Kleidakpannen en Keramische dakpannen informatie en prijzen

Kleidakpannen worden ook wel keramische dakpannen of stormpannen genoemd. De prijs ligt hoger dan betonpannen, daar staat tegenover dat de levensduur aanzienlijk hoger ligt. In de jaren negentig van de afgelopen eeuw waren dakpannen van beton het meest in trek, nu wordt er steeds vaker gekozen voor kleidakpannen. Deze keramische pannen zijn leverbaar in diverse stijlen, afmetingen, kleuren en vormen. Op deze pagina bekijken we de voordelen, de nadelen en de gemiddelde prijzen voor kleidakpannen. Ook geven we advies bij het opvragen van offertes bij dakwerkers in de regio. Meer informatie over de verschillende type dakpannen

Beton of klei?

Het is niet zo verbazingwekkend dat betonpannen nog niet zo lang geleden erg populair waren. De prijzen lagen immers een stuk lager, daarnaast waren dakpannen van beton in een breed scala aan kleuren leverbaar. De prijsverschillen zijn in de laatste jaren afgenomen, wanneer je er rekening mee houdt dat kleidakpannen met een gemiddelde levensduur van honderd jaar pakweg dubbel zo lang meegaan als betonpannen is de keuze doorgaans snel gemaakt. Hoewel de aanschafprijs nog steeds hoger ligt, pakt de prijs/kwaliteitsverhouding heel gunstig uit voor keramische pannen.

Voordelen van kleidakpannen

kleidakpan bruin
  • Ze bezitten een natuurlijke uitstraling.
  • Ze bieden een goede weerstand tegen alle weersomstandigheden.
  • Ze bieden tevens een goede weerstand tegen chemische stoffen.
  • Ze blijven er langdurig mooi uitzien.
  • Het is mogelijk om te kiezen voor een oude look.
  • Het is een milieuvriendelijke oplossing omdat het materiaal herbruikbaar is als gravel voor tennisvelden.

Nadelen van kleidakpannen

  • De aanschafprijs ligt hoger dan voor betonpannen het geval is.
  • Het leggen neemt wat meer tijd in beslag.
  • Door het bakken leggen ze een grotere belasting op het milieu dan beton.

Prijzen voor keramische dakpannen

De gemiddelde kosten voor kleidakpannen liggen tussen 45 en 60 euro per vierkante meter. Dit zijn bedragen inclusief installeren en BTW. De kosten zijn afhankelijk van diverse factoren waaronder het formaat van de pannen, welke aanvullende onderdelen er nodig zijn en de bereikbaarheid van het dak. Hoe groter het formaat van de dakpan, hoe sneller ze gelegd kunnen worden. Daarnaast kunnen er andere opties zijn zoals een schoorsteen, dakkapel of dakraam die het karwei complexer zullen maken.

keramische dakpannen

Vraag bij maatwerk projecten meerdere offertes aan en vergelijk de prijzen. Via onze gratis offerte service kun je direct offertes aanvragen zonder verdere verplichtingen.

Vlak of golvend?

Kleidakpannen worden geleverd in twee verschillende vormen; plat en golvend. Wanneer een dak wordt gerenoveerd moet er rekening gehouden worden met de vorm. Zo zijn platte dakpannen geschikt voor daken met een helling van minimaal 25 tot 35 graden. Golvende dakpannen zijn geschikt voor daken met een hellingsgraad van minimaal 20 tot 25 graden. Dit is van belang in verband met de afwatering, bij neerslag moet water in het onderdak voorkomen worden.

Afwerking van de kleidakpan

Er hebben aanzienlijke verbeteringen plaatsgevonden op het gebied van afwerking. Dit betekent niet alleen meer aantrekkelijke kleidakpannen, maar ook keramische pannen met een langere levensduur. Hier zijn de afwerkingsmogelijkheden en de voordelen die ze bieden:

1. Glazuren

Het proces van glazuur aanbrengen op een dakpan heet glazuren of verglazen. Er wordt een deklaag van een glasachtig materiaal aangebracht tijdens het bakproces. Dit is een gladde laag die bescherming biedt tegen mos- en algengroei die zich niet kan afzetten op de oppervlakte. Dat zorgt dus voor kleidakpannen die er altijd netjes uitzien. Deze afwerking is verkrijgbaar in een glanzende of in een matte uitvoering.

