in de loop der tijd heeft opgehoopt.

Dakbehandeling is echter een specifieke taak die een zekere mate van deskundigheid en de juiste technieken vereist om schade te voorkomen.

dakonderhoud

Regelmatig schoonmaken helpt op lange termijn

De beste manier om een dak te onderhouden is het regelmatig te onderhouden. Dit voorkomt tijdrovende en dure behandelingen. Voor een plat dak volstaat het de dakbedekking regelmatig te reinigen. Als het dak bedekt is met vegetatie, hangt het onderhoud af van de aard van de bedekking: extensief, dan is er bijna geen verzorging nodig; semi-extensief, dan is licht onderhoud of zelfs water geven voldoende; intensief, dan wordt het verzorgd als een tuin. Bij hellende daken is het materiaal bepalend voor het soort onderhoud. Als het om terracotta, hout, leisteen, beton of steen gaat, moeten dode bladeren worden verwijderd, stof worden verwijderd en een borstel worden gebruikt met een reinigingsmiddel dat geschikt is voor de dakbedekking. Reiniging onder hoge druk kan het dak beschadigen, tenzij het wordt uitgevoerd door professionals. Voor een rieten dak is het raadzaam om regelmatig (om de drie tot vijf jaar) het beschadigde bovenste deel te verwijderen en te reinigen met een waterstraal onder druk.

Mos verwijderen en waterdicht maken

Na verloop van tijd ontwikkelen zich mossen en korstmossen op daken, wat leidt tot een lelijke kleurverandering en vooral tot een verhoogd risico op infiltratie. Een voorafgaande reiniging is noodzakelijk, waarbij de vegetatie met een borstel wordt verwijderd. Na een lage drukspoeling wordt het fungicide, anti-mos en algicide product aangebracht. Voor een effectieve werking zijn twee of drie dagen nodig (bij voorkeur zonder regen).

Een behandeling met een waterafstotend middel verhoogt de waterdichtheid van het dak. Er zijn waterafstotende middelen die na het drogen een verhardende film vormen, en andere die in de materialen infiltreren (met een parelend effect) en ze beschermen terwijl ze blijven ademen. Sommige waterdichtingsoplossingen werken ook tegen mos en korstmos. Het aanbrengen gebeurt bij droog weer op een schoon dak. Er is een droogtijd nodig en het aantal aan te brengen lagen varieert naar gelang van het product.

Ten slotte herstelt het schilderen van een pannendak met waterafstotende of waterdichte producten de oorspronkelijke prestaties van het materiaal (terracotta, beton) op het gebied van waterdichtheid en glans.

Voor beschadigde daken, verbouwing of uitgebreide renovatie

Als het dak niet regelmatig is onderhouden of als gevolg van noodweer kan de dakbedekking gebroken, verschoven of ontbrekende dakpannen of leien hebben. Een professionele inspectie van het dak is dan noodzakelijk alvorens te beslissen wat de beste optie is. De waterdichtheid moet ook worden gecontroleerd op schade door de zolder te bezoeken. Als het dak slechts licht beschadigd is, kan een nieuwe dakbedekking worden uitgevoerd, die bestaat uit het terugleggen van de dakpannen die verplaatst zijn en het vervangen van de dakpannen die te zeer beschadigd of verdwenen zijn. Zijn er daarentegen te weinig dakpannen in goede staat, dan wordt het hele dak vervangen. Dit is veel tijdrovender en kostbaarder, maar moet snel worden gepland omdat de integriteit van het huis afhangt van het dak.

Waarom verlengt een regelmatige dakreiniging de levensduur van uw dak?

Voorbeelden van vragen gesteld door onze lezers:

 • Wat voor soort reiniging moet er gebeuren, afhankelijk van het type dak?
 • Wat zijn de verschillende onderhoudstechnieken voor verschillende materialen?
 • Wat zijn mijn onderhoudsverplichtingen voor het dak?
 • Hoe kan ik de prijs van een dakreiniging schatten?

