Wat u kunt doen als u golfplaten moet afdichten

In het algemeen worden golfplaten als relatief resistent en duurzaam beschouwd. In de loop der jaren kan er echter steeds weer schade of lekkages ontstaan. In sommige gevallen kunnen golfplaten opnieuw worden verzegeld zonder dat ze onmiddellijk moeten worden vervangen.

golfplaten afdichten
Als er golfplaten lekken, is er geen reden tot paniek.

Geschikt voor het repareren en afdichten van golfplaten

Het hangt echter in de eerste plaats af van het materiaal waarvan de golfplaten zijn gemaakt. Gegolfde platen van bijvoorbeeld bitumen kunnen met speciale afdichtingsmiddelen voor dit materiaal weer waterdicht worden gemaakt, omdat deze afdichtingsmiddelen zeer compatibel zijn met het materiaal, weerbestendig zijn en u ze gemakkelijk kunt verwerken. Voor kleinere gaten of beschadigde plekken kunt u speciale koudlijm voor bitumen gebruiken. Als de schade groter is, moet u andere afdichtingsmiddelen gebruiken. Siliconen worden gebruikt als afdichtingsmiddel voor allerlei doeleinden, maar het is niet geschikt voor golfbitumenplaten.

Let op de dichtheid bij het leggen van de golfplaten

Een zorgvuldige behandeling en een geschikte onderconstructie voorkomt schade aan de platen als gevolg van verwering of temperatuurschommelingen. Als u de panelen extra moet afdichten, kunt u ook speciale afdichtingen gebruiken voor golfplaten met een sinusoïdaal profiel, die verkrijgbaar zijn in verschillende maten.

Enkele tips voor het vermijden van lekken

Helaas zijn lekken in golfplaten een tamelijk onaangename zaak, die slechts in zeer weinig gevallen permanent kan worden opgelost. In de meeste gevallen zal het nodig zijn om de defecte platen vroeg of laat te vervangen. Om van meet af aan kostenintensieve schade te voorkomen, dient u bij de verwerking rekening te houden met een aantal zaken en dient u de golfplaten regelmatig te controleren, waarbij u ook kleine lekken kunt opsporen.

  • Bouw een robuuste en geschikte onderconstructie van hout of metaal.
  • Boor de bevestigingsgaten alleen met geschikte boren zoals conische boren. Boor de gaten enkele millimeters groter dan de diameter van de gebruikte schroeven.
  • Laat de afzonderlijke golfplaten ten minste één, of beter nog twee golfplaten overlappen, zodat ook bij bijzonder zware sneeuw- of windbelasting geen vocht kan binnendringen.
  • Zorg voor voldoende overlapping in de hoogte, waarbij de panelen ongeveer 150 tot 200 millimeter boven elkaar liggen. Indien nodig kunt u ook speciale afdichtingsmiddelen gebruiken om voor voldoende dichtheid te zorgen.