EPDM Leggen op een Plat Dak

EPDM is een populaire keuze voor dakbedekking, vooral op platte daken. Het is duurzaam, weerbestendig en relatief eenvoudig te installeren. In dit artikel gaan we dieper in op het proces van het leggen van EPDM op een plat dak, inclusief de voorbereiding, installatie en veelgestelde vragen.

EPDM Leggen op een Plat Dak

Wat is EPDM?

EPDM (ethyleen-propyleen-dieen-monomer) is een type synthetisch rubber dat vaak wordt gebruikt voor dakbedekking. Het is zeer duurzaam, bestand tegen UV-straling en extreme temperaturen, en heeft een levensduur van meer dan 50 jaar.

Voorbereiding voor het Leggen van EPDM

Voordat je begint met het leggen van EPDM, is het belangrijk om het dak goed voor te bereiden. Dit omvat het schoonmaken van het dakoppervlak, het controleren op beschadigingen en het zorgen voor een vlak en egaal oppervlak.

Wat Leg Je Onder EPDM?

Onder EPDM leg je meestal een laag dakisolatie. Dit helpt om de thermische efficiëntie van het dak te verbeteren. Daarnaast kan een onderlaag van hout of een ander stevig materiaal worden gebruikt om een vlak en stabiel oppervlak te creëren voor de EPDM.

Het Aanbrengen van EPDM Dakbedekking

Het aanbrengen van EPDM dakbedekking is een proces dat zorgvuldig moet worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat het dak waterdicht en duurzaam is.

Hoe Breng Je EPDM Dakbedekking Aan?

EPDM dakbedekking wordt meestal aangebracht met een speciale lijm. De EPDM wordt uitgerold op het dakoppervlak, de lijm wordt aangebracht en de EPDM wordt vervolgens gladgestreken om luchtbellen te verwijderen en een goede hechting te garanderen.

Het leggen van EPDM op een plat dak vereist nauwkeurigheid en aandacht voor detail. Hier zijn de basisstappen die worden gevolgd bij het aanbrengen van EPDM:

  1. Voorbereiding: Zorg ervoor dat het dakoppervlak schoon, droog en vrij van vuil en beschadigingen is. Repareer eventuele scheuren of gebreken voordat je begint.
  2. Op maat snijden: Meet het dakoppervlak zorgvuldig op en snijd de EPDM op maat, met voldoende overhang voor een goede afdichting.
  3. Verlijming: Breng een speciale EPDM-lijm aan op zowel het dakoppervlak als de onderkant van de EPDM en laat het even drogen.
  4. Plaatsing: Rol de EPDM voorzichtig uit en plaats het op het dak. Strijk het glad om luchtbellen en vouwen te voorkomen.
  5. Afwerking: Werk de randen netjes af met behulp van EPDM-kit en installeer dakdoorvoeren en dakrandprofielen voor een professionele afwerking.

Hoe Wordt EPDM Bevestigd?

EPDM wordt bevestigd met een combinatie van lijm en mechanische bevestigingen. De randen van de EPDM worden meestal vastgezet met speciale daktrimmen om te zorgen voor een waterdichte en windbestendige afwerking.

EPDM Leggen in Verschillende Weersomstandigheden

Het leggen van EPDM kan worden beïnvloed door verschillende weersomstandigheden. Het is belangrijk om rekening te houden met het weer om ervoor te zorgen dat de installatie correct en veilig wordt uitgevoerd.

Bij Warm Weer

Bij warm weer kan EPDM uitrekken. Het is belangrijk om de EPDM niet te strak te trekken tijdens de installatie, omdat dit kan leiden tot rimpels of scheuren als de EPDM krimpt wanneer het afkoelt.

in de Regen

Het is niet aan te raden om EPDM te leggen in de regen, omdat het dakoppervlak droog moet zijn voor de lijm om goed te hechten. Als het regent tijdens de installatie, moet het werk worden gestopt en moet het dak worden afgedekt om waterinfiltratie te voorkomen.

EPDM Leggen op Verschillende Soorten Daken

EPDM kan worden geïnstalleerd op verschillende soorten daken, waaronder overkappingen en schuine daken.

Op een Overkapping

Bij het leggen van EPDM op een overkapping is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de overkapping voldoende stevig is om het gewicht van de EPDM en eventuele sneeuw of regen te dragen. De EPDM moet ook correct worden afgesneden en bevestigd om te zorgen voor een waterdichte afwerking.

Op een Schuin Dak

Hoewel EPDM meestal wordt gebruikt op platte daken, kan het ook worden geïnstalleerd op schuine daken. In dit geval moet de EPDM mogelijk worden bevestigd met extra mechanische bevestigingen om te voorkomen dat het materiaal naar beneden glijdt.

Conclusie

Het leggen van EPDM op een plat dak is een proces dat zorgvuldige voorbereiding en aandacht voor detail vereist. Met de juiste kennis en vaardigheden kan EPDM een duurzame en effectieve oplossing bieden voor dakbedekking.

Veelgestelde Vragen

Wat is EPDM?

EPDM is een type synthetisch rubber dat vaak wordt gebruikt voor dakbedekking. Het is duurzaam, weerbestendig en heeft een lange levensduur.

Hoe breng je EPDM aan?

EPDM wordt aangebracht met een speciale lijm. Het wordt uitgerold op het dakoppervlak, de lijm wordt aangebracht en de EPDM wordt vervolgens gladgestreken om een goede hechting te garanderen.

Kan EPDM worden gelegd in de regen?

Het is niet aan te raden om EPDM te leggen in de regen, omdat het dakoppervlak droog moet zijn voor de lijm om goed te hechten.

Kan EPDM worden gelegd op een schuin dak?

Ja, hoewel EPDM meestal wordt gebruikt op platte daken, kan het ook worden geïnstalleerd op schuine daken met extra mechanische bevestigingen.

Wat leg je onder EPDM?

Onder EPDM leg je meestal een laag dakisolatie. Daarnaast kan een onderlaag van hout of een ander stevig materiaal worden gebruikt om een vlak en stabiel oppervlak te creëren.

Wat kost EPDM dakbedekking?

De kosten van EPDM dakbedekking variëren afhankelijk van het dakoppervlak, de complexiteit van de installatie en de kwaliteit van het materiaal. Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende dakdekkers om een goed beeld te krijgen van de prijzen.

Kan ik zelf EPDM leggen?

Hoewel het mogelijk is om EPDM zelf te leggen, kan het een uitdagende taak zijn die nauwkeurigheid vereist. Het is beter om een professionele dakdekker in te schakelen voor een gegarandeerd succesvolle installatie.

Hoe lang gaat EPDM mee?

Bij goed onderhoud kan EPDM dakbedekking meer dan 40 jaar meegaan, waardoor het een duurzame en kosteneffectieve optie is.