Het dak wordt blootgesteld aan allerlei externe agressies die de werking en het uitzicht ervan in gevaar brengen. Vuil, mos, insecten, micro-organismen en verwering kunnen schade veroorzaken.

Een regelmatige dakreiniging optimaliseert het gebruik van het dak en verlengt de levensduur ervan, en het onderhoud verfraait ook het uitzicht van het dak en geeft het een nieuw elan.

Daarom is het raadzaam ten minste tweemaal per jaar een inspectie uit te voeren en regelmatig een onderhoudsreiniging uit te voeren.

De eerste stap bij het schoonmaken van een dak met dakpannen, zink of daken is het verwijderen van boomtakken, afval en bladeren. Vervolgens wordt een hogedrukreiniging uitgevoerd om het dak te ontdoen van vuil en mos.

Een anti-mos en waterafstotende behandeling wordt ook toegepast om het dak waterdicht te maken. Nieuwe verf kan ook worden aangebracht als oplossing voor een betere isolatie. De toe te passen technieken en de te gebruiken tips voor het onderhoud van een terrasoverkapping met kiezelstenen en het onderhoud van een terras met natuurleien zijn toch helemaal niet hetzelfde?

Van gereedschap tot producten, alles is anders. Wij leggen u de juiste gebaren en technieken uit voor het reinigen van uw dak.

De kosten zijn afhankelijk van het aantal en het soort behandelingen

Een eenvoudige dakreiniging kost tussen de 10 en 15 euro/m². Als de toestand van het dak ook het verwijderen van mos en korstmos vereist, stijgen de kosten tot 15 à 25 euro/m², aangezien het verwijderen van vegetatie 5 à 10 euro/m² kost. Als ook een waterafstotende behandeling nodig is, kunnen de totale kosten oplopen tot 30 euro/m², aangezien deze bewerking alleen al tussen 5 en 10 euro/m² kost. Deze geschatte prijzen variëren naar gelang van de gebruikte producten en of zij uit één of meerdere lagen bestaan. In de regel hoeft een dak slechts om de 10 jaar te worden behandeld. Het schilderen van tegels (beton of terracotta) kost tussen 10 en 20 euro/m². De prijs van een nieuwe dakbedekking (tussen 30 en 40 euro/m²) en de prijs van een totale vervanging (tussen 70 en 100 euro/m²) hangt af van het soort dakpannen (platte, romeinse, ...) en hun aantal per m2.

Ontdek hoeveel dakonderhoud per m2 kost

Dakrenovatie - Schoonmaak - Isolatie schatting
Gratis en snel hier

Alles wat u moet weten over het ontmossen van daken

dak ontmossen

 • Hoe kan ik mosinfiltratie voorkomen?
 • Welke chemische producten kunnen mijn dak beschadigen?
 • Hoeveel geld moet ik begroten voor het verwijderen van mos op mijn dak?

Afgezien van de schade aan het dak, dat vuil en verwaarloosd wordt, veroorzaken mos en algen ook infiltratie van water. Een ontmosing van het dak is dus noodzakelijk om het mos te verwijderen. U kunt een borstel gebruiken en een product dat is aangepast aan uw type coating om beschadiging van uw dak te voorkomen.

Het inschakelen van een vakman is altijd aan te bevelen, vooral als uw dak steil afloopt en om veiligheidsredenen. De mosverwijderingstechniek bestaat uit het verwijderen van het mos, het wegborstelen van de zwarte vlekken, afspoelen en vervolgens besproeien met een algicide en fungicide produkt.

Pas op dat u geen producten gebruikt die uw dak kunnen beschadigen, zoals bleekwater, dat de dakbedekking kan aantasten.

Mos verwijderen van een leien dak: de techniek hangt af van de mate van schimmelvorming en het type leisteen. Natuurlijke leisteen is beter bestand tegen mos dan synthetische leisteen, maar vereist een speciale behandeling.

