De rol van dakpannen voor de uitstraling van je woning

Wanneer je op zoek gaat naar de juiste dakpan, dan is het belangrijk om een aantal zaken in het oog te houden. Zo moet de kleur passen bij de uitstraling van je woning. Ook de vormgeving van de dakpan speelt een belangrijke rol. Er zijn veel opties. Van beton, tot keramisch, rood, gesmoord en zwart is er van alles mogelijk. De vraag is dan hoe je de juiste keuze maakt voor jouw woning. Wat is de invloed op de architectuur van je woning? Een aantal specialisten geven een aantal tips en aanmerkingen die je hierbij kan gebruiken. Dit maakt het makkelijker. Meer informatie over: dakpannen soorten

dakbedekking kleeurloos

Zorgen voor goede aansluiting

In de eerste plaats is het belangrijk om voor goede aansluiting te zorgen. Het gaat er dan om dat de vorm en de kleur bij de stijl van het gebouw passen. Daarmee is de architectuur van het gebouw ook te versterken. Dat is ook precies de reden waarom dit ook in het geval van bakstenen altijd wordt gedaan. Zaken als kleur, profiel, de methode van leggen en allerlei details zoals de nokken en de goten spelen allemaal mee.

Kiezen voor tegenstellingen?

Vaak wordt gedacht dat het belangrijk is om een expressieve dakpan af te wisselen met een sobere baksteen en omgedraaid. Toch is dit niet helemaal vanzelfsprekend de waarheid te noemen. Het is wel een optie wanneer je de gevel nog wat verder eruit wil laten springen. Een dakpan en een steen die goed op elkaar aansluiten kan het gebouw echter ook nog meer aanwezig maken. Daardoor krijg je nog meer een geheel en dit kan veel goeds doen. Het is wel belangrijk om hier goed over na te denken. Het is ook een optie om met vlakke gevelbekleding te kiezen. Op die manier kan je er ook veel mee spelen. Dit is een optie voor professionals. Zoals ook het afwisselen tussen expressief en sober wel een goede keuze om voor te gaan wanneer dit goed passend is.

De kleur die je kiest

dakpan stijl woning

Let op bij het kiezen. Wanneer je een grote pan kiest, kan het dak kleiner lijken en met een kleine pan maak je het optisch groter. Ook de keuze voor een kleur is in belangrijke mate bepalend. Het is belangrijk om alles op elkaar af te stemmen. De kleur en de nuance waar je voor wil gaan zijn net zo belangrijk als het metselen van de gevelsteen. Je kiest sober of juist voor aansluitend. Dit hangt ook sterk van het project af. Soms is zelfs de omgeving hierin ook een factor. Dit hangt bijvoorbeeld samen met het soort bebouwing. Wanneer je met een vrijstaande woning aan de slag gaat, dan heb je geen zorgen om de buren. In andere gevallen is dat natuurlijk wel anders. Het is vaak slim om de kleuren goed op de buren en de bakstenen af te stemmen. Dit kan je allerlei optische voordelen bieden in het eindresultaat.

Hoe ziet het eruit?

Het is ook belangrijk om in te schatten hoe het eruit zal zien. Wanneer je de dakbedekking en de gevel op elkaar afstemt, zal dit positief uitpakken. Met een dakpan kan je je woning optisch groter of kleiner maken. Al hangt dit ook af van hoe de gevel in elkaar zit. Wel is het water dat dit optische effect kan optreden wanneer alles niet goed op elkaar is afgestemd. Het is slim om voor aansluiting te kiezen, zo is het dak meer bij het gebouw betrokken. Dit geeft je een beter beeld wanneer ernaar gekeken wordt. Het is wel zo dat dit bij grotere gebouwen minder snel aan de orde zal zijn. Terwijl de kans op missers juist vele malen groter is bij een kleiner gebouw met een klein dakoppervlak. Let erop dat de verhoudingen in schaal goed ten opzichte van elkaar blijven.

Let op

Het is belangrijk om op een aantal zaken te letten. Neem bijvoorbeeld geen felle kleuren. Let ook op het model. Zelfs de nuance in het model is van groot belang. Deze moet in verhouding staan tot de gevel. Oudhollandse pan en een moderne strakke steen gaan niet goed samen. Zoals heel bleek en heel strak ook niet goed met elkaar combineren. Neem dit allemaal erin mee.