2. Engoberen

Bij deze methode wordt de dakpan van een kleur voorzien. Voordat de pan in de oven gaat wordt er een kleipoeder op de dakpan gespoten. Daardoor zal de pan een bijzondere tint krijgen of een specifieke uitstraling. Doorgaans betreft dit een matte afwerking. Het is mogelijk om glas toe te voegen om een glanzende uitstraling te realiseren.

3. Smoren

Om een bijzondere blauw gesmoorde tint te verkrijgen wordt er stikstof toegevoegd terwijl de toevoer van lucht wordt afgesloten. Tijdens het fabricageproces zal de ijzeroxide aan het oppervlak zeer donkerblauw kleuren wat een opvallend effect geeft.

4, Patineren

Bij patineren worden de kleidakpannen voorzien van een verweerde uitstraling voor een klassieke, oude look. De voornaamste reden om een oud uiterlijk te creƫren is bij dakrenovatie van een ouder pand. Daarmee is het mogelijk het dak te vernieuwen met kwalitatief hoogwaardige dakpannen op een wijze die past bij het karakter van het gebouw.

Kun je oude dakpannen opnieuw gebruiken?

Het is mogelijk om oude dakpannen op te slaan en deze bij een dakrenovatie opnieuw te gebruiken. Dit is helaas niet kostenbesparend zoals vaak gedacht wordt. Wanneer het verwijderen door een dakwerker wordt uitgevoerd wegen de kosten niet op tegen de baten. Houd er ook rekening mee dat hiermee de levensduur van de kleidakpannen niet verlengd wordt, wat met nieuwe producten wel het geval is. Daar komt nog bij dat dakwerkers geen garantie kunnen bieden op hergebruikte pannen, wat bij nieuwe dakpannen uiteraard wel het geval is. Wanneer je die authentieke uitstraling wilt behouden bieden gepatineerde keramische dakpannen een betere optie.

keramische dakpannen rood

Kleidakpan merken

Er zijn diverse fabrikanten die hoogwaardige kleidakpannen leveren. Dit zijn de meest voorkomende merken op dit moment:

Koramic

Dit merk behoort tot de Wienerberger groep uit Oostenrijk. In Belgiƫ is Koramic de marktleider die een keuze biedt uit platte, licht golvende en sterk golvende dakpannen. Het totale assortiment bestaat uit ruim 25 verschillende opties. Daarnaast bieden ze een garantie van 30 jaar op de levering en plaatsing bij vorstschade.

Eternit

Dit is een bekende naam die al meer dan 100 jaar bestaat. Ze behoren tot het Etex concern, dit is een Belgische organisatie die bouwmaterialen en bouwsystemen levert. Het betreft een zeer groot bedrijf dat internationaal opereert en pakweg 15 soorten kleidakpannen in het assortiment heeft. De garantie van Eternit is eveneens 30 jaar.

Monier

Dit internationale bedrijf in bouwmaterialen levert ook ongeveer 15 producten op het gebied van keramische dakpannen. Net als de concurrentie bieden ze een garantie van 30 jaar op deze producten. Per dakwerker kan het aanbod of de voorkeur verschillen, informeer naar de mogelijkheden.

Dakwerken offertes aanvragen

Naast de keuze uit merken is er uiteraard ook een vrije keuze in dakwerkers. We hebben het vergelijken van erkende dakwerkers in de regio eenvoudig gemaakt met een gratis en vrijblijvend te gebruiken offerte formulier. Vergelijk eenvoudig prijzen en diensten door dit formulier direct in te vullen.