Mos verwijderen van een pannendak: periodiek gereinigde dakpannen geven uw dak een nieuwe look. Het onderhoud van tegels is afhankelijk van het type. Zorg ervoor dat u geen producten gebruikt die hen kunnen beschadigen: sommige kunnen met stoom worden gereinigd, andere niet.

Ontdek de prijs van dakmosverwijdering per m2

Dakrenovatie - Schoonmaak - Isolatie schatting
Gratis en snel hier

Wat houdt de dakbehandeling in?

 • Welke producten worden aanbevolen in 2022?
 • Hoe moet het product worden aangebracht voor een doeltreffende behandeling?
 • Wat zijn de tips die je moet weten?
 • Wat is het nut om het te laten behandelen?

Mos, korstmos, vervuiling, veroudering en atmosferische neerslag, uw dak wordt blootgesteld aan diverse agressies die het uitzicht en de staat ervan aantasten. Regelmatig onderhoud is dus noodzakelijk om uw dak te onderhouden.

De behandeling bestaat uit het aanbrengen van specifieke producten, waaronder een anti-mos- en een waterafstotende behandeling.

De reiniging en behandeling van daken is afhankelijk van het soort dakbedekking dat wordt gebruikt. Leien daken, pannendaken, stalen daken of asbestcement daken, elk type vereist een specifieke behandeling en aangepaste producten. Zo moet hout met specifieke fungiciden en insecticiden worden bespoten.

Evenzo vermindert een zorgvuldig behandeld dak de hoeveelheid werk bij reparaties en renovaties, waaronder thermische renovatie, vervanging van het dakframe, enz.

Dakrenovatie - Schoonmaak - Isolatie schatting
Gratis en snel hier

Hoe werkt het waterdicht maken van daken?

 • Wat houdt het waterdicht maken van daken in?
 • Wat is de prijs van dakafdichting als ik een beroep doe op een expert?

Waterafstotend is een product gemaakt van water of gesiliconiseerde acrylaathars, dat regenwater van het dak laat glijden en zorgt voor een betere isolatie van uw dak door het waterdicht te maken. Het is een soort duurzame bescherming die het dak in goede staat en in zijn oorspronkelijke kleur houdt.

Waterdicht maken stelt u ook in staat om:

 • Voorkom scheuren. Er zijn verschillende soorten waterdichting, aangepast aan de verschillende dakbedekkingsmaterialen (dakpannen van klei, betontegels, leien, zink, dakspanen, enz.)
 • Wanneer deze techniek op het dak wordt aangebracht, wordt voorkomen dat vuil en stof zich aan het dak hechten door te werken als een waterafstotend middel. Bij het aanbrengen van het waterafstotend middel moet erop worden gelet dat het product goed wordt gehomogeniseerd en dat het over het gehele oppervlak van het dak wordt aangebracht.

Er zijn verschillende waterafstotende oplossingen, zoals een filmvormend waterafstotend middel, een gekleurd waterafstotend middel en een waterafstotend middel met pareleffect.

1) Filmvormend waterafstotend middel vormt een harde film die het dak beschermt en het binnendringen van water voorkomt.

2) Gekleurd waterafstotend middel wordt aanbevolen voor tegels en leien die wit zijn uitgeslagen.

3) Waterafstotend met parelmoereffect zorgt voor een langdurig effect terwijl het dak toch kan ademen.

Een waterafstotend product van goede kwaliteit biedt bescherming voor de komende 5 jaar, zodat u de waterdichte behandeling niet elk jaar hoeft te herhalen.

Merk op dat deze stap komt na het verwijderen van mos van het dak. Het is een aanvulling op de reiniging na de toepassing van de antimosbehandeling.

Onderhoud van een dak

Bekijk de prijs per m2 van dakafdichting

Dakrenovatie - Schoonmaak - Isolatie schatting
Gratis en snel hier

De verschillende dakbedekkingsbehandelingen en hun prijzen

Een houten frame is per definitie gemaakt van levend materiaal. Hout ademt en veroudert. Het lijdt onder de schade van de tijd, maar niet alleen :

 • schimmel en meeldauw
 • infiltratie en scheuren
 • xylophagous insecten.

Geconfronteerd met deze reële bedreigingen waartegen geen enkel kozijn van nature bestand is, bestaan er verschillende behandelingen voor het onderhoud van kozijnen.

Preventieve behandelingen

Een preventieve behandeling van het geraamte bestaat erin het geraamte in de massa te behandelen, nog vóór het wordt gelegd.

Deze behandeling vindt plaats in een zagerij, waar de balken in speciale ovens tot een hoge temperatuur worden verhit en een chemische behandeling ondergaan om ze tegen vocht en insecten te beschermen.

Daarna is het mogelijk zelf preventieve behandelingen toe te passen of deze door middel van verstuiving of injectie te laten uitvoeren.

Curatieve behandelingen

Als u schimmelvlekken, zwammen of zaagsel opmerkt die wijzen op de aanwezigheid van houtetende insecten, is het tijd om een curatieve behandeling toe te passen om uw structuur tegen elk risico te beschermen. Een aangetaste dakconstructie brengt uw hele dak in gevaar!

Een curatieve behandeling van de dakconstructie moet beginnen met een onderzoek voordat de werkzaamheden worden uitgevoerd. De expertise stelt de vakman in staat de schade te beoordelen en de precieze bedreiging vast te stellen: toestand van de balken in de diepte, kwetsbare plekken, enz.

Vervolgens zal de curatieve behandeling zowel aan de oppervlakte als in de diepte worden uitgevoerd, afhankelijk van de gekozen techniek.

Prijs van een framebehandeling

De prijs van een frame-onderzoek bedraagt ongeveer 1 tot 1,50 € per strekkende meter. Dit betekent een budget van ongeveer 100 euro.

De prijs van een impregneerbehandeling (ook spray-behandeling genoemd) wordt uitgevoerd wanneer de schade nog oppervlakkig is en zal u tussen 6 en 8 € per strekkende meter kosten.

Injectie inlijsting behandeling is wat u zult moeten doen als uw kozijn meer schade heeft opgelopen, of als u grote balken heeft. De prijs van een injectiebehandeling varieert van 2 tot 5 euro per injectie. Ongeveer € 2500 voor een compleet frame.

Producten voor dakbehandeling

Misschien beschikt u niet over de apparatuur om zelf een injectiebehandeling uit te voeren, maar als de schade niet te ver gevorderd is, kunt u de beschadigde delen van uw dak behandelen door ze zelf te impregneren.

Hier zijn een paar producten die u kunt gebruiken om uw dak te behandelen:

 • Xylophene Active Gel Balken en Hout als u denkt dat uw dakbalken diep in het hout worden aangetast door insecten of termieten
 • Xylofeen balken en hout behandeling als u op zoek bent naar een preventief en curatief product
 • Speciale injectie met xylofeen voor timmerwerk in geval van bewezen insecten- of termietenaanvallen
 • Curatim IS4 Insecticidebehandeling van hout, preventief of curatief, insecticidebehandeling van houtskeletbouw, parket, gevelbekleding, enz.
 • Coritrait" Alle toepassingen voor de behandeling van schimmels op gevelbekleding of terrassen, of voor de insectenverdelgende behandeling van houtwerk dat is aangetast door houtetende insecten (capricorns, kevers, lyctus)
 • Coritrait' Fungicide Merule Behandeling tegen schimmels en zwammen op hout en metselwerk.

Opgelet: draag altijd beschermende kleding wanneer u uw dak chemisch behandelt: masker, handschoenen, veiligheidsbril, overall, enz.

Hoeveel kost dakonderhoud?

 • Wat is de prijs per vierkante meter voor dakonderhoud?
 • Hoeveel keer per jaar moet ik mijn dak onderhouden?
 • Welke reinigingsoplossingen moeten op uw dak worden toegepast?
 • Hoe kan ik voorkomen dat ik te veel betaal voor onderhoud?
 • Hoe ga ik verder?

Een dak is niet immuun voor schade veroorzaakt door de tijd en de elementen.

De prijs van een professionele reiniging varieert naargelang van de dakbedekking en de behandeling die moet worden toegepast, of het nu gaat om een hogedrukreiniging, een antimosoplossing of een waterdichting. Sommige waterdichtings- of anti-mosproducten zijn inderdaad duurder dan andere, afhankelijk van het soort dak (beton, hout, zink, dakpannen...).

De kosten hangen ook af van de grootte van uw dak en de oppervlakte ervan. De prijs van de schoonmaak wordt berekend per m².

Bepaal de prijs per m2 dakonderhoud

Is het mogelijk om je dak schoon te maken zonder op het dak te klimmen?

Het is mogelijk om uw dak te reinigen zonder op het dak te klimmen. U moet er echter rekening mee houden dat u niet zo doeltreffend zult kunnen schoonmaken en dat u niet bij alle delen van het dak zult kunnen komen.

Maar als u om veiligheidsredenen niet op het dak kunt klimmen (valgevaar) of een beroep kunt doen op een dakdekker, zijn hier enkele oplossingen:

 • Als de hoogte van uw dak het toelaat, kunt u de dakgoten vanaf de grond schoonmaken, met een eenvoudige ladder die u goed hebt vastgemaakt.
 • Als uw dak toegankelijk is, is het mogelijk een deel van het dakscherm en enkele dakpannen van de zolder te verwijderen om uw bovenlichaam naar binnen te schuiven en te bereiken wat u kunt zonder op het dak te klimmen.
 • Nog beter is het om, als uw dak is voorzien van Velux-dakramen, op een trapje te klimmen en uw bovenlichaam door de opening van het Velux-raam te steken (u hoeft alleen maar het mechanisme te ontgrendelen zodat het glas volledig kantelt). U kunt dan een beperkt gebied bereiken met een stoomreiniger.
 • Gebruik een dakspuit met groot bereik. Deze machines zijn gemakkelijk te huren en hebben sproeiers met verlengstukken om een groot gebied te bereiken. Ze zijn volgeladen met reinigingsprodukten, zodat u het dak niet kunt borstelen, maar de oppervlaktelagen kunt reinigen of een anti-mosprodukt kunt aanbrengen. Helaas kunt u met dit apparaat geen korstmossen verwijderen. Als uw dak laag is, kunt u de langeafstandsspuit ook vanaf de grond gebruiken.
 • Tenslotte kunt u een gondel huren om op het dak te komen zonder erop te hoeven klimmen. Maar let op: het platform voorkomt niet dat je valt! U moet nog steeds heel voorzichtig zijn en u aan de veiligheidskabel vastmaken. U moet er ook rekening mee houden dat niet alle verhuurbedrijven van hoogwerkers zelfbediening aanvaarden. Vaak moet u een chauffeur en een gekwalificeerde werknemer inhuren om op hoogte te werken... wat u evenveel zal kosten als het inhuren van een gespecialiseerd dakreinigingsbedrijf.

Ons advies: dakonderhoud is geen triviale operatie.
Om het goed te doen, d.w.z. om te reinigen, mos te verwijderen, schimmel te verwijderen en vooral om te inspecteren op scheuren en dakproblemen, gaat er niets boven een close-up inspectie direct op het dak.
Dakonderhoud kan niet alleen de levensduur van uw dak verlengen, maar ook grotere problemen voorkomen (doorsijpeling, lekken, gebroken of verschoven dakpannen...)

Onze andere secties...